Šta je novo?

virus + ffox + java + tbird + qmail = zabava

Kad smo već u "ovom fazonu"...

How to remove the .NET Framework Assistant for Firefox?

This update adds to Firefox one of the most dangerous vulnerabilities present in all versions of Internet Explorer: the ability for websites to easily and quietly install software on your PC. Since this design flaw is one of the reasons you may've originally choosen to abandon IE in favor of a safer browser like Firefox, you may wish to remove this extension with all due haste.

http://technologyexpert.blogspot.com/2009/05/how-to-rid-yourself-of-microsofts.html
ili
http://www.annoyances.org/exec/show/article08-600

Poslednja izmena:
@Miroslav: to za admin nalog je potpuno jasno, ali probao sam bas iz ovih razloga da radim pod user nalogom i to je kao sakat u mracnom podrumu. Tek sa W7 to lici na nesto, ali je problem sto pola programa koje koristim ne radi konforno ili ne radi uopste.
znam, ima ih par... to je veliki problem zato sto dosta programera nema pojma da radi svoj posao kako treba...

ja sam se jednom jednoj domacoj firmi recimo samo blago nasmejao kada su rekli da za njihov program korisnik mora imati admin nalog 😀 kasnije su promenili sam program, ali on nikada nije, niti ce uci kod mene...

koji ti to programi bas traze admin nalog? zasto ne mozes recimo njih "run as" da pokrenes?

Ne. Ti si instalirao Javu ( :S: 😡 ), pa se ona, kao neki malware ( (c) @ Zvezdaš!) ubaci i među FFove ekstenzije i onda radi šta hoće! Baska pokretanje aplikacije ...

U svakom slučaju, ako moraš da instaliraš f'ckin Javu, onda bar ubij tog skota međ' FFovim extenzijama 😉
http://www.java.com/en/download/help/quickstarter.xml

Tako je, ja sam instalirao javu, i slozio se da mi taj malware radi sta hoce na sistemu, ali meni to nikako nije isto sa firefox rupcagom koja omogucava da se bilo kakav plugin (vidjao sam kod drugara i neki adware/virus koji se slicno instalira) instalira bez pitanja da li ja to dozvoljavam ili ne??? Znaci ume da smara sa onim cekanjem kada JA HOCU nesto da instaliram, ali kada on misli da treba onda ni ne pita???

@Miroslav: radim u firmi koja pravi program koji skoro da mora da ima admin nalog 🙁 U pitanju je aplikacija zasnovana na Borland Database Engine, sa poprilicno nekorektnim ponasanjem u sistemu (menjanje hosts i services fajla, pisanje u root C:\....) Dosta promena traze prckanje po registry-ju... Radi to i pod domenom uz dosta gimnastike pri instalaciji, ali bi mi trebalo 10 tak minuta svaki put da promenim parametre da bi video zasto korisniku nesto ne radi (a stalno im nesto ne radi)...

U svakom slucaju (kao sto sam i napisao u prvom postu) ovde nije pitanje moje gluposti i rada pod administratorskim nalogom (tako radi maltene svaki XP korisnik). Problem je sto ceo lanac ffox + java + XP ima toliko rupa da je to strasno.

@Zvezdas: kako se radi update brisanjem ovog foldera, nazalost imam i "javashe" u firmi zbog kojih moram da imam instaliranu javu...

Poslednja izmena:
meni to nikako nije isto sa firefox rupcagom koja omogucava da se bilo kakav plugin (vidjao sam kod drugara i neki adware/virus koji se slicno instalira) instalira bez pitanja da li ja to dozvoljavam ili ne??? Znaci ume da smara sa onim cekanjem kada JA HOCU nesto da instaliram, ali kada on misli da treba onda ni ne pita???
Isto to se ja pitam već dugo vremena 🙁

@Zvezdas: kako se radi update brisanjem ovog foldera, nazalost imam i "javashe" u firmi zbog kojih moram da imam instaliranu javu...

Ne znam, ali pretpostavljam da je to nemoguće.

Ukoliko ti je update neiphodan onda nemoj da brišeš taj folder već samo ugasi onaj Java quick starter service (jqs.exe) postupkom koji sam opisao u mom prošlom postu u ovoj temi.

