Šta je novo?

Vodeno hladjenje

• Začetnik teme Začetnik teme STUPAR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

STUPAR

Slavan
Učlanjen(a)
22.04.2008
Poena
320
Planiram da u sledecih par meseci slozim neko vodeno hladjenje, pa me zanima sta da uzmem. Vidim da su kompletna resenja precenjana pa bih slozio svoje. Ne zelim da potrosim puno para, ali necu ni jeftino pa da se onda stalno zezam. Trebalo bi da oladi ovaj moj komp, s tim sto je cpu pod full load-om 24/7. Znaci sve opcije su moguce (tipa hladnjak od juga i slicno). Blok za grafu i procesor cu najverovatnije kupiti a ostalo je moguce napraviti. Molio bih vas za savet sta kupiti i kako ovo napraviti. Citao sam dosta tema, ali nema niceg konkretnog. Moguca je kupovina delova u Srbiji i u Hrvatskoj.

Navalite :wave:

EK

User Jim22 donosi povremeno iz Slovenije shta god ti treba sa EK Waterblocks site-a. Ja sam preko njega uzeo kompletan sistem pre par dana. :banana:
Moj savet ti je da blokove i radiator kupish, ostalo se moze budziti.
Takodje, user draganvinca sa SX-Team foruma pravi WB koji su po njegovim testovima iisti i/ili bolji od EK.

Imao si pre neki dan ovde na oglasima CM Aquagate mini 120, za 30-35 e, za te pare je to vise nego extra, ja ga imam vise od 2 godie 24/7 je ukljucen. Overclock e6300 na 3(do 3.3) Ghz , temp minimalne.
Moja preporuka, mozes eventualno jednom da zamenis vent na hladnjaku.

Na defaultu,lako sa OC ,malo teze,eventualno dodati jos jedan radijator 1x12 ili 2x12cm,jedino ne znam kako bi pumpa to podnela

Pomazite - ne znam koji waterblock da izaberem, za CPU postoje ona dva koja su ista pa ne znam razliku a za graficku gledam one full cover, ima ih tri za 8800GT, ali ne znam za koji da se odlucim.
Da li da uzimam i radijator i pumpu sa EK sajta ili ima i kod nas negde?
Apsolutni sam pocetnik u vodenom hladjenju tako da je SVAKA pomoc i ideja dobrodosla.

Prvo kazi koje blokove si gledo? Sa EK sajta ili koje druge?

Ovih radiatora i pumpe ove koje su na EK sajtu nema u srbiji.

Ako gledas sa EK sajta i vidis dva cpu bloka(jedan plexi, drugi acetal), uopste nema veze, samo izgled je drugciji. Ako oces crni poklupac, onda acetal. Ako providni, onda plexi.

Kod FC bloka je ista prica, svi idu na 8800gt. Nickel je srebrne boje i ne zaprlja se ko obican bakar, imas i acetal koji ima crni poklupac.

Poslednja izmena:
evo male pomoci 🙂
Ne moj uzimati u srbiji prvo zato što ovde i nema nečeg kvalitetnog 😉
na EK ovom sajtu je sve odlično tj. sami vrh
Što se tiče CPU bloka tu nema šta da se bira ili Ek superme ili Swiftech APOGEE GTZ performanse se razlikuju nešto smešno ali pošto je problem nabaviti GTz onda idi na EK pošto ti to može jim doneti a i EK je jeftiniji
pumpu uzmež Laing DDC sa nekim TOP rezervoarom i tu nema greške 😀
Za grafičku ti ne bih preporučio fullcover blok iz razloga velike ne isplativosti ti ćeš za njega dati 70% od cene grafike što se suludo (po meni) oni se jedino ispalte za najjače grafiče ali tek ako se odradi Vmod :-devil-: bolje uzeti onaj blok što ide sam na GPU a na memoriju staviš lepo one samolepljive hldanjake i nema greške opet ako stavljš blok na grafičku greh je da je ne moduješ 😉

Poslednja izmena:
Da po njihovim testovima😀
Jesi sklopio sistem???

