Šta je novo?

Vintage audio

• Začetnik teme Začetnik teme capone
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

capone

Cenjen
Učlanjen(a)
26.01.2016
Poena
180
Kako tv skoro pa i ne gledam, radio je uključen po ceo dan. Zavisno gde sam, dnevna, spavaća soba, garaža, selo, terasa, kačara... na svakom mestu ima, tako da ih imam blizu 10. Kako su sve to stari aparati (prosek im je sigurno preko 50 god), vremenom mora neki da se pokvari i zameni drugim, jer je majstore za takve stvari teško naći u mom kraju.

Do sad uopšte nisam obraćao pažnju kakve prijemnike nabavljam, ali bi i kod tih starih trebalo prvo proveriti jesu li mono ili stereo. Pa npr prvi je mladji 10 god, al' je zvuk "bogatiji" kod drugog. Gledam sad neke oglase, pa me zanimaju ovakvi hi-fi uredjaji, mogu li i kako rade bez naknadnih zvučnika?

Ne mogu naravno, u pitanju je stereo risiver, stoji u opisu uredjaja

Loudspeaker
- This model requires external speaker(s)

jer je majstore za takve stvari teško naći u mom kraju.

ako si iz okoline Jagodine mogu da ti preporučim jednog starog asa. Ne radi više ali voli da prihvati s vremena na vreme neki interesantan posao. Ako voliš radio aparate, pogledaj ATS Mini Ver.4

Sa njim si prešao igricu

Iz zlatiborskog kraja... Nije mi gušt minijaturno i moderno, mada imam i jedan na solarnu energiju kada smo u prirodi. Ali oni gabaritni sa preko 5kg, sa nekim lepim dizajnom, posebnim zvukom su stvarno odmor za dušu (iako ima sve manje dobrih stanica). Nego me malo buni ta podela radio hi-fi, radio receiver, radio tuner... Koji ima najbolji zvuk?

@Generator tako sam i mislio, al reko bolje da pitam. Znači hi-fi i risivere ne uzimati bez zvučnika, a tjuneri su sa integrisanim....

Stari radio aparati su su sa ugradjenim zvucnicima, sve ovo sto je u kategoriji samostalnih komponenti, risivera, tjunera, dekova zahteva zvucnike.
Imas teme na forumu o HI-FI-ju pa prolistaj ako te interesuje

Nego me malo buni ta podela radio hi-fi, radio receiver, radio tuner... Koji ima najbolji zvuk?

Ovaj model o kome sam ti pisao ima najširi spektar upotrebe a i stanica. Može da se poveže na pojačalo, može da se nosi napolje, a može i da mu se "budži antena". Veoma dugo je Onkyo integra bila sininim za odličan radio. Ovaj ga jeda za doručak u svakom kontekstu.

Tvoj problem bih rasčlanio ovako.

• Ako voliš "Vintage" onda sređivanje starih, i evenutalnu nadogradnja postojećih zvučnika i kondenzatora.
  • Ako voliš samo radio ATS Mini Ver.4
  • Ako želiš nadogradnju na postojići Hi Fi sistem onda ATS Mini Ver.4 + antena po potrebi (zaviši šta želiš da hvataš)

Radio receiver, radio tuner nemaš potrebe da gledaš. Sve je otišlo u drugom pravcu. Na bolje.

Poslednja izmena:
Postoji li neki upgrade za prastari radio koji nema FM? Keva ne da da se baci, pa makar da se nabavi neki pcb sa fm ili čak dab..

Има добре звучнике. За то доба, то је био квалитет. Ретко сам виђао стерео радио пријемнике.

Da zamenim zvučnike, to mi je ok, ali šta da ubacim unutra da zadržim tastere, potenciometre.. Ne verujem da tako nešto postoji. Moralo bi da se pravi.

I ja imam onaj kosmaj iz 40tih godina prošlog veka, ali nema ukv... Jedino da se ubaci nešto kao radio za auto pa da se povezuje, nemam pojma... Uglavnom sam se ponovio ovih dana, biće i slika...

Gledam sada ovako nešto:

EDIT:

Moj je tačno ovaj model:

Poslednja izmena:
PXL_20251217_054312407.jpg

Jedan je wega, nisam pre imao ovu marku, ali je odličan... Drugi "novitet" mi je grundig 2147 iz 61' ali je već u selu na svom mestu.

PXL_20251217_055814904.jpg
PXL_20251217_055822287.jpgPXL_20251217_054507458.jpgPXL_20251217_054530966.jpg
Još dva Telefunken i Nordmende aparata u gradu, kasnije slike iz sela...

I ja imam onaj kosmaj iz 40tih godina prošlog veka, ali nema ukv... Jedino da se ubaci nešto kao radio za auto pa da se povezuje, nemam pojma... Uglavnom sam se ponovio ovih dana, biće i slika...

Gledam sad ovo, ima 6 tastera i 2x potenciometar 🙂 Neki elektroničar bi to mogao da prepakuje, ja mislim, ali bi morao negde da se postavi ekran..

1765963262836.png

U mom kraju sam ostao na jednom radio majstoru, a to mu je kaže veliki posao i ne bi mogao da naplati koliko treba... ***, za iste pare će da popravi lupam 2 led TV-a za pola sata, lupam...

Ipak mi je potrebniji za neku popravku ako zatreba, imam 5 kući, 4 u selu i 3 po komšiluku što sam poklonio...

Nazad
Vrh Dno