Šta je novo?

Vodeno hladjenje

djuka007

Čuven
Učlanjen(a)
14.01.2005
Poena
619
Obzirom da mi komp kljuca ovih dana, poceo sam ozbiljno da razmisljam o vodenom hladjenju. Procitao sam ovde sta ima, i prosetao malo po netu i zakljucak je ocigledan...
Najbolje hladjenje je ono koje sam sastavis...
E sad...
Ne znam koji "skill level" je neophodan za tako nesto, a takodje bi mi godila preporuka koje komponente izabrati, i gde ima detaljno da se iscitaju uporedni podaci.
Nije mi od presudnog interesa tisina, vec extreme rezultati, tj najveci moguci clock!
Please, savetujte...
Poz

A ti prvo reci koliko bi $$$ mogao da izdvojis za to i da li bi (i kako) uopste to narucio iz USA. Posle bismo lako... relativno. Da, i napisi koju masinu imas i sta bi sve hladio (cpu, gpu, chipset...)?

Bolje bi (po meni) bilo da razmislis od klima-uredjaju, jer onda nece kuvati ni komp, a ni ti...

Imas ih taman za cenu nekog prosecnog vodenog hladjenja...

Kupi Hyper 6 kuler i stvai dobru pastu i klima uredjaj za sobu i bice lepo i tebi i tvom kompu a ja bih poludeo kad bi mi komp izgledao ovako kao na slici (nemoj da me neko pogreshno razume nevolim kad neshto nije lepo ali je ovo i subjektivno mishljenje)
Pozdrav svima

Ne znam kako da modujem Hyper6 da stane na socket A.
U domu sam i ne verujem da bi mi dozvolili ugradnju klime 😉
Sto se tice para...
Pa negde do 200 jevreja, ali ako znam da vredi!

P.S. Video sam da je monte koristio 500W+ napajanje, pa se pitam hoce li moj Chieftech 360 odraditi posao.

@dobices resenje za montazu hypera na A socket.Sad nemam vremena ali racunaj da to moze.

Ja sam zbudzio vodeno hladjenje, jer mi je komp pregrejao vise puta, a nemam nameru da povecavam broj obrtaja qlera.
Trenutno ne lici ni na sta, slicno kao na slici edori292, ali cim zavrsim sa postojecim obavezama spakovacu sve u kuciste. Nemam slike na ovom kompu da vam pokazem kako bi sve to trebalo da izgleda, ali ce uskoro biti kompletan txt, kod mene na sajtu, o tome kako sastaviti vodeno hladjenje u kucnoj izradi.

rodiger79 je napisao(la):
U kojoj bolnici ti lezi komp? :d

ovo je premalo kuciste da bi se smijestilo vodeno unutra zato sam u potrazi za bigtower-om da bi smijestio usput ovo hladjenje me kostalo 15 eura i za te pare radi strava

Vidite kako je covek smestio vodeno u normalno kuciste HP.Inace covek je profi.

Prilozi

• vod1.webp
    vod1.webp
    38.6 KB · Pregleda: 251
  • vod2.webp
    vod2.webp
    45.2 KB · Pregleda: 216
  • vod3.webp
    vod3.webp
    33.5 KB · Pregleda: 225
boban56 je napisao(la):

Izgleda sjajno. Pretpostavljam da je dosta skupo?

rodiger79 je napisao(la):

Izgleda dobro samim tim sto je sve osim radijatora spakovano u kuciste...inace nista spektakularno. Ne moze da se vidi (ili barem ja ne vidim) koje je waterblockove i pumpu koristio.

edori292 je napisao(la):
ovo je premalo kuciste da bi se smijestilo vodeno unutra zato sam u potrazi za bigtower-om da bi smijestio usput ovo hladjenje me kostalo 15 eura i za te pare radi strava

Za 15E i da ne radi uopste bilo bi strava...🙂
Pretpostavljam da si koristio neke polovne i prilagodjene besplatne komponente....od cega je onaj rezervoar sa termometrom? Pretpostavljam da je pumpa unutra.

Radijator deluje prilicno skromnih dimenzija.

boban56 je napisao(la):

A kako prikljucuje monitor ? 🙂

Ne svidja mi se resenje, jer ima delova koji se nalaze van sistema, sto posle komplikuje prenosenje, a moras da razmisljas i o dodatnoj velicini "kucista".

boban56 je napisao(la):

To zavisi od toga koje je komponente koristio tj da li su firmirane ili ne.

Skini stranicu i kupu ventilator od chajneza na buvljaku, onaj mali najbedniji i nek duva u komp i nemas problem. Alternativa je da se lepo castis jednom malom klimom i time dugorocno resavas svaki problem.

Ja sam to reshio ovako :

Komp2.jpg

Jes da mora stranica da bude otvorena i da je pravi pakao izvaditi neku karticu, ali nije strashno 😉

Poslednja izmena:
Ja sam naručio ovo od CoolerMastera naravno model sa 120mm coolerom. Deluje lako za montažu.

Niko nije komentarisao, kako je napravio nosac graficke.Evo par slicica u vezi graficke.

