Šta je novo?

VirtualDub ... KeyFrame vs. velcina fajla ?

Nuc

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
620
Da li prilikom kompresije nekog video materijala broj keyframeova utice na velicinu finalnog fajla

npr.

Ako recimo kompresujem neki grabbovani materijal od 1h i koristim divix 3.11 lowmotion (900kbs, keyframe every 10s) da li ce povecanjem broja keyframeova biti povecana ili promenjena velicina finalnog video filea?

u principu DA.
Svaki keyframe nosi kompresovanu, ali celokupnu informaciju nekog frame-a. Svi ostali tzv. deltaframe-ovi nose isto kompresovane ali usput i nepotpune informacije, odnosno imaju samo informacije koje su se promenile u odnosu na keyframe.
Npr. ako imas statican kadar u kojem se nista ne desava, znaci sve je isto kao da stoji fotografija 2 sekunde. Prvi, keyframe nosi sve informacije o toj slici, a ostalih npr. 49 frame-ova trebalo bi da nose samo informaciju da se pozivaju na taj prvi keyframe i u stvari stalno prikazuju njega.

Nuc je napisao(la):
Da li prilikom kompresije nekog video materijala broj keyframeova utice na velicinu finalnog fajla
I da i ne... Teorijski da, u praksi ne toliko koliko sam bitrejt parametar. Svakako da utice na kvalitet kompresije, narocito izrazeno kod "oskudnih" bitrejta. Zato se i koristi 2-pass kompresija (2,3+...) kako bi se optimizovao algoritam i "pogodila" ciljna velicina fajla (= podeseni bitrejt).

Ja uvek stavljam keyframe na 25 ili 50 fps. Jednostavno, zelim da se kroz fajlove brzo "seek"-uje, a nisam primetio neki gubitak kvaliteta u odnosu na 5-10x veci interval (ponavljam, to dolazi do izrazaja tek kod izuzetno malih bitrejta gde je velicina bitna, tu interval i treba podesiti na vecu vrednost 100-300).

Hm... svi iole noviji codec-i imaju sistem da se postavi maksimalni broj frejmova izmedju dva keyframe-a, ali i da se detektuje promena scene koja je recimo veca od 80% slike i da se bas na tom mestu ubaci keyframe. Po meni je to i najlogicniji nacin koriscenja keyframe-ova.

Nazad
Vrh Dno