Šta je novo?

Viewsonic Viewpad 7 (7 inča)

zost

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2007
Poena
320
Zanimljem se ovih dana sa tabletom Viewpad 7 od Viewsonica koji se u nekim firmama može poručiti po ceni od 41 i kusur hiljada, a može se i kupiti u prodavnicama po nešto većoj ceni.

Taj tablet ima jednostavno sve što sam ja tražio, a što još uvek ne može ovde da se nabavi. Na internetu se mogu naći slični modeli, ali kada se doda prevoz, carina, PDV i kurirsko/špediterski troškovi onda sve ispadne (čak dosta) skuplje - a bez upotrebljive garancije.

Tablet je 7 inča (kapacitativni ekran), procesor je 600Mhz, RAM je 512mb, rezolucija je 800x460, na Androidu 2.2, ima GPS i telefon (treba ubaciti SIM karticu), prednja kamera 1,3 i zadnja kamera 3 megapixela ...

Znam da bi bilo bolje da je procesor brži i da je rezolucija veća. Ali, taj ekran dosta dobro izgleda i ja ne primećujem razliku kada držim i gledam u ekran veće rezolucije. Što se brzine tiče, ekran je dosta "odzivan" a aplikacije rade korektno brzo. Nemam iskustva sa drugim androidnim telefonima i tabletima, tako da ne mogu da upoređujem brzine.

Meni je 7 inča dovoljno i OK, 10 inča mi je mnogo i takav tablet mi liči na netbuk sa koga je skinuta tastatura. Gledajući Samsunga i specifikacije drugih 7 inčnih tableta sa sličnim karakteristikama na IUnternetu, vidim da je ovaj Viewsonic apsolutno najmanji 7 inčni tablet (180x110x11,5 mm). Staje naravno u džep jakne/kaputa i ponekih pantalona i meni odlično zamenjuje telefon i netbuk u kraćim mobilnim situacijama.

Što se igara i videa tiče, meni to apsolutno nije prioritet. Izveštaji kažu da Viewpad 7 korektno reprodukuje 720p video snimke, ali ja to nisam isprobao. Za igre ne znam, mada je vrlo verovatno da je tu sporost procesora dosta primetna.

Izgleda da će Viewpad ostati kod mene. Imam kompaktnu i sasvim upotrebljivu stvar za internet, mejlove i telefoniranje. Jedina (za mene bitna) mana je što ću teže moći da ga prodam kad mu dođe vreme zbog (na papiru) slabije rezolucije i procesora :)

Najbolje je sačekati još malo (mislim da početkom februara kreće kod nas u prodaji) ViewPad 10s po ceni koja je isto oko 400eu, a mnoogo je bolja kupovina + kako su najavlili pojaviće se 3.0 Android za njega (isporučuje se sa 2.2 verzijom). Jedino ako baš insistiraš na 7" modelu, ali bi trebalo ViewSonic da izbaci i 7" tablet sa speifikacijama koje odgovaraju 3.0 verziji Android-a

Poslednja izmena:
Video sam ovaj ViewPad u izlogu w**w**-a. Mali, sladak uredjaj.. Nisam ga isprobavao posto me licno interesuju 10" tableti.
Ne bih da ti kvarim zabavu, pogotovo sto si rekao da ti je idealan za tvoje potrebe, ali ja mu vidim vise mana.
- rezolucija ekrana: sajtovi su vecinom optimizovani za ~1000px shirinu, tako da ce na taj ekran u glavnom biti problematicno prikazati sajt u celoj shirini, tj bice potrebno da se skroluje horizontalno ili da se odzumira (smanji) prikaz. Kakvi su ti utisci povodom toga?
- procesor: 600Mhz je dosta sporo.. mozda ce ti se neke aplikacije vuci (tu mislim, kad ih budes imao vise aktivnih u isto vreme). I nije tegra2 :D
- ram: 512mb je isto dosta slabasno.. malo za neke programe i multitasking.
Ostalo je sve manje vise ok. Ne sumnjam da moze 720p da izgura.
A i autonomija bi trebala da bude skroz ok, zbog malog ekrana i slabijeg procesora.
Cena bi definitivno trebala biti niza.
Kao sto je bata87 rekao, uskoro bi trebao da se pojavi ViewPad 10s sa (navodno) slicnom cenom i boljim hardware-om.
Samo sto nikako da se pojavi :p

10s bi trebao da se pojavi pocetkom februara (kao i svuda u Evropi) i po ceni od oko 400e ce biti dobra kupovina (za onog ko planira tablet), narocito kada se uzme cena Galaxy Tab-a

Ja sam baš tražio 7 inča sa telefonom. Tablet od 10 inča je prilično kabastiji i nijedan nema telefon. Ovaj Viewpad me je privukao još manjim dimenzijama i u odnosu na druge 7-inčne tablete. Ako bih tražio 10 inča (uz koji opet moram da nosim i telefon), uzeo bih pre klasični netbuk sa tastaturom.

