Šta je novo?

Vodeno za x800GTO

ponavljac

Slavan
Učlanjen(a)
27.06.2005
Poena
317
Ne, ne mogu vise da izdrzim... Onaj "fen" na Sapphire Fireblade-u mi, uslovno receno, terorise mozak! Prolazim pored sobe i mislim se u sebi: "Ko bre to stalno susi kosu, a sam sam kod kuce?".

I tako, gledam cenovnike nekih firmi, interesovao me TFT monitor, kad' vidim Cooler Master waterblock za ATI kartice, cena 20€. Razmislim dobro: "Neprestano brujanje ili tisina?". :trust:

Odlucim se za tisinu, a zelim pritom i vece performanse za svoj GTO. Doticna ima na sebi hladjenje sa x850xt, i pritom odlicno hladi. Trenutno radi na 607mhz za GPU i 607mhz za memoriju. Moze ona i vise na vazduh, max je 632 za GPU i 618 za memoriju. Jeste, ali max za vazduh. Temperature, full, 56 za GPU i 45 za memoriju.

Glavno i osnovno pitanje: da li moze bolje, gore pomenuti waterblock, naravno uz adekvatnu opremu? Osecam da da, rezultati overkloka su apsolutno bez ikakvih gresaka i isti su "herkules" stabilni. Nasao sam jedan jedini test waterblock-a na: http://www.mechemmods.com/vaaquaatireview.htm, i, ako smem da primetim, dobro se pokazao.

Za odabir odgovarajucih delova ste mi potrebni Vi. Fond mi je ~50€ (odrekao bih se placanja jednog racuna za stuju). :) I odlucio bih se za unutrasnju varijantu, spakovanog u Stacker kuciste.

Za kraj, evo kako izgleda waterblock:

Prilozi

• 4e1838e9d4ccaec93343f1e3ce97160e.jpg
    4e1838e9d4ccaec93343f1e3ce97160e.jpg
    27.5 KB · Pregleda: 56
  • 7d52bb93beb2eb9bf5f595bc3732b57c.jpg
    7d52bb93beb2eb9bf5f595bc3732b57c.jpg
    12.1 KB · Pregleda: 48
  • rlvaccnu1_main.jpg
    rlvaccnu1_main.jpg
    112.6 KB · Pregleda: 53
  • f94dd282025e80b57b2d9fc61be43c9d.jpg
    f94dd282025e80b57b2d9fc61be43c9d.jpg
    13.8 KB · Pregleda: 55
  • rlvaccnu1_add1.jpg
    rlvaccnu1_add1.jpg
    73.9 KB · Pregleda: 66
Poslednja izmena:
@Kisa
Da bi mogao da te posavetujem, mozes li mi reci sta bi hteo da hladis i pre svega koliko si spreman para da ulozis?

steeve je napisao(la):
@Kisa
Da bi mogao da te posavetujem, mozes li mi reci sta bi hteo da hladis i pre svega koliko si spreman para da ulozis?
Zelim da hladim GPU na kartici, i za to imam ~50€. Odlucio bih se za doticni waterblock, ali ne znam sta dalje.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
@Kisa

Da bi hardware na vodu hladio treba ti pumpa, creva sa odgovarajucim prikljuccima i radiator.
Koliko ja vidim, jedini tvoj problem je graficka, zbog toga bi ti predlozio da kupis Silencer (Glomazan cooler koji je necujan).
Click me

To ce da te kosta max 15-25€, a ceo water-cooling system ce te kostati bar 4 puta vise.

Pogledaj ovaj LINK, bas bi odgovarao tvojoj grafickoj.

Poslednja izmena:
Upoznat sam sa tim cooler-om. Verovatno cu ga na kraju i staviti.

P.S. Treba mi Silencer 5 rev.2. I da li ce bolje hladiti zasebni hladnjaci za memoriju, u odnosu na onaj iz jednog dela, koji dolazi uz Silencer?

