Šta je novo?

Vista 64-bit par pitanja

Goxy

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2002
Poena
710
Pošto planiram da je instaliram interesuje me par stvari.

1. Da li je tačno da sistem sam dodeljuje taskove jezgrima procesora (mislim na procesor sa više jezgara), tako sam čuo, za razliku od 32-bitne verzije gde se to radi manuelno? Koliko je ovo tačno ?

2. Kakva je situacija sa driverima koji dolaze uz ploču, da li rade pod 64-bita ili treba skidati nove ?

3. Kakva je situacija sa WHQL driverima, da li baš svi moraju biti WHQL da bi radili pod 64-bita

4. I konačno, da li se uopšte isplati menjati 32.bitnu Vistu sa 64-bitnom ?

Unapred hvala na odgovorima?

1. Nisam siguran da bi trebala uopšte da postoji ta razlika, oba bi trebala da rade na isti način.

2. Obično svi koji stavljaju drajvere za Vistu na CD (a 99.9% stavlja), ubace i jedne i druge, tj. x64 i x86.

3. Isto kao i 32-bit, dakle ne moraju.

4. Isplati se ako imaš više od 3GB memorije, ili koristiš neki softver koji je posebno optimizovan i bolje radi pod 64-bitnim sistemom.

2. Potrebno je da skineš nove 64-bit drajvere za sve komponente, a ne samo za ploču
3. Moraju da budu WHQL i to se odnosi samo na Vistu x64. Na Visti X86 to nije uslov
4. Isplati se ako imaš hardver koji to podržava, čak i ako imaš manje od 4GB jer aplikacije rade koji procenat brže nego u 32-bitnoj verziji.

Poslednja izmena:
2. Ja koristim drajvere koji idu uz ploču, a namestio sam ih na W7 64bita,ali ručno!
3. Ne moraju da budu WHQL, meni rade, a nisu WHQL!
4. Isplati se, ja sam do skoro imao 32 bita i prebacio sam se na 64-bitnu i mislim da je brža i bolja!

Ja ni jedan drajver koji nije WHQL nisam mogao instalirati na Vistu x64 SP1.

Kod mene ne-whql drajvere instaliram bez problema, vista x64.Prijavi samo da nisu whql, ali moze "continue instalation".

Poslednja izmena:
2. Potrebno je da skineš nove 64-bit drajvere za sve komponente, a ne samo za ploču
3. Moraju da budu WHQL i to se odnosi samo na Vistu x64. Na Visti X86 to nije uslov
4. Isplati se ako imaš hardver koji to podržava, čak i ako imaš manje od 4GB jer aplikacije rade koji procenat brže nego u 32-bitnoj verziji.

Za druge komponente je u redu (kad se sve izuzme ostaje samo grafička), nego na CD-u za ploču piše samo Vista ne navodi se jel 32 ili 64.

^Najbolje je da odes na net i skines najnovije verzije tih drajvera.Cipset drajver sa intelovog sajta, a za zvuk ti ni ne treba posto koristis taj Audigy.Ne znam samo kakvi su oni (Creative) i njihova podrska.

Ja koristim Vistu x64 Ultimate vec duze vreme, sve novije igre i veliki procenat (ja nisam naisao ni na jedan koji nije hteo da radi ali sam siguran da ima takvih) svakodnevnih programa rade bez problema, mislim da je brza i bolja od x86 i ne, driveri ne moraju biti WHQL.

Dakle,interesuje me koliko vista x64 guta rama i da li se razlikuje od x86 po tom pitanju?
Posto trenutno imam instaliranu win7 x64,a ona mi jede oko 900mb u leru, ne znam da li je to normalno.
p.s. pitam za vistu posto nigdje nisam mogao da nadjem koliko 7 koristi rama.

To je otprilike to. Meni 32-bitna u leru koristi oko 650-700MB, a 64-bitna malo više od 900MB.

Meni vista 64 trosi oko 2 gb rama, ali mi sve radi besprekorno. Prvenstveno mislim na igre.

To je otprilike to. Meni 32-bitna u leru koristi oko 650-700MB, a 64-bitna malo više od 900MB.

Kakoo je moguce da ti tako malo trosi? Jesi poiskljucivao pola sistema? Meni sa 2GB RAM-a trosi bar 1GB u startu i to 32-bitna. Kad stavim 4GB pojede mi 2GB. btw. System Paging mi je na enable, mozda to ima veze..
Evo sta kaze Win7 32-bit sa ukljucenim Firefoxom(2 taba), Windows Live Postom, Messengerom i Total Commanderom u pozadini..

