Šta je novo?

Visaton VIB130TL ?

stefaca

Slavan
Učlanjen(a)
25.02.2005
Poena
320
Nameravam da napravim Visatonov kit VIB130Tl. Moje pitanje je sledece: da li se kao bas u ovoj kutiji moze iskoristiti SAL (recimo SRP1315 ili SBX1320), da li neko uopste ima nekih iskustava sa ovim zvucnicima (posto drug ima neke SBX zvucnike i nisu toliko losi za te pare koliko kostaju). Visatonov kit je na adresi
http://www.visaton.com/english/artikel/art_585_6_20.html

Zaboravi te izmene sa SAL zvucnicima.

Kao da poredis juga i BMW-a... :)

sta inace mislite o ovom kitu (isplati li se)

U primcipu kod visatona je cena-kvalitet ok. Uvek postoji ono ali 375,5 e plaćaš samo zvučnike bez kutje na dodaš cenu medijapana, farbe. Sa tim parama idi kupi gotove zvučnike i nemaš malteretiranja jedino ako ti pravljenje kutije nije merak. :guitar:

Poslednja izmena:
kutija nije problem; cale radi kod nekog gazde koji ima sve potrebne masine za obradu drveta na veliko i malo tako da bi kutija trebala da bude od punog drveta samo se razmisljam od kojeg (slusao sam kutije od punog drveta i mogu ti reci da su ok). vise su mi problem zvucnici odnosno sam bas, visokotonac definitivno Ei nis (to me niko ne moze ubediti suprotno)

Isto kao i za SAL...

Nemoj praviti kutije od punog drveta, jer ces imati puno problema da ih "umrtvis".

stefaca je napisao(la):
kutija nije problem; cale radi kod nekog gazde koji ima sve potrebne masine za obradu drveta na veliko i malo tako da bi kutija trebala da bude od punog drveta samo se razmisljam od kojeg (slusao sam kutije od punog drveta i mogu ti reci da su ok). vise su mi problem zvucnici odnosno sam bas, visokotonac definitivno Ei nis (to me niko ne moze ubediti suprotno)

Kutije se nikad ne prave od punog dveta iz prostog razloga što nije podjednake gustine kao recimo iverica ili medijapan i teže se smiruje. Ja do sad nisam video da neko pravi kutiju od punog drveta (globalna prporuka je medijapan) i nemoj se sa tim igrati. Visokotonac uzmi slobodno EI Niš, a sam bas vidi sam kojićeš. Uz uvek ono ali različit bas znači i različitu konstrukciju kutije (recimo različite zapremine) da bih dobio slične karakteristike (rezonantnu frenkvenciju i donju granicu do koje će zvučnik svirati) i za to postoji proračun i određene preporuke. U svakom slučaju ti možda mogu pomoći jer sam imao nameru da ja pravim žvučnike i imam negde proračune za kutije i sktrenice. U svakom slučaju želim ti da obezbediš mnogo dobre volje, vremena i još više para za takvu igru, ali kažu da merak nema cenu! :,,:

Poslednja izmena:
negde po netu sam citao da prave kutije od punog drveta pa ih iznutra mazu bitumenom (bitulit ili kako vec ima 100 naziva); da li bi to stvarno urodilo plodom

Rekoh ti vec da bi imao puno problema da "umrtvis" kutiju (da ne "zvoni").

Znaci puno krstastih ukrucenja (smanjuju zapreminu kutije, vodi racuna o tome!) + to sto si i sam zakljucio (kobit se zove), al' ti stvarno ne preporucujem tu avanturu.

Drugar to trenutno radi, ali zato sto mu je to neki diplomski rad (masinski fax), pa radi neke rezbarije na numerickoj masini.

sve to pitam jer mi daske dodju dzabe ali totalno pa ako nesto ne valja dodje zamena za MDF i cenim tvoje odgovore ima te cak i po CRO forumima dosta pratis

Nemoj uzimati puno drvo, ono hoće vremenom da se isuši i da ispuca, a kao što je rečeno nije iste gustine pa će i to da pravi probleme. Za početak je najbolje da uzmeš medijapan ili višeslojni šper od 18 ili 22mm. :smash:

stefaca je napisao(la):
... dodju dzabe ali totalno ...

Ne kazu ljudi bez veze da neke stvari vrede tacno koliko kostaju :)

Poslednja izmena:
Dobre "daske" (hrastove npr.) su mnogo skuplje od medijapana, tj. MDF-a, al' nisu za ovo...

Poslednja izmena:
I još nešto konstrukcije zvučnih kutija nije po principu igrala se deca, bez mnogo znanja i proba nećeš dobiti pravu stvar. Kao što sam ti već reko pomena zvičmika = promena kutije što znači u pervodu ako nemaš nameru da kupiš visatonov kit zvučnikia njihovu kutiju možeš da posmatraš samo kao uzor. Za informaciju najlakše se smiruje medijaman pa iverica (nikako šper ona može imati šuljina koje zvone) i to može sa premazivanjem sa unutrašnjosti koibom kod trasmišnlajn kurijai malo stalklene vune ili sunđera nalepljenih na kobit, a kompresine i bas-refleks se pune staklenom vunom ili sundjerom ili nečim sličnim u nekom određenoj količeini.

Poslednja izmena:
Obrnuo si ivericu i MDF. Iverica je sonicno bolja, al' je neprakticna zato sto je mekana.

Ja bih ti preporucio ivericu za pravljenje zvucni kutija, ali da bi napravio pravi zvucnik moras imati tacnu specifikaciju za to sta pravis. Znaci za zvucnik odredjene snage ide "tolika" kutija(visina, sirina,dubina), ide "takva" skretnica, i krajnje ali po meni i najbitnije ide "takva" ispuna od tog i tog materijala. Razumes?

Snaga ima najmanje veze sa celom pricom.
TS parametri su ono sto je neophodno za proracun kutije.

OK, ovo je bilo figurativna receno cisto da covek zna da to nije samo "ej ajde da napravim zvucnike"

Vrh Dno