Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

Ne znam nisam pri idejama da gledam u ruteru njihovom. Na njega sam nakacio RT-AX86U Pro misleci bice bolje… Mozda kad bi hteli u Bridge mode da ga prebace.

Ja sam na supernovi i imam IPv6 i vucem linkove sa dve razlicite lokacije (obe na SN) na mobilnu DMSS apk i radi sve kako treba.

Vise mi se desava da koci na desktop smartPSS aplikaciji nego na mobilnoj.
P2P veza bi trebalo da izbegne sve mrezne probleme sa provajderom, ali mozda imas problem sa aploadom ili nesto tog tipa?

Kazes da kod kuce nema problema, ali da li kod kuce koristis mozda lokalni pristup pa sve ide bez problema?
ja bar tako radim jer ipak sve ide brze.

probaj kod kuce da testiras pristup od spolja preko interneta, moralo bi se isto ponasati.
Da, kod kuće nemam nikada problema ni sa DMSS (Android Galaxy A71) koji je prikačen na moj Wi-Fi, a ni sa SmartPSS koji vuče iz lokalne mreže.

Takođe sam sada probao kod kuće i setovao SmartPSS da radi i spoljni pristup (P2P preko serial number, user i pass) ali takođe ni tako nema uopšte trzanja i problema!

Dahua.jpg

Kod kuće imam Supernova optiku paket 1Gbps/100Mbps i to bi trebalo sve da leti što se tiče video nadzora, ali kažem problem je samo kada spolja pristupam sa DMSS i SmartPSS.

Supernova.jpg

Evo danas probah i sa posla udaljeno (Supernova optika 200Mbps/20Mbps) i SmartPSS takođe trza i secka!

Poslednja izmena:
Nisi pojasnio sta i kako trza?
Otvoris sve kamere u main strimu?
Samo jednu?
Playback jedne ili vise?
pozz

Nisi pojasnio sta i kako trza?
Otvoris sve kamere u main strimu?
Samo jednu?
Playback jedne ili vise?
pozz
Trza podjednako na live stream kada otvorim u main streamu na sve četiri kamere i na samo jednoj kameri.

Takođe i na playback se isto ponaša i trza i secka na sve četiri kamere, a i na samo jednoj kameri...

Kada sam kod kuće i na Wi-Fi nema problema, sve ide glatko i kada se otvore sve četiri kamere odjednom.

Kažem problem se uvek i isključivo dešava kada pristupam kamerama (NVR-u) spolja i podjednako i na DMSS aplikaciji na androidu a i na SmartPSS na desktop računaru.

Poslednja izmena:
Lici mi na problem u samom ruteru ili nekom njegovom protokolu...
P2P ide sporije od lokalne mreze, naravno, ali da toliko ide lose, nije bas normalno..
E,sad, da imas mogucnost da drugi neki ruter stavis, cisto na probu?
Znam da si podesio staticku adresu na NVR i kamere vezao za njega, ali da probas neki najjeftiji [Tenda] i podesis ga identicno [IP adrese] i samo probe radi zamenis?

Protok na tvom Nvr-u je 80 mbps maksimalan,ako na 6 kamera namestis 2000 kb kvalitet live stream-a prelazis max protok na snimacu tj NVR to treba voditi racuna kod kupovine NVR snimaca. Radi li ti u mrezi bez problema tj seckanja ?

Dve poruke iznad piše da sve radi bez problema u lokalu.
Nego, kako si došao do te matematike da je 6x2 veće od 80?

Ovom racunicom 80mbps=10000 kb/s ako na 6 kamera namesti 2048kb/s bitrate prelazi propusnu moc NVR-a.
Prevideo sam da radi sve u mrezi u temi gledao sam sa telefona.
Inace i sa telefona i sa kompa ako ste i u istoj mrezi sve radi preko lana i Gdmsa i Smartpss.

Pa zar ne bi nvr trebao nekako da optimizuje bandwith?

Moguće je da neki izlazni port ograničen što se u lokalu ne manifestuje, mada on kaže da kući kada pristupa sa interneta ne koči što nema logike.

Internet ne zna da li je kući ili nije kući.

Kuci kada pristupa sa interneta sve ide preko mreze jel sam imao 20/1 telekom adsl i 4 kamere i pustim sa laptopa nakacenog na wi- fi sve trenutno ide, vezem lap na mobilne podatke igranka krece, to je doduse bilo pre 5 god nekako izgleda prepoznaje odakle se pristupa.
Imao sam 4 kamere isto mi je Nvr 80 mbps. Kada pustim Live view sve 4 su radile sa main strimom na 2048kb cim sam dodao jos 2 presle su na sub stream i kada preko celog ekrana jednu pustim on prebaci na Main stream. Meni su 4 kamere od 2 megapixela a dve od 4 megapixela. Pri kupolvini NVR a treba voditi racuna o tome daa kasnije ne bi dolazili u problem.

