Šta je novo?

Virtualizacija i Pentium D 9xx

Jesi li probao?Sad bash skidam...ovo bi trebalo da okoncha sukob mene i sina kad je u pitanju koriscenje racunara 😀

DARK SIDE je napisao(la):
Jesi li probao?Sad bash skidam...ovo bi trebalo da okoncha sukob mene i sina kad je u pitanju koriscenje racunara 😀

Ne nadaj se previse, jos je to beta verzija. Moze da ti omoguci da sinak ne brlja po Windowsu ali ne i da igra 3D igrice u virtualnoj masini -- za to ce morati da se saceka VT2 i virtualizacija ostatka hardvera (chipset, graficka, itd). VMWare konkretno tera SVGA drajvere unutar guest OS-a tako da od gaminga u virtualnoj masini za sada nema nista (osim 2D igrica naravno). Ali za rad sa perfektnim bekapom (snapshot celog sistema), za isprobavanje raznih programa i zezalica i cuvanje osnovne domacinske (host) instalacije netaknute, kao crash-test dummy za developere (pogotovo ako pisu drajvere koje treba testirati) i za ljude koji zele da koriste/uce linux (ili probaju Mac OS X x86), a da im ostane sav komfor windowsa ovo je fenomenalno. Vrh je sto je besplatno!

Evo kako izgleda to kod mene:
screenshot

Poslednja izmena od urednika:
Ima jos nesto, Xen Virtualization je ubacen u SuSE Linux 10.0 distribuciju, valjalo bi i to probati (ne znam samo da li je najsvezija verzija odnosno 3.01).

fck... istice ovaj vmware server 17. marta :wall

?
Ne bi trebalo tako brzo da istice. Mada to je beta pa mozda zato, ako su rekli da ce biti besplatno ja verujem da ce biti tako.

Ne nadaj se previse, jos je to beta verzija. Moze da ti omoguci da sinak ne brlja po Windowsu ali ne i da igra 3D igrice u virtualnoj masini -- za to ce morati da se saceka VT2 i virtualizacija ostatka hardvera (chipset, graficka, itd). VMWare konkretno tera SVGA drajvere unutar guest OS-a tako da od gaminga u virtualnoj masini za sada nema nista (osim 2D igrica naravno). Ali za rad sa perfektnim bekapom (snapshot celog sistema), za isprobavanje raznih programa i zezalica i cuvanje osnovne domacinske (host) instalacije netaknute, kao crash-test dummy za developere (pogotovo ako pisu drajvere koje treba testirati) i za ljude koji zele da koriste/uce linux (ili probaju Mac OS X x86), a da im ostane sav komfor windowsa ovo je fenomenalno. Vrh je sto je besplatno!

Evo kako izgleda to kod mene:
screenshot

Kad se ocekuje da se "to" pojavi?
Par pitanja oko VT....
Ako koristim Intelove procesore sa podrskom za VT, cpu se manja umara nego kad koristim proc bez VT? Jel tako?
Koje su sanse da se instalira spec HW? zvuk, grafika...itd?
Da VM stvarno bude VM.
Pre sam na VM imo neke difolt graficke jel se to promenilo da mogu da vozim "prave"?

Trenutno se u firmi igramo sa Xenom na linuxu (Open SUSE 10.2 i SLES 10 kao guest) i stvar djeluje jako obećavajuće ... osim što je VNC konzola spora i podrška za miš zeza na njoj. Ali kad se jednom instalira teško je skužiti razliku. Skoro će i RHEL 5.0 koji kasni 2 mjeseca, navodno upravo radi Xena 😉. Za VT je potrebno imati Pentium D 9x0 jer 9x5 nema podršku za hw virtualizaciju (vmx flag) ... to smo isto skužili na teži način (procesor viška 😀).

Ako imam 915/945 onda je zauzece CPUa veliko, jel tako?

VMWare 6 Beta trenutno podrzava grafiku do 128MB (ranije je do 16MB). Bas cu da proverim danas da li ima ista od sansi za DX igrice.
A jel' probao neko VMWare ESX server ili je nasao negde iskustva drugih?

