Šta je novo?

Visaton Alto II - pravljenje

Mx je napisao(la):
Odlicno,taman mi je u susedstvu.Pogledacu u ponedeljak.
Ej manijaci:wave; ,pogledajte te manger zv. ,jako zanimljiva konstrukcija,full-range ,al do 30000 hz!

Fizicki nemoguce, a prica bi bila dugacka, zato KNJIGE U SHAKE!!!!boom

Mx je napisao(la):
E,notax vide li ove manger zvucnike? http://www.manger-msw.com/en/inhalt.html .Ajde daj neke linkove ka dobrim sajtovima o hi-fi-ju uopste ili samo zvucnicima. :wave;

Procitao sam komplet sta je bilo na sajtu. Interesantna stvarcica u svakom pogledu. Ima i svemirski dizajn.
Jedino sto nece bas biti da full-range, samo oni to tako zovu, jer ima strasno mnogo ljudi koji se loze na high-end koji je promovisan poslednjih godina, tj. njegove teze, i koji "podrazumeva" vishu efikasnost i full-range zvucnik.
Ako se malo pazljivije pogleda, moze se videti da teoretski, takva jedinica ide od 90 Hz (-3 dB), pa do 16-18.000 Hz. S tim, sto ako se uradi da dobro svira na srednjim i visokim to podrazumeva jaaako lagane delove koji ne mogu u praksi, bes obzira na specifikacije lepo da odsviraju ispod 200 Hz. Tako dolazimo do toga da i ova firma, sama nudi dodatni subwoofer, a i druge firme su radile hibride u ovim varijantama, kao npr. Martin Logan.

Ma ,naravno da nije fullrange,jer tesko da to bilo kakva membrana koja fizicki cini celinu moze da osvira.Ali jako zanimljiva konstrukcija.
Usput ove zvucnike pravim za sony rxd5 stub (mini linija),ali posto sam dobio technicsovo pojacalo SU 8011 (vremeshno),preko njega cu da ganjam zv.Naravno audio out postoji na stubu.Sta mislite o ovoj kombinaciji (mada znam da je stub bezveze u poredjenju sa polovnim komponentama u i stom cenovnom rangu,ali da ne prodajem sad njega)?

Mx je napisao(la):
Ma ,naravno da nije fullrange,jer tesko da to bilo kakva membrana koja fizicki cini celinu moze da osvira.Ali jako zanimljiva konstrukcija.
Usput ove zvucnike pravim za sony rxd5 stub (mini linija),ali posto sam dobio technicsovo pojacalo SU 8011 (vremeshno),preko njega cu da ganjam zv.Naravno audio out postoji na stubu.Sta mislite o ovoj kombinaciji (mada znam da je stub bezveze u poredjenju sa polovnim komponentama u i stom cenovnom rangu,ali da ne prodajem sad njega)?

Prodaj ga!! Resi se bede!! I kupi neki polovan, normalan CD player i tjuner. cheers

:D :D :D :D :D :D :D :D :D
Nazalost,u potpunosti si u pravu.Sta mislite o pojacalu ,jel ono ok?

Da krenemo logikom. Ako je model 810 iz 1989. godine, malo pojacalo sa nekih 2x40 W na 8 Ohma, da li je to nesto slicno, ali starije? Ili sam omasio, pa je to sasvim drugaciji model???
Jedino da se pogleda na internetu ako se pronadje nesto o modelu, ali moja iskustva kazu da je chak i podatke o modelima hi-fi uredjaja starijim od 1991. godine tesko naci.

Slicno.Valjda 2x20 ili 2x40W nisam siguran ,ne pishe.A ja sam ga dobio pre 10 god. tako da je verovatno neki stariji model.Srebrna prednja ploca ,sasvim lep zvuk (shto se mene tice).Ali pitao sa za vash utisak ukoliko ste culi.Posto ovi visaton zv. neshto imaju slabashne magnete mislim da ce pojacalo biti sasvim dovoljno shto se snage tice.

Mx je napisao(la):
Slicno.Valjda 2x20 ili 2x40W nisam siguran ,ne pishe.A ja sam ga dobio pre 10 god. tako da je verovatno neki stariji model.Srebrna prednja ploca ,sasvim lep zvuk (shto se mene tice).Ali pitao sa za vash utisak ukoliko ste culi.Posto ovi visaton zv. neshto imaju slabashne magnete mislim da ce pojacalo biti sasvim dovoljno shto se snage tice.

Visaton je deklarisao W170S 50/80 W, sto po meni nema shanse da prezivi, narocito kada je projekat takav da je - 3 dB na 47-48 Hz. Taj bass u toj kutiji se sa 10 W vec proseta 8-10 mm u jednom pravcu i isto toliko u suprotnom. Nece mu biti lako.

