Šta je novo?

VLAN na HG8245Q2

CarnX

Čuven
Učlanjen(a)
28.05.2005
Poena
845
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 1600x & Arctic Freezer 34
Matična ploča
Asus ROG Strix b350-f gaming
RAM
2x8gb GSkill F4-3200C16-8GVK, 2x8gb Patriot 3600 C17
GPU
Asus ROG Strix-GTX1070 Gaming
Storage
A-Data XPG GAMMIX S11 Pro 1TB, WDC WD6400AAKS, ST4000VN006
PSU
Antec HCG 750 GOLD 750W
Kućište
Thermaltake Kandalf LCS
Monitor
Dell S2721DGFA
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3, Razer DeathAdder V2 Pro
Mobilni telefon
S23
Pristup internetu
  1. Optički internet
Koristim HG8245Q2. Hocu da razdvojim wifi guest mrezu, od svoje mreze na kojoj su mi kompovi, tv itd... I hocu da imam jos jednu odvojenu mrezu za IoT (sonoff itd)

Kako to uraditi i da li moze na ovom ruteru?

Ja sam mislio da to uradim sa VLAN-om ali ne znam kako to podesiti na ovom ruteru.

Mozda to i nije resenje... Ako ima neko drugo/bolje resenje, moze li me neko pomoci?

Kada kazem da "razdvojim" mreze mislim na to da uredjaji koji se kace na guest, nemaju nikakav pristup mrezi na kojoj su mi racunari, ili IoT i obrnuto... Tacnije da ni jedna mreze nema pristup drugoj... Bitno mi je da povecam sigurnost mreze...

To bez dodatne opreme iza Q2 neće da može. Pošto uređaj ne nudi VLAN tagovanje.

uopste nema tih opcija ili su zakljucane/sakrivene?

Neke ideje za probu/razmišljanje... nisam probao.

WAN > WAN Configuration, imaš više kombinacija koji je port, koja wifi mreža bindovana s kojom(po difoltu su lan 1 i 4 napravljeni za net), pa probaj da razvojiš ili po 2,4 i 5ghz ili po dodatnim ssid-ovima
imaš i ovde opcija po portu ili po vlanu... Route > VLAN Binding Configuration

Uđeš kao admin, pa securtiy >> ip filter configuration... imaju bele i crne liste...

Ili možda najbrža opcija, izvezeš conf fajl i nađeš ovaj deo, promeniš izolaciju u 1, sačuvaš i vratiš na ruter, pa probaš.

...AccessPointStatus="Enabled" AccessPointAlias="cpe-ssid" SSIDReference="" IsolationEnable="0"...

Srećno :)

Ili možda jedna dirty, na dhcp-u na ruteru sa difoltne maski 255.255.255.0, stavi nešto malo tipa 255.255.255.240 koliko ti već treba gost hostova, a na ostale kompove stavi neki drugi opseg ali sa širokom maskom, kako bi mogli da dobace do getveja... već sam umoran...tako nešto.

WAN > WAN Configuration, imaš više kombinacija koji je port, koja wifi mreža bindovana s kojom(po difoltu su lan 1 i 4 napravljeni za net), pa probaj da razvojiš ili po 2,4 i 5ghz ili po dodatnim ssid-ovima

ovo ne moze jer nemam password za net (videces tamo u podesavanjima), tako da ako razdvojim mrezu tako, necu imati net na njoj... Ali to je definitivno nacin da se napravi vlan...

ovo sam probao, ali nisam uspeo da izolujem mreze...

Uđeš kao admin, pa securtiy >> ip filter configuration... imaju bele i crne liste...
ovo ne vidim kako moze da mi pomogne da izolujem mreze... ovo je klasican ip filtering... (ili ja nesto propustam tu?)

Ili možda najbrža opcija, izvezeš conf fajl i nađeš ovaj deo, promeniš izolaciju u 1, sačuvaš i vratiš na ruter, pa probaš.

...AccessPointStatus="Enabled" AccessPointAlias="cpe-ssid" SSIDReference="" IsolationEnable="0"...
ovo cu probati... conf file nisam cackao do sad...

Ili možda jedna dirty, na dhcp-u na ruteru sa difoltne maski 255.255.255.0, stavi nešto malo tipa 255.255.255.240 koliko ti već treba gost hostova, a na ostale kompove stavi neki drugi opseg ali sa širokom maskom, kako bi mogli da dobace do getveja... već sam umoran...tako nešto.
uffff... ovo moram da procitam vise puta da bih skontao :)

Hvala za ideje... probacu :)

Nazad
Vrh Dno