Šta je novo?

Vise pitanja

ma94re

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2008
Poena
319
Koji makro objektiv preporucujete do 150 evrova?
Kako se gleda do koliko objektiv moze da makrira?
Canon eos 1000d vs 400d vs drugi?
:wave:

Dizali ti sistem, a ti ne znaš šta su sve digli?:trust:
Nemoj da se ljutiš, ali da se razumeš bolje u kompjutere nego driver, znao bi da se fajl sa ekstenzijom .pdf otvara programom koji se zove Acrobat Reader, koji postoji već oko zilion godina, a koji pravi Adobe koji je i izmislio ovaj format (portable document file).
Tako da...
Sa ovakvim stavom niko ti se ubuduće neće javiti kada budeš zatražio pomoć - ja zasigurno više neću, nemam vremena za bacanje.
OFF
Pozz

Poslednja izmena:
Dobro,izvini.
Ali da me driver PROZIVA sa:"LOL pa ti ni kompjuter ne znas da koristis",pomalo vredja.

Darkos,jesam.
A ja vas pratim jos od nove godine i svakodnevno citam teme,samo tada nisam hteo da se prikljucim zato sto nisam imao fotoaparat.
A po cemu ti wizz mislis da vas zezam?Ja jesam citao djulijana,ali pre 4-5 meseci,a sada imam problema sa skidanjem posto mi se digao sistem(pa samim tim i izbrisao djulijano)pa trazim opet da ga skine da bi JOS bolje naucio nesto o fotografiji,i nemam nameru da vas zezam.
A kao sto sam rekao,ja vas pratim od nove god;samo sam mislio da je glupo da se prikljucim a da nemam foto aparat,tako da caim sam ga kupio odmah sam se ovde reg;tako da ako je neko imao utisak da ga zezam,poput tebe wizz,JA SE IZVINJAVAM,i nemojte da imate pogresan utisak o meni,dosao sam ovde da naucim nesto;TAKO DA SE IZVINJAVAM SVIMA.
Pozz.

Ti ne znash shta hocesh. Shto nisi odmah rekao "dajte mi neki kurs o fotografiji da nauchim osnove, ili dajte djulijana da prochitam obrisao mi se fajl" umesto shto si krenuo da bombardujesh sa najosnovnijim pitanjima na koje mozesh da nadjesh odgovor za 10 sekundi na google-u i na koje bi vec treabao da znash odgovor ako si chitao Djulijana kao shto kazesh..

Instaliraj Winzip i Adobe Acrobat Reader i kada prochitash Djulijana, vishe puta, javi shta ti nije jasno...

Ne,ne
Ja se razumem u kompjutere,cak verovatno bolje nego ti.
Nego su mi juce dizali sistem pa ne znam tacno koje sve programe imam,nisam gledao.

Brate, zashto ja gubim vreme ovde :D

Poslednja izmena:
Evo citam marljivo djulijana:D
Samo da pitam nesto:kako se gleda kada je dobar makro objektiv sem one razmere,npr1:1,poto to nepise na svim objektivima.
Sta im znace oni milimetri npr.100,105 mm?
Pozz.

@Mare
Moj ti je savet da ga procitas jednom, pa primenis u praksi (na kraju se ni ne secam da li uopste imas aparat ili kupujes tek prvi); pa procitas opet, pa primenis... Ja imam A510 vec 2-3 godine, tek sam pre 15 dana procitao Djulijana, stvarno je pitko i laicima razumljivo stivo. Jedina mana je sto se lako navuces, i sad bi ja nesto ala DSLR da se igram, a ne uklapa se u projektovani budzet za ovu godinu :D :D :D

Btw, znate li za jos nesto tako lepo sroceno poput Djulijana? Da citam dalje dok me drzi :)

Ima manuelne komande: shutter speed, način merenja svetla, white balance, ima kompenzaciju ekspozicije... Ima on dosta manuelnih komandi.