Nisam procitao citavu temu (tl;dr), moram priznati...
Ne shvatam zasto komplikovati zivot sa kasapljenjem pluginova/brisanjem koje cega, limited acc., prelazak na linux i sl. kada se ovaj problem moze lako resiti instaliranjem SandboxIE applikacije (http://www.sandboxie.com/ )- ima detaljnu konfiguraciju i stelovanje koje cega (ali za neke opcije se mora platiti licenca), imas na sajtu princip rada i sl.; kao i koriscenjem NoScript extenzije za FF- dozvolis scripting samo na onim sajtovima koji uopste ne funkcionisu bez pomenutog (naleteo si na Exploit Kit najverovatnije, bez ukljucenih java/flash/pdf scripti nece moci nista da uradi)

Poslednja izmena:
@Miroslav: radim u firmi koja pravi program koji skoro da mora da ima admin nalog 🙁 U pitanju je aplikacija zasnovana na Borland Database Engine, sa poprilicno nekorektnim ponasanjem u sistemu (menjanje hosts i services fajla, pisanje u root C:\....) Dosta promena traze prckanje po registry-ju... Radi to i pod domenom uz dosta gimnastike pri instalaciji, ali bi mi trebalo 10 tak minuta svaki put da promenim parametre da bi video zasto korisniku nesto ne radi (a stalno im nesto ne radi)...
da, salzem se sa svakom stavkom koju si nabrojao ovde... rupa ima koliko hoces... zato je webmail zakon 🙂

elem, predlog za testiranje za korisnike: vmware+snapshots... idealno za razna testiranja i brzi restore

Pade mi to na pamet dan pre havarije, pogotovo sto su poceli da opasno smaraju sa Cisco VPN, Open VPN i slicnim djubretima, pa reko da sredim masinu i stavim sve to na VM,... ali sam onda rekao .... ma to cu posle godisnjeg 😀

O gle, ffox 3.6.8 🙂

A evo i java 1.6.21 :smash:

Kad je već MilanBB pomenuo Javu 6.21, okačio sam na internet Javu bez Java update-a

Java 6.21 (bez update-a) (direktan down)

Ovo 7zip pakovanje sadrži MSI installer + CAB.
Pokrenuti MSI installer i instalirati Javu.
MSI I CAB arhiva MORAJU da budu u istom folderu za pravilnu instalaciju

Poslednja izmena:
Ako instalirate javu preko njenog updatea - ona ponovo ukljuci java quick start i tray icon iako su bili iskljuceni. 🙂

p.s. proverite i sam java dir u program files, ranije verzije su ostavljale gomilu smeca, tako da sam nasao plugin (koji ffox automacki povuce iz sistema) java 1.6.10 uz java 1.6.17, plus gomilu google update, quicktime i ostalog krsha. I naravno, nis ne pita koji da povuce, updejta i slicno 🙁

Poslednja izmena:
Milane , Java Quick Starter se instalira i u verziji koju sam ja postavio a koja nema Java update, a u jednoj od mojih tema sam objasnio kako isključiti Java Quick Starter kao Service.

To je potpuno nepotreban proces za nesmetano funkcionisanje jave, a zauzima dodatnu memoriju što je za slabije računare "ubistvo".

Edit: Došlo je do nesporazuma. Ti si rekao da dolazi do ponovne aktivacije procesa iako je prethodno bio uključen što sam ja pogrešno pročitao. Izvinjavam se.

Poslednja izmena:
Što bi bila paranoja. To je realno. Moraju ljudi od nečeg da žive.

Да је званично тако, те компаније које праве антивирусна решења би попиле такву тужбу и казну да би им се пушило на све стране.

Da, samo kad bi neko mogao to da dokaze...
BTW, zasto jos uvek nije napravljen savrseni antivirus? Isto radi zarade 😉
Posted via Mobile Device

Da, samo kad bi neko mogao to da dokaze...
BTW, zasto jos uvek nije napravljen savrseni antivirus? Isto radi zarade 😉
Posted via Mobile Device
da postoji savrsen antivirus, postojao bi savrsen OS, savrsene aplikacije, savrseni protokoli...

moras shvatiti da sve sto covek napravi nije savrseno niti ce ikada biti...

zasto kreatori virusa ne naprave neki virus koji nije moguce detektovati? sve to ide u krug... (mada me je zadivila ideja botnet-a i kako se sakrivaju)

Konkretni gorepomenuti virus uradi sledece:

preimenuje userlogin.exe u userloginxx.exe i postavi sebe na njegovo mesto. Ovo je loader za drugi proces koji jos vuce podatke iz ~500kb fajla.

Poslednja izmena:
/offtopic
to sto sam paranoican ne znaci da me ne prate
kako neko kaze

heh, ali znaci da je paranoican, sto je obicno daleko ozbiljnije od toga dal ga prate ili ne.

kao sto je neko drugi rekao "The only thing to fear is fear itself"

Nazad
Vrh Dno