Prilozi

• vod4.webp
    vod4.webp
    56.3 KB · Pregleda: 190
  • vod5.webp
    vod5.webp
    58.5 KB · Pregleda: 179
  • vod6.webp
    vod6.webp
    21.8 KB · Pregleda: 162
Da, ali koliko sam video nema bash ne znam kakav performance...

tex707 je napisao(la):
Izgleda dobro samim tim sto je sve osim radijatora spakovano u kuciste...inace nista spektakularno. Ne moze da se vidi (ili barem ja ne vidim) koje je waterblockove i pumpu koristio.
Mislim da je Swiftech MCP650 pumpa u pitanju. Takvu sam bar ja hteo da uzmem pa sam se predomislio i uzeo AX 50Z-DC12 Mag Drive. 🙂
boban56 je napisao(la):
Niko nije komentarisao...
Zar to nije Catharov G5 block na procesoru? Lici...
Je l' to neki tvoj prijatelj cije slike dajes ili si ih nasao na netu?

Poslednja izmena:
Diablo je napisao(la):
Mislim da je Swiftech MCP650 pumpa u pitanju. Takvu sam bar ja hteo da uzmem pa sam se predomislio i uzeo AX 50Z-DC12 Mag Drive. 🙂

Zar to nije Catharov G5 block na procesoru? Lici...
Je l' to neki tvoj prijatelj cije slike dajes ili si ih nasao na netu?

Ja uopste ne vidim CPU waterblock, tj. vidim samo cosak.
BTW, da li je neko provalio koliki je unutrasnji precnik mlaznice kod G5?

Poslednja izmena:
@tex: Vidi sliku br. 4. Meni lici na G5.
Evo ga i ovde na slici:
G4.jpg

Diablo je napisao(la):
@tex: Vidi sliku br. 4. Meni lici na G5.
Evo ga i ovde na slici:

Da, ovde stvarno lici na G5...gornja ploca izgleda identicno, kao i raspored barbova.

Trenutno sam upravo u zavrsnoj fazi izrade modela ovog W/B-a, ali sam u velikoj dilemi koje precnike glavnih mlaznica da stavim. Izgleda da Cathar koristi veoma male precnike (.6-.8mm), a mene brine zapusavanje...

Poslednja izmena:
Bravo!Diablo pogodio si, vidi se da poznajes materiju. Ja oko vodenog slabo znam,covek je sam vrh,radi komplet modovanje i vodeno.Moze dosta da se nauci.Pozdrav :smash:

Prilozi

• pic.1.webp
    pic.1.webp
    44.9 KB · Pregleda: 162
  • pic.2.webp
    pic.2.webp
    58.6 KB · Pregleda: 148
  • pic.3.webp
    pic.3.webp
    54.3 KB · Pregleda: 134
🙂 Ma ja sam tek pre par meseci poceo da se interesujem za vodeno hladjenje i za sve ovo vreme sam sa tex-om razmenio jedno 200 poruka smarajuci coveka pitanjima kako, zasto, sta da kupim... On ti je tu glavni.

Nego, jel taj covek odavde? Kako je nabavio G5? Taj vodeni blok kosta oko $220 bez shippinga!

Pozdrav

@tex: Jel to pravis wb za sebe? Bilo bi lepo ako bi posle uspeo da ga uporedis sa Catharovim blokom... pa da krenes sa prodajom kao i on (al malo nizom cenom) 😉
I sto ne pitas Cathara oko tih precnika? Meni je ranije ladno odgovorio na pm kad sam ga pitao nesto oko vezivanja pumpi u red i overvoltovanja.

Poslednja izmena:
Bobisha daj link hocu da pogledam sve, bas me zanima...

Diablo je napisao(la):
@tex: Jel to pravis wb za sebe? Bilo bi lepo ako bi posle uspeo da ga uporedis sa Catharovim blokom... pa da krenes sa prodajom kao i on (al malo nizom cenom) 😉
I sto ne pitas Cathara oko tih precnika? Meni je ranije ladno odgovorio na pm kad sam ga pitao nesto oko vezivanja pumpi u red i overvoltovanja.

Pravim za drugara iz USA i za sebe...ja radim 3D model i G-code program za CNC masinu, a on tamo to izradjuje jer ima besplatan pristup dobroj CNC masini. Uradili smo 4 kopije G4 blocka, ali sam se zeznuo u designu i napravio isuvise tanko bakarno dno (samo 1mm), te taj block ima performanse svega 2C bolje od prethodnog koji smo pravili (slao sam ovde fotke, takav mi je trenutno u masini).

Ne verujem da bi Cathar dao podatke o precnicima mlaznice (kako unutrasnjem, tako i spoljasnjem), kao i o precniku rupa u bazi i njihovoj dubini (sve dimenzije sam skidao sa fotki nekom linearnom interpolacijom preko dimenzija koje znam - rupa za montazu na Socket462). Sto se tice pumpi to hoce, naravno da ti odgovori. Inace, nemam mogucnosti da pravim blockove za prodaju jer mi stizu iz USA (malo je skupla postarina), a pogotovo ne big prodavao tudj design...kopirati i praviti samo za sopstvenu upotrebu je nesto sasvim drugo i OK.

Nazad
Vrh Dno