Šta je novo?

Visual C++ ili C++ Builder?

• Začetnik teme Barda
  • Datum pokretanja
B

Barda

Guest
Savladao sam osnovne C++ pa sam hteo da se prebacim na neki visi nivo programiranja.
Imam dilemu da li da krenem sa Microsoft Visual C++ ili Borland C++ Builder?
Molim ljude sa iskustvom u ovoj oblasti da podele svoja iskustva sa mnom.
Unapred zahvalan.

Ako ti treba C++ GUI, C++ database aplikacije, C++ web aplikacije onda C++ Builder (mada za ove vrste aplikacije je bolje ne koristiti C++, vec Javu, C# ili pak Delphi). Ako ti treba za neko vise low level ili pak high-performance onda VC++.

...da dodam da je Builder jednostavniji i uslovno receno intuitivniji...

Ja bih dodao da je Visual C++ odlican i da ima neverovatno rasprostranjenu podrsku po internetu tako da je veoma lako naci gotove klase za mnoge potrebe.

Ako mislis da od toga zaradjujes hleb, dakle profesionalno da se bavis - idi na VC++. Za tu i tamo poneki programcic idi radije na BC++.

Borland Builder je (bar meni) nekako lakši za korišćenje i uz njega dolazi baš dosta raznih gotovih kontrola u okviru VCL-a koje se jednostavno implementiraju. Odlična stvar ako nećeš sam da praviš svoje kontrole, ali sa druge strane nema svako VCL dll-ove na računaru, tako da distribucija programa zajedno sa dll-ovima može da bude prilično velika. edit: ovo "velika" je relativan pojam, mislio sam na male programe (do 100kb) koji sa VCL-om mogu da narastu na 1MB.

Za MFC je Visual Studio mnogo bolji izbor. Kao što reče Teša, gomilu kontrola možeš da skineš sa neta (recimo sa http://www.codeproject.com ) i jednostavnije se prave custom kontrole nego u Builderu (koliko se ja sećam, neka me neko ispravi ako grešim pošto nisam odavno koristio Builder :D )

Ja bih ti preporučio Visual Studio, ali je to manje više sve stvar navike. :)

Poslednja izmena:
Za zezanje sa VCL-om je bolji Delphi, osim ako nisi zakleti C++ programer koji bezi od Paskala ko djavo od krsta...

Moj izbor je uvek pre Borland, jer mnoooogo vremena stedis na izradi interfejsa. A to u VC++ zna da potraje...

Puno vam hvala ljudi.
Ja idem na Visual C++ pa cu videti sta ce biti posle.

Priznajem da je Borland mozda laksi za koriscenje ali evo mojih par argumenata protiv njega:

- Borland generise losije optimizovan kod. Cak i VC++ generise bolji kod od njega. Poslednji put kad sam proveravao, Borland je i dalje insistirao na *****skoj praksi da stringovi i masinski kod budu izmesani u code sekciji aplikacije sto lose utice na moderne procesore koji zahvatajuci instrukcije unapred zahvate i doticne stringove prljajuci instruction ili trace cache bezveze i smanjujuci performanse.

- Ako mislis da pises i prodajes programe, zaboravi ilegalan softver -- kod nas su vec nekoga uhapsili i zaplenili mu opremu zbog toga sto je prodavao program napisan koriscenjem ilegalnog Visual Studio paketa. Ako ne nameravas da koristis MFC moj savet ti je da nabavis VC++ Toolkit 2003 besplatno od Microsoft-a. U pitanju je download od 30-tak MB u kome imas kompajler iz Visual Studio paketa i C/C++ runtime biblioteka i header-i. Trebace ti i Platform SDK koji mozes isto nabaviti besplatno (200-300 MB download). MSDN imas online, a editor po tvom izboru. Ako ipak hoces da koristis MFC onda ce ti ipak trebati Visual Studio IDE pa razmisli o kupovini neke najjeftinije studentske verzije. Dobra alternativa MFC-u je i WTL koji je sada open source (sourceforge.net/projects/wtl).

