Šta je novo?

Visa elektotehnicka

Shesti

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2002
Poena
619
Da li neko zna nesto o smeru Nove Racunarske Tehnologije na Visoj Elektrotehnickoj skoli u Beogradu?
Ja sam gledao program, i cini mi se da je ovo jedina skola u Yu koja se bavi bas programiranjem i racunarima, bez dodatnih gluposti tipa sociologija, filozofija, organizacione nauke, matematika...Plus sto jos imaju kul predmete-mozes da biras sta ces.
Ovo bi moglo da interesuje i chedu13, jer je postovao jedan thread o skoli koju bi upisao, i mislim da je bas ovo ono sto je trazio, pa nek' pogleda malo.Jeste da se placa, ali ako je ono sto pise u programu stvarno ispostovano u praksi, onda vredi svake pare.

E, da, odgovorio bih cedi13 pre, ali je thread vec bio zatvoren kada sam ga ja video.

Visa elektrotehnicka je u odnosu na RTI smer na ETF-u ( ili programiranje na PMF-u) isto sto i BK akademija naspram (prave) glumacke akademije.
Smesno, skupo, pitanje je koliko ces nauciti.
Znam likove koji na ETF-u nisu mogli da 'prdnu' a kroz Visu su se prosetali kao od sale.
Ma kako se tebi cinilo da matematika i ostali suvisni predmeti tipa teorije kola, elektronike, elektrotehnike, elektromagnetike, digitalnih telekomunikacija, TK mreza, arhitekture racunara, mikroprocesorske elektronike, upravljanja racunarskim sistemima itd. nisu potrebne pravom programeru, razmisli o sledecem :
1. stices bazicna znanja o sirokom spektru stvari, naucis da razmisljas na jedan 'obicnim smrtnicima' (ala ovo dobro zvuci :) :) :) ) stran nacin.
2. Brze se prilagodjavas problemima u praksi, ako o necemu nemas pojma znas u najgorem slucaju o cemu se radi pa prelistas literaturu i nadjes resenje problema.
3. I na kraju krajeva, fax je fax a visa skola je visa skola....imas bolji start (novcani) i vecu sansu za uhlebljenjem preko grane (ako te to interesuje)

Svakom iole pametnom i vrednom preporucujem fakultet. Visa je za propale studente, lenstine i mamine i tatine maze.

Ne znam otkud ti takav stav.Prvo, na Matematickom fakultetu za 4 godine od 30 i nesto predmeta imas jedva 5-6 predmeta koje su vezani za kompjutere i programiranje(pogledaj program), a drugo, ne zeli svako da se bavi naucnim radom.Neki bi prosto da se bave programitanjem kao poslom(a to je ipak vrsta zanata, a ne neka matematicka, elektrotehnicka ili organizaciona nauka).
Samo sam mislio da su svi ti predmeti i teoretisanja suvisni.Od toga pre moze da te prodje volja da u zivotu radis bilo sta, nego sto ce da te natera da mislis razlicito od "obicnih ljudi".
Trece, zar ne mislis da je (npr. na ETF-u) sve to presiroko, tj. nema sanse da se neko u zivotu bavi svim tim stvarima.Pre ce biti da ce, kad zavrsi tih 5 godina i potrosi silnu energiju na ucenje mnogih stvari koje mu u zivotu uopste nece trebati,morati da posveti jos dosta vremena za osposobljavanje za neki konkretan posao(ako jos uvek bude imao snage, posto retko ko zavrsi taj faks za 5 godina-ja licno imam 2 druga sa IQ-om oko 150 i sa izuzetnom voljom i radnim navikama, koji ga nisu zavrsili ni za 6 godina, verovatno ce to trajati 7 godina).
5-to, pogledaj program te skole.Uce sasvim sasvim konkretne i korisne stvari, a ako bas hoces da radis u asembleru i na arhitekruri procesora, imaju i to.

