Šta je novo?

Vodena hladjenja opet :)

• Začetnik teme Začetnik teme Bad MF
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Bad MF

Čuven
Učlanjen(a)
26.02.2002
Poena
649
Elem, vec neko vreme se razmisljam i premisljam oko nabavljanja vodenog hladjenja. Mislim da na forumu ima sad vec odredjen broj ljudi zainteresovanih za ovako nesto i da bi bilo korisno da se postavi neki sticky u ovom delu foruma o vodenom hladjenju. Pri tom ne mislim na neki kilometarski thread vec jedan kratak u kome bi (bogom dati 😀) iskusniji clanovi mogli da napisu sta je sve potrebno nabaviti od delova, gde se to moze naci u bg-u (a i drugim gradovima, sto da ne), neke osnovne savete oko gradnje, okvirne cene tih delova i linkove ka nekim interesantnim clancima.

Naravno, specificne diskusije je kao i do sada bolje voditi u posebnim threadovima, a taj sticky thread bi bio samo kao neki putokaz 🙂 Nadam se da ovo moze da se odradi, pre svega se nadam da ima ljudi koji imaju iskustvo i koje ne bi mrzelo 😛

Evo i nekih mojih konkretnih pitanja.

Dakle, ako bih hteo da hladim i procesor i recimo northbridge, da li je bolje paralelno ili serijski vezati? Posto je taj wb-kcic za northbrigde?

Koliko sam video na http://www.overclockers.com/topiclist/index31.asp
neki njihov zakljucak je da vecina ok odradjenjih wb-ova postize slicne rezultate (do 4-5 stepeni razlike)?

I jedno glupavo pitanje 🙂 Dakle, jel ta pumpa nonstop radi, i kad je komp iskljucen i kako se pali? Nisam nikad imao akvarijum pa nisam upoznat sa problematikom 🙂, sta ako nestane struja?

Eto, toliko za sada. Posto imam neke prijatelje na masincu, mozda bih mogao da odradim nekoliko wb-ova na njihovim cnc masinama (ili koje se vec koriste) povoljno, nadam se. Ne mogu nista da obecavam, ali kad budem imao te modele raspitacu se...

Pozdrav svima i nadam se da ce biti neki odziv na ovu temu 🙂

Au kakav odziv :d

Ajde malo ljudi zivnite 🙂

kako sta ako nestane struje? pa nece ti raditi pumpa i procesor ce se pregrejati i riknuce ti kompjuter!

ako ces da hladis nb sa tim, bolje serijski vezi nb i i hladjak za graficku, a paralelno procesor... ako vec hladis, hladi kompletno. ne zaboravi da, cim imas paralelnu vezu, uzmes jacu pumpu.

a gde kupiti delove? pojma nemam, nigde... ja ne mogu da nadjem nigde reduktore, Y veze i tako dalje...

Miroslav je napisao(la):
a gde kupiti delove? pojma nemam, nigde... ja ne mogu da nadjem nigde reduktore, Y veze i tako dalje...
Pomenuh već, dobili smo probni komad CoolerMaster Aquagate System, ali je nestao pre nego što sam sišao do magacina. Cena beše 155e (bez poreza).

jel to samo ceo sistem ili uvozite njihove delove? ako imate stvari za koje sam ja zainteresovan, recimo redijator, te Y veze, ili reduktore i sitan materijal, reci gde da se obratim... nezgodno mi je da to narucujem online, izadje me za 2-3 dela postarina koja premasuje vrednost robe 🙂

Bad MF je napisao(la):
<snip>
Evo i nekih mojih konkretnih pitanja.

Dakle, ako bih hteo da hladim i procesor i recimo northbridge, da li je bolje paralelno ili serijski vezati? Posto je taj wb-kcic za northbrigde?

Koliko sam video na http://www.overclockers.com/topiclist/index31.asp
neki njihov zakljucak je da vecina ok odradjenjih wb-ova postize slicne rezultate (do 4-5 stepeni razlike)?

I jedno glupavo pitanje 🙂 Dakle, jel ta pumpa nonstop radi, i kad je komp iskljucen i kako se pali? Nisam nikad imao akvarijum pa nisam upoznat sa problematikom 🙂, sta ako nestane struja?

Eto, toliko za sada. Posto imam neke prijatelje na masincu, mozda bih mogao da odradim nekoliko wb-ova na njihovim cnc masinama (ili koje se vec koriste) povoljno, nadam se. Ne mogu nista da obecavam, ali kad budem imao te modele raspitacu se...

