Šta je novo?

VirtualDub ... koji filter za ... ?

Nuc

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
620
Dakle preko TV karte uradim capture i onda to pakujem u DivX

e sad ... ima par kanala koji imaju slabiji signal i to se manifestuje u vidu vertikalnog shuma ...

kombinacija deinterlace i 2d cleaner ciste taj sum i to rade donekle dobro ali to nije to

pomocu kog filtera ja taj sum da uklonim?

Ne znam sta da ti kazem osim da eksperimentises jer imas gomilu Denoise i Smooth filtera za Virtualdub,a
rezultati vrlo cesto variraju od slucaja do slucaja . A taj problem nisam imao posto grebujem sa kablovske.

I ja grebujem sa kablovske ... mada na nekim kanalima ima shum

Koju TV kartu koristis i ako nije problem posalji ili okaci jedan process settings

pozdrav

TV kartica Terratec Cinergy 400, E sad posto mi nije najjasnije sta si me pitao,objasnicu ceo postupak uz
napomenu da nisam neki ekspert.Grebujem u 720 x 576 sa Huffyuv (Predict left) ili Picvideo MJPEG 3 (19)
kodecima ,Audio PCM 44,100 Khz,16bit,stereo/mono.Naravno u Virtualdubu. E ovo te valjda zanimalo
(procesing)znaci to (capture file) opet otvorim sa Virtualdubom i stavim sledece filtere :
Deinterlace MAP (default)
resize(precise bilinear) 640 x 480
null transform (iseces letterbox i ostale nebitne delove slike)
Napomena : ova kombinacija Crop after Resize oce da pravi probleme pri Crop podesavanju
ali meni je uvek potrebna jer Resize u 640 x 480 koristim da bih povratio Aspect ratio sa TVa 4:3
a posle uvek moram da isecem smece
Kodek koristim Xvid 1.0.3 u 2pass sa bitrateom od 900 do 1300 kbps
Audio : Lame ACM (najcesce) 128 kbps, 44.1khz,mono,CBR
Ponekad od video filtera koristim i Logoaway
Ne volim da koristim bilo sta drugo osim ova 4 filtera jer jos bilo sta da dodas ubijes se od dosade
dok zavrsi, a i ovako je kvalitet prihvatljiv.Toliko.

Mene interesuje samo nesto,ako mozes da odgovoris.

Kako to grebujes u virtual dubu.Ako sam dobro razumeo ti u virtual dubu direktno grebujes sa tv karte.Mislim jer ides na opciju Capture AVI pa tu podesis taj huff kodek i ostalo.Da li tako radis,ili prvo snimis sa TV karta film pa tek onda pravis u divx iz virtual duba.

I jos jedno pitanje.Jer bolje kad se film uveze u virtual dub da se prvo stavi filter deinterlaced pa tek onda resize.

pozdrav

I jedno i drugo Serbianboss.Da prvo idem na Capture AVI ,ali slucaj za moju karticu je pomalo ******* jer
nesto nevalja sa drajverima,tako da je malo nezgodno podesiti Source(tj. tv kanal sa kojeg hoces da snimas) i moras da stavis Display mode-Preview i tada dobijes ton i zelenu pozadinu,a slika se pojavi tek kada pocnem da
snimam(da ne verujes).Ovo je slucaj samo sa Cinergy 400/600 za ostale ne znam.Tako da mi jako smeta sto
nemogu da bujim u tv i kada naleti nesto zanimljivo samo opicim snimanje.Drugi programi nemaju ovaj problem
(virtualvcr,iuvcr.flyds,TVsoftware)ali oni su mnogo vise skloni dropovanju frejmova od virtualduba.
Kada zavrsim snimanje izadjem iz capture moda ,otvorim taj fajl i uradim 2pass xvid.
Preporucuje se da Deinterlace filter uvek bude prvi(iako ovo dosta usporava kompresiju)

Ok.
Ja imam pinncle pctv stereo karticu i uglavnom grebujem preko programa koji sam dobio uz nju.Medjutim i WinDVR3 po meni bolje radi grebovanje.
Ako mozes da mi kazes jos jednu stvar.
Kao sto rekoh ja prvo grebujem fajl u mpeg 2 i tek onda ga otvaram u virtual dub.
Ako mozes da mi kazes kako da podesim xvid kodek.On ima puno opcija pa neznam kako da ga podesim.Znaci kad ucitam fajl u virtual dubu ja prvo ubacim filtere add deinterlace i eventualno add resize.Pa tek onda stavljam kodek,uglavno sam stavljao 5.2.1 divx.Aj objasni kako je najbolje po tebi da podem xvid.

