Šta je novo?

Volcano 12 problem???

• Začetnik teme Začetnik teme stereo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

stereo

Čuven
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poena
630
Pa ovako

uzeo sam gore pomenuti kuler pre nekoliko dana i radi odlicno tj. imam istu temperaturu kao i na predjasnjem Raptoru koji se vrteo na 2900 ali naravno uz malo manje buke (neznam mozda nije sve leglo kako treba ali za sad nema veze, valjda)
temperature su sledece: cpu idile 45 a posle mucenja u KOTOR-u (jer mi ta igra uvek podigne temp. proca na max) 53 i to sve na minimumu.

Problem je sledeci:
Kad sam startovao Sandru da malo mucim procesor i tamo stavio da mi se iskljuci pri pregrevanju na 70 c, ona je pocela da radi svoj posao ali stigla tamo do nekog 7 puta i stala. Navodno prodlem je CPU Cooling Thermal Resistance koji je iznosio 0.63 c/w (pri tome je temp procesora 52.5 c)
Da li je to mozda zato sto je to bakarni kuler pa je to tako normalno u Sandri ili je nesto drugo u pitanju.

Inace nisam startovao Prime jos uvek...

ajd recimo navedes ti sve relevantne podatke pa tek onda da odgovaramo.
1. koja ploca je u pitanju
2. Koji CPU i na koliko je o.c ako je o.c
3. koja je voltaza CPU
4. na koliko si stavio da se okrece tt12
5. da li je kuciste zatvoreno ili otvoreno imali dodatne ventilatore i tome slicno
6. jos neka bitna info ako je ima dopisi

svi relevantni podaci

kjgkreek je napisao(la):
ajd recimo navedes ti sve relevantne podatke pa tek onda da odgovaramo.
1. koja ploca je u pitanju
2. Koji CPU i na koliko je o.c ako je o.c
3. koja je voltaza CPU
4. na koliko si stavio da se okrece tt12
5. da li je kuciste zatvoreno ili otvoreno imali dodatne ventilatore i tome slicno
6. jos neka bitna info ako je ima dopisi

pa ovako

1. EPoX 8rda+ radi na 200 mhz
2. Athlon XP 2000+ oc na 2200+ (200 x 9)
3. Standardna tj. 1.65
4. NA minimum 2000
5. Zatvoreno kuciste sa jos 2 dodatne 8-ice
6. to bi bilo otprilike to... ah da kuciste NEO midi tower onaj bez drske gore

aj sad pomagajte :S:

Poslednja izmena:
pa dobre su ti temperature, ako ti se cooler vrti na 2000rpm, ODLICNE su temperature. Stavi ga da se vrti na 2500rpm i nece ti prelaziti 50C. Sto se sandre tice, nema ona pojma koji je termal resistance, bas sandra zna da li je tebi cooler bakarni ili alu itd. Znaci sve ti je ok, samo malo digni rpm na cooleru 🙂

Mene interesuje zasto si presao sa Raptora na TT12+ i drzis ga na 2000 rpm, a procesor gotovo da nisi overklokovao? Zbog buke sigurno nisi!
Pozdrav!

dizi rpm do 3000 opusteno nece ti se podici nivo buke. logicno ti je sto je temperatura velika jel je poznato da bakru treba vise vazduka dabi se hladio.A sto se tice sandre zaboravi na nju.

zasto volcano 12 umesto raptora - pa jednostavno - sad stanje kako je tako je - ali kad dodje leto mora to malo vise da se hladi, a i proc cu sad da dizem samo da mi stigne napajanje koje sam narucio i obecavaju da ce stici "sutra" vec evo nedelju dana.

Inace hvala vam puno na svaetima

P.S. Kad dignem Volcano na 5500 rpm onda mi je temp za 6 C niza uvek bilo u kom modu radim.

Pozdrav

stereo je napisao(la):
zasto volcano 12 umesto raptora - pa jednostavno - sad stanje kako je tako je - ali kad dodje leto mora to malo vise da se hladi, a i proc cu sad da dizem samo da mi stigne napajanje koje sam narucio i obecavaju da ce stici "sutra" vec evo nedelju dana.
P.S. Kad dignem Volcano na 5500 rpm onda mi je temp za 6 C niza uvek bilo u kom modu radim.
Pozdrav
Ne razumem sta to mora vise da se hladi. Kod mene barton 2.31Ghz na 1.775V sa Whisper Rock IV-orkom ima u PRIME-u temperaturu maksimalno 54 stepena, a u sobi je pakao od grejanja.Takodje nisam jos cuo da se neko sa normalnim kulerom (Raptor, Whisper, Vulture Spin...) zali na to kako oni hlade. Ne verujem da ces i imati neki bolji primerak Bartona koji ce ici preko ovoga, tako da je danas TT12+ bacanje para. Takodje da bi postigao pravi efekat moras da ga "odvrnes", a cuo sam ga kako je "tih" i ne bih ga nikome preporucio. Ljudi manite se nekadasnjeg glupiranja kada nije bilo kulera koji je mogao dobro da hladi na default vrednostima i kada je jedini izbor za bilo kakav OC bio TT i SLK. I sam sam imao TT7+ do nedavno, a Whisper me je preporodio i tisinom i hladjenjem (za 4-5 stepeni bolje od TT-a na 3000rpm). Toliko od mene, a vi bacajte pare za kulere koji grme!
Pozdrav!

Shone koje napajanje imas ?

malo skretanje u offtopic..

