Šta je novo?

Vista DX10 driveri!?

• Začetnik teme Začetnik teme yooyo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=35979

Fudo ponovo jase magarca...

Imam informaciju iz NVidie (od driver developera) da imaju funkcionalan Vista DX10 driver ali da nemogu da ga objave. Razlog je sto zahteva neke dodatne DLL-ove koji se ne nalaze u trenutnoj verziji/distribuciji Viste. NVidia ima te DLL-ove ali nemogu da ih redistribuiraju jer nemaju licencu za to. Dakle.. ceka se na Microsoft. Postoji verovatnoca da ce MS uz Decembarski DX-SDK ubaciti i te nedostajuce DLL-ove da bi DX10 driver funkcionisao.
NVidia DX10 driver podrzava i radi na G80 (inace ne bi se zvao DX10 driver). OpenGL i D3D10 su funkcionalni, ali neznam nista o performansama i bugovima.

Sa druge strane, ATI nemoze da izbaci DX10 driver jer za sada ne postoji kartica, iz ATI-jeve radionice, sposobna da potera DX10. Razglabanje o kvalitetu DX10 ili OpenGL implementacije je jos uvek besmislena.

Sto se ne-DX10 drivera tice, verujem da se ni ATI ni NVidia nece preterano truditi da budze performanse i kompatibilnost, jer ce DX9 igre bolje raditi na XP-u neo na Visti. Viistu ce da voze oni koji imaju DX10 hw.

Poslednja izmena:
Imam informaciju iz NVidie (od driver developera) da imaju funkcionalan Vista DX10 driver ali da nemogu da ga objave.

Pa izasao je DirectX SDK December 2006 i koliko ja vidim ima DX10 runtime u njemu (Redist folder, DEC2006_d3dx10_00_x64.cab, DEC2006_d3dx10_00_x86.cab). Znaci izgovor im je ******. nVidia je ovaj put razocarala softverskom podrskom za novi proizvod.

Podji od toga da si 8. novembra mogao da kupis G80 kartu a da je x64 drajver izasao tek 8. decembra, znaci mesec dana si mogao samo da gledas u tu skupu ciglu ako radis 64-bit development. Da ne pominjem da nisu izbacili nikakav drajver za Vistu za G80, let alone DX10 capable one.

Ispasce da ih opravdavam, ali zaista ne vidim cemu tolika frka. Mislim, G80 je toliko nov, toliko revolucionaran i toliko razlicit u odnosu na sve od pre da je sasvim logicna aktuelna situacija sa drajverima. Sasvim je normalno da je 'vidija pozurila sa izbacivanjem sirovog hardvera koji vise nego dobro radi sa postojecim OS-om i DX-om, uz krajnje nezrele drajvere.

Apsolutno nemam sumnje da ce 'vidija izbaciti odlicnu softversku podrsku na vreme (citaj 31. Januara 2007.)
Nista ne bi bilo drugacije da su izbacili GPU kad i ispeglane drajvere, sem sto ne bi imali toliku trzisnu prednost u odnosu na konkurenciju. Naravno da bi bilo idealno da su i drajveri bili finalizovani kad i same kartice, ali to je bilo nerealno ocekivati.

Nego kad smo vec kod The Inq-a, o ni ne prestaju da cede mast 'vidiji 😀 stavljajuci i prvi lan sve njihove "spinerske" fore:

http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=36412

Nema tu nista lose i o tome treba pisati, ali problem je sto svi "spinuju", a oni su bas 'vidiju uzeli na zub (mozda zato sto zeleni imaju najbolje "spinere")

LM, jedna zanimljiva anegdota iz Zagreba sa neke 'vidijine prezentacije.
Sada uzasno forsiraju HD video akceleraciju i citavu tu pricu oko Vista supporta. OK, znamo vec sve oko nepostojanja istog u formi drajvera. Nego sto se tice HD videa, pustali su tamo na jednom toshiba notebooku HD-DVD film, uz vidljiv Task Manager, kako bi pokazivali procesorsko zauzece. LM, task manager je pokazivao 50% procesorskog zauzeca. Medjutim, u notebooku je bio Merom, a mi koji smo se igrali sa DC procesorima, znamo da ce Task Manager uvek pokazivati 50% kada je jedno jezgro 100% optereceno!
Naravno kad sam Cyberlinkovom PowerDVD-u stavio afinityu na samo jedno jezgro, cinjenica odozgo je bila potvrdjena. Tako da je to bio jedan od najjeftinijih PR spinova koje sam imao prilike da vidim. Naravno, nisam se trudio da smaram njihovog PR-a sa ociglednim pitanjem: "cemu to, kad za ime Boga ne radi?"
Savrseno mi je jasno da oni sada samo dizu prasinu oko toga i trpaju sebe u prvi plan, premda nista od toga nije funkcionalno!
Meni je i onako samo bitno da se pixeli i texeli kranchuju, a za video cemo lako 😉

