Šta je novo?

Voltaza za X2

Manndrak

Slavan
Učlanjen(a)
11.04.2007
Poena
304
PC mi javlja upozorenje da mi je voltaza CPU 1.38 i da je normalna 1.23.
Jel to nesto opasno i sta da radim?
Nisam neki expert oko menjanja napona.

Proveri koja je voltaza normalna za tvoj procesor i ako je stvarno ta 1.23 imas u biosu da je spustis...
(meni je ta 1.38 normalna)

1. Gde da proverim koja je normalna?
2. U tome je fora sto neznam da nadjem u biosu gde da je spustim, tj meni je u biosu sve na AUTO, i zasto bi onda bila povecana i zasto mi izbacuje upozorenje ako je uljucena AUTO opcija.

Najbolje je da to proveris na nekom sajtu (tj na vise) gde su radili testove tih procesora (znaci tacna oznaka proces izrade 65 ili 90 nm) i videces dali ce da radi na manje, inace od manjka nista nece da se desi (samo mozda restart ili zakucavanje ) dok od viska moze pregrevanje.
NPR za moj pise da je normalna Voltaza 1.35v a AUTO u biosu mi drzi na 1.39v ..

Def. voltaža je 1.35 za X2 procesore.
Koji ti ti program "javlja upozorenje"? Podesi ga da je def. voltaža 1.35V!

Pa ploca ima Screen Duo, koji mi javlja sve podatke o hardveru i tu mi izbacuje upozorenje za voltazu, a od malopre mi izbacuje i da mi se ploca pregreva tj da prelazi temp od 46C. E pa sad da li je to normalno pa me zeki taj programcic ili...

Pa meni auto drzi na 1.38v a sada mi je proradio crv sumnje da je do programa. Sad cu probati da nadjem podesavanja.

Dok ne navedes koja je tacna oznaka CPU-a(kodna oznaka,koju ces tesko znati ukoliko je zapecaceno kuciste),moze se reci da je def. voltaza za taj CPU 1.35 V.Cak i tih ~1.4V nije lose(ako su korektno ocitani) i moze da ti u startu pomogne da dignes taj cpu lako preko 3Ghz,a da nista ne pipnes u biosu osim HTT i da pogasis spread spectrum-e.

PS Sve je OK i ovako,nista nece da "izgori" i slicno.Isto vazi i za temperaturu chipset-a.

Evo zanimljiv link za tebe(isti CPU na Foxconn C51XEM2AA ploci),3.25GHz

Poslednja izmena:
A gde je link?

A sto se OC tice nece da radi preko ako FSB podignem preko 220? Sta jos treba sem HTT da podesim da bih mogao vise da ga teram?

Poslednja izmena:
A gde je link?

A sto se OC tice nece da radi preko ako FSB podignem preko 220? Sta jos treba sem HTT da podesim da bih mogao vise da ga teram?

Izvini,izgleda da nisam lepo iskopirao link .
Evo ga:http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=144552

Prvo spusti HT mozilac u BIOSu sa 5x na 4x ili 3x.Pogasi sve spread spectrume.
Mozes mem. divider da spustis na 667 u biosu ili da ostavis na 400 a da povecas napon za memoriju za +0.1V (ili +0.15V).Ako ovo ne uspe,opusti dodatno i tajminge (na recimao 5-5-5-15-24).(667 rezultuje sa deliocem 9,400 sa deliocem 7,pa ti racunaj realan klok memorije kao (CPU frekv.)/(mem. delioc) )

Proveri koliko ploca u biosu prijavljuje za napon za CPU.Takodje ,za >3GHz klok ti je potrebno neko bolje cooling resenje(tipa HyperTX ili bolje)

Poslednja izmena:
Jeste Brisbane je, sad sam i ja nasao def. Hvala puno svima, jos samo da nadjem kako se clocuje Brisbane, jer je nestabilan sa setovanjem cloca za Windsor.

Cekaj kako je Brisbane a 5600+??? Takav Brisbane AMD ne pravi(za sada).
Na kom taktu ti radi procesor(ako je to onaj is "moja masina")? I kako ga vidi CPUz 1.4 ?