Ljudi mozete li objasniti neupućenom čemu to služi???

Hvala unapred :wave:

Kao sto se dalo ocekivati, ne radi DX ni u VM6. Ne znam sta radi onih 128MB video memorije onda 🙂

VM - pokretanje virtuelne mashine na fizickoj. Znaci, instaliras XP, i kroz VMWare ili sl. napravis virtuelnu mashinu u kojoj instaliras Linux ili sta vec. Vecina stvari radi dovoljno brzo, samo je naravno disk I/O sporiji od fizicke mashine.
Xen i ESX server rade na slicnim principima, samo sto su sami OS (bootuju se kao Linux Live CD. Ispravite me ako to nije tako za Xen, samo sa citnuo malo).

ESX bi trebao da je brzi od obicnog VMWare-a, jer je optimizovan za to. Xen je kao jos brzi, ali uopste ga nisam probao.

Primarno, VMWare (bilo Player, Workstation ili Server) su odlicni za testiranje softvera. Napravis nekoliko VM-a sa raznim OS/programs/config i jako brzo testiras softver.
U VM6 su dodali i VNC i API za kontrolu tako da ce postati i fenomenalan nacin za demonstraciju korisnicima preko VNC, bez trial verzija i sl.

Ne znam u kojoj meri se na globalnom trzistu koristi ESX, Xen i slicno za virtualizaciju servera, ali sam vec u nekoliko firmi video prebacivanja fizickih na virtuelne server, u vecini slucajeva su prebaceni na jaci hardver, ali sve u svemu za mesec dana vec vrate taj novac, jer ustede na struji i odrzavanju. Ovo je samo za servere koji nisu potpuno iskorisceni, ili ako novi hardver moze sve da ih podrzi, inace nema logike prebacivati server koji je 90% utilized.

....to se i ja pitam, sa 6 raptora rade tamo?
salu na stranu, kako rade i da li uopste rade printeri, scaneri itd...
Adobe 7/8 je potpuno funkcionalan? ili nije uopste?

Printeri i scanneri radi odlicno - USB je malo zeznut, jer mora rucno da se klikce da bi se prikacio USB uredjaj. Ali rade odlicno. Mrezni printing radi (u oba smera).

Photoshop nisam probao; daj mi samo ideju sta da isprobam za odziv/brzinu i mogu da probam.

Uf, pa sad cu da smislim nesto, radis na Xeonima?
Oni imaju VT, kolko bi izgubio na performansam ako bi koristio D945?
koliko bi mogao da ocekujem zauzece CPUa? Ako je Vm u idlu recimo?
Si probo adobe acrobat? dal radi printanje iz acrobata?
Od x64 mi ne odustaje se, pa bi VM stavio za 16bitne programe i jos neke zezalice.
Jel radi OpenGL? makar malo...

evo neki bench za virtuelizaciju, ne znam kakav je...
http://www.spec.org/benchmarks.html#virtual

ovde imas za OpenGL, ako to uopste i radi pod VM...
http://www.spec.org/gpc/downloadindex.html

a mozes i cinebench, da vidimo zauzece CPUa, kolko otpada na VM
http://www.maxon.net/pages/download/cinebench_e.html

uf, nisam te valjda smorio nadam se.

Poslednja izmena:
Uf, pa sad cu da smislim nesto, radis na Xeonima? Oni imaju VT, kolko bi izgubio na performansam ako bi koristio D945? koliko bi mogao da ocekujem zauzece CPUa? Ako je Vm u idlu recimo?
<5%. Sve sto nije privilegovana instrukcija je jako malo usporeno. Znaci ako:
- VMWare ne swappuje memoriju (ima dva podesavanja za to)
- PS ne dira disk
imaces malo usporenje u odnosu na fizicku mashinu.
E sada, ako PS cita sa diska, to je gomila dodatnih privlegovanih instrukcija, koje ce usporiti rad - ali samo taj deo (znaci citanje sa diska).
Ne kapiram samo zasto bi stavio PS u VM-u?

