Šta je novo?

vista ili xp na laptop

acarinho

Slavan
Učlanjen(a)
30.04.2008
Poena
345
interesuje me da li je bolje instalirati visu ili xp na laptop zbog brzine samog laptopa a onada i zbog igrica hd filmova i tako dalje. imam msi gx610 sa ati2600 i 2giga rama.

Najbolje da sam probaš, ako si u mogućnosti, i da odlučiš. Ovde ćeš dobiti protivrečne informacije, neki tvrde da je vista bolja/brža, neki to tvrde za xp. 🙂

Na mom laptopu bolje radi XP. 🙂

Ako za laptop pise da je vista recomanded onda imas podrsku proizvodjaca za nove drivere i laptop bolje radi kad je vista na njemu jer je obicno i bios prilagodjen recomanded op.sis. Mozes da instaliras i xp ali ne retko nema novih drivera za isti na sajtu proizvodjaca ili nikakvih pa ti treba dosta znanja i truda da pronadjes iste koji ce raditi sa tvojim lapom. Model koji imas je ko zmaj dodaj mu jos 2 gb memorije koja sad nije skupa i letece. Ja sam imao ex600 model koji je pod vistom bolje, "tecnije" radio dok je pod xp-om izgledao malo "zbunjen" radio je ali ko da mu nesto smeta.

kako da znam dal je vista recomanded nema nikakva nalepnica.

sad sam video na msi-ovom sajtu da se preporucuje vista. e sad me interesuje koja vista 64 ili 32 bita i u cemu je razlika.

moj msi ex610 je "vista recommended" ali sam stavio XP. Sve dok postoje drajveri, ti sam biras sta ti vise odgovara prema svojim potrebama. Instlairaj i probaj oba, to bar nije tesko.

mesec dana pre final releasea viste, bili gejc je otpustio citav tim inzinjera koji su radili na visti.
pa vi vidite koliko je to kvalitetan sistem.

Laptop je ionako veoma ogranicen sa resursima, i ne vidim kako bi neuporedivo zahtevniji operativni 'bolje radio' na masini, po pravilu slabijoj od desktopa.

U probleme sa kesiranjem memorije, i jos zloglasnije sa hard diskom , necu da ulazim jer to nije tema vezana iskljucivo za laptopove.

Zakljucak - stavi XP /x64 verziju preporucujem, jos uvek radi automatic update bez problema / ,
a ako bas volis 'aero' okruzenje, i onaj lepi starinski casovnik, stavi Windows7 , iako je debela beta, radi XY puta bolje od viste.

@ NEX

gde nadje stripija za avatar ? :beat: apsolutno najfrajerskiji crtac ever !

Poslednja izmena:
opet prepucavanje vista/xp.
Imam msi ex600, vista recommended. Postoje drajvere za xp koji su odradjeni tek tako, radi reda i postoje drajveri za Vistu sa kojim laptop leti. Ta prica o ``vrlo ogranicenim`` resursima na laptopu ne pije vodu vec duze vreme. Odavno se smanjio taj jaz izmedju desktopa i laptopa.
Da bi vista radila kako treba potrebno je 10 minuta tweak-ovanja i jedan restart.
Pitanje za Acarinha: Koji je model u pitanju?
lakse cemo ti dati odgovor ako znamo o kom lapcu se radi, mozda neko ovde ima isti

Ako ima sve drivere sa XP stavi Xp.
A ostali nek preskoce pljuvanje viste ili barem nek iznesu neke argumente ...
Vistu korisim od kad se pojavila i na laptopu FS 1718 i na Desktopu i nisam uopste naiso na te silne probleme sto oni koji nisu ni probali vistu pominju.

sad sam video na msi-ovom sajtu da se preporucuje vista. e sad me interesuje koja vista 64 ili 32 bita i u cemu je razlika.
stavi 32-bitnu imas vise softwera za "smrtnike"🙂 Ako bas nemozes bez xp-a dok je masina prazna instaliraj xp i stavi neki program koji nameravas da koristis i neku igricu obzirom da imas 2600 to ce lepo raditi. Nemoj da punis hard svim i svacim samo osnovne stvari. Ako ti se svidi kako radi ostavi. Ako pozelis da ipak probas i vistu onda lepo format harda pa na vistu opet samo neki program koji ti je neophodan i istu onu igricu ko pod xp-om. koji ti se visi svidi njega nastavi da koristis.

p.s moze i obrnuto prvo vista pa xp svejedno. Samo obavezno format hdd-a posle moze i quick format ako si prvi put isao na full format.

ako se odlucis za vistu optimizuj je obavezno...

preporucujem ti XP da stavis ako hoces da igras igrice. Ja sam uporedjivao na mom laptopu XP i VISTU i za jedno 20% je slabija vista. Ipak ti vuce vise rama u startu, pa grafiku malo.

pa vidi, ja sam instalirao vistu ultimate na svoj ex610 i bio zadovoljan radom u celini, samo sam morao da se vratim na xp zbog gomile muzičkih programa (cubase, guitar rig itd). često su bagovali pri radu. ali -all in all- bolja je vista.

