Šta je novo?

visual studio tutorials

misterno

Čuven
Učlanjen(a)
01.04.2003
Poena
619
trebam da napravim aplikaciju pod visual studio-om .NET za komunikaciju sa serijskim portom po nekom
protokolu.
Totalno sam nula sta se tice visual studia , pa ako neko moze da mi preporuci neki
dobar tutorial ili knjigu za brzo i efikasno ucenje.

Posto imam neko minimalno znanje sa Delphi-jem, da li za ovakvu stvar bi mi on isto mogao
efikasno koristiti da se nesmaram sa VS. Ono sto bi morao da radi jeste da kreira umesto exe
fajlova, dll fajlove koji mogu da se pozivaju iz nekog drugog nadredjenog programa.

Nacin komunikacije ovde ne zavisi od jezika ili frameworka, nego prvenstveno od verzije operativnog sistema (odnosno API-ja) i nivoa na kom zelis da vrsis komunikaciju. Ako hoces na niskom nivou, treba da znas da OS-ovi poput 2k/xp ne dozvoljavaju direktan pristup portu, nego drajveru (mozes da potrazis serial port driver achitecture na netu). Ovo se radi uglavnom kada imas neki poseban hardver/drajver i radis recimo akviziciju podataka ili nesto slicno.
Za vecinu drugih primena dobar je i pristup na visem nivou, koji operacije sa serijskim portom poistovecuje sa fajl i/o operacijama. Znaci, otvoris jednostavno fajl na serijskom portu (nekada je bilo dovoljno zadati oznaku com porta kao ime fajla) sa obicnim CreateFile i pici dalje kao da radis sa datotekom - sta upises na nju se salje na serijalac, a sta citas iz datoteke je u stvari procitano sa serijalca.
Ne trebaju ti nekakvi posebni tutorijali, odes samo do MSDN Online sajta i pogledas tamo neke detalje koji su specificni recimo za otvaranje fajla na serijalcu (da li je komunikacija sinhrona ili asinhrona, itd) - a mislim da imaju i par funkcija kao ilustraciju. Uglavnom, ako si ikada bilo sta radio sa fajlovima, trebalo bi da ti je boza.

Dakle, svejedno je da li ces koristiti VS ili Delphi ili mozda cak nesto trece - svi oni mogu da prave te API pozive i mogu da naprave dll koji se opet moze koristiti od strane drugih jezika/alata/programa.

Nazad
Vrh Dno