Da bi mogli da se menjaju kanali preko TV Tuner kartice iz bilo kojeg programa za grebovanje videa (znači i kod onih koji direktno ne podržavaju tvoju kartu) moraš imati drajvere po WDM standardu. Stari standard Video For Windows (VxD, VFW) je implementaciju TV Tuner funkcije imao preko externih fajlova (.dll, VxD itd...). Pošto je VFW standard promovisam još davno sa Win 3.1 ( ili 3.11 for Workgroups) postalo je očigledno da takav standard više nije odgovarajuči posebno na NT kernelu. MS je definisao WDM (skraćeno od Windows Driver Model) za multimedijalne ulazno-izlazne uređaje (zvuk, modemi, tuneri, capture karte itd...). Prednost tog standarda kod TV Tuner kartica je u tome što ti nisu potrebni posebni drajveri za Win98SE/ME i 2K/XP - WDM drajveri rade na svim mašinama na kojima je instalirana capture karta i Windows 98SE pa naviše. WDM drajveri imaju u sebi implementiranu opciju za podršku TV Tuner-a preko sistemski odrađenih rutina. Šta će to konkretno za tebe da znači? U okviru Virtual Dub-a imaćeš opciju kada odabereš "File>Caputure AVI..." pod "Source>TV Tuner" da menjaš kanale (Cable/Antena) i radio frekvencije (FM Radio). Sve to važi SAMO sa WDM drajverima. Znači pod VFW ćeš imati samo opciju da biraš vrstu ulaza (Tuner, Composite,S-Video), jer VDub od 600 kb nema podršku za bezbroj tv karti i tjunera.To mu nije namena, takve stvari moraju da se implementiraju preko drajvera. Na taj način će bilo koji softver koji je pisan za WDM interfejs da radi sa bilo kojom WDM Capture kartom. Znači samnjuje se vreme za pisanje softverske podrške u okviru svakog programa za svaku kartu ponaosob i povećava se kompatibilnost. To ne važi za JTV jer on ima svoje rutine za kontrolu TV Tunera pa se u okviru njegovog direktorijuma Tuners nalaze definicije za razne vrste tunera i kartica. To je verovatno učinjeno iz razloga kompatibilnosti.
Ja sam okačio dva generic WDM drajvera kod mene na sajtu.Drajvere sam probao pod Windows XP Pro, Detonator
23.11 i Pinnacle Studio PCTV karticom. U oba slučaja su radili (tj. rade još uvek jer koristim ovaj prvi od 250 kb) jako dobro. Drajveri su omogućavali (tj kod drugog od 120kb je radilo kako treba) i FM Tuning, iako običan PCTV nema FM Tuner u sebi već samo TV Tuner. Doduše u okviru BT878 čipa postoji podrška za Radio, ali je potrebno da deo za prijem signala bude imlementiran, jer se VHF i UHF (TV) razlikuje od FM/AM (Radio).
No i preko TV Tunera uhvati par stanica (iz VDub-a sam probao na gore opisan način, nisam se zamarao oko posebnog softvera za radio jer imam RDS Radio risiver van kompjutera).
Teoretski bi sa ovim drajverima trebalo biti moguće da svaka karta radi pod WinXP u kombinaciji sa npr. DSCaler-om. JTV neće nužno da proradi, jer je potrebno odraditi i podešavanje unutar samog programa (tu je pitanje da li je baš konkretna karta podržana u JTV). To važi i za BorgTV i on ima svoja interna podešavanja i ne osalanja se na WDM.
Ovi drajveri će prilikom capturinga u VDub-u omogućiti čitav niz opcija. Npr. postoji mogućnost reglaže oštrine slike prilikom grebovanja (kao na novijim TV aparatima) i sl.
U okviru drajvera postoji podrška za sledeće karte...