Poslednja izmena:
JE..TE ALA SAM POPIZ..O. :mad: :mad: :mad: Kupio sam 5600+ i narucio ga iz USA i stigo je pre dva dana, i imam kutiju na kojopise 5600+ medjutim ali ...CPU-Z cita 5000+ 2.6GHz Brisbane, sto ja nisam ni video dok mi nisi reko da pogledam CPU-Z. Tj nocas na brzinu pogledao i video da je Brisbane ali nisam video oznaku do malopre. Kako je to moguce?:wall: Al me je ujeb.. friend sto mi poslao!!:wall: :wall: :wall:

Poslednja izmena:
Vazno je sta pise na samom IHS-u od CPU-a.Skini i pogledaj sam.Mada ako CPUz kaze da je Brisbane,onda jeste."Gubis" 1MB cache-a i 200Mhz takta,ali dobijas CPU u 65nm(vs 90nm u 5600+ slucaju) koji se manje greje a OCuje prakticno isto ako ne i bolje.

Tako je, pročitaj šta piše pod "tray".

Prilozi

• k8_code_explain_full.jpg
    k8_code_explain_full.jpg
    41.3 KB · Pregleda: 88
Ne bih se bas kladio da je tako http://en.wikipedia.org/wiki/Athlon_64_X2

Kod mene windsor 3600+ X2 radi na default naponu od 1.25V

Radi 3600+ Brisby 65W TDP. Jaci modeli od 89W 5000+ rade na 1.35v.

@Ivanbo2003
Inace, Brisby :d se klokuje nesto malo bolje od Windsora F2 i manje se greje. Sa box coolerom dostize bez vecih problema 2.9 Ghz sa povisenim naponom reda velicine 1.55v, ali hoce da prodje Orthos prime. Primerak koji mi je trenutno na stolu sam uspeo da probudim na taktu od 3.2 ghz sa box coolerom, ali nema sanse da bootoje u win.
U poredjenju sa Windsorima sporiji je nesto malo. Otprilike, 3600+ X2 @1.9 Ghz 2x512K L2 uporediv je sa Windsorom 3600+ X2 sa 2x256K L2 @2.0 Ghz.
Kljucna stvar je povacan L2 latency. Ima primeraka koji su jos overklokabilniji.
Ipak, mozda je bolje uzeti F3 reviziju u 90nm. Prakticno svaki ce raditi na 3 Ghz. Jedini je problem sto F3 slabo moze da se nadje medju low end modelima, a davanje vecih para na AMD se trenutno ne isplati.

Inace, pozitivno me je iznenadila i JetAway-ova ploca sa NF570 SLI cipsetom. HTT link bez problema dostize 340 Mhz, a verovatno moze i vise. HTT mnozilac @312 Mhz je cak 4x.
Vazno je sta pise na samom IHS-u od CPU-a.Skini i pogledaj sam.Mada ako CPUz kaze da je Brisbane,onda jeste."Gubis" 1MB cache-a i 200Mhz takta,ali dobijas CPU u 65nm(vs 90nm u 5600+ slucaju) koji se manje greje a OCuje prakticno isto ako ne i bolje.

Od F3 revizije tesko da se bolje klokuje i sigurno je poprilicno sporiji, sto zbog manjeg kesha, sto zbog veceg latency-ja

Poslednja izmena:
JE..TE ALA SAM POPIZ..O. :mad: :mad: :mad: Kupio sam 5600+ i narucio ga iz USA i stigo je pre dva dana, i imam kutiju na kojopise 5600+ medjutim ali ...CPU-Z cita 5000+ 2.6GHz Brisbane, sto ja nisam ni video dok mi nisi reko da pogledam CPU-Z. Tj nocas na brzinu pogledao i video da je Brisbane ali nisam video oznaku do malopre. Kako je to moguce?:wall: Al me je ujeb.. friend sto mi poslao!!:wall: :wall: :wall:
5600+ nije sigurno Brisbane. Ako na kutiji pise 5600+ onda je to F3 Windsor.
Ako na procesoru pise DD, onda je to Brisby, ako pise CZ onda je F3 Windsor. Dakle, skini procesor i pogledaj oznake.
http://fab51.com/cpu/guide/opn-am2-e.html

Fedja pa ja imam Brisbane-a :d.

edit: ah da,5000+ bilo da su 65nm ili 90nm se ponasaju indenticno(1-3%) osim u par sintetickih testova.
G1 i F3 koriste iste tranzistore(bar je AMD tako rekao u junskom "Analyst Day") osim sto je 65nm G1 opticki shrink. G1 se naravno manje greje,a OCuju se skoro pa isto,malo mozda bolje G1(mada sve zavisi od ostalih komponenti)
Mene ploca zeza (MSI K9N Ultra) i osecam da ovaj moj Brisbane 3600+ moze lagano do 3Ghz ,ovako je na 2.7Ghz,mem 450Mhz cas4.Mada i Kingston memorija nije najsrecnije resenje(isti problem kao i sa Orleansom).