Shesti je napisao(la):
...Neki bi prosto da se bave programitanjem kao poslom(a to je ipak vrsta zanata, a ne neka matematicka, elektrotehnicka ili organizaciona nauka).
Samo sam mislio da su svi ti predmeti i teoretisanja suvisni.
Za svaki zanat ti treba alat. Jedan od pomocnih alata u programiranju je i matematika. Ne u onoj meri koji se uchi na ETF ili nekoj drugoj skoli, ali se bez nje (najcheshe) ne moze.

Znam ljude koji su zavrsili ETF, znam ljude sa Vise. U svakom pogledu su ETF-ovci superiorniji, i u programerskom i opstem znanju. Ne kazem ja da ETFovce ne maltretiraju, naprotiv, i ja sma prosao kroz sito i reseto, ali vredelo je.
Ne tripuj se da ce te na Visoj nauciti bog zna sta konkretno. Uostalom, ako programiranje shvatas kao zanat, tako ga i uci. Zabij se na 6 meseci u kucu, segrtuj kod nekog iskusnijeg, i postajes programer. Nikakva Visa ni ETF ti nisu potrebni.

salac je napisao(la):
Visa elektrotehnicka je u odnosu na RTI smer na ETF-u ( ili programiranje na PMF-u) isto sto i BK akademija naspram (prave) glumacke akademije.
Smesno, skupo, pitanje je koliko ces nauciti.
Znam likove koji na ETF-u nisu mogli da 'prdnu' a kroz Visu su se prosetali kao od sale.
Ma kako se tebi cinilo da matematika i ostali suvisni predmeti tipa teorije kola, elektronike, elektrotehnike, elektromagnetike, digitalnih telekomunikacija, TK mreza, arhitekture racunara, mikroprocesorske elektronike, upravljanja racunarskim sistemima itd. nisu potrebne pravom programeru, razmisli o sledecem :
1. stices bazicna znanja o sirokom spektru stvari, naucis da razmisljas na jedan 'obicnim smrtnicima' (ala ovo dobro zvuci :) :) :) ) stran nacin.
2. Brze se prilagodjavas problemima u praksi, ako o necemu nemas pojma znas u najgorem slucaju o cemu se radi pa prelistas literaturu i nadjes resenje problema.
3. I na kraju krajeva, fax je fax a visa skola je visa skola....imas bolji start (novcani) i vecu sansu za uhlebljenjem preko grane (ako te to interesuje)

Svakom iole pametnom i vrednom preporucujem fakultet. Visa je za propale studente, lenstine i mamine i tatine maze.
Daj bre salac ne "kaki"! :) Je si l' ti završio taj ETF pa sada lečiš svoje komplekse što možeš sa njim dupe da obrišeš ili nemaš para za NRT ( Kariće )? ETF jeste fakultet i studije traju jedno 9 semestara, ali je program prilično zastareo i nefunkcionalan naročito u pogledu programiranja, što će reći da ogroman uložen trud daje vrlo sumnjive perspektive. U praksi te čeka teška dokvalifikacija koju ćeš ruku na srce lakše savladati ali ipak .... dokvalifikacija i ponovno učenje posle 4 godine ETF-a !?!?!?!? :mad: Ako neko 'oće da se bavi programiranjem uopšte mu nije potrebno "čeličenje" tela i duha kao u armiji. Šta si ti neki mazohista? Voliš disciplinu, aaaa? :D I ja znam neke diplomirane inžinjere RTI-a, a ima ih i ovde nekoliko pa neka ti kažu šta u praksi znaju da urade. Ima ih koji ne znaju ni gde se pali kompjuter ( maltene ). Sve ima svoje granice pa i teoretisanje. Šta će nekom programeru analiza kola ili elektronika? Bolje da taj uloženi trud i vreme usredsredi na programiranje i praktičan rad, odnosno vežbu i sticanje iskustva, nego da se bavi raketnom fizikom.

