Šta je novo?

Virusčina!

Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
690
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel 13600K
Matična ploča
DeepCool AK620 White
RAM
64 GB Kingston Fury Renegade DDR4 3600 Mhz
GPU
Gigabyte GeForce 3060Ti Gaming OC 8GB
Storage
KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 2 TB, Seagate Firecuda 530 M.2 SSD 2 TBCrucial® MX100 SSD 512 GB, Western Digital, Western Digital Caviar Green WD20EARX 2 TB
PSU
CHIEFTEC CTG-650C 650W A80 series Full
Monitor
Dell 24"
Mobilni telefon
Samsung A52S
Pristup internetu
  1. Optički internet
Brat je upravo navukao neki virus koji ne može da otkrije u normalno bootu (Windows XP) niti safe modu. Problem je što virus/trojanac/štagod automatski gasi Spyware Terminator dok AVG ne radi apsolutno ništa.

Lično nikada nisam imao ovakav problem (uvek sam uspevao da sredim situaciju makar iz safe moda) pa bih vas zamolio za pomoć pošto mi ništa ne pada napamet :(

A jel imas jos neki problem ili ti samo ne radi Spyware Terminator? Pogledaj da li se nesto instaliralo u Start Up-u (Start-Run-msconfig-Startup).

Skini Dr.Web CureIT i Malwarebytes Antimalware skeniraj PC (CureIT ce sam da napravi Express scan kada ga pokrenes, a sa MBAM-om napravi Quick scan).

Pa brat mi kaže da mu se u task manageru pojavljuje jedno 10 svchostova, neki je pokušao da isključi, i sad više ne može ni da se vrati u XP, pošto se komp stalno resetuje. Kao što rekoh u safe modu je slično stanje, nešto blokira startovanje AVG-a i Spyware Terminatora.

Takođe, dok je mogao regularno da uđe u Windows, virus je zatvarao web browser svaki put kada je odlazio na sajt AVG-a i Spyware Terminatora, pretpostavljam da bi bilo isto i sa drugim prezentacijama sličnog softvera.

Ako ne moze da skine i koristi CureIT i MBAM i ne moze vise da udje u Safe mode nemam pojma sta da dalje radi. :d Pretpostavljam da nema neki Rescue CD ili tako nesto?

Neka proba da startuje Windows XP uz pomoc Last Known Good Configuration pa ako uspe da barem udje u Safe mode neka onda iskoristi CureIT i MBAM.

Izgleda kao da je neki malware. Jel' mozda zna sta je radio kada se to dogodilo (nesto skinuo sa net-a pa pokrenuo, bio na nekom sajtu itd.) da pokusam da izvedem isto da vidim jel' moze da se bar utvrdi koji je malware u pitanju.

Poslednja izmena:
Nije još probao ova dva programa što si preporučio, ali sigurno hoće, pa ćemo videti šta dalje.

On misli da je taj virus/malware pokupio zajedno sa nekom od igara koje je instalirao danas.

Pa brat mi kaže da mu se u task manageru pojavljuje jedno 10 svchostova, neki je pokušao da isključi, i sad više ne može ni da se vrati u XP, pošto se komp stalno resetuje.

Sto je dirao te fajlove ako nezna, to su legitimni fajlovi i ako to obrise ode windows. Neka proba system restore da osposobi win (ako je moguce), pa onda neka cisti.

Pa samo je probao da isključi neki od tih procesa, teško da zbog toga može da padne ceo sistem. U svakom slučaju, ništa nije dalo rezultata, izgleda da je virus ili štagod već pojeo neke sistemske fajlove, pa je ostao jedino reinstall sistema.

Nosio je taj hard kod drugara, antivirus je pronašao gomilu stvari, ali Windows nije mogao da se podigne ni preko system restore ni Last Known Good Configuration, pa čak ni sa Repair opcijom.

Ako imas pri ruci drugi comp, skini hard koji je zarazen virusom i nakaci na taj comp(naravno pod uslovom da ima antivirus program), pa ga skeniraj sa tog drugog compa. Pre nego sto pokrene win podesi u biosu da se podize sa nezarazenog harda, jer ces u suprotnom mozda dobiti viruse na oba harda(znaci zarazen hard stavi pod slave ili da se uopste ne boot-uje)

Korumpirane sistemske fajlove možeš srediti koristeći System File Checker alat iz Windows-a, dakle ubaciš Windows CD, pokreneš Run i kucaš sfc /scannow. Drugo rešenje bi bilo instalacija Windows-a preko već postojećeg. Pre toga disable System Restore da virusi ne bi mogli da vrate sistem u pređašnje stanje. Nakon što si sredio sistemske fajlove, butuj u safe mode i počisti infekciju sa sistema koristeći ComboFix, pa onda iznova instaliraj antivirus i antispyware. Nakon korišćenja ComboFix-a treba počistiti registry nekim od alata za tu namenu.

Ali reinstalirati sistem je mnogo brže i lakše, pa ti ne bih preporučio ovakvo maltretiranje bez preke potrebe.

Neka proba ovo, možda pomogne da uđe u safe mode.

Prilozi

• SafeMode Repair.zip
    1.5 KB · Pregleda: 50
Poslednja izmena:
Da nisi navatao najnoviji A360 virus ?

Želim samo da se zahvalim svima na odgovorima... Na kraju smo ipak digli novi sistem, malware je pojeo previše bitnih fajlova u windowsu, tako da sam odustao od toga svega(a i probao sam dosta toga)... Sad pišem sa novog sistema i osim izgubljenih dana, kada komp nije bio potpuno funkcionalan i par mp3 fajlova(koji su najmanje bitni u celoj priči) sve je prošlo ok.

Vrh Dno