Šta je novo?

Vodeno hladjenje!?

• Začetnik teme Začetnik teme ebe
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ebe

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2002
Poena
619
Ima li ocde neko iskustva sa vodenim hladjenjem?

pa napishi konkretno, dosta ljudi ovde zna o tome......lepo ti reche mocni kokos

Interesuje me koliku razliku u temperaturi mogu postici u odnosu na vazdusno hladjenje kada je sobna temperatura visoka (oko 30 stepeni).

-10 stepeni ti je sigurno.

Pozdrav!

da,dobro ti je sasha rekao , oko 10 stepeni , mozhe biti i do 15 , a meni je recimo bilo , kad sam imao volcano 7+ na high , temp mi je bila oko 39-42 a kad sam stavio vodeno, bilo mi je uvek ispod 30 , ponekad i ispod 25, u najgorem sluchaju 30 , preko leta sada...

Znate li gde kod nas ima da se kupe termoelektricni hladnjaci koji se na OC sajtovima nazivaju Peltier alementima???

Batali to. Modeli od 100njak W koliko je sada minimum kostaju previse.
Oni od cca 60W su jeftiniji ali nece obave posao.
A opet, moras necim da hladis drugu stranu peltiera, a to je veliki (and skupi) vazdusni kuler ili voda, tako da to stavarno ne resava problem.
Voda rules, ako neces se bakces sa azotom 🙂

Pozdrav!

Spils je napisao(la):
da,dobro ti je sasha rekao , oko 10 stepeni , mozhe biti i do 15 , a meni je recimo bilo , kad sam imao volcano 7+ na high , temp mi je bila oko 39-42 a kad sam stavio vodeno, bilo mi je uvek ispod 30 , ponekad i ispod 25, u najgorem sluchaju 30 , preko leta sada...

Previse je to nisko...doduse. nisi stavio nikakve vazne podatke, ali je ipak malo cudno da temperatura moze da padne na 25, cak i na 30C.

Veruj mi da moze. I mnogi jako overklokovani palominci su bili oko 30 sa vodom, i ispod 30 sa peltirom+voda

nIce Cream je napisao(la):
Veruj mi da moze. I mnogi jako overklokovani palominci su bili oko 30 sa vodom, i ispod 30 sa peltirom+voda

Nije to stvar verovanja, nego najosnovnije termodinamike. Pelt je neka druga prica, i sa njime moze da se ide mnogo nisko (u zavisnosti od snage i nacina hladjenja istog), ali klasicno vodeno hladjnje ne moze da spusti temperaturu procesora na sobnu ili par stepeni iznad sobne.

A na osnovu cega ti znas? Jesi nekada probao? Ili mozda izracunao?
Ne?
Pa kako onda mozes da tvrdis?

P.S. Testirani procesor na slici je sa Palomino jezgrom.

nIce Cream je napisao(la):
A na osnovu cega ti znas? Jesi nekada probao? Ili mozda izracunao?
Ne?
Pa kako onda mozes da tvrdis?

P.S. Testirani procesor na slici je sa Palomino jezgrom.

Pre nego sto odgovorim na tvoja pitanja verujem da bi trebalo da ti kazem da mi tvoj komentar izgleda malo preostar...mislim da nema potrebe tako da nastupas kada i ne znas sa kime "razgovaras"...naravno ovo nije nikakva pretnja, vec samo zelim da te podsetim da bi mogao barem da pomislis da neko "sa druge strane" ipak nesto o datoj temi zna.

Sto se tice pitanja na osnovu cega znam, recimo na osnovu bazicnog znanja termodinamike, testova koje sam procitao i iskustva.

Sto se tice onoga da li sam probao odgovor je da.

Racunanje, naravno, nije moguce bez gomile parametara...a i onda je veoma tesko...test je daleko jednostavniji. Ovo, naravno, vazi za racunicu koja bi trebalo da pokaze priblizno tacan rezultat...a ako treba da izracunam da li pasivno hladjen procesor moze da radi na temperaturi od 25C kada je u sobi vise od 25C...valjda ovo ne treba da komentarisem.

Primer koji si dao u attachmentu, po mom misljenju, ne predstavlja skoro nista...tamo se ne vidi cak ni koja je maticna ploca koriscena, a da ne pricao o tome koje je vodeno hladjenje korisceno, kolike su snage Pelt-ovi itd...

Prilazem dva primera sa dovoljno ozbiljnih testova dva komercijalna watercooling sistema nizeg do srednjeg cenovnog ranga...naravno, drasticno skupljih od bilo koje HSF kombinacije.

1: Thermaltake AquariusII, cena $155 (naranvo, moze da varira u zavisnosti od prodavca)

AMD XP 2000+ Palomino Core
Leadtek Winfast K7N415DA Motherboard
Leadtek WinFast A250LE TD GF4 Ti4200 64MB
Crucial 256MB DDR PC2100 RAM
Western Digital Caviar SE 80GB Hard Drive
Chieftec Scorpio TX-10BD Case
3 80mm Case Fans (two exhaust @ 40cfm)

Uporedjen sa: Thermaltake Volcano 11+, temperatura vazduha je bila 29C.

