Šta je novo?

voki toki

2nd to none

Čuven
Učlanjen(a)
24.11.2002
Poena
610
sta treba da znam kada ih kupujem? da li je potrebna neka posebna dozvola za koriscenje, mozda za neke odredjene frekvencije? gde mogu da se nabave kod nas? preporuke za neke modele i okvirno cene?

Što se tiče pomenute Motorole nije dozvoljena kod nas (teoretski). Praktično, ne bi trebao niko da ti pravi problem, ali nije isključeno da dođe do situacije da ti budu oduzeti.

Kod nas su dozvoljeni PMR uređaji (446MHz opseg) a ova Motorola je, kako net kaže, FRS/GMRS (462/467MHz opseg).

Objašnjenje (kratko) o razlikama
http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=7818

Bem ti evropski standard kada ove motorole idu preko 25 milja tj preko 40 kilometara.
Da li se zna kojim bi sluzbama smetao ako bi uzeo ove motorole?
Prvenstveno mi trebaju za neka planinarenja, izlete i kada idem na skijanje.
Uzeo bih 4 kom da imam za drustvo.
Da li ima neki voki toki kod nas koji moze da baca preko 20 km?
Nesto sam citao da tesko koji moze preko 10km zbog PMR446 standarda.

Ne uzimaj zdravo za gotovo ono što pišu po reklamama: domet 5km, 10km, 15 km, 20km....

Sve je to jaaaaaaako relativna stvar. U radio tehnici "domet" zavisi od nekoliko faktora:
- radna frekvencija (razlika između USA i EUR je nebitna. Mislim na bitne razlike između 7, 14, 27, 49, 144, 432 MHz.....)
- izlazna snaga uređaja (manje više svi USA i EUR imaju sličnu granicu snage, 500mW)
- kvalitet antene da izbaci to sa što manje gubitaka (tu se proizvođači razlikuju)
- konfiguracija terena (za različite frekvencije različito odbijanje/absorpcija)
- osetljivost/kvalitet prijemnika

Kad sve sabereš i oduzmeš USA i EUR uređaji koje ti tražiš rade jako, jako slično. Samo svako piše na reklami maximalni mogući domet koji, moguće niko nikada u praksi neće ostvariti :)

Za domete preko 10km trebaju ti malo ozbiljniji uređaju čak i od pomenutih motorola.

BTW, proveri: Motorola pravi isto tako dobre i PMR uređaje.

Ja lično koristim PMR Cobra 500mW i zadovoljan sam sa dometom. Kvalitetan (znači da razumem suprotnu stranu) dome sam ostvario na nešto oko 10km na (dva automobila na putu za Grčku), i nešto slično na Grčkoj obali. Testirao sam i par modela (ne sve) Brondi, pre kupovine, i nisam bio ni delimično zadovoljan.

Ne znam možda ti ovo pomogne.....

-Konkretan model Motorola EM1000 radi kao FRS/GMRS - 462/467MHz
-Izlazna snaga je oko 2W! (kucao sam u google "EM1000 Talkabout® Power output" i naso nekoliko sajtova koji tvde da uredaj ima 2w dok proizvodjac nije deklarisao izlaznu snagu)
Sto po meni opravdava tvrdnje od 20 milja tipa planina - dolina.

Definitivno ima razlike u standardima. Neverujem da npr Motorola sa FRS standardom radi isto kao i sa PMR ako proizvodjac navodi duplo vece razdaljine u korist FRS.
Isti slucaj je i sa Cobra proizvodima. Ogromna razlika! PMR max 12km, FRS max 30milja = 48km!

Jedno pitanje. Kako mogu da otkiju ko koristi neovasceno voki toki na npr planini?
Da nema neka mobilna jedinica/lovac samo za voki toki :D

Definitivno je najveća i najbitnija razlika u snazi, a od toga potiče i povećan domet.

Trenutno je situacija kod nas dosta liberalnija po pitanju ručnih uređaja obzirom da se pojavilo dosta PMR-a u slobodnoj prodaji. Ukoliko ne zasmetaš nekome na koršćenije frekvenciji teško da će "provaliti" da radiš na drugoj frekvenciji i sa većom snagom.

Deašvalo se da oduzimaju FRS/GMRS ali to je bilo retko i ranije na početku popularizacije PMR-a. Danas obzirom da nema razlike u izgledu teško da će neko proveravati detaljno o čemu se radi.

edno pitanje. Kako mogu da otkiju ko koristi neovasceno voki toki na npr planini?
Da nema neka mobilna jedinica/lovac samo za voki toki

Da dobili smo od tih istih amera digitalni mobilni lovac vise komada koji mogu pored potraznje Rucne ukt radio uredjaja koji radi na gornjem UHF podruciju da u 10 dm tacno mesto i poziciju uredjaja.Sam rad na tom podruciju zabranjen je zbog zakona o radio saobracaju i zato sto na istoj frekvenciji rade i sluzbe mup_a republike Srbije.Zaprecena kazna za ovo ne-delo je preko 15 godina zatvora kao za valjanje gudre.:cigar:

Praksa izgleda drugacije sumljam da to vise iko kontrolise i da ima vremena da se sa tim stvarima bavi, a sobzirom na mobilno telefoniju koja je svima dostupna:)

Poslednja izmena:
-
Isti slucaj je i sa Cobra proizvodima. Ogromna razlika! PMR max 12km, FRS max 30milja = 48km!

:D

Sto vislja frekvencija veci domet ALI bez prepreka i u optickoj vidljivosti, a veci domet sa preprekama se postize u podruciju 145 Mhz:guitar:

Da li je nekako moguće da gmrs toki-voki izmeni tako da on više ne bude gmrs već pmr (samo frekvencije, verovatno snaga ostaje ista), naravno uz fizičku obradu...???????????!

To sam trazio na netu, ali bezuspešno, pa ako neko ko se bavi elektronikom, da li može da mi odgovori na pitanje i ako ima shemu još bolje............ Unapred hvala!

Poslednja izmena:
Vrh Dno