Znam nekoliko momaka koji trenutno imaju samo srednju školu, od EPŠ-a i Končara pa do Matematičke gimnazije ( informatika ), i bave se programiranjem između 7 i 10 godina. Svi, ali SVI, su dobili anganžmane u inostranim softverskim kućama i stvarno su najbolji u onome što rade, a za jednoga od njih ćete možda svi uskoro i čuti. Veselina "Linux Wizarda" koji je poznat i na tom ETF-u da i ne spominjem. U svakom slučaju svi oni bi mogli da dođu na ETF i održe predavanje svim tamošnjim profesorima i studentima. Nije ovo nipodaštavanje studija već surova realnost da angažovanje visko-obrazovanog programera debelo košta i da svako ko iole vredi ide preko da radi a ne da se zamajava sa studentima za neku crkavicu.

I sam si rekao da ti je za programiranje potreban rad, rad i rad, a škola može samo da ti donekle olakša posao. Viša škola traje 2 godine i stvarno se kroz nju da proleteti ( čak i biraš svoje predmete ), a pruža ti osnovno obrazovanje iz matematike, OET-a, mikrokontrolera, računarskih sistema i programiranja. Izborni predmeti će te već približiti uskoj specialnosti u struci za koju se opredeliš, a samostalni rad i praksa su ne zamenljivi. Ono što je sasvim sigurno je da VETES pruža obrazovanje u najširem krugu programskih jezika: Pascal, C/C++, Java, mikroprocesorski softver, objektno programiranje, Visual Studio, i.t.d. Sve to i u takvom stepenu nećeš bobiti na ETF-u posle 4-5 godina studija i sigurno nećeš imati tako dobre uslove studiranja kao na NRT-u. Interaktivan rad sa profesorom, non-stop konsultacije, dopunska i dodatna nastava, kolokvijalno polaganje ispita, stalni ispitni rokovi, vežbe i stalno dostupani računari .... Pa cilj škole/studija je da te nečemu nauči a ne da te "čeliči" i maltretira. Trebalo bi da na lepim i praktičnim primerima, zahvaljujući radu metodičara i pedagoga, lakše i bolje shvatiš i naučiš materiju a ne da te gruvaju nepotrebnom teorijom i formulama koje možeš primeniti samo u teeeeškom naučno-istraživačkom radu. Ili da profesori leče svoje komplekse i frustracije na tebi dokazujućiti da iako nemaju leba da jedu mogu da te jebu u zdrav razum.

Za nekoga ko ima 18 godina, hoće da se bavi računarima i zanima ga naučno istraživački rad, profesure i doktorati, + vredan je i leži mu matematika, fizika, i.t.d., i ja bih preporučio ETF ( možda ) u svim ostalim slučajevima višu skolu čisto radi diplome a znanje da stiče sam i na raznim kursevima. Upisati ETF zato što te zanima programiranje je čist životni promašaj i tu nema diskusije. Ako već pričamo o studijama onda možda bolje i PMF mada su tek oni tamo operisani od praktičnog rada ( drugarica mi to studira ).

Naravoučenije: ako ćeš ozbiljno da radiš, a ne da se za*ebavaš i gledaš kako da ućariš diplomu, NRT na višoj je super i ako imaš para navali. ;)

Programer se postaje tako sto sedis i pises kilometre koda, nikava visa nikakav faks, a ako oces i diplomu pored toga onda upisi ono sto volis.

E moj magick :) Zar nisi video moj post ispod o zanatskom programiranju?
A to sto ti smatras da sa diplomom mozes da obrises dupe, to je tvoj problem (jer verovatno nemas nikakvu diplomu :) )

ps. sigurno ti je sef jedan od ETF-ovaca sa diplomom koji pojma nemaju :D

pps. evo ti konkretnog primera prednosti diplomiranja : u YUBC-ju upravo sprovode cistku nediplomiranih i zamenjuju ih skolovanima.

salac je napisao(la):
pps. evo ti konkretnog primera prednosti diplomiranja : u YUBC-ju upravo sprovode cistku nediplomiranih i zamenjuju ih skolovanima.