Poslednja izmena:
Fedja pa ja imam Brisbane-a :d.

edit: ah da,5000+ bilo da su 65nm ili 90nm se ponasaju indenticno(1-3%) osim u par sintetickih testova.
G1 i F3 koriste iste tranzistore(bar je AMD tako rekao u junskom "Analyst Day") osim sto je 65nm G1 opticki shrink. G1 se naravno manje greje,a OCuju se skoro pa isto,malo mozda bolje G1(mada sve zavisi od ostalih komponenti)
Mene ploca zeza (MSI K9N Ultra) i osecam da ovaj moj Brisbane 3600+ moze lagano do 3Ghz ,ovako je na 2.7Ghz,mem 450Mhz cas4.Mada i Kingston memorija nije najsrecnije resenje(isti problem kao i sa Orleansom).

Ipak je 5000+ Brisbane. Nije mi do razlike u ceni vec do JEB...OG cekanja od dve nedelje da stigne iz USA 5600+.:cigar:

Nego sta je tu je.:wall:

Ivane, posto vidim da si clocovao Brisbane, aj pomozi ka ja clocnem ovaj procesor, jer nisam bas vican clocovanju. Terao sam fsb do 220 ali je i tu nestabilan. Koja podesavanja trebam da uradim kako bi to islo preko 3ghz?

U principu,sve vaznije stvari sam ti pomenuo u odgovoru #10.Probaj sa tim podesavanjima,pa da vidimo sta cemo dalje.
Poz

Poslednja izmena:
Izvini,izgleda da nisam lepo iskopirao link .
Evo ga:http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=144552

Prvo spusti HT mozilac u BIOSu sa 5x na 4x ili 3x.Pogasi sve spread spectrume.
Mozes mem. divider da spustis na 667 u biosu ili da ostavis na 400 a da povecas napon za memoriju za +0.1V (ili +0.15V).Ako ovo ne uspe,opusti dodatno i tajminge (na recimao 5-5-5-15-24).(667 rezultuje sa deliocem 9,400 sa deliocem 7,pa ti racunaj realan klok memorije kao (CPU frekv.)/(mem. delioc) )

Proveri koliko ploca u biosu prijavljuje za napon za CPU.Takodje ,za >3GHz klok ti je potrebno neko bolje cooling resenje(tipa HyperTX ili bolje)

Nemam nigde opciju u biosu za spread spectrume!
Takodje nemam manuelni divider za memoriju.
A ovo zadnje ne kapiram?).(667 rezultuje sa deliocem 9,400 sa deliocem 7,pa ti racunaj realan klok memorije kao (CPU frekv.)/(mem. delioc) )

Ok da pojasnim :).Pogresio sam u racunici jer si nam rekao da imas 5600+,a ne Brisbane,kako je na kraju ispalo.

Ovako:
delioc dobijes kada podelis frekvenciju(na def.) svog procesora sa datom vrednoscu koju si selektovao u biosu(200Mhz za opciju "200",266Mhz u slucaju "533" opcije u biosu,333Mhz u slucaju "667" opcije u biosu i 400Mhz u slucaju "800").
Znaci na def. ako selektujes 667 divider,realan clock memorije(dok je cpu klok na def. ) dobijas ovako :
1)racunas delioc kao 2600Mhz/333Mhz=8 (zaokruzuje se na ceo broj,znaci 8).
2)sada imas realan klok memorije : 2600/8=325Mhz (ili 650Mhz DDR2).Vidis i sam da se realan takt RAM-a razlikuje od selektovane "667" opciej za nekih 17Mhz zbog pomenutog zaokruzivanja na ceo broj pri racunaju delioca.
Ako overklokujes,delioc ostaje 8,dok takt RAM-a racunas isto tako sto delis ,sada neku novu vrednost za CPU frekv. , npr 2800Mhz sa tim istim deliocem 8. Imas znaci 2800/8=350Mhz (DDR2 700).
Ovo sve isto vazi ako selektujes 533 opciju(rezultuje deliocem 2600/266=10,zaokruzeno).Pri OCu ce ti ram raditi na primer na 2800/10=280Mhz(ili 560MHZ DDR2).Itd.
Moras da eksperimentiss i nadjes najvecu brzinu za CPU i ram ,pa da ih "uklopis" zajedno.Za Max clock CPU koristi 533(ili 400) opciju.sa cas 4(ili 5) podesavanjem,dok za max Ram clock ne moras da brines,koristi cak i ddr2 "800" opciju u biosu,tek na 2.8Ghz ce ti RAM raditi na def. od 800MHZ.

