Šta je novo?

Vista, xp i grafika

dsc64am2

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.08.2009
Poena
169
na masini iz potpisa je bio instaliran xp i vista u xp vidi 128mb grafike i 512 ram a u visti 192grafike i 448 ram e sad pitanje je da li i kako ja mogu da uticem na to koliko ce vista dodeliti memorije rama grafici (koja uzgred receno nije integrisana) ?

aman ljudi zar bas niko nema ideju sta bi moglo da se uradi verovatno postoji neko podesavanje u visti jer da to radi ploca hardwerski imao bih isto memosije i grafike u oba sistema a ovako u xp imam 128mb grafike i 512mb rama a vista na postojecih 128 mb grafike doda jos 64.

Nije ti to do Viste nego do toga da si nekim slucajem u BIOS-u share-ovao 64MB sistemskog RAM-a sa grafickom karticom koja ocigledno ima opciju da joj se moze prebaciti RAM-a iz sistema...Pa pogledaj ti setovanje u BIOS-u za VGA.
U svakom slucaju to nema nekog posebnog poboljsanja kada je rad graficke u pitanju.
A pre svega definitivno ti je glupo sto si instalirao Vistu na tako slaboj masini,drzi se XP-a...

Uh i ja sam mislio da je tako, ali nije. Bios na mojoj ploci nema podesavanje za dodeljivanje memorije grafici, i po biosu nisam nista cackao, a vista i xp su bili u isto vreme instalirani (vista na c a xp na d) i xp je pokazivao 128 grafike i 512 rama a vista 192 grafike i 448 rama.
A sto se tice slabosti masine za vistu i nije bas tako slaba kao sto mislis vista ultimate radi normalno cak i aero tema radi normalno, funkcionisu svi programi kako bi trebalo igrice nisam probao jer je bila instalirana mesec dana pa nisam stigao
Ako imas neku ideju kako vista dodeljuje grafici ram javi, nisam jedini koji je to primetio i kod druga je isti slucaj

To je neki glupi "feature" koji su uveli još na visti.
memoryd.png

Iz priloženog se vidi da nema veze sa mozgom, jer po njemu je moja stara grafika imala 3GB memorije, što je čak i teoretski nemoguće.

Pa ne baš, to je kao neki hajper/turbo memory ili kako se već zove, gde će se ako je potrebno deo rama dodeliti grafičkoj karti u slučaju da zatreba, ali svi znamo da poente u tome nema, jer je sistemska memorija sporija od grafičke, plus što ima mnogo veće kašnjenje u odnosu na grafičku memoriju na samoj kartici.

To je samo da se oni likovi koji misle da su GT220/9400GT sa 1GB memorije dobre kartice, pa će oni misliti da su još bolje jer imaju više memorije na Visti/Win7.

Ok sve je to lepo ako sam te ja lepo razumeo vista sama dodeljuje ram grafici a u xp to ne postoji?
Pitam jer imam jednu socket 462 plocu na kojoj ne radi agp a nije integrisana (agp radi ali su se kontakti razmakli i bila je kod majstora koji je rekao da moze da ih vrati a ustvari je napravio gore, znaci kada se ubaci graficka slika je kao tv sa snegom i znam da je do agp slota jer graficka radi normalno na drugoj masini, (inace taj racunar je u fazi izgradnje za sad mu fali procesor koji ce biti athlon 3.0) pa sam mislio da stavim neku praistorijsku pci grafiku od 8mb koja je trenutno u PIII i gura XP i da stavim 2gb rama podignem vistu koja ce dodeliti neku kolicinu rama grafici, sasvim je nebitno koliko neka dodeli i 24mb pa da bude ukupno 32mb grafike ja cu biti zadovoljan (taj ce racunar da se koristi za kancelarijske svrhe) kazi mi sada da li se isplati zezati se sa vistom ili instalirati xp pa neka gura kako moze?

Znas kako, sve preko 4MB video memorije je dovoljno za kancelarijske poslove. Ako hoces malo i da se igras trazio bih plocu sa ispravnim AGP slotom, jer PCI grafike nisu ni blizu DX9-tci, koji je potreban da bi radila dodela memorije, i kao slag na tortu, te PCI karte od 2MB nema teorije da pokrenu bilo koju igru koja trazi i 16MB a kamoli nesto jace. Nije sve u kolicini memorije na kartici.

Nista onda odustajem od viste na toj masini ce biti xp i ta pci od 8mb procesor verovatno 3.0 a sluzice samo za net i office.
Ne isplati mi se da jurim ispravnu plocu kad vec imam jacu masinu.
Mislio sam da u visti moze da se dodeli koliko god hocu rama cisto da lepse zvuci znam da je prespor pci.

Hvala

Nazad
Vrh Dno