Cisti snobizam - ako ti postojeci ljudi rade posao kako treba, onda WTF ? Ili hoce da se pohvale statistikom kao neke firme "koliko imaju inzenjera, doktora nauka i akademika" ? Nivo skolovanja bi u ovom slucaju trebao da znaci odredjivanje osnovice plate, na primer, a ne da li ce neko odjednom, nakon uspostavljenog radnog odnosa, biti sutnut. Sto su ih onda primali, in the first place ? Razumem da "obogacuju" sastav skolovanima koji ce biti sistem inzenjeri, planeri i raditi slican "inzenjersko-projektantski" posao, ali ovako ispada da im je stalo da im i tetkica koja cisti ima makar masinac ?!?!

Ma salim se Srebrni :)
Nekako sam navikao da se ja i magick 'peckamo' , zato sam reply-ovao. BTW, upravo sa masinca je najveci guru linuxa koga sam sreo. Znam i gomilu likova sa etf/pmf-a koji su zabatalili fax i odali se mlacenju para (programiranju). Potpuno sam ZA ocenjivanja ljudi po sirovom znanju a ne diplomama.
Medjutim, u praksi sam video brze kapiranje i savladjivanje nove problematike dipl. ing. u odnosu na (obicne) inzenjere sa Vise i kursiste-programere.
To je to.....debela baza znanja koju su ti usadili na faxu....a za koju nisi ni svestan da postoji.

Evo na sta to meni lici : odnos inzenjer/majstor za opravu TV-a. Majstor radi po iskustvu, dobije neispravan TV, zna 5-6 najcescih kvarova i redom proverava sve dok ne dodje do resenja inzenjer. Sa druge strane inzenjer nema pojma sta to moze da bude, ali uzme semu, pogleda malo sta-gde-kako i zna gde je problem.

Sto se tice YUBC-a, koliko sam upucen upravo ubacuju inzenjere da rade inzenjerski posao. Nema govora o tome da ce tetkice i sekretarice morati da imaju zavrseno napr. sumarstvo-smer ekoloska zastita i ekonomiju. Jezivo je koliko malo skolovanog kadra ima u Srbiji, svi koji su mogli (racunajuci i tebe ) su preko. Ako sve bude u redu, pridruzujem vam se posle JNA Zato je situacija takva kakva jeste : provajder i drugi su zaposljavali ne bas 'potpune' strucnjake vec one koji su sa manje-vise natezanja odradjivali posao.

salac je napisao(la):
A to sto ti smatras da sa diplomom mozes da obrises dupe, to je tvoj problem (jer verovatno nemas nikakvu diplomu :) )

Ej,nafurani ETF-ovac,smiri dozivljaje...prvo,kod nas fax ne daje nikakvo strucno predznanje,vec ti daje parce papira da mozes da trazis vecu platu :),na zalost,ali tako je.Dalje,vecinu ETF-ovaca koje znam,ili su frikovi ili su pajseri za kompjutere.Isto tako je i na FON-u...zavrsava mi ortakinja fon,bice inzinjer informacionih sistema,ne ume da instalira ni Visual C++.Drugo,jos nisam sreo sefove koji imaju diplomu ETF-a...vecinom su to neki pravnici i sl. :(.
Ako toliko volis svoj fax,poslacu te kod Momcila Jovanovica,covek je zavrsio Teslu(cujes ti to Vocko? :)),a projektuje SCSI kontrolere za Adaptec....to ne bi umelo pola profana sa ETF-a,da se udruze...
FON nemoj prozivati,jer profesor mi nije obavesten da postoji Delphi (Vidojko "boldhead" Ciric,prim.ja).
Magick je u pravu,dokvalifikacija je neophodna,odavde te posalju punog znanja fizike,mate,organizacije,ekonomije itd :D.