Jel onaj USDM 1.07V pokazuje tacne temperature??Jer mi barton(a stoji na 2500+ sa box-om) zna otici po njemu i na 59C pri igranju neke igrice!
Doduse na grafickoj mi je otisao fan(krci i bruji pa se graficka verovatno dosta greje a mrzi me da ga stalno vadim i podmazujem jer moram svaka dva dana) a opet temp. u kucistu mi neide preko 35C opet po USDM!
Pa bas razmisljam da uzmem TT12 ....

I šta onda, da ga odšrafiš na 5000 rpm da bi CPU bio ispod 59c? A šta mu fali na 59c?
Ako imaš neki krš kuler, kupi neku igračkicu tipa raptor i pevaj.

Vojkan je napisao(la):
I šta onda, da ga odšrafiš na 5000 rpm da bi CPU bio ispod 59c? A šta mu fali na 59c?
Upravo tako. Ljudi se i danas loze na te kulere sto grme, k'o da je jos uvek vreme Ace i Simpsona i njihovih preganjanja oko svakog Mhz-a, makar to bilo i na terasi na -10 stepeni.
Pozdrav!

Vojkan je napisao(la):
Znaci taj USDM ocitava temp. tacno?!
I hoces da kazes da je 59C ok?Ako je tako menjam graficku i mozda malo bolji kooler od ovog boxa(ali ne tt12),and i'm singing :banana:
Right?!?

rastafarian je napisao(la):
Znaci taj USDM ocitava temp. tacno?!
Diskutabilno.
On samo očitava šta je senzor izmerio. A šta senzor meri je druga priča.

I hoces da kazes da je 59C ok?
Pa jel crkao do sad? Ako nije, i ako ne blokira, znači da je ok.

Ako je tako menjam graficku i mozda malo bolji kooler od ovog boxa(ali ne tt12),and i'm singing :banana:
Right?!?
To "bolji kuler" gledaj kao "tiši kuler" 🙂

Ne,ne blokira.
To sam i mislio(za cooler) jos reci koji preporucujes...

p.s.zabrinuo sam se za tih 59C jer kao jos ni vrucine nisu pocele a jos sam mislio da dignem na 3200+ pa reko bas je topao!\
Pozdrav

Tih 59c je na defaultu? A jebi ga, box je ******, uzmi lepo pomenuti RaptorCool ili neki njegov klon i završio si posao.

Ja znam likove koji imaju Brtona 2500 i posle igrice temperatura im je najvise 49 stepeni sa box kulerom,probaj opet da postavis kuler mozda ti nie dobro nalegao na proc...mozda mu je prihvalilo malo paste probaj malo ,ali ako je stvarno tako velika temp.. onda obavezno mijenjaj kuler!!! 😉

Poslednja izmena:
kjgkreek je napisao(la):
Shone koje napajanje imas ?
Tesko da napajanje ima veze sa grejanjem CPU-a. :d
Osim ako se napajanje ne pregreva 😡

Vojkan je napisao(la):
Tih 59c je na defaultu? A jebi ga, box je ******, uzmi lepo pomenuti RaptorCool ili neki njegov klon i završio si posao.
Ma da na svim mogucim defaultima je 59C!To i je ono sto me nervira 😡
Tako je vec par meseci al kao bila je zima pa se nisam ni brinuo al sad bi to da resim.
A sta mislite o Editor's Choice TR2-M4 na zadnjem testu ovde na benchu?

Buka 41dB :d Jesi li ti svestan koliko se to dere? Mnogo, veruj mi.

drfedja je napisao(la):

Uporedi grejanje sa Chieftec 360/420W i nekim kinezom 300/400W, pa kazi da ne utice na grejanje 😀

drfedja je napisao(la):

je si siguran u to sto tvrdis ?

probaj nekog tajvanca od 200-230w i neko kvalitetno od 400w pa ces da primetis pogotovo sa raptorcool-om i slicnim...
Recimo meni je barton opusteno radio kao 3200+ sa dtk 200w i raptorom a kada sam stavio chieftec od 360w bogami bilo je problema sa temperaturom.

Ova teorija sa napajanjem je jako interesantna, doduse nemam takav problem, i nisam primetio razliku u temperaturi prelaskom sa chifteka 300W na tagana 380W, ali opet, dobro je znati 😉

Sto se tice tebe rastafarian, jel ti kuciste mozda zatvoreno i stoji u budzaku ispod stola ?! Ako je tako, treba da ubacis dodatne kulere u kuciste, a ne da menjas CPU kuler. Tebi vruc vazduh ostaje blizu hladnjaka i to je problem, treba ga pomeriti odatle 😉

ta teorija je skroz ispravna jer ja imam xaser2 kuciste sa 5 vent i chief 360w ([email protected] fx5900oc)i kad se igra neka zahtevnija igra proc gori na 70c sa tt12 na 3000 obrtaja tek na 3500 ga ladi na 60-65 a chief je max upregnut i dosta greje kuciste.Koliko ampera na 12v daje tagan 380w?

22A na 12V. Msilio sam zapravo da recimo losije napajanje greje vise CPU zbog losije struje koju daje (recimo nenormalni pikovi voltaza itd.), jel ima nekog iskustva sa time ?!

greju se i losija napajanja ali dobro napajanje ima daleko vise komponenti koje bas sto ti kazes peglaju pikove,rhumble razne zastite pfc-ovi,njihova konstrukcija unutra je slozena, toliko puno elemenata da ne moze da dise napajanje,a ovih tvojih 22A je super i mnogo vredi,mojih 17 na chiefu je taman.

Slusam savete i uzimam neko dodatno haldjenje za kuciste ali nmogu da nadjem Whisper Rock-a IV(ako neko zna gde ga ima u NS-u moze da mo posalje pm).Koja bi bila njegova najbolja alternativa?

Nazad
Vrh Dno