Šta je novo?

Vista ne prepoznaje hard disk

vasami

Slavan
Učlanjen(a)
11.05.2007
Poena
319
Pozdrav,

Imam prazan hard disk maxtor STM3250310AS i kada pokusam da instaliram Vistu ne prepoznaje ga, dok se u biosu vidi normalno. Kada pocnem instalaciju nudi mi opciju da ucitam drajvere, ali nigde ne mogu da ih nadjem. Isao sam i na Maxtorov sajt i kada ukucam u polje za pretragu "STM3250310AS" ne pronadje nista. Maticna ploca je BIOSTAR AM2, TA770 A2+.`Ajd ako ih neko ima neka postavi?

Ne trebaju ti drajveri za disk, vec za sata kontroler, tj za plocu. E sad ne znam za vistu, xp ih trazi na disketi (!!!!)....

Verovatno ti je hard u AHCI modu, prebaci u IDE (to radis u biosu). Ako bas hoces AHCI nadji drajvere sa kontroler, neko se mislim zalio da ih Biostar ne daje uz plocu tako da ces mozda morati da trazis na netu.

Ok, probacu da prebacim u IDE, a i dobio sam uz plocu neki disk pa cu videti sta ima na njemu. Hvala na odgovorima. Javicu da li radi kada isprobam.
Pozdrav!

Odgovaram malo sa zakasnjenjem posto nisam bio pored tog kompjutera sto ga sastavljam. Ako si mislio na integrated peripherials -> onboard devices-> onboard jmb362 sata type tamo je vec bilo podeseno IDE Controller, tako da to nije. Jos neki predlog? Da li mozda jos nesto treba da se podesi ili da potrazim drajvere za ide controller.

To je podesavanje za jmicron kontroler (verovatno za esata), tebi treba podesavanje za chipset, je l' imas south on chip?

Poslednja izmena:
Pod "South OnChip IDE Device" su sledeca podesavanja:
ide dma transfer access [enabled]
onchip ide channelI0 [enabled]
IDE HDD Block mode [enabled]
ostalo je na [auto]
A na "South OnChip PCI device" je
onchip SATA controller [enabled]
onchip SATA Type [Native Ide]

onchip SATA Type [Native Ide]

Ovo bi trebalo da je to... ali ako vec stoji "Native IDE", ne vidim razlog zasto ti trazi drajver?!

Sada sam primetio da kada izadjem iz instalacije viste i kompjuter se restartuje vise ni bios ne prepoznaje disk. Tek kada ga ugasim i upalim ponovo pojavi se u biosu.

Pogledao sam link, izgleda da je ipak potreban neki sata drajver. Za veceras odustajem posto sam trenutno na internetu preko mobilnog, a trebace mi pravi pristup. Hvala na pomoci Wild Boy, videcemo da li radi kada nadjem i ubacim taj drajver.
Pozdrav!

Poslednja izmena:
Samo da javim da je hard disk bio neispravan. Zamenio sam ga za drugi i instalirao Vistu bez problema.

dobro da znamo :)

Vrh Dno