P.S.Ne mogu da verujem,rekao sam da je Magick u pravu :).
P.P.S.Magick,jel te zvao Max?

OK pobedili ste :cool:

Visa rulz, faxevi su ****** :D :D :D

Visa rulz, faxevi su ****** :D :D :D

Decko je pobrkao sve signale :D :D :D
Stvar je u tome da je sve ****** a ne samo faxevi.(D) (D) (D)

salac je napisao(la):

Diplomu ću uskoro imati ( nadam se :)), samo ne ETF-a i zbog toga mi uopšte nije krivo. Da živim jedno 150 godina i da sam nasledio neko bogatstvo možda bi ga i završio, nije to loša stvar može mnooooogo toga da se nauči. :) Verovao ti meni ili ne moja interesovanja i ambicije se sve više udaljavaju od elektrotehnike, ko zna gde završim. :)

BTW: šefa nemam, a da ga imam i dok sam ga imao obično je to neki (ex)julovac u kožnoj jakni, koji se "nafatirao" zahvaljujući mutnim radnjama, a od papira ima eventualno pasoš i saobraćajnu, nikako diplomu.
Ja sam dobar sa Ivanežom tako da mene to ne pogađa. :D Šalu na stranu šara je šara, ali kol'ko čujem NRT ( VETES ) se priznaje i jako traži u Kanadi, tamo maltene ima renome. Uostalom bitno je da imaš nekakav papir, da nisi baš ko pao s Marsa, a svuda ćeš morati da pokažeš i dokažeš svoje znanje.

Lično sam mišljenja da je ETF odlična podloga za naučno-istraživački rad, tipa Vinča i to. Što se tiče obučavanja za bilo kakav praktičan rad tu je tropa. Džaba ti sve analize kola i nuklearna fizika kada ne znaš da radiš u aktuelnim programskim paketima, koji izmeđuostalog eliminišu potrebu za računanjem peške ( mislim na projektovanje ).

Hvala magick-u na pomoci(to sam pitao, da li neko zna da li se drze onoga sto su napisali u programu).Nisam trazio da me neko ubedjuje u svoje licne stavove. Kome se svidja, slobodno nek' navali na ETF, ali ti su po meni gori od onih najgorih partizana koji jos uvek veruju u Tita (zar nisu procitali izvestaj Evropske komisije o skolstvu, koji kaze da je nase skolstvo u zaostatku za Evropom nekih 20 godina?).
Ja sam se u medjuvremenu jos malo raspitao kod ljudi koji stvarno rade posao i oni su mi rekli da je program, kao i predavaci odlicni.
Sto se tice privatnih skola i skola koje se placaju, ne bi se placale da ne vrede(diplomu mozes da kupis i na drzavnom faksu za mnogo manje pare, ako ti je bas samo do toga stalo).Evo, npr, moj drug je na polaganju diplomskog ispita na Karic menadzmentu dobio ponudu da odmah pocne da predaje na Vojnoj Akademiji(sve se bojim da nisu ponudili nekom sa Ekonomskog).
Jos jednom pozdrav za magick-a i srebrnog! :wave;

