Ne uzimaj zdravo za gotovo ono što pišu po reklamama: domet 5km, 10km, 15 km, 20km....
Sve je to jaaaaaaako relativna stvar. U radio tehnici "domet" zavisi od nekoliko faktora:
- radna frekvencija (razlika između USA i EUR je nebitna. Mislim na bitne razlike između 7, 14, 27, 49, 144, 432 MHz.....)
- izlazna snaga uređaja (manje više svi USA i EUR imaju sličnu granicu snage, 500mW)
- kvalitet antene da izbaci to sa što manje gubitaka (tu se proizvođači razlikuju)
- konfiguracija terena (za različite frekvencije različito odbijanje/absorpcija)
- osetljivost/kvalitet prijemnika
Kad sve sabereš i oduzmeš USA i EUR uređaji koje ti tražiš rade jako, jako slično. Samo svako piše na reklami maximalni mogući domet koji, moguće niko nikada u praksi neće ostvariti
Za domete preko 10km trebaju ti malo ozbiljniji uređaju čak i od pomenutih motorola.
BTW, proveri: Motorola pravi isto tako dobre i PMR uređaje.
Ja lično koristim PMR Cobra 500mW i zadovoljan sam sa dometom. Kvalitetan (znači da razumem suprotnu stranu) dome sam ostvario na nešto oko 10km na (dva automobila na putu za Grčku), i nešto slično na Grčkoj obali. Testirao sam i par modela (ne sve) Brondi, pre kupovine, i nisam bio ni delimično zadovoljan.
Ne znam možda ti ovo pomogne.....