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Mislim da me nisi bas najbolje razumeo. Znam da se sa Silencer-om hladi i memorija, nego da li je bolje zameniti za nesto tipa zasebnih hladnjaka, dimenzija lupam 10x10.

steeve je napisao(la):
Silencer odozdo, ovde se vidi da se i memorija hladi
Stavio bih na zadnju stranu, ne gde je GPU.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
A, mislis da li bi trebao da hladis ostala 4 memorijska cipa sa zadnje strane ?
Nije potrebno ali mozes, zasto da ne, ako nadjes odgovarajuce male heatsinkove kupi ih i "nalepi" na mem.
Na primer ovo

Poslednja izmena:
Slucajno sam na internetu naleteo na Zalman VF700-AlCu.
U search polju napisi >VF700-AlCu<.
Fora u tome jeste sto
1. malo je jaci od Silencera kad hladi i moze da se regulise (znaci isti zvuk kao Silencer)
2. univerzalno je i mozes da koristi mozda i za sledecu graficku
pogledaj link, ispati se.
:wave:

Poslednja izmena:
Mislio sam da aluminijum koji dolazi sa Silencer-om i koji se kaci na zadnju stranu kartice (vidi sliku) zamenim za male heatsinkove, recimo te Zalman-ove. Da li bi time postigao nesto?

Prilozi

• installation7.jpg
    installation7.jpg
    190.5 KB · Pregleda: 77
Kisa je napisao(la):
Mislio sam da aluminijum koji dolazi sa Silencer-om i koji se kaci na zadnju stranu kartice (vidi sliku) zamenim za male heatsinkove, recimo te Zalman-ove. Da li bi time postigao nesto?
za overklok da, svakako moras memoriju necim hladiti

Kisa je napisao(la):

Zasto bi neko zamenio original fabricki predvidjenu zadnju Alu plocu (velika)
za hladjenje svih mem.cipova (i ne samo) na zadnjoj stranici sa pojedinacnim malim hladnjacima.Bezmisleno,a i sa druge strane kako obezbediti primarnu stabilnost Silencer-a,po meni neozbiljno,krije opasnosti.

Kisa je napisao(la):
Bolje nemoj to da radis. Nekako imam utisak da ta "ploca" mnogo bolje hladi od gomile tih malih prdavaca (ako nista drugo, mnogo veca disipaciona povrsina... da, svestan sam i toga da su u tom slucaju svi povezani, pa toplota samo "seta", nema gde da ode i sl... ali opet, ja to ne bih radio)

Inace, Silencer u verziji za X850 karte vise i nije tako "silent"...

Kisa je napisao(la):

Fakticki pogledano nebi bilo nikakve promene, a iako bi temp bila malo bolja opet se ne isplati da das vise novca za heatsinkove i sav rad dok se to namesti, i sto je najvaznije postoji velika mogucnost, kao sto je Noki rekao, da Silencer vise ne "lezi" kako treba, u ostalom ta aluminjumska ploca takodje hladi mem, nemoj da mislis da ona sluzi samo da se Silencer pricvrsti.

CAR je napisao(la):
Inace, Silencer u verziji za X850 karte vise i nije tako "silent"...
To stoji, ali veruj mi, koliko je glasan ventilator na Fireblade-u... Za sve bih ga menjao, samo da ne ostane isti.

Hvala svima na odgovorima. Stavicu Silencer-a i sve uz njega kako je fabricki predvidjeno.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Kisa je napisao(la):
To stoji, ali veruj mi, koliko je glasan ventilator na Fireblade-u... Za sve bih ga menjao, samo da ne ostane isti.
Verujem ti... meni je sve sad preglasno nakon IceQ Silencera, tj. onog originalnog sa HIS-ovog 9800 Pro ;)

E, to je bio Silencer u pravom smislu te reci... stavis na low - ne cuje se, stavis na hi - ne cuje se.

I meni se ne cuje na low, ali kada stavim na maksimum... a jos pritom zelim da izvucem max overklok. Zato sam nasao alternativu...

*ebote, pokvario mi se fen, s cime sad da osusim kosu? :d

Poslednja izmena:
Vrh Dno