nesharm je napisao(la):
Ej,nafurani ETF-ovac,smiri dozivljaje...prvo,kod nas fax ne daje nikakvo strucno predznanje,vec ti daje parce papira da mozes da trazis vecu platu :),na zalost,ali tako je.Dalje,vecinu ETF-ovaca koje znam,ili su frikovi ili su pajseri za kompjutere.Isto tako je i na FON-u...zavrsava mi ortakinja fon,bice inzinjer informacionih sistema,ne ume da instalira ni Visual C++.Drugo,jos nisam sreo sefove koji imaju diplomu ETF-a...vecinom su to neki pravnici i sl. :(.
Ako toliko volis svoj fax,poslacu te kod Momcila Jovanovica,covek je zavrsio Teslu(cujes ti to Vocko? :)),a projektuje SCSI kontrolere za Adaptec....to ne bi umelo pola profana sa ETF-a,da se udruze...
FON nemoj prozivati,jer profesor mi nije obavesten da postoji Delphi (Vidojko "boldhead" Ciric,prim.ja).
Magick je u pravu,dokvalifikacija je neophodna,odavde te posalju punog znanja fizike,mate,organizacije,ekonomije itd :D.
Na to sam i ja mislio i upravo sam to hteo da istaknem.
I know, I'm scared too. :D
Jeste mi nešto napominjao, ali ništa precizno. Čućemo se ovih dana. :wave;

Evo, npr, moj drug je na polaganju diplomskog ispita na Karic menadzmentu dobio ponudu da odmah pocne da predaje na Vojnoj Akademiji(sve se bojim da nisu ponudili nekom sa Ekonomskog).

Pa i bilo bi red kad je platio preko 20,000 dem za skolarinu. Mada sad smo se udaljili od teme.

Misko je napisao(la):
Programer se postaje tako sto sedis i pises kilometre koda, nikava visa nikakav faks, a ako oces i diplomu pored toga onda upisi ono sto volis.
Ajd' odatle bre :D :D :D

salac je napisao(la):
Evo na sta to meni lici : odnos inzenjer/majstor za opravu TV-a. Majstor radi po iskustvu, dobije neispravan TV, zna 5-6 najcescih kvarova i redom proverava sve dok ne dodje do resenja inzenjer. Sa druge strane inzenjer nema pojma sta to moze da bude, ali uzme semu, pogleda malo sta-gde-kako i zna gde je problem.

Ha ha ova ti je dobra, evo ja sam zavrsio taj smer u Koncaru (audio/video) i na praxi gde sam bio (servis za TV) momci razbijaju. To jednostavno ne mozes da naucis nigde jer je potrebno dugogodisnje iskusto. Sto se tice inzenjera potpuno si u pravu on stvarno nema pojma sta da radi :D. Ako nije zaviro u jedno 200+ TV-a nikada nece nikada znati.

nesharm je napisao(la):

Kolega to se malko promenilo na FON-u, bar od ove godine. Vidojko "Djava", "Intedjer" je dobio kolegu koji stvarno zna sta radi, bar za sad mi tako izgleda.

Na zalost kolega,ja sam deo stvari vec prosao.Nego,Jaukovic je u bolnici...sta li ce biti sa Cobol-om?Bila je prica da ce preci na Javu,ali to niko ne zna na faxu.

Prica je sledeca. Odes tamo da se raspitas, oni ti lepo naprichaju bajke o tome kako ti ne treba nikakvo predznanje, kako su profani maltene iz samog "Microsoft-a", svako svoj rachunar, literatura boli glava, ribe posle predavanja:D ,... i sve je to tako dok ne krenes, a onda je bukvalno ista prica kao na svim ostalim Vvisim skolama i fakultetima, sa jedinom razlikom sto mnoooooogo kosta.

Ne bih sada da navodim primere idiotizma koji je tamo vladao, ali je ne bih preporucio ni najgorem neprijatelju i stojim iza toga. Kome treba papir i samo papir, moze da ga dobije i na racunarskoj tehnici za mnooooogo manje para.

Nemojmo se lagati ako mislimo da je ovde zapadni sistem plati i naucucu te.Ovde je i dalje sistem samo ti plati, a posle nema veze. Strasno.

Mislim da bi za te pare koje tamo ostavim mogao da kupim kamaru knjiga, upisem par smrdljivih kurseva, uzmam privatne chasove i jos mi ostane para za 100 kartona "Amstela" i to crnog.

nesharm je napisao(la):
Na zalost kolega,ja sam deo stvari vec prosao.Nego,Jaukovic je u bolnici...sta li ce biti sa Cobol-om?Bila je prica da ce preci na Javu,ali to niko ne zna na faxu.

