Šta je novo?

VIP optika - razvlače po NBGD?

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,445
Prethodnih dana su na NBGD kopali, bušili i postavljali optiku. Ugao Bulevara Mihajla Pupina i Džona Kenedija.
Slične radove sam video i u obližnjim blokovima.

Pitao sam nekog šta rade (pošto nam razroncaše parking, a Telekom optiku već imamo), on mi pokaže nekog tipa, pitam njega, kaže "Postavljamo optiku za VIP"

Da li je to interna mreža za A1 ili i oni kreću sa širenjem last mile infrastrukture?

Isto mi je receno pre godinu ipo na B.Kosi.

Postade unosan biznis to prekopavanje i razvlačenje kablova po gradu. Mogli bi kao sa tramvajima da naprave od kablova kontaktnu mrežu pa trolama do krajnjih korisnika. Lakše njima a i nama.

Danas je do mene došla info da traže podizvođače za Kragujevac, u pitanju je gpon infrastruktura za krajnje korisnike.

Na Miljakovcu su razvukli pre više od godinu dana. Mirijevo kopaju u Koste Nađa. Priča da će i oni na tržište traje skoro dve godine. Samo oni rade svoju infrastrukturu. Neće skoro nuditi GPON, makar interno informacije što imaju menadžeri šopova.

Raskopali su i celi Tošin bunar i M.Milankovića. Ide optika za krajnje korisnike

Raskopali su i celi Tošin bunar i M.Milankovića. Ide optika za krajnje korisnike
A ima li koja insajderska informacija koji servis (osim interneta) će nuditi preko optičke mreže?
Ne verujem da će se zadržati samo na internet servisu ne isplati se.
Cene sve manje protok i upload sve veći. Za download neću ni da pričam to je otišlo u nebesa.

Pa biće klasična ponuda, tv-net

Kod mene danas Telenor svratio, rekoše da uvode internet i valjda tv preko optike kroz mesec-dva pa kao upisuju ko je zainteresovan.

Zašto da ne? I MTS je uvlačio optiku i bez ponude, i bez cenovnika, a bogami i bez prikupljanja zainteresovanih.
BTW, priključenje "Telenor" optike rade Telenor ekipe. Od opreme ide Huawei ONT i ZTE ruter. Za sada radi OK (što se i očekuje pošto koristi MTS mrežu). Po stanu vlakno sprovode kroz neki minijaturni zaštitni bužir, koji je samolepljiv pa je celom dužinom zalepljen za zid. Vidi se malo više nego samo vlakno, ali deluje robustnije.
Pozdrav

Ako je reč o uvođenju u stan a ne o uvođenju u zgradu na osnovu čega se dolazi do zainteresovanosti?

Ne pričam o ugađanju, nego na tržištu uvek ostanu do dva velika igrača. Može samo da se menja ko je u pitanju.

To što većina korisnika se tako ponaša ne znači da će neko zahvaljujući izboru sada moći da izabere nekog trećeg, četvrtog, petog operatera.
Ranije je bio samo jedan operater i to sa uglavnom slabijom infrastrukturom nego ovo danas, tako da ako se neko seli sada ne mora da razmišlja da gasi paket kod starog operatera jer nema uslova za nastavak usluge na novoj adresi.
Ili ako neko želi da uvede uslugu dva ili više operatera do sada nije bio u mogućnosti, a sada će moći.
Ima bezbroj mogućnosti

Zašto da ne? I MTS je uvlačio optiku i bez ponude, i bez cenovnika, a bogami i bez prikupljanja zainteresovanih.
BTW, priključenje "Telenor" optike rade Telenor ekipe. Od opreme ide Huawei ONT i ZTE ruter. Za sada radi OK (što se i očekuje pošto koristi MTS mrežu). Po stanu vlakno sprovode kroz neki minijaturni zaštitni bužir, koji je samolepljiv pa je celom dužinom zalepljen za zid. Vidi se malo više nego samo vlakno, ali deluje robustnije.
Pozdrav
Imaš li neki insajd info u vezi paketa i kombinacije sa mobilnom linijom? Ili će biti samo rebrendiran MTS Box, eventualno bez obaveznog fiksnog broja?

Po stanu vlakno sprovode kroz neki minijaturni zaštitni bužir, koji je samolepljiv pa je celom dužinom zalepljen za zid. Vidi se malo više nego samo vlakno, ali deluje robustnije.
Pozdrav

Do kog mesta koriste MTS infrastrukturu? Ako u ulazu postoje MTS razvodne kutije, Telenor će sada postavljati nove kutije ili koriste i taj poslednji kabal?

Ili jednostavnije, imam genijalno uvučen MTS optički kabal. Istekla ugovorna obaveza. Ako Telenor da dobru ponudu, zašto da ne predjem, ako ne mora da uvlače drugo vlakno.

Do kog mesta koriste MTS infrastrukturu? Ako u ulazu postoje MTS razvodne kutije, Telenor će sada postavljati nove kutije ili koriste i taj poslednji kabal?

Ili jednostavnije, imam genijalno uvučen MTS optički kabal. Istekla ugovorna obaveza. Ako Telenor da dobru ponudu, zašto da ne predjem, ako ne mora da uvlače drugo vlakno.
Poslednji ide Telenor kabl.
ako imas Telekom lako ces moci na Telenor

Telenor kabl se priključuje na MTS optiku u razvodnoj kutiji koja se nalazi na spratu u hodniku.
Pozdrav

@rafiki
Da li to važi i za Supernova optiku (pošto su sad deo MTS)?
Ja sam koh hotela Jugoslavija, i pored SBB imam i Supenova optiku.

Ako pitaš da li će Telenor ići i preko Supernova optike - ne znam.
Btw, pricamo o Telenor optici preko MTS i Supernova mreže u temi za VIP :)
Ima moderator da nam... :
Pozdrav

Vrh Dno