pozdrav i hvala

Nije ni to lose snimanje u MPEG2 daje bolje rezultate na signalima sa sumom a i relativno malo mesta zauzima.
Za xvid drzi ga na defaultu (sasvim je prihvatljiv kvalitet).Eventualno ukljuci Adaptive quantization.Za prvi
i drugi prolaz sva podesavanja filtera i kodeka moraju biti identicna.Jedino sto se razlikuje sto u prvom
prolazu mozes da iskljucis zvuk na Audio - none (dont process audio ili tako nesto) ovo moze da ustedi vreme.
Znaci podesis Xvid na Two pass,first pass ides na Save as AVI i cekas dok zavrsi i generise stats file.Kad zavrsi
sada podesis Xvid na Two pass,second pass i uneses Target bitrate ill Target size.Sada isto ukljuci audio,tj.
prebaci na Full procesing i podesi kompresiju na MP3.Opet Save as AVI i to je to.Nece svaki Virtualdub da
otvori MPEG2 ali Virtualdubmod sigurno hoce.

Izvini sto ovoliki pitam ali mi nesto nije uspelo.

Evo kako sam radio,pa pogledaj da li sam negde pogresio.

Startovao sam virtual dub mpeg.Bez problema je ucitao fajl.Potom odem u video filter.Tu ubacim deinterlaced-duplicates field 2.Onda ubacim filter resize i stavim rezoluciju 640x480.Onda odem u Audio i tu iskljucim zvuk(No audio).
Onda odem u video Compression i izaberem XviD Mpeg4 codec.Kodek podesim kao sto si reko Two pass,first pass.Onda odem na file-save as avi.I to uradi ok.Kad je zavrsio nisam izasao iz programa(nadam se da tako treba) nego sam odmah otisao u video-compression.Tu sam isto izabrao xvid codek.Tu sam sad izabrao opciju Two pass,second pass ext.Mada pored njega postoji i two pass,second pass int.Ne znam u cemu je razlika ali ja sam izabrao ovaj prvi.Isao sam na ono Advanced,ali nigde nisam video opciju da mogu da namestim da mi fajl stane na 700 MB.Gde se to podesava.
Posle sam isao na Audio i izabrao full processing mode,i stavio source audio.Pa sam isao na compression i odabrao mpeg layer 3 24kbit 16000 Mono.I onda sam isao file-save as avi i onda me je pitao da li hocu da potvrdim fajl(znaci rekao je da taj fajl sa tim imenom postoji i da li hocu da ga potvrdim,i ja kazem da hocu).
I ovde nastaje problem.Izbaci mi poruku Video compression error:An unknown error occured (may be corrupt data). (error code-100).
Sta bi to moglo da bude.I onda nece da radi.Kako bi to mogao da resim

Predugacko sam napisao ali vidi da li sam negde pogresio.Bas sam resio da isteram do kraja ali nece nikako.Cak sam skinuo i virtual dub mod i sa njim pokusao ali i tu isto ispise.

Pozdrav i ziveli

Taj xvid kodek ti je mator,a ako ga vec korsitis izaberi Two pass,second pass,int u drugom prolazu i radice
A za deinterlace filter stavi opciju Blend

error code 100 u Vdubu zanci koruptovan fajl (frame). Verovatno se u status bar-u i vidi frejm na kojem je zapelo. To se redovno desava ovima sto snimaju filmove sa DVB karticama, pa koriste program za opravku mpeg fajla.
Znaci, pre nego sto otvoris fajl u vdub-u propusti snimak kroz PVAStrumento, besplatan program za popravku mpeg fajlova.

Za deinterlace koristi naprednije filtere, ovaj blend zamuti sve brze scene:
smart deinterlace... http://neuron2.net/
Asvzzz deinterlace
Deinterlace MAP
itd

Poslednja izmena:
Jeste bio je problem u xvid kodeku verzije 1.0.2.
Skino sam verziju 1.0.3 i taj problem error se sad nije pojavio.
Isto je tacno za deinterlaced filter koji dolazi sa virtual dub.Slika je zaista mutna.Videcu za ove filtere sto ste napisali.

pozdrav

Nadam se da si uninstalirao 1.0.2 pre stavljanja 1.0.3, inace moze da brljavi oko bitrejta...

Normalno,izbriso xvid restartovo komp pa tek onda instalirao ovaj 1.0.3

pozdrav

Jeste da je offtopic, ali koje filtere koristite pri konverziji sa Dr.Divx-om (ako ga jos neko koristi), pri konverziji grebovanog materijala sa TV-a?

Nazad
Vrh Dno