HSF (iddle/load): 42/51

W/C (iddle/load): 42/50

2:Senfu WaterCooling Bundle, cena $230

Intel Pentium 4 Northwood 2.53GHz
Abit IT7-Max2v2 Motherboard
1.5GB PC2700 Ram
4x Seagate Barracuda 5- 120GB - Raid0
ASUS V8200 Deluxe (GeForce 3) 32MB
Sony 16x DVD Rom
Lite-On 52x52x24 Burner
Lian-Li PC75 Case

Uporedjen sa: nije tacno navedeno, izgleda kao stock aluminijumski PIV HSF

HSF (iddle/load): 42/60

W/C (iddle/load): 43/50

Ovo su samo dva primera, a ima ih podosta..da bi se dobile nize temperature, mora dosta da se radi...o tome nekom dugom prilikom.

Ima jos toliko toga sto sam hteo da pitam da neznam odakle da pocnem. Koliko utice protok vode na hladjenje? Da li veci protok znaci i bolje hladjenje i do koje mere? Da li dodajete nesto u vodu da bakarni delovi ne bi oksidisali? Koje pumpe koristite (sa kolikim protokom)?

ebe je napisao(la):
Ima jos toliko toga sto sam hteo da pitam da neznam odakle da pocnem. Koliko utice protok vode na hladjenje? Da li veci protok znaci i bolje hladjenje i do koje mere? Da li dodajete nesto u vodu da bakarni delovi ne bi oksidisali? Koje pumpe koristite (sa kolikim protokom)?

Oko protoka se "lome koplja"...izgleda da povecan protok poboljsava hladjenje do neke mere, ali kada se predje neka granica, ili ne utice, ili ga pogorsava. Ovo, doduse, zavisi i od konstrukcije waterblocka...

U destilovanu vodu ulijem malo "antifriza"....ne stvaraju se alge, a sto se korozije tice, bakar ionako nije mnogo podlozan koroziji. Nezgodan je spoj bakra sa aluminiumom, je rmoze da dodje do elektrokorozije.

Imam dve redne pumpe, jedna manja za "prajmovanje" i glavna Eheim 1048. To daje dovoljan protok sa nekih 5.6m creva.

Setio sam se jos jedne sitnice. Koliki uticaj na hladjenje ima redosled povezivanja sistema? U vecini clanaka koje sam citao vezuje se pumpa->hladnjak->waterblock->rezervoar->pumpa, a neki tvrde da je bolje hladnjak staviti pre rezervoara. Ima li to uopste nekog uticaja?

Koje waterblokove vi koristite? Fabricke ili uradi sam?

tex707 je napisao(la):
...
Imam dve redne pumpe, jedna manja za "prajmovanje" i glavna Eheim 1048. To daje dovoljan protok sa nekih 5.6m creva.

Zasto dve pumpe??? Jedna nije dovoljna?

ebe je napisao(la):
Setio sam se jos jedne sitnice. Koliki uticaj na hladjenje ima redosled povezivanja sistema? U vecini clanaka koje sam citao vezuje se pumpa->hladnjak->waterblock->rezervoar->pumpa, a neki tvrde da je bolje hladnjak staviti pre rezervoara. Ima li to uopste nekog uticaja?

Koje waterblokove vi koristite? Fabricke ili uradi sam?

...

Zasto dve pumpe??? Jedna nije dovoljna?

Mislim da je redosled nebitan.

Do sada sam promenio tri W/B-a za CPU...dva sam izradio ja, a ovaj poslednji sam uradio CAD-om a izradjen mi je u USA na CNC mashini...

Dve pumpe u redu su dobre iz dva razloga: povecan protok (sto je kod mene dosta bitno jer mi se hladnjak za vodu nalazi u susednoj prostoriji) i, kao drugo, ako jedna pumpa crkne, hladjenje se nastavlja.

Kako mogu da odredim disipaciju procesora (u vatima) ako se opredelim za peltier hladjenje? Procesor je Athlon XP 2400+.

ebe je napisao(la):
Kako mogu da odredim disipaciju procesora (u vatima) ako se opredelim za peltier hladjenje? Procesor je Athlon XP 2400+.

SiSoft Sandra 2003 ima implementiranu funkciju za racunanje potrosnje (na osnovu napona i frekvence procesora), naci ces je pod CPU & BIOS information. Racunaj hladjenje kao da imas procesor koji vuce 100w da bi bio koliko-toliko siguran. Npr. Barton na 2.4 GHz @ 1.85v srche otprilike 100w, a i zagreva se nenormalno.

Sasa je napisao(la):
Batali to. Modeli od 100njak W koliko je sada minimum kostaju previse.
Pozdrav!

kostaju 36$ pa navise u zavisnosti od velicine keramicke ploce.
ovaj od 36$ zavrsava posao...

