Šta je novo?

Vmware ESXi, sta mora da se plati a sta je free ?

@offtopic
Pokusavam da instaliram u svrhu test ESXi 4 na Vmware virtuelnu mashinu , sa procesorom C2D E4500 mi Vmware prijavljuje da "guest operating system does not support hardware virtuelization"
Predpostavljam da necu moci natjerati ESXi da se vrti na ovoj konfiguraciji ?

@offtopic
Pokusavam da instaliram u svrhu test ESXi 4 na Vmware virtuelnu mashinu , sa procesorom C2D E4500 mi Vmware prijavljuje da "guest operating system does not support hardware virtuelization"
Predpostavljam da necu moci natjerati ESXi da se vrti na ovoj konfiguraciji ?

Neces. Moras da instaliras direktno na 'metal'.

pa opet, link koji sam dao, nema tu iskustva nego cinjenice :)
Mislim da esx ne može na kućne računare, traži scsi tehnologiju. Mislim.

Migracije medju hypervisorima -ne
sw raid na esx - ne
Kernel esxa nije linux, servisna konzola je linux. Bar kazu
koliko se secam novije verzije esx rade i na sata diskovima, ne mora obavezno scsi.

medjutim, kad je citrix xenserver sada free, pitanje je dal uopste ici na esxi.
citrix xenserver, meni osetno brze radi u odnosu na esxi.

Evo ti u attachu "masina" na kojoj ces da instaliras ESXi u workstationu.

Sto se citrixa tice instalirao sam ga radi testiranja na nekom starom serveru (ML350G4). Windows ne mogu da podignem jer nema hardware assisted virtuelizaciju, debian kernal nije kompatibilan.
Dalje me je mrzelo da probam jer ne moze ISO jednostavno da se prebaci na server, nego mora da se instalira preko disc-a ili sa remote storidza, sto isto parcijalno radi.
Jel postoji neki lak nacin da se prebaci ISO na Xen?

Prilozi

• ESXi 3.5 Installable.zip
    27.4 KB · Pregleda: 48
Poslednja izmena:
Pa uvek mozes da sherujes neki folder u mrezi, snimis tamo iso, attachujes folder na xenserver i pustis instalaciju. Meni ovo radi super. Moze i da se snimi ISO lokalno pa da se pusti instalacija, mada je potrebno nesto gimnastike; sto ovo nije bolje reseno, ne znam.

Btw xenserver stvarno odlicno podrzava windows, prakticno sve 32-bitne i 64-bitne verzije su podrzane i rade u punom PV modu.

Mozda nije pravo mesto za pitanje ali, bash ovih dana resih da isprobam ESXi na jednoj stanici (Athlon 620, 4GB ddr2, MA-770UD3) i naleteh na problem za koji sam siguran da nije hw u pitanju jer je isti radio pre toga.
Desava se da dok radim nesto u VSphere clientu pukne komunikacija sa masinom, nema je vise na mrezi. To se takodje desi i ako kolega pokusa da se uloguje sa druge masine, obavezno masina postane nedostupna, ping ne prolazi sve dok ne oborim i ponovo podignem mrezni interfejs ili jednostavno cupanje kabla iz masine.
Neki hint?

Pozzz

Kada pravim ESX host, ne kupujem skupe servere gde je najveci udeo u ceni RAID kontroler koji moze da radi na ESXu a ne dobijate bez doplate automatsko pravljenje snapshota i imate jedino manuelni bekap...

Sastavite lepo intel server baziran na najeftinijoj intel serverskoj ploci, neki xeon, ecc memorija, jedan hard disk, sve to u intelovo serversko kuciste, na njega opalite ESXi... Uzmete jos jednu identicnu masinu, na nju zakacite vise hard diskova, neki soft RAID 5, instalirate linux ili openfiler (ni freeNAS nije los), dignete iSCSI i na njega zakacite ESXi koji ce da koristi taj odvojeni storage... Naravno, preko gigabitne mreze to radi sasvim lepo, a dobili ste mnogo vise opcija za bekap bez davanja para VMWare-u... :) O prosirivosti kada je storage odvojen ne vredi trositi reci :)

Znaci ESXi je na jednom disku? Kako radis backup ESXi host-a i virtuelnih masina jer je rizicno to drzati na jednom disku?

Hajde sada ponovo procitaj to sto si quoteovao... Ili nisi dobro procitao ili ne znas sta je RAID 5 :)

Raid 5 je 3 diska minimum... Bekap pravis lako, odvojen je storage, namestis na linuxu koji ti hostuje taj iSCSI interfejs da ti pravi bekap kako hoces...

jel nudi ESXi, vm failover besplatno, kada se koristi mrezni storage.

Nazad
Vrh Dno