Šta je novo?

vista i xp dual boot

mikelebg26

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
09.10.2005
Poena
319
Kako da uradim dual boot, tj. ipak zelim da igre igram na XP-u, a da vistu koristim za neke obicne stvari - internet, programi, i ostalo ??? Nikad nisam radio dual boot, jel to komplikovano i kako da uradim ?
Isto tako, interesuje me da li sve drivere treba da instaliram i na jednom i drugom sistemu??
Vista je dobra, ali mi je glupo da sa ovakvom konfiguracijom imam degradirane performanse , neke igre imaju razne probleme.

Takodjer, interesuje me kako se bira koju sistem zelim da podignem (XP ili Vista) kad upalim komp ?

Bilo dosad X puta... Malo pretrage nikom nije skodilo ;)

Ali evo, najbolje i najlakse je da instaliras prvo XP, pa onda Vistu, kako bi ti Vista lepo napravila boot screen, gde biras koji ces sistem da butujes. Mozes i da prvo instaliras Vistu, pa onda XP, ali je tu potrebno malo gimnastike sa BCDom (boot configuration data, zamenjuje u Visti ono sto je boot.ini bio za prethodne verzije) uz pomoc programa, recimo, VistaBootPro.

Svaki sistem se naravno, konfigurise svaki za sebe, tako da je potrebno instaliranje drajvera za svaki sistem posebno...

Uglavnom, na netu postoji ogroman broj opisa dual boota, kao i gresaka koje mogu da se jave, tako da je najbolje da uopslis Google...

Ti samo instaliraj Vistu, a dual boot će ti se automatski odraditi. Što se tiče drajvera, naravno, instaliraš one za Vistu i oni su ti "nezavisni" u odnosu na XP. Znači na Net pa skidaj drajvere.
Biranje operativnog sistema dobiješ prilikom boot-ovanja kada imaš ponuđeno:
1. Earlier Windows versions (verovatno se ne piše ovako :) )
2. Vista,
izabereš i to je to.

I ja furam isti sistem

Poz

EDIT: preteče me Rage :)

Poslednja izmena:
cekajte, mene interesuje da li je ok da prvo instaliram vistu na particiju C, a onda kad nju stavim drivere (planiram da je koristim za internet, email, stampac, programe, muziku, filomove...) a onda nakon toga, da stavim XP boot cd, i izaberem neku drugu particiju (D) i na njega instaliram XP. Jel komplikovano to da se uradi ????

Kako da odaberem koliko HDD prostora da ostavim za vistu i koliko za XP?

moze i tako ali onda moras sam da ubacujes Xp u bootloader... (nije tesko google je prijatelj)

Da, naravno. Instaliras Vistu, podesis sta vec ima. Ako nemas particiju za XP, shrinkujes neku vec postojecu i naparvis dodatnu particiju. Pokrenes XP instalaciju, ona se zavrsi, komp restartuje i ti bootujes u XP, tj ne prikazuje ti se boot menu. Sad moras da popravis BCD jer ce ti uvek butovati samo u XP.

Ponovo butujes sa Vista DVDa. Ne secam se sad tacno, ali u jednom trenutku imaces opciju "Repair your computer". Kliknes na to i izaberes koju instalaciju Viste zelis da popravis (videces, sve ce ti se samo kasti ;) ). Onda izaberes "Startup repair" i posle toga restart. Sada ces butovati u Vistu.

Posle toga moras da dodas XP u boot meni. Skini program EasyBCD, jednostavan je za upotrebu. Trebas da ides na Add/Remove Entries i da samo dodas novu stavku Windows NT/2k3/Xp ili tako nesto slicno, izaberes na kojoj particiji ti se nalazi XP i upises neko ime.

Posle toga, pre butovanja bi trebao da dobijes meni gde biras koji sistem da se butuje...

auuu brate, gde bre, ja cu se time pogubiti. Prvo cu onda instalirati Xp, pa vistu...valjda tu nema tih dodatnih *****abvanja

probaj ovaj program

www.vistabootpro.org
uz ovaj program mozes da pravis kolko oces OS da ti bootoju, naravno probna verzija ti je dovoljna da napravis to sto hoces.
ako instaliras xp pa onda vistu na drugu particiju onda ti netreba ovaj program ali
ako instaliras prvo vistu pa onda xp nece ti se videti vista.

Poslednja izmena:
ako imas dva hdd mozes da instaliras posebno windoze pa da biras pomocu "hdd boot priority" opcije, na vecini novih ploca postoji quick boot menu.

Vrh Dno