Šta je novo?

vodeno...

Ako ti treba vrh - "Peltier" .... za hladjenje "u minus"

Ako te interesuje da eksperimentises, ja imam na prodaju komplet za hladjenje sa Peltier-ovim elementom. U pitanju je aktivni elemenat kojim mozes CPU da ohladis cak i ispod nule ali onda moras da vodis racuna o kondenzovanju kapi
vode na povrsini. U pitanju je hladnjak sa tim "Peltier" elementom koji mi sluzi za overclock-ovanje serverskih procesora i na sebi ima jos montiran dodatni hladnjak sa besumnim ventilatorom koji sluzi da ohladi gornju povrsinu samog Peltier elementa (toplota negde more da ode ... je'l tako 🙂 ... Ako se polaritet okrene naopako onda taj mali element moze i da greje. Posto se napaja sa +12V (standardni PC konektor) moze da se mozda koristi i kao frizider (to je u stvari mali frizider) i da stalno drzi casu sa Coca-Colom na stolu lepo rashladjenu sa sve napajanjem iz PC-ija 🙂 itd... Ako ga ukljucis "na prazno" i ostavis tako onda ce se na njegovoj gornjoj povrsini
nahvatati slojevi i kristali leda. Radi besumno (osim za mali ventilator koji se jedva cuje a koji sluzi da ohladi njegovu gornju povrsinu) sam princip rada je takav da nema nikakvih pokretnih delova. Originalni su proizvod, nisu videli ni Kinu ni Taiwan (proizvodjac je iz USA - radjeni su po porudzbini - rucno su pravljeni od strane strucnjaka).

Cena - 89 eura po komadu (imam ih dva kompleta).

Ili mozda zamena za Intel P4 CPU na 3.0 - 3.2 Ghz/1Mb/800 FSB 478 podnozje.

Pozdrav, Dejan - 011/237-06-05

A na koje Socket-e pasuje?

POZ :wave:

Kolika je cena ovog kompleta napolju?

@pevac moze li nesto detaljnije o elementima. Kazes da se moze ohladiti i ispod nule, a jer se moze regulisati kako ce se hladiti. Na koje se sokete moze montirati i slicno. Moze li neka fotka?

jos malo podataka ...

Evo jos malo informacija i razjasnjenja za sve koje su pitali za "peltier" element/cooler komplet:

- komplet je napravljen za procesor sa najvecom povrsinom za hladjenje - koji se prilicno grejao u radu a to je bio Pentium Pro sa 1 Mb cache-a (Quad konf). Napravljen je sistem za fiksiranje sa celicnim nosacima koji mora veoma jako da pritisne Peltier plocicu na gornju povrsinu procesora koja se hladi.

- Danasnji procesori imaju manju povrsinu za hladnjenje tako da verujem da ne moze da skodi to sto je aktivna povrsina kod ovog kompleta veca.

- Ovaj Peltier koristi obicno napajanje za svoj rad - nema potrebe za dodatnim specijalnim napajanjima osim sto sam ja zbog drugih razloga, iz ciste znatizelje spojio dodatno AT napajanje snage 220W pa sam "Peltier" palio posebno, jedno 10 minuta pre paljenja samog racunara da bih ohladio procesor do "nule" 🙂 Kasnije sam taj "Peltier" ostavljao na stolu da stalno radi i hladi casu sa Coca-Colom 🙂 Cak smo par komada koristili u kolima za stalno ohladjeno pice (napaja se sa +12 V).

- Glavna komponenta u ovom kompletu je sam "Peltier" element koji je fiksiran na veliki hladnjak a na kome se na gornjoj povrsini nalazi veoma tih ventilator za hladjenje tog hladnjaka. Jedini problem kod svih Peltier-a je u
tome sto zbog svog nacina rada (mali frizider) kondenzuju kapi vode (ili led na svojoj povrsini) koja mora da se nekako odvede. Mozda je resenje za to kombinacija nekog drugog jeftinog sistema za vodeno hladjenje od kojeg se moze iskoristiti mehanizam koji sprecava prodor vode ili vlage na motherboard ili neka druga kombinacija. Mi smo ranije jedan motherboard resili tako sto smo ga bili premazali nekim americkim slojem nekakvog providnog izolatora i to je
tako radilo svo vreme bez problema. Uz komplet se dobija specijalna pasta od nekakve smese srebrne boje koju ja nikada nisam video do tada kako sam razumeo samo za koriscenje sa Peltier-ima.

