Šta je novo?

vista update na 7?

• Začetnik teme Začetnik teme jabree
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

jabree

Slavan
Učlanjen(a)
18.04.2007
Poena
405
Moja oprema  
Tablet
ne
Mobilni telefon
Xiaomi Note 8 pro
Pametni uređaji
najn
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam vistu i kubuntu na laptopu, e sad da ne bi radio fres instalaciju sedmice, jer ce da mi "zgazi" kubuntu, dal da odradim update na sedmicu, sa diska, jel moguce a da mi ostanu bar vecina programa i podesavanja od viste???

da.
digni vistu, ubaci cd sa w7 i pusti autorun...

Mislim da ce ti u svakom slucaju zgaziti Kubuntu, ali ne smem da garantujem.

Nadji posle reinstall grub after windows 7 installation, to bar ne bi trebalo da je komplikovano...

ok, ali meni je vista na C particiji a kubuntu sam instalirao na delu koji sam odvojio od E... pa ako ne moze kubuntu instaliracu ga opet, ali sad kad pokrenem upgrade, tj disk sa sedmicom evo sta izbacuje...
i tu se prekine jos na pocetku, sta moze biti uzrok ovome, nije valjda jedino resenje "taze" instalacija, to bi mi bas oduzelo vremena dok instaliram sve plugine i programe i konfigurishem sve.... ako ima neki nacin da samo uradim upgrade???

Kao sto ti rece danijel00, nakon reinstalacije Winduwsa samo se poremeti bootloader, linux je fizicki i dalje na svojoj particiji (to odakle si je odvojio i koliko nije bitno). Restauracija GRUBa nije problem, pisalo se dosta o tome.

Sto se tice tog tvog problema, pokusaj u BIOS-u da menjas iz AHCI u Compatibillity mod (ili obrnuto), mozda pomogne.

Update traje prilicno duze a i nije izvesno da ces moci bas iz prve da odradis update, posto kod mene to nije moglo da se izvede dok nisam deinstalirao KIS i jos 2-3 programcica i tek onda je odradio update.
U svakom slucaju moj savet ti je da ipak odradis cist instal sedmice a ne update.
Sto se tice kubuntua, bilo update ili cist instal sedmice na C particiju nece uticati uopste na Kubuntu koji je na E particiji - jedino ces morati da se malo pozabavis oko dual boota ali to je par minuta posla.
Meni je recimo OSX ostao netaknut nakon updatea pa verujem da ce tako biti i sa Kubuntuom.

Na ovoj slici,win ne vidi HDD,jer je nepoznat filesystem,nije NTFS/fat32. Vec linuxov (ext3 ili koji vec)

uh pa znaci da ne zeza C vec taj odvojeni deo od e na kom je ubuntu? Pa hoce li to da zeza ako uradim "fresh" instalaciju na C? na kraju, nebitam mi je kubuntu, instaliracu ga opet, bitno mi je da odradim ovo kako treba...

A necu li mozda nesto da poremetim podatke sa e particije ako izbacim kubuntu, jer on je valjda na nekoj svojoj particiji od 1gb ali deli mesto sa E particijom, jer kad sam instalirao secam se da je imala neka opcija gde sam birao na kojoj particiji da smesta podatke... pa ako brisem kubuntu da ne sj**** i E?

p.s. unapred se izvinjavam ako su nekima od vas glupa moja pitanja, ali ovako nesto nisam radio do sad, xp sam ko zna koliko puta preinstalirao, ali u ovome sa razlicitim operativnim sistemima, i dual boot-om stvarno nemam iskustva, pa me zato zanima svaka opcija da ne obrisem nesto, jer imam dosta bitnih podataka u hdd ...

Poslednja izmena:
Ajd idi u computer management -> disk management (u windowsu, a moze i neka ekvivalentna opcija iz kubuntua) pa daj screen shot, jer svasta si ti tu napisao, a ne bih posle da te nosim na savesti...

cudno mi je da se windows zali zbog ubuntu particije... meni se to jos nije desavalo, ili bar nisam obracao paznju.

^^ I meni je poprilicno cudno, na stranu sto prvi put cujem za tako nesto.

Kako si ti instalirao taj Kubuntu, onako "klasicno" ili uz pomoc nekog od onih cudesa koje sve rade automatizovano ili prave nekakvu virtualnu masinu?

Ajd idi u computer management -> disk management (u windowsu, a moze i neka ekvivalentna opcija iz kubuntua) pa daj screen shot, jer svasta si ti tu napisao, a ne bih posle da te nosim na savesti...

cudno mi je da se windows zali zbog ubuntu particije... meni se to jos nije desavalo, ili bar nisam obracao paznju.

nece da otvori disk management, evo sta izbacuje...

^^ I meni je poprilicno cudno, na stranu sto prvi put cujem za tako nesto.

Kako si ti instalirao taj Kubuntu, onako "klasicno" ili uz pomoc nekog od onih cudesa koje sve rade automatizovano ili prave nekakvu virtualnu masinu?

pa samo sam spicio disk, i postupio po uputstvu koje sam procitao negde ovde na forumu kako da se instalira kubuntu preko postojeceg operativnog sistema, znam da me je pitalo na koju particiju da instalira... nikakve programe nisam koristio...

p.s. nije mi bitan kubuntu koliko podaci na E particiji koju delim s kubuntu.... ako niko nije bas siguran, onda bolje da uzmem neki ext. HD da izbacim podatke pa tad da eksperimentisem... hvala vam na trudu 🙂

Nazad
Vrh Dno