Pozdrav svima i nadam se da ce biti neki odziv na ovu temu 🙂

Mislim da je bolje vezati CPU W/B i NB W/B paralelno...jedina varijanta kada mozes slobodno da ih vezes redno je slucaj kada su oba tako konstruisana da pruzaju skoro identican i MINIMALAN otpor protoku rashladne tecnosti.

W/B za northbridge je, obicno, malo jeftiniji od onog za CPU, ali je i daleko manje zahtevan po pitanju odvodjenja toplote.

Pumpa, naravno, radi neprekidno...ako stane, nemas bas mnogo vremena da iskljucis racunar. To vreme najvise zavisi od materijala od koga je W/B izradjen i njegove mase, tj. direktno je proporcionalno masi i koeficijentu toplotnog kapaciteta materijala.

Ako nestane struja, prestave i racunar da ti radi, tako da nije ni vazno. Ako imas UPS, onda BAREM JEDNU pumpu (ukoliko imas vise u sistemu) vezujes na UPS.

Ne znam koliko ces imati koristi od tih CNC masina sa 'Masinca"...zelim ti srece, ali...ne ocekuj previse od njih.

Miroslav je napisao(la):
jel to samo ceo sistem ili uvozite njihove delove? ako imate stvari za koje sam ja zainteresovan, recimo redijator, te Y veze, ili reduktore i sitan materijal, reci gde da se obratim... nezgodno mi je da to narucujem online, izadje me za 2-3 dela postarina koja premasuje vrednost robe 🙂

Sto se radijatora tice, mislim da slobodno mozes da iskoristis grejac kabine za Yugo ili Ladu...mesingani su sto je veoma vazno. Cena za Yugov je oko 1200DIN, sto mislim da nije strasno.

Y-racve mozes da kupis na buvljaku (unutrasnji precnik nije bas preveliki, ali se da prosiriti). Ja ih pravim kako mi odgovara...od plastike i mesinga.

tex707 je napisao(la):
Sto se radijatora tice, mislim da slobodno mozes da iskoristis grejac kabine za Yugo ili Ladu...mesingani su sto je veoma vazno. Cena za Yugov je oko 1200DIN, sto mislim da nije strasno.

Y-racve mozes da kupis na buvljaku (unutrasnji precnik nije bas preveliki, ali se da prosiriti). Ja ih pravim kako mi odgovara...od plastike i mesinga.
imam jedan od audija, jeftiniji je nego za yuga 😉 ali sam hteo one male 80x80, koji se lepo montira u kuciste i nakacis mu fan... skupi su preko, oko 40e manje varijante, a oni 120x120 u dva prolaza, ide i do 80e 🙂

gledao sam za Y racve na buvljaku ali nisam nasao nista malo, sve one budzevine za prskanje trave...

Miroslav je napisao(la):
imam jedan od audija, jeftiniji je nego za yuga 😉 ali sam hteo one male 80x80, koji se lepo montira u kuciste i nakacis mu fan... skupi su preko, oko 40e manje varijante, a oni 120x120 u dva prolaza, ide i do 80e 🙂

gledao sam za Y racve na buvljaku ali nisam nasao nista malo, sve one budzevine za prskanje trave...

Taj od Audija je, najverovatnije, aluminijumski, sto ga cini nepogodnim zbog elektrokorozije koju mozes da sprecis samo upotrebom antifriza, a time povecavas viskoznost i smanjujes toplotni kapacitet medijuma.

Ti sto staju u kuciste su zgodni, ali en zaboravi da kroz njih prolazi topao vazduh iz kucista, sto znaci da je efikasnost hladjenja umanjena.

Pa manje racve od tih koje si video i ne mogu da se nadju, osim ako ne zelis da koristis creva sa izuzetno malim precnikom, sto nije bas preporucljivo zbog otpora.

@tex
da li imas iskustva sa masincem? mislim, jesi li vec probao tamo nesto da radis? na sta da obratim paznju kod tih masina, posto sam ja druga struka i ne razumem se bas u ta cudesa 🙂

Moraju li da se stavljaju ventilatori na radijator? Koliko oni uticu na performanse, radijator bih stavio napolje...

I ja sam razmisljao da vezem wb za cpu paralelno sa nb i grafickom, ali na graficku za sada nemam nameru da stavljam hladjenje (stara ti4200), tako da bi u pocetku bili samo cpu i nb.

poz

Pa u svakom slucaju ni kombinacija da vezes CPU na jednu granu, a paralelno sa tom granom, NB i GPU vezane na red posto su mnogo manji izvori toplote.

