Prestajem sa ubedjivanjem, samo cu ti reci sta se od programiranja radi na ETF-u

Prve 3 godine 2 predmeta, programski jezici 1 i 2. Prog. jezici 1 obuhvataju c,pascal i fortran, s tim da se potencira na C-u, ove druge ucis cisto opste kulture radi. Prog. jezici 2 idu korak dalje, tu krece izucavanje C++, jave, asemblera. Naravno, uce se i drugi racunarski predmeti, tipa arhitekture racunara 1 i 2 i sl. ETF je specifican po tome sto se kombinuje soft/hard, tj uce te i programiranje niskog nivoa razlicitih elektronskih uredjaja (interfejsa, mikrokontrolera ....) 4 i 5 godina su usko programerske, rade se GUI, racunarska grafika, prevodioci, strukture podataka, baze, obj. orj. progr.(OOP) , prog. u realnom vremenu, relacione baze, internet (klasicna izrada web stranica + javasript )i sl. Naravno, ne radi se sve ovo odjednom, vec po sistemu izbornih predmeta. Neki predmeti su obavezni (OOP, baze...), vecina je izborna. Profani jako brzo menjaju programe, izbacuju/ubacuju gradivo, tesko da predaju iste stvari 2 godine zaredom. To je ok, cini mi se da je bolja situacija nego na FON-u. E sad.....profani i asistenti su prilicno zahtevni, potrebno je raditi seminarske, domace zadatke, desava se da preteruju (meni je jednom zapalo da menjam kernel stanovitog osiromasenog unixa, trebalo mi je 2 meseca ). Semestralni i projekti su takodje *******i, teraju te napr. da napises ekranski editor od nule.
Sta je lose?
Lose je ono sto si i sam primetio

Moraces da prodjes kroz 4 matematike + verovatnoca i statistika ( dakle 5 matematika ) , tri elektronike (el 1 i 2 i impulsna i digitalna elektronika), jednu sociologiju i ekonomiju.
Dalje, nedostatak racunara. Veliki problem, labovi sa kompjuterima su stalno prenatrpani, situacija je bolja tek na visim godinama kada prodje cistka i otpadnu 'neozbiljni' studenti. Ali i to je normalno, ipak je skolovanje dzaba...da se placa 2000-3000 $ bilo bi mnogo drugacije.
Ne slazem se sa magickom, koji misli da je etf stvoren za one koji zele da budu naucnici u Vinci. Moze i to, ali gro njih zavrsi u inostranstvu (ja znam barem 20 ljudi koji rade u ericssonu, 5-6 koji su u SUNu, microsoftu.., sigurno 10 njih koji su postdiplomci sirom amerike i evrope i vec ih cimaju najpoznatije softverske kuce) A i ti u Pupinu i Vinci svasta rade, konstruisu tel. centrale, modeme....i ne pripadaju racunarskom smeru na ETFu, vec su elektronicari, automaticari ili sa telekomunikacija.
Ono sto je sigurno, zbog zahtevnosti profesorskog kadra na ETFu se nauci dosta o programiranju.