Sto se tice spread spectruma,nema veze ako ih nema(ipak malo bolje pogledaj u pod-menijima).Spusti HT mnozilac na x4 ili x3(ne znam gde je to tacno na tvojoj ploci,mozda Chipset settings ili slicno).Cilj bi bio da se "dokopas" 230MHZ za HTT uz "800" divider(rezultuje deliocem 7)i tada bi ti CPU radio na 2990(prakticno 3GHz) ,a RAM na 427MHZ(DDR2 854).Znaci OCovao bi i CPU i RAM.Napon za CPU podesi na 1.45V(gledaj koliko BIOS ocitava pa onda vidi koliko moras sam "rucno da dodas" da bi dobio 1.45V).Ram ne moras da overvoltujes(ostavi na def. naponu ili "auto" opciji ako je to slucaj kod tebe).
Ah da,za OC bi ti savetovao da uzmes ozbiljniji kuler,Hyper TX imas vec za ~20e(heat pipe,1900RPM,imam ga licno).
Poz

Poslednja izmena:
Fedja,u dodatak mom prethodnom postu evo ti quote iz mozda najboljeg review-a AMD Brisbane procesora(MS @ LostCircuits):
How does extra cache latency affect system performance? One thing - or rather a trend - we noticed is that heaviliy multithreaded applications showed the smallest performance hit of the 65 nm part compared to the 90nm version, whereas especially older games showed the greatest performance hit. We have seen 3rd party benchmark results using newer gaming applications like "SplinterCell Chaos Theory" that actually show the Brisbane core as much as 8% ahead of Windsor. All of that translates into the notion that with a smarter cache controoller, the extra arbitration latency of 2 cycles (on average) can be hidden behind the mentioned pipelining of multithreaded applications or of multiple applications in a multithreaded operating system and the performance difference in real life will be more or less in the noise.
http://www.lostcircuits.com/cpu/amd_65nm/14.shtml

Iskreno govoreci, ja sam video da moj Opteron Denmark S939 + BH5 brise pod sa ovim Brisby-jem, pa cak i ako ga 100 Mhz vise klokujem.
Sto se tice odnosa Windsor - Brisby, ovaj prvi je u gaming testovima nesto bolji. Moze se reci da je zbog usporenog L2 Brisby izgubio u proseku 2% u gaming testovima, sto nije strasno. Sto se tice overclockinga, ovaj slucajno izabrani 3600+ Brisbane moze da izvuce 3 Ghz ali samo sa dobrim coolerom.

Poslednja izmena:
fedja, koji je stepping tvoj Opty? :D

Moj Brisby je kupljen za verovatno 1/3 cene tog Opty-a,tako da tesko da ce Opty da brise pod sa njim (gledajuci perf/$ :D).Sa par % manje clock za clock mogu da zivim :p.
BTW lostcirc. quote kaze da G1 jeste i do 8% brzi u Splinter Cell-u,tako da nije sve crno belo :).

A i tvoj brisby je dostupan za nas smrtnike u Srbiji isto kao i novi Opty, zvao sam sve "firme" prošle nedelje tako da znam... :)

Nisam siguran za 3600+ model,ali 4000+ (i jaci) mogu vrlo lako da se nadju.A uz veci multi Brisby lakse stize do 3Ghz(cak i uz losu ddr2 memoriju,koja kosta jos malo pa ko kutija sibica :D- za razliku od DDR1)

Vrh Dno