Si probo adobe acrobat? dal radi printanje iz acrobata?
Nemam povezan printer, trenutno, samo sam isprobao ranije da li radi.
Sam reader radi perfektno brzo, mada to i nije zahtevni app.

Od x64 mi ne odustaje se, pa bi VM stavio za 16bitne programe i jos neke zezalice.
Jel radi OpenGL? makar malo...
Aha.. a zasto onda PS u njemu?🙂 Ne znam za GL:

evo neki bench za virtuelizaciju, ne znam kakav je...
http://www.spec.org/benchmarks.html#virtual
Jos uvek ne postoji ;-)

a mozes i cinebench, da vidimo zauzece CPUa, kolko otpada na VM
http://www.maxon.net/pages/download/cinebench_e.html
uf, nisam te valjda smorio nadam se.
Kein problem, javljam kad skinem i probam.

OK, nije bas cim skinem, posto forum nije radio ;-)
Evo rezultata u formatu Slika - Host [Guest]

Cine_CPU.jpg - XP32
Cine_Dual_VPU.jpg - XP32 XP32_VM sa 2CPU-a (jedva koji sekund sporije od obicnog XP32)
Cine_V64.jpg - XP32 Vista64/Cine32, 1CPU
Cine_V64_64.jpg - XP64 Vista64/Cine64, 1CPU
Cine_VPU.jpg - XP32 XP32, single CPU!!!

Iskreno receno, ne znam kakvi su rezultati u odnosu na druge sisteme.
Ono sto je interesantno jeste da je XP32 na single-CPU testu SPORIJI nego XP32 unutar VM-a (pod XP32) na single CPU. CPU utilization kada je XP32_VM, 1CPU radio je bio 25% (znaci jedan procesor), tako da ne shvatam kako je Cine unutar VM-a bio brzi nego na samom XP-u;-)
Sada cu pokrenuti 4 VM-a istovremeno da vidim kako ce raditi.

Prilozi

• Cine_CPU.jpg
    Cine_CPU.jpg
    93.8 KB · Pregleda: 42
  • Cine_Dual_VPU.jpg
    Cine_Dual_VPU.jpg
    96.9 KB · Pregleda: 42
  • Cine_V64.jpg
    Cine_V64.jpg
    94.9 KB · Pregleda: 45
  • Cine_V64_64.jpg
    Cine_V64_64.jpg
    95.2 KB · Pregleda: 35
  • Cine_VPU.jpg
    Cine_VPU.jpg
    94.9 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
4x XP32_VM pod XP32 - total score 1382, poceli su sa razlikom od oko 5 sec 1 i zadnji VM (ne mogu brze da klikcem).
Tsk tsk - VM brzi od obicnog kompa ;-)
(OK, ima dobro objasnjenje zasto je ovo nije dobar i tacan bench;-)

Sve u svemu, sam Cinebench nije previse sporiji u VM-u (pogledajte Dual_VPU i uporedite sa CPU slikom), ali OpenGL u samom VM-u je .... beskoristan.

Za VM planiram da koristim Lightscape (jeste da je OpenGL krsh al nista inje gori od onih graf kartica kad je ovaj program bio aktuelan>'99, smesno!) a od Adoba mi ustvari treba printanje u pdf, otvorim recimo ACAD i odstampam u PDF umesto na obican printer.
To moze i sad na x64, al sve zamene za acrobat stampaju rasterizovanu sliku iz ACADa, dok Adobe acrobata zadrzi vektore sto je super stvar za kasniju obradu.
Bitno da VM i ne trosi CPu previse a skoro da je funkcionalan u svakom pogledu.

moze da bude brzi zato sto virtuelne masine mogu da imaju problem sa merenjem vremena tako da ti vreme na virtuelnoj masini i na native nije isto...

Znam za to, ali sam uporedno pustio da rade obe mashine @ single CPU, pa je VM ipak bio brzi. Posto VM ne moze da sequential pretvori u multi-threaded algoritam on the fly, verovatno je nesto drugo (mozda ume da inteligentno koristi memoriju na 5000X chipsetu). Ne razumem se u Cinebench da pretpostavljam dalje.

Nazad
Vrh Dno