salac je napisao(la):
Visa elektrotehnicka je u odnosu na RTI smer na ETF-u ( ili programiranje na PMF-u) isto sto i BK akademija naspram (prave) glumacke akademije.
Smesno, skupo, pitanje je koliko ces nauciti.
Znam likove koji na ETF-u nisu mogli da 'prdnu' a kroz Visu su se prosetali kao od sale.
Ma kako se tebi cinilo da matematika i ostali suvisni predmeti tipa teorije kola, elektronike, elektrotehnike, elektromagnetike, digitalnih telekomunikacija, TK mreza, arhitekture racunara, mikroprocesorske elektronike, upravljanja racunarskim sistemima itd. nisu potrebne pravom programeru, razmisli o sledecem :
1. stices bazicna znanja o sirokom spektru stvari, naucis da razmisljas na jedan 'obicnim smrtnicima' (ala ovo dobro zvuci 🙂 🙂 🙂 ) stran nacin.
2. Brze se prilagodjavas problemima u praksi, ako o necemu nemas pojma znas u najgorem slucaju o cemu se radi pa prelistas literaturu i nadjes resenje problema.
3. I na kraju krajeva, fax je fax a visa skola je visa skola....imas bolji start (novcani) i vecu sansu za uhlebljenjem preko grane (ako te to interesuje)
Svakom iole pametnom i vrednom preporucujem fakultet. Visa je za propale studente, lenstine i mamine i tatine maze.
Daj bre
salac ne "kaki"!
🙂 Je si l' ti završio taj ETF pa sada lečiš svoje komplekse što možeš sa njim dupe da obrišeš ili nemaš para za NRT ( Kariće )? ETF jeste fakultet i studije traju jedno 9 semestara, ali je program prilično zastareo i nefunkcionalan naročito u pogledu programiranja, što će reći da ogroman uložen trud daje vrlo sumnjive perspektive. U praksi te čeka teška dokvalifikacija koju ćeš ruku na srce lakše savladati ali ipak .... dokvalifikacija i ponovno učenje posle 4 godine ETF-a !?!?!?!?
😡 Ako neko 'oće da se bavi programiranjem uopšte mu nije potrebno "čeličenje" tela i duha kao u armiji. Šta si ti neki mazohista? Voliš disciplinu, aaaa?
😀 I ja znam neke diplomirane inžinjere RTI-a, a ima ih i ovde nekoliko pa neka ti kažu šta u praksi znaju da urade. Ima ih koji ne znaju ni gde se pali kompjuter ( maltene ). Sve ima svoje granice pa i teoretisanje. Šta će nekom programeru analiza kola ili elektronika? Bolje da taj uloženi trud i vreme usredsredi na programiranje i praktičan rad, odnosno vežbu i sticanje iskustva, nego da se bavi raketnom fizikom.
Znam nekoliko momaka koji trenutno imaju samo srednju školu, od EPŠ-a i Končara pa do Matematičke gimnazije ( informatika ), i bave se programiranjem između 7 i 10 godina. Svi, ali SVI, su dobili anganžmane u inostranim softverskim kućama i stvarno su najbolji u onome što rade, a za jednoga od njih ćete možda svi uskoro i čuti. Veselina "Linux Wizarda" koji je poznat i na tom ETF-u da i ne spominjem. U svakom slučaju svi oni bi mogli da dođu na ETF i održe predavanje svim tamošnjim profesorima i studentima. Nije ovo nipodaštavanje studija već surova realnost da angažovanje visko-obrazovanog programera debelo košta i da svako ko iole vredi ide preko da radi a ne da se zamajava sa studentima za neku crkavicu.
I sam si rekao da ti je za programiranje potreban rad, rad i rad, a škola može samo da ti donekle olakša posao. Viša škola traje 2 godine i stvarno se kroz nju da proleteti ( čak i biraš svoje predmete ), a pruža ti osnovno obrazovanje iz matematike, OET-a, mikrokontrolera, računarskih sistema i programiranja. Izborni predmeti će te već približiti uskoj specialnosti u struci za koju se opredeliš, a samostalni rad i praksa su ne zamenljivi. Ono što je sasvim sigurno je da VETES pruža obrazovanje u najširem krugu programskih jezika: Pascal, C/C++, Java, mikroprocesorski softver, objektno programiranje, Visual Studio, i.t.d. Sve to i u takvom stepenu nećeš bobiti na ETF-u posle 4-5 godina studija i sigurno nećeš imati tako dobre uslove studiranja kao na NRT-u. Interaktivan rad sa profesorom, non-stop konsultacije, dopunska i dodatna nastava, kolokvijalno polaganje ispita, stalni ispitni rokovi, vežbe i stalno dostupani računari .... Pa cilj škole/studija je da te nečemu nauči a ne da te "čeliči" i maltretira. Trebalo bi da na lepim i praktičnim primerima, zahvaljujući radu metodičara i pedagoga, lakše i bolje shvatiš i naučiš materiju a ne da te gruvaju nepotrebnom teorijom i formulama koje možeš primeniti samo u teeeeškom naučno-istraživačkom radu. Ili da profesori leče svoje komplekse i frustracije na tebi dokazujućiti da iako nemaju leba da jedu mogu da te jebu u zdrav razum.
Za nekoga ko ima 18 godina, hoće da se bavi računarima i zanima ga naučno istraživački rad, profesure i doktorati, + vredan je i leži mu matematika, fizika, i.t.d., i ja bih preporučio ETF ( možda ) u svim ostalim slučajevima višu skolu čisto radi diplome a znanje da stiče sam i na raznim kursevima. Upisati ETF zato što te zanima programiranje je čist životni promašaj i tu nema diskusije. Ako već pričamo o studijama onda možda bolje i PMF mada su tek oni tamo operisani od praktičnog rada ( drugarica mi to studira ).
Naravoučenije: ako ćeš ozbiljno da radiš, a ne da se za*ebavaš i gledaš kako da ućariš diplomu, NRT na višoj je super i ako imaš para navali.
😉