(označeno je u odnosu na lokaciju na download strani na mom sajtu, odozgo na dole)
Prvi drajveri...250 kb (imaju instaler i pitaju na početku za autodektekciju karte i ispišu šta su našli ili možete da iz padajućeg menija odaberete konkretan model karte i tunera). Drajveri su sa adrese
http://btwincap.sourceforge.net/
"MIRO PCTV",
"Hauppauge (bt848)",
"STB"
"Intel",
"Diamond DTV2000",
"AVerMedia TVPhone",
"MATRIX-Vision MV-Delta",
"Fly Video II (Bt848)",
"TurboTV",
"Standard BT878 (Hauppauge (bt878))",
"MIRO PCTV pro",
"ADS Technologies Channel Surfer TV",
"AVerMedia TVCapture 98",
"Aimslab VHX",
"Zoltrix TV-Max",
"Pixelview PlayTV (bt878)",
"Leadtek WinView 601",
"AVEC Intercapture",
"LifeView FlyKit w/o Tuner",
"CEI Raffles Card",
"Lucky Star Image World ConferenceTV",
"Phoebe Tv Master + FM (CPH050)",
"Modular Technology MM205 PCTV, bt878",
"[many vendors] CPH05X/06X (bt878)",
"Terratec/Vobis TV-Boostar",
"Newer Hauppauge WinCam (bt878)",
"MAXI TV Video PCI2",
"Terratec TerraTV+",
"Imagenation PXC200",
"FlyVideo 98",
"iProTV",
"Intel Create and Share PCI",
"Terratec TerraTValue",
"Leadtek WinFast 2000",
"Flyvideo 98 (LR50Q) / Chronos Video Shuttle II",
"Flyvideo 98FM (LR50Q) / Typhoon TView TV/FM Tuner",
"PixelView PlayTV pro",
"TView99 CPH06X",
"Pinnacle PCTV Studio/Rave",
"STB2",
"AVerMedia TVPhone 98",
"ProVideo PV951",
"Little OnAir TV",
"Sigma TVII-FM",
"MATRIX-Vision MV-Delta 2",
"Zoltrix Genie TV/FM",
"Terratec TV/Radio+",
"Dynalink Magic TView ",
"GV-BCTV3" ,
"Prolink PV-BT878P+4E / PixelView PlayTV PAK / Lenco MXTV-9578 CP" ,
"Eagle Wireless Capricorn2 (bt878A)" ,
"Pinnacle PCTV Studio Pro",
"Typhoon TView RDS + FM Stereo / KNC1 TV Station RDS",
"Livetec LT 9415 TV (LR90 Rev.F)",
"BESTBUY Easy TV (model CPH031)",
"FlyVideo '98/FM",
"GrandTec 'Grand Video Capture'",
"Phoebe TV Master Only (No FM) CPH060" ,
"TV Capturer (CPH03X)",
"MM100PCTV" ,
"AG Electronics GMV1",
"BESTBUY Easy TV (bt878, model CPH061))",
"ATI TV-Wonder",
"ATI TV-Wonder VE",
"FlyVideo 2000S",
"Terratec TValueRadio",
"GV-BCTV4/PCI",
"3Dfx VoodooTV FM (Euro), VoodooTV 200 (USA)",
"Active Imaging AIMMS",
"PV-BT878P+",
"Flyvideo 98EZ (capture only)",
"Prolink PV-BT878P+9B (PlayTV Pro rev.9B FM+NICAM)",
"Sensoray 311",
"Conexant Bt878 NTSC XEVK",
"Rockwell Bt878 NTSC XEVK",
"Conexant Foghorn NTSC/ATSC-A",
"Conexant Foghorn NTSC/ATSC-B",
"Conexant Foghorn NTSC/ATSC-C",
"RS BT Card",
Drugi drajveri... 120 kb (ne znam odakle sam ih skinuo, ne sećam se tačno)
AverMedia Phone 95
AverMedia Phone 98
AverMedia TV Capture 98
AverMedia Phone 98 w/VCR
FlyVideo 98 EZ
FlyVideo 98 (SUBSYS_18501851)
FlyVideo 98A(SUBSYS_18521852)
FlyVideo 98B (Lifetec LT 9415) Tekram M 205 PRO
Modular Technology MM100PCTV
Hauppauge WinTV Primio
ATI TV Wonder WDM
Video Capture CyberTainment capture card
Askey CPH-033
Genius Video Wonder Pro II V2
KWorld TV-878FBK Pal/Secam DK Aimslabs VHX
Pinnacle Studio PCTV
----------------------------------------------------------------------------------
Napomena: Pre nego što instalirate neke od ovih drajvera uradite "System Restore snapshot", jer su mogući problemi prilikom vraćanja starih VFW drajvera preko roll-back opcije ili direktnim instaliranjem preko WDM drajvera.