- Vazno je da se razume da ovo nije kompletno resenje po sistemu "kljuc u ruke" vec da je potrebno da se eksperimentise da bi se doslo do zeljenog konacnog resenja ali je zato i cena simbolicna (za ovakve uredjaje)

- kao sto rekoh, ovaj komplet je na neki nacin manufaktura (rucni rad), radjeno po specijalnoj porudzbini u USA od tipa koji radi u fabrici "Peltier" elemenata, znaci dovoljno strucnog coveka. Elementi su bili kupljeni pod
tzv. OEM uslovima sto znaci da je na meni i mojoj firmi bilo da resim sva ostala tehnicka pitanja i eventualne probleme koji idu uz to (montaza, fiksiranje, disipacija i pojava vode ili leda ... itd.). Zbog toga i nudim odvaznima da sami nastave sami sa eksperimentima.

- ovo je jedan od nekadasnjih linkova gde se moze otprilike videti sta i kako je radio slican uredjaj na Pentium II Celeron procesoru s tom razliko sto je kod moga povrsina jos veca (Pentium Pro) ali je hladnjak druge vrste i drugacije izgleda:

http://arstechnica.com/reviews/4q99/mc1000/mc1000-3.html

- Sutra (u Subotu) uvece ili Nedelju cu da vam postujem neke slike - fotke da vidite kako izgleda komplet

- Ostao je jos jedan komplet (mozda, eventualno dva) jer je jedan prodat.

Peltier elementi (cooleri)

Evo slika ... bolje ikad nego ....

Ako neko hoce da ide "u minus" sa temperaturom, evo prilike. Uradjeni su za Pentium Pro/Xeon overclock-ovanja (serverskih SMP procesora) sa metalnim nosacima za P6 podnozje. Znaci potrebno je jos dodatnih znanja i vestina zainteresovanih koji bi ga prilagodili uz neki vec postojeci sistem sa vodenim hladjenjem jer je potrebno resiti pojavu kondenzovanja kapi vode zbog velike temperaturne razlike. Koriscen je uz obican kvalitetan izvor napajanja od 220W. Strucno uradjeni u USA od strane vrhunkog strucnjaka i placeni su citavo bogatstvo 🙂

Cena: 89 eura

011/237-06-05 - Dejan

Poslednja izmena:
fotke

nece da prodje attachment, valjda ce sada

Prilozi

• 1.webp
    1.webp
    36.9 KB · Pregleda: 122
  • 2c.webp
    2c.webp
    111.9 KB · Pregleda: 120
Poslednja izmena:
pevac je napisao(la):
Ako te interesuje da eksperimentises, ja imam na prodaju komplet za hladjenje sa Peltier-ovim elementom. U pitanju je aktivni elemenat kojim mozes CPU da ohladis cak i ispod nule ali onda moras da vodis racuna o kondenzovanju kapi
vode na povrsini. U pitanju je hladnjak sa tim "Peltier" elementom koji mi sluzi za overclock-ovanje serverskih procesora i na sebi ima jos montiran dodatni hladnjak sa besumnim ventilatorom koji sluzi da ohladi gornju povrsinu samog Peltier elementa (toplota negde more da ode ... je'l tako 🙂 ... Ako se polaritet okrene naopako onda taj mali element moze i da greje. Posto se napaja sa +12V (standardni PC konektor) moze da se mozda koristi i kao frizider (to je u stvari mali frizider) i da stalno drzi casu sa Coca-Colom na stolu lepo rashladjenu sa sve napajanjem iz PC-ija 🙂 itd... Ako ga ukljucis "na prazno" i ostavis tako onda ce se na njegovoj gornjoj povrsini
nahvatati slojevi i kristali leda. Radi besumno (osim za mali ventilator koji se jedva cuje a koji sluzi da ohladi njegovu gornju povrsinu) sam princip rada je takav da nema nikakvih pokretnih delova. Originalni su proizvod, nisu videli ni Kinu ni Taiwan (proizvodjac je iz USA - radjeni su po porudzbini - rucno su pravljeni od strane strucnjaka).

Cena - 89 eura po komadu (imam ih dva kompleta).

Ili mozda zamena za Intel P4 CPU na 3.0 - 3.2 Ghz/1Mb/800 FSB 478 podnozje.

Sta moze da ohladi ispod nule ??? Sam procesor ili svoju povrsinu ? 😉 Na 2x300W stacked peltier konfiguraciji (na 15V sa eksternim napajanjem od 800W bas za njih) CPU temepratura ne pada ispod 4C, jedan taj pelt kosta oko 120$, a recimo da "obican" 200W pelt kosta oko 20$. Mani se price o nula stepeni 🙂

nisam razumeo sta ti prodajes za 89e ? samo peltier sa coolerom i adapterom ? Koje je snage taj peltier ? koje su mu specifikacije ? 89e je mnogo novaca za peltier...pogotovo ako je to rucni budz. NHF

@Perica Barii:

Mani se TT vodenih hladjenja, nisu se uopste dobro pokazala, a i preskupa su. Za te novce mozes danger dan komplet da sklopis, a slican sistem moze i za manje novaca. Kontaktiraj usera " Monteboy " on je ranije mogao da nabavi elemente za vodeno.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno