Šta je novo?

"Vodeno" hladjenje

• Začetnik teme Začetnik teme tex707
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

tex707

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
680
Posle nekog vremena pokusavam ponovo da pokrenem ovu temu....da vidimo da li smo "sazreli" za ovako nesto ili cemo morati da cekamo jos neko vreme....

Dakle, zainteresovani, ostavite neko pitanje ili komentar...za, protiv...

Eto, ako neko zna neki link za "napravi-sam-vodeno-hladjenje".....

Ima linkova, nije to problem...mislio sam da ovde razmenjujemo iskustva....bavim se time duze vreme, pa sam mislio da "nagovorim" jos nekoga da pocne....a i da naucim nestood drugih....

Sto se linka tice, mozes da pogledas ovo:

http://www.overclockers.com/tips670

Super ti je txt, odlicno je napisan. Ja sam tako nesto planirao da krenem da radim posle Nove godine, dok mi se malo popuni dzep...

Super ti je txt, odlicno je napisan. Ja sam tako nesto planirao da krenem da radim posle Nove godine, dok mi se malo popuni dzep...

Hvala....to je samo jedan od mnogih....imam i precizne crteze za izradu waterblockova i clampova...

http://www.overclockers.com/tips900/

http://www.overclockers.com/tips793/

http://www.overclockers.com/tips697

Voljan sam da pomognem svakom ko se interesuje da izradi sopstveni sistem. Hajde da, konacno, i kod nas ovo zazivi....

Sto se cena tice, nemojte paniciti...pumpa moze da se kupi vec za manje od 600 DIN, bakar je oko 400 DIN/kg, a treba vam svega oko 300gr....creva su oko 20 DIN/m.....hladnjak se uzima polovan iz automobila...a moze da se napravi i od kanalizacionih cevi BONG, takodje veoma jeftino...

tex707 je napisao(la):

Hvala....to je samo jedan od mnogih....imam i precizne crteze za izradu waterblockova i clampova...

http://www.overclockers.com/tips900/

http://www.overclockers.com/tips793/

http://www.overclockers.com/tips697

Voljan sam da pomognem svakom ko se interesuje da izradi sopstveni sistem. Hajde da, konacno, i kod nas ovo zazivi....

Sto se cena tice, nemojte paniciti...pumpa moze da se kupi vec za manje od 600 DIN, bakar je oko 400 DIN/kg, a treba vam svega oko 300gr....creva su oko 20 DIN/m.....hladnjak se uzima polovan iz automobila...a moze da se napravi i od kanalizacionih cevi BONG, takodje veoma jeftino...

Tako je i mod kucista trebao jeftino da me izdaje 😀 Pa sam dosao do cirke od oko 60e 🙂, a fali jos samo malo da se zavrsi 🙂

Tako je i mod kucista trebao jeftino da me izdaje 😀 Pa sam dosao do cirke od oko 60e 🙂, a fali jos samo malo da se zavrsi 🙂

Nemoj sada da plasis ljude...🙂

Cene sam naveo samo zato da oni koji nisu informisani ne pomisle da im treba $200 za neki mali W/C sistem....naravno da bi troskovi "rasli" sa izradom, ali najskuplje stvari su, ipak, pomenute...

tex707 je napisao(la):

Nemoj sada da plasis ljude...🙂

Cene sam naveo samo zato da oni koji nisu informisani ne pomisle da im treba 0 za neki mali W/C sistem....naravno da bi troskovi "rasli" sa izradom, ali najskuplje stvari su, ipak, pomenute...

Pa ne treba 200$, ali 150$ da 😀

Tamo u Februaru cu sigurno praviti vodeno hladjenje, cim uzmem nov komp. Tako da do tada ima vremena za istrazivanje 🙂

Nego, koliko se cuje to cudo tj koliko je glasna cela skalamerija ?

Opet ti....$150.....🙂

Moze da se sklopi skroman sistem za $50

Ovaj moj sistem je prilicno tih...doduse, imam naizmenicni prekidac za "Hi" i "Lo" rad svih ventilatora, na "Hi" je malo bucnije kuciste, ali na "Lo" je, za ovakve performanse, prakticno necujno. Inace, Bong se nalazi u drugoj sobi....

tex707 je napisao(la):

Opet ti....0.....🙂

Ma to je zezanje 😀 😀 Zato stoji onoliki smajli 🙂

tex707 je napisao(la):
Posle nekog vremena pokusavam ponovo da pokrenem ovu temu....da vidimo da li smo "sazreli" za ovako nesto ili cemo morati da cekamo jos neko vreme....

