Šta je novo?

Visual Basic 6 na Saobracajnom fakultetu

Stefan1

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2003
Poena
649
Zdravo svima.
Obracam se sa malo neuobicajnim pitanjem.Studiram Saobracajni fakultet 2.godina i imamo predmet "PROGRAMIRANJE" u kome cemo uskoro poceti da ucimo Visual Basic.
Interesuje me posto sa tim programom nisam imao nikakvih kontakakta da li je tezak,mislim tezak za ucenje(Pisanje programa)da li se nabavlja na CD-U i slucajno da nema mozda neko na forumu ko je student(ili studirao)Saobracajni fakultet da mi kaze svoja iskustva sa tim predmetom
Unapred svima hvala
:happy:

Ja sam student Saobraćajnog fakulteta, 4. godina (nadam se da ću da upišem 5. posle nedeljnog roka). Ne mogu ti mnogo pomoći jer se Visual Basic uči od prošle godine, do tada se polagalo na pascalu, c-u ili fortranu. Valjda znaš nekog starijeg kolegu, majku mu.

Zadaci su ostali isti (uglavnom neke zafrkancije sa matricama, određivanje zbira cifara nekog broja, konvertovanja iz binarnih u dekadne brojeve...), samo sad to mora da se radi uz pomoć Visual Basica. U suštini mislim da samo 15% ljudi prođe tako što stvarno zna da nešto izpogramira a ostali nekako uspeju da prepišu (to je po meni ogromna misterija kako i od koga). Najgluplje je što se prvi deo ispita radi na papiru, pa samo ko prođe stigne do kompjutera. O težini ispita ne znam šta da ti kažem. Meni je bilo lako, ali mnogima teško. Baš kao i Engleski. Najgore je što su predavanja slaba, niti se radi ono što ima na ispitu, niti postoji šansa da se na njima nauči takva materija bez iskustva iz srednje škole.

I da, Visual Basic 6 se nabavlja na cd-u type;

VB nije nista tezi od ostalih..samo treba malo da udjes u stos i videces da je mnogo bolji od pomenutih jezika...istaliras i MSDN (fenomenalan help , na 3-4 CD)...debagovanje je mnogo lakse....znaci nije frka, mada se nadam da znas nesto vec od pomenutih jezika jer u tom slucaju je mnogo lakse :mrgreen:
Ma opusteno, videces... cheers

Ne slažem se sa Carlitom u vezi toga da je Basic bolji ili lošiji od pomenutih jezika. Tačno je da može lepo da posluži svrsi (često), tačno je da je lakši za učenje od gorepomenutih, ali reći da je Basic bolji od C-a (bilo kog oblika) je malo preterano.

Što se tiče Stefanovog pitanja, kako kaže Carlito, ma opušteno, ništa lakše (kada su programski jezici u pitanju). Imaš i gomilu knjiga koje će ti ovo bolje objasniti od nekog tamo profe, i OBAVEZNO instaliraj vb kod sebe pa malo probaj (vidim da se još radi po sistemu kuke i motike, prvo pismeni radovi, a da komp nisi ni video). Ništa te neće naučiti tako dobro kao neposredno iskustvo (uz naravno učenje). Programiranje je stvar prakse, to što neko tamo očekuje da se programiranje uči samo iz knjige (a bez kontakta sa računarom) to je njihov problem.

visual basic ne mozhe da se meri po mogucnostima sa c++-om ili delphijem, ali je neuporedivo lakshi za uchenje. onaj ko krene sa VB-om ima povelike shanse da se kasnije preshalta na jache jezike, dok onaj ko krene sa C-om samo mozhe da batali programiranje...

verujte mi... nije da se 'falim, ali znam basic, pascal, c, visual basic, delphi i c++... O:) ;)

Siguran sam da me je Stefan razumeo...to da je VB bolji od C-a (bilo kog) je izvadjeno iz konteksta....
Ono sto ja tvrdim je da je to korak napred za njihov faks i da je bolje da rade u VB-u nego u Fortranu i Pascalu..
Ako imate iskustva sa nekog faksa, setite se koji se problemi resavaju...i slozicete da je VB odlicno resenje....i sto kaze xVoodoo dobra osnova ka slozenijim i "tezim" (naprednijim) jezicima..
A sad ako cemo da diskutujemo o tome u cemu je koji bolji jezik, da otvorimo novu temu pa da vidimo koje sta radio i kakva su mu iskustva... type;

Pozdrav! :happy:

P.S. Sve to i jos ponesto... :mrgreen:

Kada covek zna jedan programski jezik nije mu tesko da nauci jos pet drugih. Otprilike da je sintaksa ista, samo sto umesto write ide print, nema ; ...
I to sto se radi na FAX-u je verovatno neka osnova koju ti neko moze pokazati za dva-tri dana!
Nemoj da se plasis sve je to LAGANICA !!!

Hm, kada se zna jedan jezik, lakse se uci novi (jer se bar razumevaju principi programiranja), ali ne mora uvek da ide tako lako da se nauci pet drugih; hajde objasni nekome ko je do sada radio VB sta je to (lupam primer) STL ili preklapanje operatora i kako se koristi. Mozda tako jednostavno jeste za puke osnove, ali kada se od pukih osnova krene i korak dalje, pocinje frka i neretko se ljudi vracaju svom prvom jeziku, jer su u njemu "sigurni".

P.S.
Programiranje nije laganica, ali sam siguran da na fakultetu gde to nije noseci predmet nece da preteruju i da ce se baviti uglavnom osnovama.

Nisam ni rekao da je programiranje laganice, vec da je na fax-u kao prateci predmet verovatno 0,01 % od stvarnog programiranja. Zato kazem da se moze nauciti jos pet (nauciti za polaganje ispita, a ne za pravo znanje)...
Poz.

Hvala vam svima na savetima mislim valjda ninije tezak s`obzirom da je 1 semestralni predmet

Nazad
Vrh Dno