Danas na poslu kolega je negde "nahvatao" virus (ne znam kako se bese zove) sa kojim se srecem prvi put. Naime, kako mi on kaze, upalio je masinu, logovao se i na destopu mu se pojavile neke bube koje grickaju desktop. On od straha iscupa racunar iz zida i pozove mene. Upalim ti ja masinu ali sipak, posle logovanja (XP) masina ni da bekne. Resetujem i pokrenem je u Safe modu sa Networking-om i to mi uspe. E sad ide ono glavno...svi xls, doc, txt, jpg...fajlovi su kriptovani ?!? sa ekstenzijom tipa dokument.doc.encrypted i u svaki folder gde se nalaze doticni fajlovi ubacen je ReadMe.txt (ili sl.) u kojem pise da neki baja trazi pare (odn. da se kupi) za programcic koji ce skinuti virus i dekriptovati sve fajlove :wall: ... Na toj masini je bio instaliran AVG koji se stalno update-uje ali je nekim cudom nestao (uninstall) ?!? Nema ga kao da nije ni postojao, ni logovi ni folder nista. Pokuso sam da ga instaliram ali njegov servis ne moze da se startuje jer je XP u safe modu.
E sad, zanima me da li se neko sretao sa ovim virusom (ako je potrebno provericu sutra koji je) i da li je uspeo da vrati kriptovane fajlove.
E sad, zanima me da li se neko sretao sa ovim virusom (ako je potrebno provericu sutra koji je) i da li je uspeo da vrati kriptovane fajlove.