Dakle, zainteresovani, ostavite neko pitanje ili komentar...za, protiv...

Stvarno odlican text, svaka cast. Nego da li si imao iskustava sa malo vecim grejalicama od durona? Sto nisi probao umesto onog kontejnera za hranu da stavis recimo dva ventilatora od 92mm na 7v. Bilo bi tise a i bolje bi hladilo (pod uslovom da je ono na slici 80mm fan jer mi se tako ucinilo po odnosu velicina na slici).

Re: Re: "Vodeno" hladjenje

Stvarno odlican text, svaka cast. Nego da li si imao iskustava sa malo vecim grejalicama od durona? Sto nisi probao umesto onog kontejnera za hranu da stavis recimo dva ventilatora od 92mm na 7v. Bilo bi tise a i bolje bi hladilo (pod uslovom da je ono na slici 80mm fan jer mi se tako ucinilo po odnosu velicina na slici).

Ono je stari text...sada imam stvarno jaku "grejalicu"...T-Bird 1.13 koji drzim na 1.4 do 1.46 GHz, u zavisnosti od napona...Vcore ide od 2.1 do 2.3V, sto je poprilicno....to stvarno nije lako ohladiti...

Vise nemam zatvoreni sistem, vec "Bong" ili "Water tower"....evaporativni hladnjak za vodu napravjen od kanalizacionih cevi i ispune od celicne zice....prikljucena su dva Papst ventilatora od 120mm koji rade na 9 ili 12V, u zavisnosti od potrebe...takav uredjaj moze da ohladi vodu na nekih 3-4C nizu temperaturu od okolne, u zavisnosi od vlaznosti vazduha...

Imas li neku sliku tog sistema?

Imas li neku sliku tog sistema?

Ovog koji sada koristim ne...osim waterblocka....izgleda otprilike ovako: po jedan W/B se nalazi na CPU, GPU i NB (North Bridge)....Ovaj za GPU i NB rade u liniji, a njima je paralelno vezan CPU W/B...vodu "teraju" dve pumpe vezane na red: EHEIM 1048 i neka mala potpiva za akvarijum...u bongu se nalazi treca pumpa koja "okrece" vodu koja se nalazi u njemu i prska je po celicnoj zici...

Ovde mozete da vidite kako, otprilike, izgleda bong:

http://teokfss.iwarp.com/photo.html

Evo nekoliko podataka koje trenutno postizem sa svojim sistemom za hladjenje:

Temperatura u sobi:...................................24C
Temperatura CPU na iddle-u........................26C
Temperatura CPu posle oko 1h Prime95........46C

Naravno, sve navedeno moze da se "potkrepi" screenshot-ovima...

Ostali bitni podaci:

Abit KT7A Rev1.0
AMD T-BIRD 1.13, trenutno na 10.5x133MHz
Vcore=2.13V

Pa posto sam video one slike... Odustajem od vodenog hladjenja...
Ne treba mi skalamerija koja ce da zauzme toliko prostora...
Ako sve to moze da se spakuje u kuciste i da nista ne viri super, u suprotnom...
Samo onaj bong zauzima toliko mesta da ja ne bih imao gde da se krecem u sobi 🙂

Vocko je napisao(la):
Samo onaj bong zauzima toliko mesta da ja ne bih imao gde da se krecem u sobi 🙂
Pa takve i jesu sobe pravih overklokera i modista 😀

Vocko je napisao(la):

To je tower bre.

Mozes da uzmes obican hladnjak, neces imati te performanse ali ce sve stati u kuciste.

Makar je taj chieftec dovoljno velik.

Naravno, "neces imati te performanse" ne znaci da ce biti lose.
I dalje ce sigurno biti hladnije i tise od najboljeg "vazduha".

Pozdrav!

ivo.r je napisao(la):
Pa takve i jesu sobe pravih overklokera i modista 😀

Pa Vocko je overclocker wannabe 🙂

BTW, tex, onaj tutorial je odlican, ja ranije nisam mogao da smislim efikasan nacin pricvrscivanja blocka za soket 🙁
Mada, ni ovaj mi se ne cini preterano pouzdanim, ali ajde...