Po mom skromnom misljenju problem je sto Devedzic forsira javu, al Vidojko je naucio Pascal (nesto malo :D) pre sto godina i verovatno mu (s obzirom koliko ima godina) tesko da sad prelazi na Javu (kad bi to on savladao) pa zbog toga jos forsiraju Pascal. Ja sam tek prva godina, pa ne znam nista o tom Cobolu, jer njega zovu klik-klak?

gladiac je napisao(la):
Prica je sledeca. Odes tamo da se raspitas, oni ti lepo naprichaju bajke o tome kako ti ne treba nikakvo predznanje, kako su profani maltene iz samog "Microsoft-a", svako svoj rachunar, literatura boli glava, ribe posle predavanja:D ,... i sve je to tako dok ne krenes, a onda je bukvalno ista prica kao na svim ostalim Vvisim skolama i fakultetima, sa jedinom razlikom sto mnoooooogo kosta.

.

Ides u tu skolu ili neko koga poznajes?(cisto me interesuje iz koje su ruke te informacije).

Shesti je napisao(la):
Ides u tu skolu ili neko koga poznajes?(cisto me interesuje iz koje su ruke te informacije).

Pazi ovako, ako imaš para idi na Nove Racunarske Tehnologije manje se uči :D ako ne onda Racunarska Tehnika jeftinije je a i teže :)
A na drugoj god. možeš i da zamenis neki predmet...
Između ostalog razlika je i u tome što oni imaju multimedijalna predavanja. Profa donese komp (umesto grafoskopa :) ) i pokazuje neki tekst iz worda, a nadje se se i po koja slicica.
Možda i grešim ali ja drugo nisam video/čuo, ako grešim neka me neko ispravi.

Misko je napisao(la):
Po mom skromnom misljenju problem je sto Devedzic forsira javu, al Vidojko je naucio Pascal (nesto malo :D) pre sto godina i verovatno mu (s obzirom koliko ima godina) tesko da sad prelazi na Javu (kad bi to on savladao) pa zbog toga jos forsiraju Pascal. Ja sam tek prva godina, pa ne znam nista o tom Cobolu, jer njega zovu klik-klak?

Ma svi sa kadedre za informacione su da se sa pascal predje na djavu ( sto bi reko cira) , dakle od marjanovica, devedzica, asitenata Babarogica itd...
Ali bas Jauk i Cira to ne dozvoljavaju no kako sada ljudi placaju skolarinu od 1800 dm morace da promene, samo sto nas starije to nece zahvatiti :(

As to se tice kilk-klaka, on ti nema veze sa cobolom i jaukovicem,
Jaukovic je za njega malo dete.
On ti predaje predmet Teorija sistem ( u 3. godini Is-a), koji ljudi ni "p" od polaganja ne pomisljaju pre samog kraja faksa (2-3 preedemta pred kraj)

Shesti je napisao(la):

Iz prve ruke. Magick i ja smo bili kolege. Ja sam posle prve godine pobegao glavom bez obzira i na svu moju srecu nisam platio trecu ratu. Veruj mi na rech. Katastrofa.
Stavrno sam se "primio" na celu tu pricu, ali sam ipak na kraju ispao nevidjena budala.

