Šta je novo?

Vista + RAID....kako?

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
865
Malo mi je neverovatno ali cini mi se da je tako. RAID nece da mi radi u Visti. Ploca je Biostar TA770 a2+. dva WD 250GB diska. U maloj knjizici koja dolazi sa plocom pise: "Supports WindowsXp Home/Professional Edition, and Windows 2000 Professional. Ploca je poprilicno nova kao i chipset, pa mi je malo neshvatljivo da nema podrsku za Vistu za RAID. Inace Instalirao sam Vistu jedno 10 puta, jedno 5-6 razlicitih verzija, ali stalno sam imao gomilu problema. STalno javlja neke greske sa citanjem diska. Jel ima neko slicna iskustva ili neka saznanja vezana za ovo?

Na svim Vista edicijama ne radi softverski raid ( kao sto su radili u W2KiXp). Jednostavna filozofija. Raid kontroleri nisu skupi, a skoro su u svim plocama integrisani, tako da nema potrebe za SW, tj Windows raidom.

Barem sam tako procitao na technet-u.

Poslednja izmena:
@BigJoe
Pa naravno. Kako bi mi drugacije video hard? Ne bih mogao ni da instaliram vistu.

@borab
Pa meni je raid vezan preko south bridge-a, tj. u biosu je podeseno.

Ček ček... tebi znači RAID radi, samo ne radi kako treba?

Da, u XP mi vec mesec dana radi kako treba. A Vista me zeza samo tako. Uspem da je instaliram a onda krecu problemi. Uzmem da instaliram Catalyst drajvere (ili original MSI od graficke ili Catalyst 8.2, oba za Vistu 32), prvo mi ih instalira ali dobijem ponudjene samo dve rezolucije u display settings, 800X600 i 1024X768. Monitor je 22" wide. To mi se vrlo cesto desava, i vise se ne secam kako sam resio problem. Sada nisam, ali ranije da. OK, probao da obrisem drajvere iz tog razloga ali ne moze, javi neki error da temp folder nije valid i tome slicno, ili ne moze da kreira ATI folder. Onda ja probam rucno da ga napravim i evo sta mi kaze kada to probam:
http://www.zshare.net/image/812687428a2882/
I tako jos dosta gresaka sa "disk corrupt". Cak kada dignem XP posle sveg tog zezanja javi mi ovako nesto:
http://www.zshare.net/image/8127067752d9e9/
to je disk na kome je Vista.

Jesi li siguran da imaš najnovija drajvere?
Probaj da pustiš Vistu da sama preko update-a skine sa neta drajvere.

Pa drajveri su sa CD-a koji je dosao uz plocu. Opet razmisljam, ploca je poprilicno novija od Viste. Probacu da nadjem druge drajvere sa neta.
A ne mogu da pustim Vistu da sama nadje jer mi trazi drajvere jos na pocetku instalacije, kada se bira hard na koji cu da instaliram. Dalje ne mogu odatle bez drajvera jer u protivnom nece da prepozna disk.

Ako si na 64-bitnoj verziji moguce je da su ne kompatibilni drajveri.... Glupo je sto je M$ uopste i izbacivao 32-bitnu varijantu. Samo je prolongirao uslovljavanje softverskih kompanija na pisanje 64-bitnog koda...

Hmmm, cudno 32-bitna obicno radi sve kako treba i nema problema sa drajverima...

Ubaci drajvere, instaliraj vistu (pretpostavljam da si to i radio), a onda na cistu instalaciju, podesi internet i update iz device managera. To je meni resilo problem nedostatka drajvera na zvanicnom asus sajtu za moju plocu i na kraju sve lepo radi.

Ma probao sam i to. Ali sinoc sam stavio Vistu sam SP1 integrisanim, tako da ne verujem da ima mnogo toga da apdejtuje.

SP nema veze sa drajverima.

aaa, nisam ja lepo procitao. Mislio sam da kaze za windows update, a ne za update drajvera. sori, moja greska. Probacu.

Probao sam update drajvera iz device managera ali kaze da su mi drajveri up to date. Malo sam se zezao po Visti, instalirao Catalyst drajvere i nista vise. Evo sada sam resetovao i digao XP, i odmah mi se pokrece scandisk i kaze ono sa druge slike, da je disk corrupt i unusable, za ovaj gde je Vista. Vrlo vrlo cudno.

Nazad
Vrh Dno