audiofreak je napisao(la):
Ako ne nameravas da koristis MFC moj savet ti je da nabavis VC++ Toolkit 2003 besplatno od Microsoft-a. U pitanju je download od 30-tak MB u kome imas kompajler iz Visual Studio paketa i C/C++ runtime biblioteka i header-i.
Jel to kao sto je Borland dao kompajler iz C++Buildera 5.5 za besplatan download? Jel ima nekih ogranicenja po pitanju objavljivanja programa kompajliranih sa Toolkitom?

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Jel to kao sto je Borland dao kompajler iz C++Buildera 5.5 za besplatan download? Jel ima nekih ogranicenja po pitanju objavljivanja programa kompajliranih sa Toolkitom?

Ne znam za Borland, ali ovo je bez ogranicenja po pitanju objavljivanja. Jedino sto mogu da primetim da fali C/C++ MT runtime biblioteka u toolkit-u.

Fali ceo Win32 SDK... :trust:
Koja prevara... ako je Borland mogao da ga ubaci u svoj besplatni C++ kompajler od 10 MB, i MinGW/GCC od 12 MB, stvarno ne znam sta ih je sprecavalo da stave te headere i biblioteke...
Sta uopste ima u tih 260 MB sto mogu da se skinu sa MS-ovog sajta?

Ima li neko sa Novog Beograda ili iz centra da ima sto noviji Win32 SDK?
EDIT: Mislim na ovaj sa MS-ovog sajta.

Poslednja izmena:
Ukoliko zelis efektivno brzo programiranje (poslovno) onda sa MFC'om mozes brzo stici do cilja. MFC sadrzi veoma jednostvnu biblioteku klasa za implementaciju Single i Multidoc GUI'a i pristup bazama poput tehnologija kao ADO , DAO tako da ce ti mali problem biti implementirati Desktop Aplikacije , takodje za COM+ imas dobru podrsku.

Ako te ipak interesuju Web bazirane aplikacije onda ti preporucujem Javu ili C# , stim sto u Visual Studio .NET imas kompletnu podrsku za C# i Common Language Runtime.

Mozda ti nebi skodilo da nabavis neku knjigu koja opisuje detaljno OOP (Objekt orijentisano programiranje) , OOA (objekt orijentisana analiza) ne vezano za bilo koji Jezik samo tematika i razmisljanje na taj nacin.

Poz....

Poslednja izmena:
monteboy je napisao(la):
Mozda ti nebi skodilo da nabavis neku knjigu koja opisuje detaljno OOP (Objekt orijentisano programiranje) , OOA (objekt orijentisana analiza) ne vezano za bilo koji Jezik samo tematika i razmisljanje na taj nacin.
naravno ako tako nesto postoji!!!
jedino u ustanovama visokog ili viseg obrazovanja mozes naci takve knjige, koje su pisali profesori za edukaciju! a u slobodnoj prodaji mislim da se generalno nalaze knjige koje su posvecene posebno odredjenom jeziku :)
naravno ako neko ima neki link ka pdf-u dobro bi dosao ;)

ToxiC je napisao(la):
naravno ako tako nesto postoji!!!
jedino u ustanovama visokog ili viseg obrazovanja mozes naci takve knjige, koje su pisali profesori za edukaciju! a u slobodnoj prodaji mislim da se generalno nalaze knjige koje su posvecene posebno odredjenom jeziku :)
naravno ako neko ima neki link ka pdf-u dobro bi dosao ;)

Nemogu da govorim o srpskom trzistu ! neznam sta imate na raspolaganju !
Mogu ti navesti nekoliko knjiga iz produkcije Addisson Wesley koje opisuju detaljno OOP i OOA samo teoriju (Agregacije , Polymorfije , nasledjivanja UML diagrame modeliranje , Software Engineering u cjelini itd.).

Poz

Nazad
Vrh Dno