Ovom racunicom 80mbps=10000 kb/s ako na 6 kamera namesti 2048kb/s bitrate prelazi propusnu moc NVR-a.
Prevideo sam da radi sve u mrezi u temi gledao sam sa telefona.
Inace i sa telefona i sa kompa ako ste i u istoj mrezi sve radi preko lana i Gdmsa i Smartpss.
Malo si pomešao bite i bajte :)
80 Mbps (megabita u sekundi) je 80.000 kbps (kilobita u sekundi). 6 x 2000 kbps = 6 x 2 Mbps = 12.000 kbps = 12 Mbps.

Lici mi na problem u samom ruteru ili nekom njegovom protokolu...
P2P ide sporije od lokalne mreze, naravno, ali da toliko ide lose, nije bas normalno..
E,sad, da imas mogucnost da drugi neki ruter stavis, cisto na probu?
Znam da si podesio staticku adresu na NVR i kamere vezao za njega, ali da probas neki najjeftiji [Tenda] i podesis ga identicno [IP adrese] i samo probe radi zamenis?
Probao sam i samo preko Supernovinog ZTE F680 routera i ista situacija, takođe isto bude i kada je na ZTE priključen moj Archer AX73 na koji je vezana moja celokupna mreža.
Podesio naravno sve statičke adrese na NVR-u, na svim kamerama, Switch-u itd...!
Takođe sva moja oprema Switch, NVR, svi LAN kablovi su Gigabitni tako da i tu sigurno ništa ne škripi!
Protok na tvom Nvr-u je 80 mbps maksimalan,ako na 6 kamera namestis 2000 kb kvalitet live stream-a prelazis max protok na snimacu tj NVR to treba voditi racuna kod kupovine NVR snimaca. Radi li ti u mrezi bez problema tj seckanja ?
Protok na mom NVR-u je "320 Mbps for access, 320 Mbps for storage and 320 Mbps for forwarding", i ima gigabitnu LAN kartu tako da i tu sigurno nije problem!

Network Bandwidth.jpg

Pa zar ne bi nvr trebao nekako da optimizuje bandwith?

Moguće je da neki izlazni port ograničen što se u lokalu ne manifestuje, mada on kaže da kući kada pristupa sa interneta ne koči što nema logike.

Tako je, NVR sam optimizuje bandwith i preko DMSS-a ide oko 776KB/s dok preko SmartPSS-a ide oko 6440Kbps kada sam u lokalnoj mreži i kod kuće.

DMSS.jpg
SmartPSS.jpg

Zaista čudno ali je tako, kažem kada sam na kućnoj mreži sve radi savršeno i udaljen i lokalni pristup, dok sa neke druge lokacije i mobilnih podataka i DMSS i SmartPSS koče...

Poslednja izmena:
Probaj da pustis substream na live view da smanjis kvalitet pa vidi sta se desava da li dolazi do sekanja ?
Ja sam ranije imao mts 20/1 i 4 kamere net se povecao od tada na 150 megabita sbb, ne znam koliko je upload sada i nisu se sve opcije ubrzale linearno sa ubrzanjem interneta.
Inace pristupam samo remote kuca 150km daleko.
Inace kod mene NVR nije hteo da prepozna kamere dok svaku nisam stavio na drugi port, nije fiksna ip adresa vec je u sbb modemu podeseno da kamerama daje istu ip pa su sve ubodene u switch obican i imaju svoje napajanje nezavisno bez poe-a.

Poslednja izmena:
Probaj da pustis substream na live view da smanjis kvalitet pa vidi sta se desava da li dolazi do sekanja ?
Ja sam ranije imao mts 20/1 i 4 kamere net se povecao od tada na 150 megabita sbb, ne znam koliko je upload sada i nisu se sve opcije ubrzale linearno sa ubrzanjem interneta.
Inace pristupam samo remote kuca 150km daleko.
Probao sam, kada preko DMSS-a gledam udaljeno i umesto HD pustim SD radi i ne secka, ali je slika dosta lošija i bandwith bude max 60KB/s... :(

Mislim da i nije namenjen video nadzor da gledas sve u max kvalitetu live vec da koristis substream za pregled, pretragu kad si remote , pa kad nadjes deo koji te interesuje prebacis na komp u punom kvalitetu i pregledas ili kad si u lokalu gledas u punom kvalitetu, doduse meni je stariji sistem ali verujem da je slicno i sada.
Inace pogledah da ja na telefonu imam GDMss plus on se nekad placao i posle postao besplatan vise funkcija ima.

Mislim da i nije namenjen video nadzor da gledas sve u max kvalitetu live vec da koristis substream za pregled, pretragu kad si remote , pa kad nadjes deo koji te interesuje prebacis na komp u punom kvalitetu i pregledas ili kad si u lokalu gledas u punom kvalitetu, doduse meni je stariji sistem ali verujem da je slicno i sada.
Nisi u pravu, čemu onda HD kvalitet i 4K kamere ako ćemo gledati u SD rezoluciji i preko Sub Stream-a...
Poenta je da NVR sve snima sa Main Stream-a i da kvalitet snimka bude što bolji da bi kasnije nešto moglo i da se zumira i pregleda!

