Šta je novo?

VIP Laptop itd saveti i info

Alekre

Cenjen
Učlanjen(a)
23.11.2012
Poena
151
Moji su uzeli notebook u Vipu sa mobilnim netom od 20gb jer je burazer na operaciji i bice skoro pa pola godine u bolnici pa da ima neku zanimaciju jer sedeti jedan dan u cetiri zida je mnogo a tek par meseci. Nazalost tamo nema wirelessa niti ga hvata iz nekog pravca pa smo se zato i odlucili za ovu kombinaciju u VIP.

Teorijski je to super zvucalo, medjutim kada sam se konektovao i instalirao im sve sto treba (operu, adobe) i 10 ak min browsanja napakovao je vec 180mb. Odmah nakon toga sam iskljucio automatski update i mislim da je do toga. Medjutim, cak i kada se konektujem on pakuje kilobajte bez da radim ista u browseru? Malo sam se razocarao i imam osecaj da ce tih 20gb biti malo za jedan mesec za FB, citanje dnevne stampe i sl. Da li je to normalno ili treba jos nesto da podesim/pretresem?

Za to sto si naveo bice mu dosta...a koliko ja znam i nakon tih potrosenih 20gb ima i dalje net...samo je ogranicena brzina...ali opet za surf dovoljna....

Isključi update u svakom programu koji je instaliran, update-a se ručno po potrebi kontrolirano..... Dalje kada si u Operi na f12 blokiraj sve pop upove, od ekstenzija za Operu instaliraj NoAds Advanced i AdBlock.

Ako i dalje sam troši može biti do nekog software-a koji je došao sa netbookom, a dodatno lako proskeniraš sa Malwarebytes, Superantispyware i Hitman Pro da eliminiraš bilokakvu gamad ako je ima..... pobere se i preko usb-a naravno.....

@Kidence, ne do 64Kb/s (Do 0.06Mb/s) nije dovoljna brzina za surf osim ako ne misliš izgubiti živce na tome. Rađe ne. :)

Poslednja izmena:
ne do 64Kb/s (Do 0.06Mb/s) nije dovoljna brzina za surf osim ako ne misliš izgubiti živce na tome. Rađe ne. :)

A seti se ranije kako je bilo na dial-up-u... :) Ako su kesirane strane...nece biti toliko strasno :D

I dalje se vodim da nece tako lako napakovati 20gb jer ce FB tu biti najveci potrosac zbog mnostvo slika i manjih igara.
Sutra cu ga detaljno pretresti pre nego sto ga odnesem na koriscenje pa cu se javiti ukoliko i dalje bude pravio ''saobracaj'' bez da je u browseru i sl.

@Kidence Hoće prijatelju koristim vipov net u hr isti je pad na do 64Kb/s; ne trebam se sjećati dial up-a. Ne trebam ni napomenuti da su u vrijeme dial up-a stranice bile puno "lakše" nego danas......

Konkretan primjer, ovaj forum ili bilo koji ću otvoriti od prve nekako a u slijedećih 5-6 pokušaja neću...... ;)

@Alekre ja sam ti napisao što bi kao prvo trebao napraviti...... Pozzzzz. :)

Poslednja izmena:
Ma 20GB je vise nego dovoljno za mesec dana, to je oko 700MB dnevno. Instaliraj Zone Alarm ili neki drugi firewall i onemoguci pristup tim "tihim potrosacima", pa nece nigde da cure megabajti. Ako VIP nema aplikaciju za pracenje potrosnje, ne bi bilo lose da mu ubacis i to.

Sestra koristi 1.5GB na mobilnom i skoro sav FB gleda preko njega, i ne uspeva da istrosi ni pola GB a sigurno puno koristi isti. YT koristi takodje, ali YT nije veliki potrosac na mobilnom - JESTE na kompu. Jedan spot recimo u HD-u izadje oko 100MB/min ili 30-50MB/min za 720p.

Dialup ranije je mogao da funkcionise - jer je net bio okrenut dialup konekcijama. Sada ni GMail osnovni ne moze normalno da se otvori na GPRS bez gubljenja zivaca :)

Instalirao sam Noads i adblock, iskljucio windows update i sada ne pakuje mb. U pocetku je poceo, napakovao nesto i sada stoji mirno kada se ne koristi i na brzaka koliko sam proverio, sada je sve kako bi trebalo da funkcionise. Hvala puno na savetima, ja se nadam da ce od sada biti okej.

Imam vip-ov mobilni net 5gb, sasvim mi je dovoljno za mesec dana, znaci surf ,fb,yt povremeno , update win7(original) redovno radim i ne potrosim svih 5gb.E sad proslog meseca sam potrosio svih 5gb jer sam skidao par filmova namerno kako bi potrosio ceo saobracaj u fullu i ujedno da proverim kako radi net sa smanjenom brzinom. Ali sam se prijatno iznenadio jer je net radio gotovo isto kao da je u full-u. U pitanju je bilo cisto surfovanje ,mail i pregledi stranica,da napomenem da takodje radim redovni update antivirusa. Tako da smatram da je 20 gb ne dovoljno nego i vise nego normalne potrebe za netom za 30 dana.