----------------------------------------------------------------------------------
I jedni i drugi drajveri rade sa VDub-om. Napominjem da ti (verovatno) aplikacija za gledanje programa koju si dobio uz kartu neće raditi sa ovim drajverima. Skini i novu verziju sa KWORD sajta pa pogledaj kakve drajvere imaju za XP (trebalo bi da su WDM, ako su skoro pisani). Za grebovanje, ako voliš da experimentišeš, najbolji je VDub. Nudi tako mnogo opcija da je to neverovatno. Sa njim npr. ja mogu da grebujem u 720*288 ili 384*576 direktno u DivX4 codec zajdeno sa MP3 zvukom real-time (PIII-933 MHz, 256 MB, XP Pro, PCTV) i sa ovim novim Generic drajverima slika je neuporedivo bolja pri grabovanju u visokim rezolucijama od starih originalnih VFW. Očigledno su neka ograničenja u pogledu max. rezolucije za capturing BT878 čipova implementirana softverski zarad očuvanja pozicije skupljih čipova. To potkrepljuje i činjenica da kada grebujem sa zvaničnim WDM Pinnacle drjavrima u 640x480 slika je njesra (distorzira se fliker linijama), a sa ovim Generic drajverima veoma prihvatljiva (ne idealna, ali mnoooogo bolja). Pri tolikom (640x480) formatu DivX naravno preskače frejmove, ali Indeo 5.1 (ili MPEG2) kompresija (8:1 ili čak i više) radi odlično (punih 25 fps.). Ionako je kada se grebuje u 640x480 neophodno peglanje snimka filterima pa mi ovo rešenje odgovara. Snimim spot i on zauzme recimo 200 mega posle ga ispeglam VDub-om i prebacim u DivX (jer Indeo/MPEG je ustvari loseless kompresija pri odnosu 8:1) i imam odličan snimak u 640x480 u DivX codecu i sa MP3 128kbps zvukom. Prilično zgodno...
Grebovanje ide i iz Adobe Premiere-a, ali to je preglomazan program, a i suštinska namana mu je nelinearna video-montaža i za to ga i treba koristiti. U njemu je takođe moguć export u DivX (make movie...) i MP3 zvuk. Ne znam, ali ja imam utisak da je preko njega slika kada se izrenda u DivX nekako bolja. Ili je trip, ne znam...
Ako ćeš neki program koji ti pruža savršen komfor (snimanje pritiskom na jedno dugme bez jurcanja kroz razne menije) moja preporuka je PowerVCR II 3.0 (grebuje u MPEG2 imaš full verziju na LiaoKai-ju) ili još bolje WinDVR. WinDVR i best capture quality (384x576, MPEG2, 4000 KBPS) daje perfektnu sliku bolju od VHS-a!
Takođe i on može da grebuje u npr. 640x480 i slika je punih 25fps u MPEG2. Može da setuje i full-pal, ali iskaču frejmovi kod mene (oko 18-20 FPS u MPEG2 i 128 kbps, iskaču i na Athlon XP 1500).Naravno to je MPEG2 - jede prostor, ali diskovi su sve veći i veči. Ako se grebuje sa VHS-a sve preko 382x288 je napotrebno jer VHS (ne S-VHS!) nema punu PAL rezoluciju.
Imaš još i razne male programčiće i nije loš ni "iuVCR". On ima takođe "sheduling" snimanje i razne fine opcije. AVI_IO je dobar takođe. Najbolje odeš na
www.tv-cards.com ,
http://www.geocities.com/amethman/ ,
http://tuner.ixbt.com/ pa pogledaš šta sve ima od softvera nezavisnih autora, skineš sve i experimentišeš dok ne nađeš koji ti najbolje leži. Bitno je da se karta prepozna od strane drajvera posle možeš da joj radiš šta hoćeš, jer je sve ostalo do softvera.