Ne josh. Kuciste je jos na poslu gde ga "modujem" :d Bice nekih slika nadam se kako je sve ispalo. ,)

Ko sto rece dominator, nemoj uzimati full cover jer ces tu grafiku kad tad menjati a kad to uradish ostaje ti WB sa kojim mozesh da se slikas :wall:
Mozda ti je najbolja i najjeftinija varijanta da sve uzmesh sa EK site-a, jer vecina tih komponenti je odlicnog kvaliteta i proverena. Variajnte sa grejacima za kabinu Yuga i pumpama za akvarijum preskoci.
Ako ti treba pomoc oko izbora komponenti slobodno pitaj. :wave:

Poslednja izmena:
sve im na Ek sajtu osim eventualno CPu bloka ali nema potrebe da pravi egzibicije i da juri GTZ sve uzme tamo i to je to

Ali GTZ je majka Mara, ne znam... Oces najbolje, idi na GTZ, oces sve odjednom sa sto manje cimanja, uzmi EK.

Slzaem se za full cover GPU, to je bacanje para.

Poslednja izmena:
I ja bi priporucio GPU supreme blok, kad prodas graficku ostaje ti blok, koji ne mozes koristit na drugoj. Samo kad imas samo blok za GPU, onda trebas da ohladis nekako PWM grafičke. Memorija nije problematična, ddr3 i dalje ne grije se skoro nista, tako da moze bit bez hladnjaka. Ako se grije, stavis gore samolepljive hldanjake

@taraba

polako odradi poso i stavi slike, da vidimo modifikaciju.

Sta preporucujete za ovu plochu potrebno mi je za chipset,
motherboard_productimage_ga-ep45-ds3p_big.jpg

Pumpa tera 500l/h da li je izvodljivo?

treba videti razmere rupe pa ti mozda odgovara neki ASUS ov ili tako neshto 😉 mada sto mislis da treba da hladis NB ? vidi MCV30 jest da ga nema na EK sajtu ali nije skup da se kupi ovako negde

Evo sta sam ja planirao:
CPU Block:
EK Supreme - Plexi
GPU Block:
EK-VGA Supreme
Radijator:
Magicool Xtreme III
Pumpa:
Laing 12V DDC-1 Plus+

Jel ovo OK?

E sad, ne znam da li mi treba rezvervoar posto mi je komp 24/7 ukljucen a CPU je za to vreme stalno pod full load-om.
Da li da uzmem creva od 3/8" ili 1/2"? Sve podrzava 1/2", ali na pumpi ne pise nista u vezi toga - pise samo 3/8", pa ne znam dali se moze neki "konverter" staviti na pumpu.

Pumpa je odlicna za to sto ti treba, a ako ti ~20e ne cini razliku, mozes da ides na Laing D5 12V 1/2"ID pumpu. Ja je koristim vec 3 godine, a siba vodu kroz 3 bloka, 2 radijatora od 240 i jedan od 360mm. E da, ima i regulaciju brzine, sto ova tvoja nema 😉

Poslednja izmena:
Mislim da ti je malo jedan radijator za CPU i GPU 😉
pod dva uzmi obichnu DDC i top rezervoar
neki od ova dva
LINK1
LINK2
DDC i DDC + se razlikuju samo po jednom lemu koji mozes odraditi za minut 🙂
D5 je odlichna pumpa naravno koliko je i skuplja ali ona se tu dodaje i rezervao i jos dosta toga
sad mozes ti odluciti sta ti je ciniti neces ni u jednom pogresiti tj. oces samo ako kupis DDC+ umesto obicnog 😉
:wave:

Evo sta sam ja planirao:
CPU Block:
EK Supreme - Plexi
GPU Block:
EK-VGA Supreme
Radijator:
Magicool Xtreme III
Pumpa:
Laing 12V DDC-1 Plus+

Jel ovo OK?