Ovo je komfornije od 10-inčnog netbuka koji imam već par godina. Jeste da je ekran manji od netbuka, ali netbuk ili držiš u rukama pa ti je uvek jedna ruka zauzeta, ili ga staviš na sto pa moraš posebno da ga nameštaš da bi ga dobro video, naprežeš oči jer nema zumiranje kao kod tableta, itd.... 10-inčni tablet je još bolji, ali ne može da stane u džep.

Ne vidim nikakav problem sa internetom, osim veličine ekrana gde prilično pomaže zumiranje.

Biće naravno boljih uređaja, ali to je već ona zamka da uvek možeš čekati neku novu i jeftiniju tehnologiju.

Pre ovoga sam tražio onaj Kinpad i600 i njega još nema - još uvek samo pre-orderi.

@AtiRage: Kako slabašno 512Mb? Ni Galaxy Tab nema više RAM-a...

Ok, to mu nije neka velika mana, a nisam ga bas ni poredio sa Galaxy Tab-om.
1Gb je neki noviji trend za tablete na kojim ce se vise multitaskovati.
Tebi ce tih 512mb posluziti.

Ah zato je znaci EMMI stavio 7" na akciju za 44000, ja bas danas gledam i razmisljam se da je dobra prica

ali sad vidim da cu cekati februar da izadje 10" (neko je naveo ne znam ko da je ****** sto web stranice nisu uglavnom optimizovane za tu rezoluciju) i posto znam koliko me smara kad na telefonu moram da radim zoom in i zoom out definitivno ne zelim da to radim i na tabletu. Android 3.0 je dodatan razlog. Ocekivana cena 400evra takodje

Samo interesuje me da li ce i model od 10" imati GSM , slot za sim karticu,opcija telefoniranja mi je obavezna stavka? zna li neko?

Postojeći model od 10" ima 3G, model ViewPad10s će biti ili samo wifi ili samo 3G...uvozićemo verovatno samo wifi. Novi 7" model na Tegra2 će imati oba...

pa sta da rade oni koji bi recimo kao ja hteli 3G i dijagonalu 10" zbog vec pomenutih razloga?

Imaš ViewPad10 na Atomu pa možeš da kupiš... (model sa Benchmark testa).

Postojeći model od 10" ima 3G, model ViewPad10s će biti ili samo wifi ili samo 3G...uvozićemo verovatno samo wifi. Novi 7" model na Tegra2 će imati oba...

Kada se očekuje taj novi model sa 7 inča? Da li će imati GPS? Cena? Koja verzija Androida?

Pozdrav

Slao sam već na drugom threadu, ali evo: ViewPad7x - 7” (1024x600) Capacitive, Nvidia Tegra2 1GHz+, 8GB Memory 3.0, 3.5G, HDMI Android 2.3 Gingerbread, Dual Camera (5MP AF & 2MP FF) WiFi (b/g/n), GPS/AGPS, Bluetooth ad.
Dakle imaće GPS, cena se na zna još uvek (ne preko 500€), izlazi početkom juna.

A hoće li Viewpad 10s imati GPS, baš sam gledao na sajtu, i nigde se ne pominje.

Model sa 3G hoće, model sa WIFI neće.
Za nedelju dana mi stiže demo unit, odmah šaljem Filipu i Maxi..pa ćete moći među prvima u svetu da pročitate detaljan review!

Tja, ne mogu da verujem da su WIFI verziju ogolili za GPS, to sad svaki mobilni ima. A delovao je kao savršena igračkica :)

Razlog je da korisnicima koji neće uređaj koristiti kao telefon, pošto za to već imaju neki klasičan mobilni, ponudimo tablet koji će samim tim biti jeftiniji i imati sve druge funkcionalnosti uključujući Google sertifikaciju.
Mislim da je rešenje zgodno, da svako može da izabere po svom ukusu šta mu odgovara!

Pa u teoriji to jeste sve lepo.. ali meni treba wifi model sa gps-om :)

BTW zar nije hardware requirement Androida da uredjaj ima GPS?

ViewPad7x se pojavio i odmah nestao. Ukupno 500 komada za celu Evropu, žali Bože utrošenog PR-a. :)
Razlog sje neki problem sa fabrikom koja ih je sklapala za ViewSonic.
Biće tek na leto model sličnih karakteristika pod nazivom ViewPad G70 (1024*600, 3G, Capacitive Touch, Amlogic 8726-M31.0GHz/ Standard 1GB memory, iNAND 4GBstorage , front VGA camera, Back 2MP WiFi (b/g/n), G Sensor, Bluetooth 2.1+EDR, Android 4 (ICS) GMS).

Imace samo jedno jezgro?

Nazad
Vrh Dno