Šta je novo?

Vista za pocetnike?

okmijun

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2004
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7-7940x
Matična ploča
Asus x299 ROG
RAM
128GB DDR4
GPU
Titan X 12GB
Jel postoji neki weak programcic koji sluzi za stelovanja Gliste?
Sta uopste i treba podesavati?
Ako nekog ne mrzi mozda nije lose zakaciti neki Sticky kao sto je Space uradio za OC, jer i dalje mislim da je na Vistu preslo 5% pa posto dosta nas to ceka da mozemo da se snadjemo.
Oni stari topici o Visti su kilometarski i zaguseni, tako da od njih nema vajde.

Odmah po instalaciji, gasenje UAC-a! Zatim:
Vista Manager ( http://www.yamicsoft.com/vistamanager/ )

Tu imas sve za pocetak.I sve je veoma lepo objasnjeno.Registry tweakovi, kastomizacije, gasenje nepotrebnih stvari, itd itd.

Posle toga, za redovno "odrzavanje" Tune Up Utilities (http://www.tune-up.com/products/tuneup-utilities/)

Tu imas odrzavanje registry baze, dodatne tweakove, HDD defragment alat, itd.

I preporucio bih ovaj link, dosta korisnih stvari.

Od podesavanja ti je najvaznije gasenje nepotrebnih servisa, iskljucivanje nepotrebnih stvari (igrice, tablet programi, prepoznavanje glasa, itd), zatim sredjivanje start menija (dodavanje "run" dugmeta na prvom mestu 😛 ), iskljucivanje aera (ako volis aero, onda ga treba iskljuciti pri pokretanju zahtevnih programa, to moze automatski, overi onaj link gore)...

To mi trenutno pada na pamet 🙂

Poslednja izmena:
E tako nesto

@nex
'si ti preso na Vistu?

Jesam...stajala mi na drugom HDD-u cisto eksperimenta radi, i prosle nedelje sam se skroz prebacio...XP mi stoji instaliran i dalje na wd 500 GB, za svaki slucaj 😀

E da, dobra je stvar da u prelaznom periodu uradis ovo kao sto sam ja uradio.Zasebne instalacije XP-a i Viste na dva HDD-a, bez boot-managera i slicih stvari, svicujes pomocu F8 opcije kad se startuje komp, samo odaberes sa kog HDD-a da se podize sistem...

i ja sam prekljuce odlucio da mi od sada vista bude primarni OS prilikom bootovanja...
tek sam je malo tweakovao, iskljucio indexing, schenduled defregment i vista search
ono sto mi je za sada smetalo je to sto superfetch skenira sve particije i sve HDD-ove sto ja ne zelim, nisam nigde nasao kako to mogu da promenim, jedino sam nasao regedit tweak
http://www.pcauthorities.com/windows-vista/control-superfetch-in-windows-vista

u koji sam prebacio sad da optimizuje computer start up programe a ne i aplikacije...

Kad to sve iskljucis onda i nema neke logike da predjes sa xp-a na vistu.

pa i nisam ga iskljucio samo sam stavio da kesira start up programe... jer mi smeta kad pali 2nd HDD povremeno...
voleo bi da moze da se steluje sta sve od programa uzima za obzir superfetch jer stavrno mi nije potrebno da drlja po torrent ili film folderu na 5-toj particiji...

Jesam...stajala mi na drugom HDD-u cisto eksperimenta radi, i prosle nedelje sam se skroz prebacio...XP mi stoji instaliran i dalje na wd 500 GB, za svaki slucaj 😀

E da, dobra je stvar da u prelaznom periodu uradis ovo kao sto sam ja uradio.Zasebne instalacije XP-a i Viste na dva HDD-a, bez boot-managera i slicih stvari, svicujes pomocu F8 opcije kad se startuje komp, samo odaberes sa kog HDD-a da se podize sistem...

I?
I nema nekih razlika sa XPom?
Kako ti radi M2009? Sa DX10?
Stabilno ili polustabilno?

I?
I nema nekih razlika sa XPom?
Kako ti radi M2009? Sa DX10?
Stabilno ili polustabilno?

Ovako, u globalu, nema neke razlike u odnosu na XP, neke stvari mi se vise svidjaju (vista je skroz automatski postavila mrezu sa drugim kompom, pod xp-om je bilo yebatanja sa IP adresama).Jedino treba iskulirati Vistin "noob" interfejs gde je sve prilagodjeno pocetnicima, pa cak i previse...i da, to sto zauzima ~15 GB na HDD-u!:zgran:
A Max2009 radi stabino, ovih dana sam se akao s modelovanjem.JEDINO sto bih zamerio jeste sto u DX9 modu radi sporije u odnosu na XP (oko 20-ak % slabiji fps).Mislim na Viewport prikaz.Uzrok tome je najverovatnije aero, koji nisam uspeo da podesim da se gasi prilikom starta maxa.
DX10 mod ima nekakav cudan bug u prikazu, dva objekta koja se seku medjusobno, mesto gde prolaze jedan kroz drugi se jako cudno prikazuje...kao da ne radi Z-buffer.
I zato ne koristim DX10 mod.

Poslednja izmena:
Ovako, u globalu, nema neke razlike u odnosu na XP, neke stvari mi se vise svidjaju (vista je skroz automatski postavila mrezu sa drugim kompom, pod xp-om je bilo yebatanja sa IP adresama).Jedino treba iskulirati Vistin "noob" interfejs gde je sve prilagodjeno pocetnicima, pa cak i previse...i da, to sto zauzima ~15 GB na HDD-u!:zgran:
A Max2009 radi stabino, ovih dana sam se akao s modelovanjem.JEDINO sto bih zamerio jeste sto u DX9 modu radi sporije u odnosu na XP (oko 20-ak % slabiji fps).Mislim na Viewport prikaz.Uzrok tome je najverovatnije aero, koji nisam uspeo da podesim da se gasi prilikom starta maxa.
DX10 mod ima nekakav cudan bug u prikazu, dva objekta koja se seku medjusobno, mesto gde prolaze jedan kroz drugi se jako cudno prikazuje...kao da ne radi Z-buffer.
I zato ne koristim DX10 mod.

Dobro da si mi reko, sad sam probo i viewport se vuce ko mrcina. Znaci, aj da pitam jos jednom, u DX10 jeste brze?
Uf, a to mu znaci i DX10 grafiku....shit

DX10 prikaz nije brzi u viewportu od DX9 (mozda se stvar promeni vremenom), cak stavise skoro identican fps daju...s tim da ima onu anomaliju koju pomenuh gore, preseci objekata su...cudni :S:

Poslednja izmena:
Da li je ikako moguce da prozori ostanu onako kako ih ja namestim??

@nex999

...beshga, mozda za MAX2010+GTX280

Da li je ikako moguce da prozori ostanu onako kako ih ja namestim??

Objasni, koji prozori?U 3DSMax-u?

@Okmijun: mozda...mada sto vise vreme prolazi, kapiram da od DX10 nece biti nista...koliko sam video, u DX9 brzina viewport prikaza je poboljsana i to osetno, sa instalacijom SP1 za vistu, i prelaskom sa Max 2008 na 2009..mozda uskoro dostignu XP.

Bilo koji prozor... Prozor computer, control panel, prozor od nekog foldera... Ja ga rasirim i kad zatvorim vrati se na prvobitni oblik, ali poslednjih dana primecujem da mi neki prozori ipak ostanu u "formi" koju ja odaberem.

Aha to...ne znam, kod mene pamti.

Nazad
Vrh Dno