Nego, jesi li ti dobio nesto konkretno u mogucnostima za OC... Koliki je max oc procesora sa vazdusnim a koliko sa vodenim hladjenjem?

BTW, tex, onaj tutorial je odlican, ja ranije nisam mogao da smislim efikasan nacin pricvrscivanja blocka za soket 🙁
Mada, ni ovaj mi se ne cini preterano pouzdanim, ali ajde...

Nego, jesi li ti dobio nesto konkretno u mogucnostima za OC... Koliki je max oc procesora sa vazdusnim a koliko sa vodenim hladjenjem?

Ovaj "clamp" fazon za pricvrscavanje W/B za Socket je, po mom misljenju, veoma pouzdan, mozda i najpouzdaniji moguci. Imao sam i sistem za kacenje na one "kukice" na Socket-u, ali je to dovelo do tragedije - lomljenja Socketa, a i starog Durona....

Kada imas dve plocice od Plexia, jedna ide ispod MB-a i rasterecuje je, znaci pritisak se ostvaruje samo ispod Socketa (stavlja se neka mekana podloska, deo mouse pad-a npr.). Druga plocica je iznad W/B i zavrtnjem (ili oprugom) se vrsi zeljeni pritisak na CPU core. Nema sanse da nesto spadne ili da se okrnji CPU jer je tacka pritiskanja tacno iznad centra CPU core-a...

Sto se OC mogucnosti tice, ne znam sta da ti kazem...ovaj moj T-Bird nije imao ni sekund rada sa HSF-om....sigurno je da ni jedan HSF ne bi dozvolio Vcore od 2.3V, a retko koji bi dozvolio 2.1V, sto znaci da su mogucnosti OC-a sigurno vece...koliko....tesko je reci....zavisi od mnogo faktora...

Sasa ti je vec lepo odgovorio na ovo....ali da i ja nesto dodam...

Ono je slika koju sam najbrze nasao...naravno da bong ne mora da bude tako veliki....i pozeljno je da stoji u drugoj prostoriji, jer u tom slucaju imas najtise moguce hladjenje....ovaj moj je daleko manji i radi perfektno...

Hladnjak je sasvim dobro resenje, ali moje iskustvo je takvo da nije bas sjajno ako stoji u kucistu....kad mora, onda bi se trebalo potruditi da se razdvoje struje vazduha koje prolaze oko MB i kroz hladnjak za vodu.

Geek_master je napisao(la):
Pa Vocko je overclocker wannabe 🙂

Dolazis kod mene za koji dan samo da spremim sobu 🙂 (gore je nego u Hirosimi 😀) da se menjamo za muziku i da vidis koliko fizicki imam prostora unutra...

tex707 je napisao(la):

Sasa ti je vec lepo odgovorio na ovo....ali da i ja nesto dodam...

Ono je slika koju sam najbrze nasao...naravno da bong ne mora da bude tako veliki....i pozeljno je da stoji u drugoj prostoriji, jer u tom slucaju imas najtise moguce hladjenje....ovaj moj je daleko manji i radi perfektno...

Hladnjak je sasvim dobro resenje, ali moje iskustvo je takvo da nije bas sjajno ako stoji u kucistu....kad mora, onda bi se trebalo potruditi da se razdvoje struje vazduha koje prolaze oko MB i kroz hladnjak za vodu.

A sta mislis da se na primer uradi fora kao kod Vapochilli-a ? Znaci standardno kuciste, samo sto je ispod njega dodato frizidersko hladjenje i dno kucista je probuseno da bi se provukli kablovi ?
Prakticno mislim da napravim nesto kao nosac za kuciste u kome bi bio hladnjak ili bong ili sta vec 🙂. Ili je cak mozda to bolje staviti na vrh kucista ?

Vocko, tower ma koliko mali da bude, ne moze da stane u kuciste.

Ako ces da ides na freon, tj. kompresor i ostale *******cije, samo napred, ali to kosta.
A i komplikovano je.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Vocko, tower ma koliko mali da bude, ne moze da stane u kuciste.

Ako ces da ides na freon, tj. kompresor i ostale *******cije, samo napred, ali to kosta.
A i komplikovano je.

Pozdrav!

Nisi me skapirao. Mislio sam da napravim 'dodatak' koji ce da stoji ispod kucista, a u njemu da bude sve sto bi trebalo u principu da stoji van kucista.