E sad, ne znam da li mi treba rezvervoar posto mi je komp 24/7 ukljucen a CPU je za to vreme stalno pod full load-om.
Da li da uzmem creva od 3/8" ili 1/2"? Sve podrzava 1/2", ali na pumpi ne pise nista u vezi toga - pise samo 3/8", pa ne znam dali se moze neki "konverter" staviti na pumpu.

Ja bih pre promenio grficku za te pare koje ces da utrosis , i na novu isto lepo namontiras acelero , a za cpu uzmes neko jeftinije vodeno samo za njega i na konju si.

Blok za GPU ti se uopste ne isplati ako vec imas Accelero. I sto se tice OC-a i sto se tice tisine. I ja bih se slozio da prodas kartu i za cenu bloka kupis jacu kartu. A proc. hladi vodom jer tu mozes da izvuces bolji clock - A opet budi siguran da tvoj primerak hoce min 3.6GHz pa na vise da bi ti se uopste isplatilo da stavljas vodu.

Sve se uklapa odlicno.
Obrati paznju jedino na fittinge. Izaberi za sve komponente 1/2" ID fittinge pod "Options" na EK site-u. Recimo ovako.
Jos jedna stvar koju ti preporucujem da uzmesh je LGA775 Backplate, jer WB poprilicno zna da pritegne plocu.

Ok, ali da li postoji neki konverter sa 3/8 na 1/2 zato sto na pumpu idu 3/8" creva.

Moze li se negde kupiti vodeni blok za PALIT 4870 x 2 ?

Ma to sam ja isto razmisljao, uopste ne moram da hladim graficku kada me Accelero dobro sluzi a i ne cuje se.
Ako bih hladio samo CPU da li bi ovo bilo u redu:
CPU Block:
EK-Supreme - Acetal (universal socket)
Radijator:
Magicool Xtreme III
Pumpa:
Laing 12V DDC-1T
Rezervoar:
EK-DDC X-RES 140
Da li se tu nesto ne uklapa?

Meni se ne uklapa cena rezervoara , ja mislim da je preskup.Ako imas "uslove" naparavi ga od obicne pvc vodovodne cevi , lepo izaberes duzinu, precnik (sto veci rezervoar, nista ne smeta) , sjedne i zdruge strane zalepi se deblji pleksiglas (mogu da ti urade likovi koji se bave akvarijumima), u njega se ureze navoj za fitinge , i sve skupa ne moze da iznese vise od 10 eura , a dobices rezervoar barem preko 3 litra.

Ok, ali da li postoji neki konverter sa 3/8 na 1/2 zato sto na pumpu idu 3/8" creva.

Za Laing pumpe postoji takozvani "TOP" koji ti je d0minator predlozio u predhodnom post-u. Na njega se mogu staviti 1/2" fittings, a ovaj koji ti je d0minator predlozio ima na sebi i reservoar od 100ml.

@Rapture: Nema potrebe za tolikim reservoarom. Povecavanje kolicine vode u sistemu ima prednosti, ali je 3l tecnosti veliko preterivanje.

Radiator je dovolno jak da hladi cpu i gpu(obican ili FC).

Fitinzi najbolje svi da su isti. Ja preporucujem 1/2(12mm).

Top dobro dodje, sto jos pojaca protok pumpe.

Ne smijem tu "kao" pravit reklame, tako da samnom mozete razgovarat na privatnim porukama. Nije to od mene, obratite se moderatorima, kojima smeta da vam pomazem 😉

Sto se tice pumpe to ne moj da te buni pošto pošto taj rezervoar ide na pumpu tj. gornji deo pumpe se skida i stavlja se on na koga možeš montirati kakve god hoćeš fitinge
kombinacija koju si naveo je odlična i naravno obavezno uzmi backplate bez toga nema leba
kad uzimas sve novo uzmi i 1/2 fitinge i nema da mislis :wave:

Nazad
Vrh Dno