Stavi Vistu x64, podesi je sa Vista Managerom i radice ti dobro na tom laptopu. Ovi sto je pljuju morace kad-tad da predju na nju, a nisu ni svesni toga 🙂

Napravis 2 particije po 30 gb i instaliras xp na jednu ,vistu na drugu i koristis po potrebi 🙂
Pa ti dade oglas da ga prodajes !
Sta bi ? ?

Poslednja izmena:
Pa pazi ovako. Ako hoces performanse, stavi XP, a ako hoces da ti OS lepo izgleda a pri tome produzi vek baterije za 10%+- onda Vista. Nema tu sta mnogo da se palamundi. 🙂🙂 pozz

imam isti laptop i meni vista recimo 5x brze startuje aplikacije od xp-a. npr netbeans, winamp, itunes i sl.

takodje u xp-u nije hteo da mi pokrene ni jednu igricu, kaze "video driver issue" a u visti sljaka.

probaj oba, ja jesam i moj izbor je vista

Vista sa svojim "naprednim" i jako nepotrebnim opcijama trosi i bateriju vise, te je XP prava stvar. Naravno pod uslovom da postoje drajveri i da korektno radi spustanje frekvencije i napona. Jer je jako moguce, kao sto rece bandzo da ti vista duze traje, bas iz razloga sto ona ima drajvere za powersave-ing.

Dakle ako sve to radi na XP, obavezno XP.

Poslednja izmena:
Uz moj laptop je dosla originalna Vista i posto sam se naslusao prica o Vista (kako je losa, zahtjevna...), htio sam da je promjenim ali sam odustao. Glavna prednost Viste je stabilnost, a to mi puno znaci. Nema vise plavih ekrana, reinstaliranja...kao sto je bilo na XP-u.

Imam problem sa rezolucijom kod modela asus x59sl.Po paljenju racunara i podizanju operativnog sistema windows xp/sp2,po difoltu Win.mi stalno postavlja rezoluciju 800x600 umesto 1280x800 koju mu ja zadam....Sve drajvere za ova laptop sam skinuo sa zvanicnog Asusovog sajta za Wind.xp,iako sam uz njega dobio drajvere za Wistu...

Cak i da ti je Laptop sa nalepnicom Vista Recomanded i da ima relativno jak hardver i dalje ti je bolje da se drzis proverenog Win XP eventualno sa SP3.

Stavi Vistu x64, podesi je sa Vista Managerom i radice ti dobro na tom laptopu. Ovi sto je pljuju morace kad-tad da predju na nju, a nisu ni svesni toga 🙂

Odakle ti to 😀
Evo ja necu, mozda cu imati windows 7, ali za sad se drzim mog Slackwarea (Linux).

To sto pise vista ready ili vista recommended, ne znaci nista, svi novi su takvi. To je samo reklama bato, a i svakako ne mogu da stave XP (ne legalno).

Vista X86.
Uostalom, instaliraj je, probaj metar dana i tesko da ces se vratiti na prastari Xp.
Iste su bile price, kada je trebalo preci sa Win 2000 na Xp.

@ __zevs__
Slazem se sa tobom i samo da dodam instalirana nelegalna kopija XP-a moze da se legalizuje (onaj GGK kit ili kako bese) 🙂

Ukusi su razni, ali moje iskustvo je da se laptop se vuce ko mrtva krava, sa neoptimizovanom Vistom. Pokusao sam da optimizujem doticni OS, na nekoliko laptopova, ali je to za mene bilo mucenje i nikad nije radio po mom ukusu.
Postavlja se pitanje: Zar nemoze da radi lepo bez optimizacije na danasnjim masinama?
Verovatno su i u Microsoftu svesni toga i zure da izbace novi OS.

P.S. Upravo skidam Win7 betu (treba im dati sansu) 😀

Ja mislim da je to sve stvar navike. Ima ljudi koji ili nemaju zelju ili nemaju vremena da se privikavaju na novi operativni sistem, kada im stari (XP) vec sasvim dobro obavlja posao, a novi (VISTA) ne nudi nista revolucionarno ili bitno bolje.

slažem se da vista ne nudi ništa revolucionarno, ali mnoge stvari su ipak bolje. ja na svom laptopu imam preinstaliranu vistu 64 bit i nisam imao nikakvih problema koje stalno neki navode.
sve je mnooooogo grafički lepše i prijatnije, nema bilo kakvog cimanja ili slično. inače, laptop je asus g50v

Nazad
Vrh Dno