Svaki aparat ima white balance i kompenzaciju ekspozicije, ali to nije dovoljno da bi shvatio na kom principu aparat funkcionishe i primenio ono shto je nauchio od Djulijana :) NV8 nema ni prioritet blende i zatvaracha, ni full manual, tako da ga to automatski svrstava u idi0te.

Shvatio sam sta je spot merenje!:D
Od manuelnih modova ima:ISO,ekspoziciju,blendu,WB,i merenje.
Dosta se lako aparat koristi zbog smart toucha.
Pozz.

Od manuelnih modova ima:ISO,ekspoziciju,blendu,WB,i merenje.
Da li to znači da ima full manual, u smislu da možeš da staviš koju hoćeš ekspoziciju, sa kojom hoćeš blendom i kojim hoćeš ISO?

Jedan prikazivač na netu čak kaže da ima mogućnost da pamti manuelne komande, što nije video ni na jednom drugom aparatu, mada moram da priznam da uopšte nisam razumeo šta je hteo da kaže.

Moze iso i expozicija da se stave kako oces,ali blenda ne moze: da ti 2 otvora(u zavisnosti od expozicije valjda tj. da ti minimalni i maximalni otvor).
Jeste,moze da pamti tj. kad ga ugasis on sacuva te tvoje manuelne komande i kad ga ponovo upalis one su iste.jel na to mislis?
Pozz.

Poslednja izmena:
Jeste,moze da pamti tj. kad ga ugasis on sacuva te tvoje manuelne komande i kad ga ponovo upalis one su iste.jel na to mislis?
Ne znam na šta mislim, pošto nisam razumeo na šta je on mislio, valjda na to. Ja i ne vidim neku veliku svrhu od toga.

U svakom slučaju, pošto je tako, onda nisi bio u pravu kad si primetio da je ovaj Samsung bolji od Canona A720 IS, jer Canon ima tonu komandi, uključujući zaključavanje ekspozicije, zaključavanje ekspozicije blica, zaključavanje fokusa, manuelni fokus, manuelni makro fokus, Av, Tv, full manual mod itd.

Poslednja izmena:
A znam...
Ja kad sam kupovao foto mislio sam da ga samo koristim za slikanje drustva,etc...
Ali ond posle nedelju-dve fotografija me je toliko pocela interesovati.
U cemu je poenta:kad sam kupovao foto nisam se ni malo razumeo u fotografije pa sam gledao lepotu,megapixele i velicinu fotoaparata;***,da me je i tad interesovala fotografija uzeo bi sto manuelniji.
Pozz.

Ma za slikanje društva je samo dSLR. :) Sa malim kompaktom opališ jednu fotku blicem, dok se napuni da opališ drugu - društvo se već razišlo kući. :p Što reče neki koji je snimao svadbu sa A720 IS: "Mladenci krenuli, ja opalim, kad opalim sledeću fotku oni već izašli na vrata".

Da ne pričam o "hvatanju trenutka"... Škljocnem, dok on zaista snimi (po merenjima na netu shutter lag je oko pola sekunde) ono snimljeno nešto šesnaesto, a ne ono što sam ja hteo. Kako me je izmaltretiralo jedno nemirno kuče, trebao mi je "anfas" za neki net katalog. Ama nema šanse da ga uhvatim, dok aparat krene da snima kuče je već u boga pitaj kom položaju.

Poslednja izmena:
Jel mozete da mi kazete po cemu se prepozna dobar makro objektiv(sem razmere)
Citao sam u djulijanu i nisam nasao bas neki odgovor,jel to ima neke veze sa velicinom filma ili tako nesto?
Pozz.

:D
Dobro sem toga breee :d
Sta im znace oni milimetri npr.100,105 mm?

A onaj "cuveni" canon-ov objektiv 50mm je u stvari makro ili ne?
Pozz.

Evo sad cu da budem precizan do bola: :D
Canon EF 50mm f/1.8 II
Pozz.

Vrh Dno