Inace mi se jako dopada Zormi-jev Coolermaster. Sve spakovano, odlicno uradjeno, a mozda moze nesto i da se moduje (druga pumpa, jaci ventilator??). Sve u svemu zza 150€ lepa i korisna igracka (ne spominji porez, kompjuterska oprema). Da konacno izbacim "avione" iz kucista 🙂 .

tex707 je napisao(la):
Ti sto staju u kuciste su zgodni, ali en zaboravi da kroz njih prolazi topao vazduh iz kucista, sto znaci da je efikasnost hladjenja umanjena.

ne mora da znaci. Poenta je naci "hladno" mesto u kucistu, a to bi trebalo da bude prednja strana, na koju mogu da se montiraju i ventilatori koji duvaju u hladnjak. Ja sam tako uradio, temperatura je nesto visa, ali boze moj, ovako mi je sve u kucistu. Chieftec-ova kucista su kao stvorena za to. Doduse, imao sam problema sa hladnjakom, posto bi trebalo da stoji horizontalno, pa sam morao da skidam onaj donji rack za HDD sa kucista.

Vladd je napisao(la):
ne spominji porez, kompjuterska oprema
Eh, nažalost za coolere nema nikakve sumnje - u prodavnicama se mora obračunati porez 🙁, ali naći ćeš već neku firmu da kupi za rezervni deo.

Nego, nisam ga čuo, a čini mi se da dobacuje do 40dBa, pa da ne bude opet avion, tj. gliser pošto je vodeni. :S:

Bad MF je napisao(la):
@tex
da li imas iskustva sa masincem? mislim, jesi li vec probao tamo nesto da radis? na sta da obratim paznju kod tih masina, posto sam ja druga struka i ne razumem se bas u ta cudesa 🙂

Moraju li da se stavljaju ventilatori na radijator? Koliko oni uticu na performanse, radijator bih stavio napolje...

I ja sam razmisljao da vezem wb za cpu paralelno sa nb i grafickom, ali na graficku za sada nemam nameru da stavljam hladjenje (stara ti4200), tako da bi u pocetku bili samo cpu i nb.

poz

Sto se tice CNC obrade, nemam iskustva sa masincem...mozda ne znaci nista, ali bio sam zaposlen na masincu, a svoje blokove sam radio u USA.

Sto se same izrade tice, prvo treba da se napravi 3D model, zatim obradni proces i na kraju to postprocesira u G-code koji "razume" masina. Ja sam to radio za HAAS-ove glodalice i bilo je odlicno...

Ventilator moras da stavis na hladnjak i bolje su performanse ako je sve to napolju...lepse je i prakticnije kada je u kucistu, ali i toplije.

genijalcin@23 je napisao(la):
ne mora da znaci. Poenta je naci "hladno" mesto u kucistu, a to bi trebalo da bude prednja strana, na koju mogu da se montiraju i ventilatori koji duvaju u hladnjak. Ja sam tako uradio, temperatura je nesto visa, ali boze moj, ovako mi je sve u kucistu. Chieftec-ova kucista su kao stvorena za to. Doduse, imao sam problema sa hladnjakom, posto bi trebalo da stoji horizontalno, pa sam morao da skidam onaj donji rack za HDD sa kucista.

Ako duvaju sa prednje strane u hladnjak onda je OK, ali to znaci povecanu temperaturu ostalih komponenti u kucistu, zar ne?

BTW, imam Chieftec Big Tower...🙂

tex707 je napisao(la):
Ako duvaju sa prednje strane u hladnjak onda je OK, ali to znaci povecanu temperaturu ostalih komponenti u kucistu, zar ne?

BTW, imam Chieftec Big Tower...🙂

pa da - da duvaju u hladnjak. A za ostale komponente...Ma one nisu bitne :d

i ja imam Big tower i u takvim slucajevima mislim da je od izuzetne vaznosti pravilno cirkulisanje vazduha u samom kucistu, jer od toga zavisi temperatura vode, radijatora odnosno celog sistema. Ja sam npr. stavio 2 osmice sa prednje strane i dve osmice sa zadnje. Doduse ne rade na 12V, smanjio sam jer nema potreba. Temperatura CPU ovih (vrelih) dana se krece oko 54C (Athlon [email protected] Ghz)

pa da - da duvaju u hladnjak. A za ostale komponente...Ma one nisu bitne :d

i ja imam Big tower i u takvim slucajevima mislim da je od izuzetne vaznosti pravilno cirkulisanje vazduha u samom kucistu, jer od toga zavisi temperatura vode, radijatora odnosno celog sistema. Ja sam npr. stavio 2 osmice sa prednje strane i dve osmice sa zadnje. Doduse ne rade na 12V, smanjio sam jer nema potreba. Temperatura CPU ovih (vrelih) dana se krece oko 54C (Athlon [email protected] Ghz)

Ne razumem zasto sa prdnje strane nisi stavio sve tri osmice...i zasto nisi stavio devetku iznad napajanja.