Poslednja izmena:
Meni Vista x64 sa dosta iskljucenih servisa i nepotrebnih windows stvari "trosi" 1,20 GB memorije a imam 6BG ukupno :)

More RAM - Additional Memory Used By Windows

014_chart_memusage_swap.png

We can also see that the 64 bit versions take up quite a bit more memory as well. Again, the explanation is very simple: all of the variables are no longer only 32 bits long, but 64 bits instead. Typically, this makes applications between 20% and 40% larger, which consequently results in a higher memory footprint as well. File formats such as music files or videos are not affected by this.

The upshot is that it doesn't make sense to install a 64 bit version of Vista in order to better utilize 4 GB of memory simply because the 32 bit version would only recognize 3.5 GB. The problem is that while it is true that you would "gain" the missing memory, you would also immediately lose it to the system due to the 64 bit version's larger memory footprint. Thus, using a 64 bit version really only makes sense with larger memory sizes.The upshot is that it doesn't make sense to install a 64 bit version of Vista in order to better utilize 4 GB of memory simply because the 32 bit version would only recognize 3.5 GB. The problem is that while it is true that you would "gain" the missing memory, you would also immediately lose it to the system due to the 64 bit version's larger memory footprint. Thus, using a 64 bit version really only makes sense with larger memory sizes.

Ja ni jedan drajver koji nije WHQL nisam mogao instalirati na Vistu x64 SP1.
Da nisi pomesao WHQL i Signed drajvere? x64 trazi da drajveri budu potpisani, moze se zaobici ali je neprakticno resenje. Za WHQL te niko ne pita.

Kakoo je moguce da ti tako malo trosi? Jesi poiskljucivao pola sistema? Meni sa 2GB RAM-a trosi bar 1GB u startu i to 32-bitna. Kad stavim 4GB pojede mi 2GB. btw. System Paging mi je na enable, mozda to ima veze..
Evo sta kaze Win7 32-bit sa ukljucenim Firefoxom(2 taba), Windows Live Postom, Messengerom i Total Commanderom u pozadini..

Meni vista x64 toliko trosi sa 4GB rama...(od 900mb do 1,2gb).Sa sidebarom, i jos nekim sitnicama koje rade u pozadini, ali sam radio i optimizacije, tj pogasio stvari koje mi ne trebaju.

Malo smo skrenuli sa teme pa ću pojednostaviti pitanje. Pošto mi format c: ne gine šta da stavim Vistu x86 ili x64 obzirom na konfiguraciju iz potpisa. A i bilo bi lepo da oni koji koriste Vistu x64 da obrate pažnju na pitanje br.1 iz mog prvog posta, ako su primetili nešto tako.

Mislim da ti je vrlo brzo odgovoreno par puta na pitanje br.1

Sa 4GB RAM-a je neprakticno stavljati 32-bitni OS ;)

A kako misliš da se na 32-bitnom sistemu manuelno dodeljuju resursi? Misliš na ono Set Affinity u process manageru? To možeš i na jednom i na drugom sistemu da određuješ sam, a ako nećeš, automatski se određuje, naravno, i u jednom i u drugom.

A kako misliš da se na 32-bitnom sistemu manuelno dodeljuju resursi? Misliš na ono Set Affinity u process manageru? To možeš i na jednom i na drugom sistemu da određuješ sam, a ako nećeš, automatski se određuje, naravno, i u jednom i u drugom.

Da na to sam mislio, obzirom da posle restarta OS ne pamti affinity, a čuo sam da kod 64.bitne verzjije pamti. To mi je bilo malo nelogično pa sam zato pitao. OK je shvatio sam

Postoji programčić koji se zove Prio Process Saver, kada njega instaliraš onda pamti... Jedino što ga ja nisam probao na Visti, ali verujem da radi... Za XP 32bit znam da radi, i to dobro.

Da se ispravim, izgleda da drajveri koji nisu WHQL prave probleme! Evo meni je ovih dana pri skidanju fajlova sa torrenta non-stop resetovao računar? Skinem najnovije WHQL drajvere i sad sve šljaka super!

Poslednja izmena:
Instalirao sam x64. Sve radi dobro osim što ulazak u Windows kao i instalacije programa traju dosta duže od istoga u 32-bitnoj verziji, mada kada se sve to odradi sve radi brže nego 32-ojka. Jedino mi nije jasno zašto imam 2 Program Filesa (regularni i Program Files (x86) kao i 2 internet Explorera Internet Explorer x64 i Internet Explorer. Jeli ovo regularno

Instalirao sam x64. Sve radi dobro osim što ulazak u Windows kao i instalacije programa traju dosta duže od istoga u 32-bitnoj verziji, mada kada se sve to odradi sve radi brže nego 32-ojka. Jedino mi nije jasno zašto imam 2 Program Filesa (regularni i Program Files (x86) kao i 2 internet Explorera Internet Explorer x64 i Internet Explorer. Jeli ovo regularno

Sve je u najboljem redu, u dodatni program files se po defaultu instaliraju 32-bitne aplikacije.

Poslednja izmena:
Vrh Dno