M a mogu oni da ga deklarisu i na 3kw ako hoce:D
Brzi kriterijum za procenu snage kod basova /srednjotonaca je odokativni,znaci velicina magneta, i lagano guranje membrane prstom (sa paznjom da se ne iskrivi).A ova membrana je jako laka za pomeranje,a uostalom i probao sam na pojacalu.
E,notax,kakvi su po tebi ovi visaton zv..Ajde reci tvoju procenu ove kombinacije zv. u odnosu na neshto istog cenovnog ranga ~150€:

Mx je napisao(la):
M a mogu oni da ga deklarisu i na 3kw ako hoce:D
Brzi kriterijum za procenu snage kod basova /srednjotonaca je odokativni,znaci velicina magneta, i lagano guranje membrane prstom (sa paznjom da se ne iskrivi).A ova membrana je jako laka za pomeranje,a uostalom i probao sam na pojacalu.
E,notax,kakvi su po tebi ovi visaton zv..Ajde reci tvoju procenu ove kombinacije zv. u odnosu na neshto istog cenovnog ranga ~150€:

Probao sam u simulacionom programu, i pod uslovom da ne postoje frekvencije ispod 36 Hz, na 10 W bass se krece 4,10 mm, a na 30 W 7 mm. Xmax (linearno kretanje) kod W170S je +/-2.25 mm, duzina motanja je 10,5 mm, a air gap hight je 6 mm. Otprilike mu je maximalno kretanje +/-5 ili 6 mm, sto ce reci da preporucuje max. RMS sa tim kutijama oko 20-25 W. Preko toga ce termicki da izdrzi, a mehanicki mozda, a ako i ne bi doslo do mehanickog ostecenja, onda bi bas zvuk bio brundav i razmrljan zbog "gusenja".
Alto I je isto sto i Alto II, iste su jedinice i skretnica, ali je kutija manja i drugaciji bass-reflex, Fb je visocije, a kretanje membrane na niskim frekvencijama manje, pa bi oni mogli da podnesu vecu snagu sto se tice mehanickih opterecenja.

Sto se tice zvucnika, trebalo bi da su za tih 150 E prilicno dobri.

P.S. Zaboravio sam koji se gumbici pritisnu za taj nesretni Euro.:D

notax je napisao(la):
P.S. Zaboravio sam koji se gumbici pritisnu za taj nesretni Euro.:D

ALT+0128 na numerickoj tastaturi. :D

Hvala DRAX za lio-vatu,uzeo sam.
A za ****.. furnir sam pretrazio ceo beograd.NEMA ga u tihos-u ni u onim prodavnicama drvene gradje u tosinom bunaru,a ni po gradu.Slucajno sam nabasao na majstora koji ima nesto malo furnira ali i vise nego dovoljno za mene.E,sad jos da izaberem koji.Mislim da je hrastov ok,posto je svetao pa ce lepo da izgleda uz onaj sadolin ,ostace struktura furnira a bice braon (ili vec neke druge boje).

Aca je napisao(la):
ALT+0128 na numerickoj tastaturi. :D

Strasno. Kao da imas 3 godine. Oli mi rec' kako se dobiva to ruzno slovo?????? boom boom

Mx je napisao(la):
Hvala DRAX za lio-vatu,uzeo sam.
A za ****.. furnir sam pretrazio ceo beograd.NEMA ga u tihos-u ni u onim prodavnicama drvene gradje u tosinom bunaru,a ni po gradu.Slucajno sam nabasao na majstora koji ima nesto malo furnira ali i vise nego dovoljno za mene.E,sad jos da izaberem koji.Mislim da je hrastov ok,posto je svetao pa ce lepo da izgleda uz onaj sadolin ,ostace struktura furnira a bice braon (ili vec neke druge boje).

Ako nisi pre furnirao, predlazem da kod tog stolara uzmes jen ubrzani kurs. Nije to bas tako jednostavno.
Sretno sa furniranjem.

:wave;

Hvala ljudi na podrsci, i pomoci koja mi je bila od velike koristi!:wave;
Zvucnici su gotovi.Kutije su ispale savrseno,a i furnir na njima.Zvuk me je moram priznati prijatno iznenadio jer tako lepo definisan bas nisam ocekivao iz ovakve kutije i zvucnika sa podosta malim magnetima.Jednostavno bas se cuje kao da i nije iz bas refleks kutije a opet je za nijansu mekshi od kompresionih.Visokotonci isto lepo rade posao i nisu jako usmereni vec se dobro cuju iz skoro svih uglova sobe.Dinamika zvuka je stvarno dobra, i srednji tonovi se odlicno cuju za dvosistemske kutije ove klase.
Ceo projekat je kostao ko tri cetvrtine svetog petra kajgane :D ,a za one koji ne znaju koliko je to, 10 000 din. okruglo sa svim srafovima ,lepkom,furnirom.......,bez truda.On je kostao gubljenja dve nedelje raspusta:p
Josh da se pojacalo napravi............................

Nazad
Vrh Dno