Pa jel ima kod nas da se kupe ti peltieri ili se moraju porucivati iz inozemstva?

Sad sam se setio: Jel neko probao spiralni WB??? Navodno s njim se postizu dosta bolji rezultati nego sa "obicnim" WB-ovima.

delimir je napisao(la):
...

SiSoft Sandra 2003 ima implementiranu funkciju za racunanje potrosnje (na osnovu napona i frekvence procesora), naci ces je pod CPU & BIOS information. Racunaj hladjenje kao da imas procesor koji vuce 100w da bi bio koliko-toliko siguran. Npr. Barton na 2.4 GHz @ 1.85v srche otprilike 100w, a i zagreva se nenormalno.

Bas sam startovao "Sandru"...kod mene pise da TBred 2.4Ghz na 1.65V disipira 93W...kako bese adresa onog sajta gde moze da se pronadje tacna disipacija prema ukucanim podacima?

ebe je napisao(la):
Pa jel ima kod nas da se kupe ti peltieri ili se moraju porucivati iz inozemstva?

Zavisi sta podrazumevas pod "kod nas"...ovde u SC, koliko znam, ne mogu da se pronadju...

ebe je napisao(la):
Sad sam se setio: Jel neko probao spiralni WB??? Navodno s njim se postizu dosta bolji rezultati nego sa "obicnim" WB-ovima.

Izgleda da se sa waterblockovima koji imaju veliko ubrzavanje strujanja vode iznad CPU core-a postizu najbolji rezultati (kao sto je Catharov Concept ili kako se vec bese zove - pogledaj na: http://forums.procooling.com/vbb/forumdisplay.php?s=&forumid=37).

Inace, moj najnoviji W/B je spiralni, vrlo zlican DD Maze-u III..vidi iz attachmenta.

tex707 je napisao(la):
...
Bas sam startovao "Sandru"...kod mene pise da TBred 2.4Ghz na 1.65V disipira 93W...kako bese adresa onog sajta gde moze da se pronadje tacna disipacija prema ukucanim podacima?

Mozda ti ovo posluzi:

tex707 je napisao(la):
...

Mislim da je redosled nebitan.

Meni se cini da je bitan, nije iz iskustva nego kao nekom logikom.
pumpa->hladnjak->waterblock->rezervoar->pumpa
znaci hladnjak pre wb-a kako bi voda bila sto hladnija jer se greje dok luta po cevima zbog spoljne temperature, mozda nisam u pravu ali svaki stepen je bitan zar ne?

Ima li kod nas da se kupi makar ta pumpa Eheim 1048(ili neka u klasi koja radi posao) a da se ostalo pravi i koja je cena pumpe?

Ser_Zile je napisao(la):
...

Meni se cini da je bitan, nije iz iskustva nego kao nekom logikom.
pumpa->hladnjak->waterblock->rezervoar->pumpa
znaci hladnjak pre wb-a kako bi voda bila sto hladnija jer se greje dok luta po cevima zbog spoljne temperature, mozda nisam u pravu ali svaki stepen je bitan zar ne?

Ima li kod nas da se kupi makar ta pumpa Eheim 1048(ili neka u klasi koja radi posao) a da se ostalo pravi i koja je cena pumpe?

Jeste svaki stepen bitan i to jos kako...ali ne zabotavi da isti vazduh (tj. vazduh iste temperature) struji i oko creva i kroz hladnjak...

Eheim ces teze da nadjes, ali zato na Bezanijskoj kosi ima jedna dobra prodavnica gde je izbor pumpi odlican. Uglavnom su potopive, ali mislim da bi neke mogle da se koriste i van vode..

Pre nego sam kupio vapocili dosta sam se igrao sa vodenim hladjenjem.Ja sam cpu obarao do izuzetno niskih temperatura cak ispod 10 stepeni.Naravno sa izuzetno hladnom vodom svega par stepeni iznad nule.Normalno da to zahteva hladjenje vode i brzi protok vode.Dade je naprimer koristio antifriz i isao je na -20 celzijusa,cak i vise ako se ne varam.E sad u ovom slucaju koji smo mi radili dolazi do problemna a to je kondenzacija,ali i to je resiv problem.

Kokos je napisao(la):
Pre nego sam kupio vapocili dosta sam se igrao sa vodenim hladjenjem.Ja sam cpu obarao do izuzetno niskih temperatura cak ispod 10 stepeni.Naravno sa izuzetno hladnom vodom svega par stepeni iznad nule.Normalno da to zahteva hladjenje vode i brzi protok vode.Dade je naprimer koristio antifriz i isao je na -20 celzijusa,cak i vise ako se ne varam.E sad u ovom slucaju koji smo mi radili dolazi do problemna a to je kondenzacija,ali i to je resiv problem.

Sta ti je taj vapocili??? 😕 Za to jos nikad nisam cuo. Kako resavate problem sa kondenzacijom?

Nazad
Vrh Dno