Prestajem sa ubedjivanjem, samo cu ti reci sta se od programiranja radi na ETF-u ;) Prve 3 godine 2 predmeta, programski jezici 1 i 2. Prog. jezici 1 obuhvataju c,pascal i fortran, s tim da se potencira na C-u, ove druge ucis cisto opste kulture radi. Prog. jezici 2 idu korak dalje, tu krece izucavanje C++, jave, asemblera. Naravno, uce se i drugi racunarski predmeti, tipa arhitekture racunara 1 i 2 i sl. ETF je specifican po tome sto se kombinuje soft/hard, tj uce te i programiranje niskog nivoa razlicitih elektronskih uredjaja (interfejsa, mikrokontrolera ....) 4 i 5 godina su usko programerske, rade se GUI, racunarska grafika, prevodioci, strukture podataka, baze, obj. orj. progr.(OOP) , prog. u realnom vremenu, relacione baze, internet (klasicna izrada web stranica + javasript )i sl. Naravno, ne radi se sve ovo odjednom, vec po sistemu izbornih predmeta. Neki predmeti su obavezni (OOP, baze...), vecina je izborna. Profani jako brzo menjaju programe, izbacuju/ubacuju gradivo, tesko da predaju iste stvari 2 godine zaredom. To je ok, cini mi se da je bolja situacija nego na FON-u. E sad.....profani i asistenti su prilicno zahtevni, potrebno je raditi seminarske, domace zadatke, desava se da preteruju (meni je jednom zapalo da menjam kernel stanovitog osiromasenog unixa, trebalo mi je 2 meseca ). Semestralni i projekti su takodje *******i, teraju te napr. da napises ekranski editor od nule.

Sta je lose?
Lose je ono sto si i sam primetio :) Moraces da prodjes kroz 4 matematike + verovatnoca i statistika ( dakle 5 matematika ) , tri elektronike (el 1 i 2 i impulsna i digitalna elektronika), jednu sociologiju i ekonomiju.
Dalje, nedostatak racunara. Veliki problem, labovi sa kompjuterima su stalno prenatrpani, situacija je bolja tek na visim godinama kada prodje cistka i otpadnu 'neozbiljni' studenti. Ali i to je normalno, ipak je skolovanje dzaba...da se placa 2000-3000 $ bilo bi mnogo drugacije.

Ne slazem se sa magickom, koji misli da je etf stvoren za one koji zele da budu naucnici u Vinci. Moze i to, ali gro njih zavrsi u inostranstvu (ja znam barem 20 ljudi koji rade u ericssonu, 5-6 koji su u SUNu, microsoftu.., sigurno 10 njih koji su postdiplomci sirom amerike i evrope i vec ih cimaju najpoznatije softverske kuce) A i ti u Pupinu i Vinci svasta rade, konstruisu tel. centrale, modeme....i ne pripadaju racunarskom smeru na ETFu, vec su elektronicari, automaticari ili sa telekomunikacija.

Ono sto je sigurno, zbog zahtevnosti profesorskog kadra na ETFu se nauci dosta o programiranju.

gladiac je napisao(la):
Iz prve ruke. Magick i ja smo bili kolege. Ja sam posle prve godine pobegao glavom bez obzira i na svu moju srecu nisam platio trecu ratu. Veruj mi na rech. Katastrofa.
Stavrno sam se "primio" na celu tu pricu, ali sam ipak na kraju ispao nevidjena budala.
Mojne da njaške, pobeg'o si ti od knjige glavom bez obzira, a ne zato što je škola njesra. Osim mene tamo te se niko ni ne seća što i nije nikakvo čudo s obzirom da si se za godinu dana pojavio 5 puta i to na samom početku, a od toga smo 3 put završili u onoj kafani ispred. :D Jesi li uopšte položio i jedan ispit? Šta bi tek bilo da si upisao ETF? :D U kontekstu onoga o čemu smo pričali ti si sjahao s' konja na magarca, jer si od prave više škole pobego na nekakav kurs braće Karić. Šta vas tamo uče? Slaba ti je bila "Inžinjerska matematika", "ORT", "mikroprocesorski softver", "Pascal", "C/C++", "Java", "Projektovanje i konstrukcija računara", "Digitalna obrada signala", "Analiza kola", .... Ma bre može tamo svašta da se nauči samo ako ima ko da uči. ;)

Nazad
Vrh Dno