Na kom Vcore ti XP ide do 2.5GHz?

tex707 je napisao(la):
Ne razumem zasto sa prdnje strane nisi stavio sve tri osmice...i zasto nisi stavio devetku iznad napajanja.

Na kom Vcore ti XP ide do 2.5GHz?

moj nije big tower,vec Scorpio. znaci sa prednje strane imam mesta za 2 osmice, a sa zadnje imam takodje jos dva mesta. Imam i na bocnoj strani mesto za jos jednu, koju cu da namontiram.

btw athlon radi na 1.875

poz

moj nije big tower,vec Scorpio. znaci sa prednje strane imam mesta za 2 osmice, a sa zadnje imam takodje jos dva mesta. Imam i na bocnoj strani mesto za jos jednu, koju cu da namontiram.

btw athlon radi na 1.875

poz

Aaa..unosis zabunu.....rek'o si da je Big Tower....🙂
OK, 1.875 nije previse...ja nisam zadovoljnan svojom temperaturom - sada je do 52C ali na 2V, sto je ipak mnogo vise od 1.875...

Evo nesto posebno za tex-a http://www.overclockers.com/tips798/ da se otarasis bonga 😉 ja ovo naj ozbiljnije planiram, nasao sam vez gorenje friz 19" za 85e NOV ! jedino sto treba da se zastite creva od kondenzacije, tervol ili kondor kontam da ce odraditi posao ?!

Inace steta sto Zormijeva firma ne uvozi posebno WB-ove, ali nadam se da oce, tek su poceli da rade CM-a pre nedelju dana ako se ne varam...Sve ostalo se lako nadje (sem "Y" razvodnika i rezervoara)

tex707 je napisao(la):
Aaa..unosis zabunu.....rek'o si da je Big Tower....🙂
OK, 1.875 nije previse...ja nisam zadovoljnan svojom temperaturom - sada je do 52C ali na 2V, sto je ipak mnogo vise od 1.875...

moja greska. Mislio sam da je i ovaj moj Big tower, ali sam se setio da nije, big je u odnosu na one najmanje modele. 😀 Elem, na koliko teras tog athlona, kada ga drzis na 2V? Jel ti to temperatura sa onim novim blokom, sto si skoro nabavio? A i te temperatiure...Uopste nisu merodovne - nista dok se ne turi neki senzor pored jezgra.

gx-x je napisao(la):
Evo nesto posebno za tex-a http://www.overclockers.com/tips798/ da se otarasis bonga 😉 ja ovo naj ozbiljnije planiram, nasao sam vez gorenje friz 19" za 85e NOV ! jedino sto treba da se zastite creva od kondenzacije, tervol ili kondor kontam da ce odraditi posao ?!

Inace steta sto Zormijeva firma ne uvozi posebno WB-ove, ali nadam se da oce, tek su poceli da rade CM-a pre nedelju dana ako se ne varam...Sve ostalo se lako nadje (sem "Y" razvodnika i rezervoara)

Smejurija. Sad cu da drzim i frizider pored racunara. Ja se divim samom sebi kako sam sve uspeo da stavim u kuciste, a vidim ljudi se utrkuju, ko ce vece/vise skalamerija da drzi u sobi gde radi. Vodeno hladjenje dosta gubi na smislu, ako stavis frizider pored racunara - ja sam sve to pravio, kako bi mi racunar bio necujan, pa tek onda su mi bile bitne performanse. Ako ti vec toliko to znaci, kupi neki peltier. Ustvari kupi dva komada. :d

Poslednja izmena:
pazi, tex drzi bong u susednoj sobi 😀 zato sam mu poslao link (mozda vec zna za ovo) mislim jednostavnije je 🙂

Sto se tice racunar=necujan treba eliminisati HDD-ove posto se meni jedino to i cuje u racunaru, ono TT na 3000rpm se ne cuje pored HDD-ova, tako da ta varijanta da se necuje komp meni zvuci kao SF (u mom slucaju) mogu misliti koliko buke imaju ljudi sa 2 raptora u racunarima, pa njima se dva TT-a na 5000rpm ne bi primetila pored njih 😀 Mada bih svakako voleo da kad upalim racunar ne cujem nista sem klika od dugmeta koje sam stisno...a opet, hladnjak iz juga + 2 ventilatora opet se malo cuje, skoro pa vise od 3000rpm na nekoj 80-ici...

Sto se peltiera tice, to je dosta skuplja varijanta od frizidera, a u frizider mogu i ladno pivo da stavim i da mi je pri ruci :d :d :d

Nazad
Vrh Dno