Vocko je napisao(la):
Dolazis kod mene za koji dan samo da spremim sobu 🙂 (gore je nego u Hirosimi 😀) da se menjamo za muziku i da vidis koliko fizicki imam prostora unutra...

Baci mi mail na [email protected] , pa ces dobiti reply sa mojim spiskom (imam 57 diskova 😀). U subotu imam kolokvijum, moze posle toga.

Sasa, sta bi sa onim tvojim vodenim hladjenjem, jel si ga razmontirao?
Jos niko nije odgovorio da li se s vodenim dobija veci overklok nego sa vazdusnim, ili je samo rec o par stepeni manje...

Jos niko nije odgovorio da li se s vodenim dobija veci overklok nego sa vazdusnim, ili je samo rec o par stepeni manje...

Ma dobija se neka sica vise, takoreci beznacajno. Nista bez kompresora i gasa. Vapochill i Prometeia rulaju. 🙂

Baci mi mail na [email protected] , pa ces dobiti reply sa mojim spiskom (imam 57 diskova 😀). U subotu imam kolokvijum, moze posle toga.

I ja sam se obnovio manje vise, imam oko 15ak GB 🙂

Sasa, sta bi sa onim tvojim vodenim hladjenjem, jel si ga razmontirao?

Pa sa manjom temepraturom se postize veci o/c, ali ako je nekom procesoru granica 2900MHz nece mu pomoci ni tecni azot.

Da ne mislis da se izbegava odgovor na tvoje pitanje....🙂

Sustina poboljsane overklokabilnosti pri upotrebi vodenog hladjenja je, po mom misljenju, mogucnost koriscenja (daleko) viseg Vcore nego sa HSF-om, uz prihvatljive CPU temperature. Primetio sam da moj T-Bird "zaglavljuje" kada predje 61C na ma kojoj frejkvenciji radio. Znaci, tu, otprilike, treba traziti granicu koriscenja HSF-a i "visak prostora" sa watercooling-om.

Par prednosti W/C-a: niza temperatura svih komponenti u racunaru, tisi rad

Mane: komplikovanost, cena, odrzavanje....

Vodeno hladjenje uskoro

Pa ovako stvari stoje:

1. pumpa - za fontane 850 din
2. polovan hladnjak od keca ili juga moze (to jest hladnjak za grejanje)
3. Kilogram bakra je 300 din/kg, mada je prohrom mnogo bolji on ne rdja i odlican je provodnik. (Bakar ne rdja, ali u dodiru sa vodom dobija boju zelenu i kasnije pocrni, ali moze i on)
4. creva i ostali propratni materijal je oko 100 - 150 din.
5. Strug gde bi se obradila plocica, a moze i kuci busilicom

Pa recimo grubo da ce to da kosta negde oko 35 e do 40 e.

Mislim da stvarno to i nije skupo. A uskoro stizu i slike bice gotovo za par dana...

Re: Vodeno hladjenje uskoro

jazza je napisao(la):
Pa ovako stvari stoje:

1. pumpa - za fontane 850 din
2. polovan hladnjak od keca ili juga moze (to jest hladnjak za grejanje)
3. Kilogram bakra je 300 din/kg, mada je prohrom mnogo bolji on ne rdja i odlican je provodnik. (Bakar ne rdja, ali u dodiru sa vodom dobija boju zelenu i kasnije pocrni, ali moze i on)
4. creva i ostali propratni materijal je oko 100 - 150 din.
5. Strug gde bi se obradila plocica, a moze i kuci busilicom

Pa recimo grubo da ce to da kosta negde oko 35 e do 40 e.

Mislim da stvarno to i nije skupo. A uskoro stizu i slike bice gotovo za par dana...

Sto se pumpe tice, OK....ali samo za male visine...inace mogu dve na red.

Kada se kupuje polovan grejac kabine za auto, mora da se pazi da bude cist...natalozeni kamenac se tesko skida. Grejac od Lade je, mozda, i najbolji...

Bakar je malo skuplji nego sto si naveo, ali priblizno....
Ne znam na sta mislis kada kazes "prohrom" (mozda "prokron"), ali ako si mislio na CrNi celike, mislim da gresis...nisu ni blizu bakru.
Pojave koje opisujes u vezi bakra nisam primetio posle oko dve godine upotrebe

Na strugu ne mozes da obradis plocicu.....

Skupo nije...javi rezultate.

Nazad
Vrh Dno