Pa izasao je DirectX SDK December 2006 i koliko ja vidim ima DX10 runtime u njemu (Redist folder, DEC2006_d3dx10_00_x64.cab, DEC2006_d3dx10_00_x86.cab). Znaci izgovor im je ******. nVidia je ovaj put razocarala softverskom podrskom za novi proizvod.

Podji od toga da si 8. novembra mogao da kupis G80 kartu a da je x64 drajver izasao tek 8. decembra, znaci mesec dana si mogao samo da gledas u tu skupu ciglu ako radis 64-bit development. Da ne pominjem da nisu izbacili nikakav drajver za Vistu za G80, let alone DX10 capable one.

Audio... vest ipak tacna. NVidia je imala Dx10 driver u startu ali u tom trenutnk nije postojala legalna instalacija Viste RTM. Tek u Visti RTM, MS je ubacio nedostajuce DLL-ove koje driver koristi. NVidia je imala te DLL-ove ranije ali nisu imali dozvolu od MS-a da ih redistribuiraju. Ovo je rekao Sajmon Grin. Ako si registrovani developer mogao si da trazis drivere od NVidie.

Nedjo.. taj PR bullshit je uvek bio i ostao bullshit. Ja verujem da PR menageri nemaju pojma o tome sta valjaju i da su skolovani da se pricom vade iz govana. Slicno mislim i o hardverasima... zamenili su lego kockice sa karticama.

Slicno mislim i o hardverasima... zamenili su lego kockice sa karticama.

Pa sustina i jeste u igranju! Put koji te je doveo do tvog znanja o 3D programiranju je poceo kada su ti roditelji davali zute plave, zelene i crvene kockice da ih slazes i uklapas 😉

U krajnjoj liniji nije bitno ko se cime igra: PR-ovac recima, hardveras hardverom, 3D programer OpenGL-om! Bitno je koliko je ko dobar u toj svojoj igri. A dobar PR-ovac se od loseg razlikuje po kolicini znanja o onome sto kiti. Dobar hardveras ume da vidi i iza brojki u 3DMarku ili SuperPi-u. Dobar OpenGL progamer... e to ostavljam tebi da dopunis, posto se ne mesam u ono u cemu nisam barem priblizno na nivou kao sagovornik. 😉

Poslednja izmena:
Pa nema sta da se izjasnjava, podrska SM4.0 i geometry shadere postoji u okviru OpenGL ICD-a.

Ono sto je zaista frustrirajuce je sto cu ja verovatno sutra uvece imati kartu u masini, a jedini nacin da prevedem shader sa novim profilima je preko kompajlera koji se nalazi u beta drajverima. Takodje, Vistu RTM imam, DX10 SDK imam, drajvere nemam iako sam registrovan developer. Sramota je da su prvo pustili tech demo (Adrianne) u kom imas Cg 1.6 runtime DLL-ove, a taj isti Cg 1.6 ne mozes skinuti sa sajta sa sve kompajlerom (cgc.exe).

Mogu oni da se pravdaju za Vistu koja jos nije u retail kanalima, ali mesec dana kasnjenja za x64 drajver od pojave hardvera u radnjama je neoprostiv gaf.

Ti Nedjo najbolje znas da ce za 3-6 meseci dok oni sve ispeglaju izaci nove, bolje kartice, kojima opet nesto nece raditi i tako u krug.

Evo recimo sta je bilo sa WDM drajverom za 7xxx seriju? Ja imam 7800GT VIVO vec godinu dana i ne mogu da ga koristim jer nemam capture drajver za x64 OS. Zasto? Zato sto nikad nije izasao niti ce ikada izaci. Cak i 32-bitni drajver je bedan u najmanju ruku, ima ga tek da kazes da nesto radi. To definitivno nije nVidia na koju sam ja navikao.

Nazad
Vrh Dno