Poslednja izmena:
Ako već koristi operu možeš da mu uključiš i opera turbo. Troši manje neta tako.

Instalirao sam Noads i adblock, iskljucio windows update i sada ne pakuje mb. U pocetku je poceo, napakovao nesto i sada stoji mirno kada se ne koristi i na brzaka koliko sam proverio, sada je sve kako bi trebalo da funkcionise. Hvala puno na savetima, ja se nadam da ce od sada biti okej.

Nema problema. :)

Imam vip-ov mobilni net 5gb, sasvim mi je dovoljno za mesec dana, znaci surf ,fb,yt povremeno , update win7(original) redovno radim i ne potrosim svih 5gb.E sad proslog meseca sam potrosio svih 5gb jer sam skidao par filmova namerno kako bi potrosio ceo saobracaj u fullu i ujedno da proverim kako radi net sa smanjenom brzinom. Ali sam se prijatno iznenadio jer je net radio gotovo isto kao da je u full-u. U pitanju je bilo cisto surfovanje ,mail i pregledi stranica,da napomenem da takodje radim redovni update antivirusa. Tako da smatram da je 20 gb ne dovoljno nego i vise nego normalne potrebe za netom za 30 dana.

'ajde molim te ovaj mjesec kada pređeš paket pošalji speedtest da vidim da li su te uopće spustili na do 64 Kilobita.... Da radi gotovo isto kao i na normalnoj brzini baš i ne..... :)

Ako već koristi operu možeš da mu uključiš i opera turbo. Troši manje neta tako.

Može, samo što ako imaš koliko toliko dobru normalnu brzinu turbo samo smeta...... jer je predviđen za male brzine. A sa druge strane puno puta ga treba moliti da radi na do 64Kb/s kada bi najviše i trebao valjda mu je to presporo čak i za njega. :)

Danas smo ga malo testirali, ponekada pocne da melje neki update pa stane, ne mogu da otkrijem sta je. Mada cim sam iskljucio windows update nema tu sta puno da potrosi sta god da updejtuje. Nadam se da sam u pravu?

Jedna stvar mi samo nije jasna oko Skype, radi dobro, poziv/poruke ali kada ubacujem novi kontakt kaze da nemam konekciju, a inace sve radi oke? O cemu se radi?

Ne verujem da iko ziv moze da rastumaci te bagove u Skajpu. Otkako ga je preuzeo M$, sve je gluplji. Ako imas "kucni" internet, apdejtuj sve dok se ne predje na ograniceni protok.

700 mb/d za kucni surf je solidno dobro zaista... sat na forumima, fb, blicu nije ni 200 mb... cak i YT ne jede mnogo ako se ne forsira hd.

@damir d

evo skrinovi, ispuco sam 5gb(prvi skrin) , u drugom skrinu skidam program virtual dj oko 40 mb je a brzina na skrinu je oko 320 a ide do 400 otprilike, max je 500 znaci kao u full-u !! ..... u prilogu skrinovi....

Prilozi

• vip net skrin.doc
    453.5 KB · Pregleda: 30
Ok a sada probaj jednostavno http://speedtest.net

Ovo je prvi i zadnji puta prije više od godine kako sam ja pao na tih do 64 kilobita tj. do 0.06Mb/s i ne bih više hvala. :)

Ne, lažem još jednom sam bio na do 64...... kopam po forumu gdje sam bio postao te velike brzine tada..... već sam i ja zaboravio..... :)

To je do 64 Kilobita, do 0.06Mb/s, do 8 KiloBajta..... ;)

Poslednja izmena:
da, protok je zaista los,ali surf po stranicama je samo za nijansu sporiji, download naravno ne vredi raditi . Ovo kazem zato
sto sam ranije imao mobil net na telenoru gde je nakon potrosenih gb u fulu veza bila ocaj gde sam cekao skoro minut da mi
otvori mejl ! znaci po meni vip-ov netje dosta upotrebljiv i posle isteka ful paketa. obican surf je bas pristojan osim ako neces
nesto da skidas,gledas yt i sl... u prilogu skrin testa.
poz

Prilozi

• vip test.doc
    503.5 KB · Pregleda: 28
Znam ja dobro što možeš sa tom brzinom ovo što ti imaš je EDGE tih 0.19Mb/s tu već možeš nekako normalno surfati ali to nije do 64Kb/s to je onda 192Kb/s. Ali to što sam ja stavio forum pa neku temu otvaraš 3 minute... ako ga uopće i otvoriš hehe. A za sami speedtest treba 5-10 minuta ako ga uopće i uspiješ napraviti.....

Ta brzina ti je otprilike onda do 24KB/s (KiloBajta) dakle ovo gore što si imao od 320-400KB/s nisi još bio na manjoj brzini jer 5GB ima 5120MB.... Super što imaš EDGE i to je bolje od ova do 64Kb/s što imam ja...... ;)

Nazad
Vrh Dno