Ali kao što sam već rekao u prvom postu sve je to lepo i tečno radilo na staroj opremi i dok mi je Supernovin ONT bio u bridge modu...

On snima uvek oba streama u isto vreme kazem da substream koristis za realtime pracenje snimka sa svih kamera u isto vreme pa kad nadjes sta ti treba nadjes to vreme i taj deo u pretrazi snimka imas da biras koji ces stream i prebacis na tvoj racunar pa pregledas. Pricamo o remote naravno. Neka se neko javi jos ko ima ja koristim 5 godina tako. Ovo je moje misljenje.
Takodje podesis da snima na motion i pregledas samo ono sto te zanima ko jos gleda sve kamere full kvalitet non stop.

Ako ti je svaka kamera 6000 kb ti imas 36 megabita protoka koji ne moze da izbaci preko neta.

Eto onda si sam sebi odgovorio… Bridge i resio si problem.

On snima uvek oba streama u isto vreme kazem da substream koristis za realtime pracenje snimka sa svih kamera u isto vreme pa kad nadjes sta ti treba nadjes to vreme i taj deo u pretrazi snimka imas da biras koji ces stream i prebacis na tvoj racunar pa pregledas. Pricamo o remote naravno. Neka se neko javi jos ko ima ja koristim 5 godina tako. Ovo je moje misljenje.
Takodje podesis da snima na motion i pregledas samo ono sto te zanima ko jos gleda sve kamere full kvalitet non stop.

Ako ti je svaka kamera 6000 kb ti imas 36 megabita protoka koji ne moze da izbaci preko neta.
Ne, zašto bi snimao Sub Stream kada ima Main Stream, bar kod mene snima samo na Main Stream i to je poenta!
To što je svaka kamera 6000 kbps takođe nema veze jer ne gledam svih šest kamera u isto vreme, već samo jednu, a i upload mi je 100 Mbps tako da i to ne bi trebalo da bude problem pa i da gledam svih šest od jednom to bi bilo 36000 Kbps negde oko 39-40 Mbps uploada...
I to da li je podešeno samo na motion ili na General koji snima sve vreme takođe nema veze sa mojim problemom, ali hajde da napomenem i da su mi sve kamere Dahua TiOC i da imaju SMD Plus (same detektuju ljude i vozila i kasnije kada gledaš snimak preko DMSS-a samo označiš da li želiš samo ljude ili samo vozila i on to i pusti)

Ali OK ipak hvala ti na trudu! ;)

DMSS SMD Plus.jpg

Prilozi

• Dahua-SMD-Plus-rešenja-1.pdf
    1 MB · Pregleda: 9
Poslednja izmena:
Nevezano za sveee napisano do sad... jeste ikada probali da stavite sve strimove na max res/bandwith? (2/3/4/5MP @20fps/30fps)
Ako rade na deklarisanom fps i rezoluciji, kamera ima dobar procesor... u suprotnom, bacite ih u djubre.
I to tipa... odmah!
Dal' se kamera zvala dahua, milka, nestle, vivotek.. samo je bacite... jer u suprotnom cete imati samo nocnu moru.

sa druge strane, ako neko od lopova navuce masku...
dzabe i kamere i laserski trigeri pokreta... tada samo eventualno jedan, ili dva dobermana rese stvar.
da, dosli smo do toga

Nevezano za sveee napisano do sad... jeste ikada probali da stavite sve strimove na max res/bandwith? (2/3/4/5MP @20fps/30fps)
Ako rade na deklarisanom fps i rezoluciji, kamera ima dobar procesor... u suprotnom, bacite ih u djubre.
I to tipa... odmah!
Dal' se kamera zvala dahua, milka, nestle, vivotek.. samo je bacite... jer u suprotnom cete imati samo nocnu moru.

sa druge strane, ako neko od lopova navuce masku...
dzabe i kamere i laserski trigeri pokreta... tada samo eventualno jedan, ili dva dobermana rese stvar.
da, dosli smo do toga
Naravno da sam probao i da sve radi i na max, ali poenta nije uopšte u fps i za kućne uslove sasvim je dovoljno i 15 fps... jedino ako nećemo da snimamo film preko video nadzora pa treba 30 i više fps-a! ;)

I upravo sa manje fps-a i H.265 kodekom štediš najviše prostora na HDD-u!

A to oko maske i dobermana si na žalost u pravu, ali i doberman ako ujede nekoga u tvom dvorištu više problema nego koristi od njega... imao sam dobermane i znam kako reaguju i to mi se upravo desilo da je u mom dvorištu ujeo neznanca pa mi je pas bio 20 dana na ispitivanju i u karantinu u veterini i još 100 peripetija! :(

Poslednja izmena:
Oko 9GB prostora dnevno je dobra x265 kamera...
A sto se dobermana tice, ne da nisam za to, nego imam samo macke... samo od ljudi ne cuvaju. sve ostalo donesu :)))
Ali ponekad mi dodje da imam i dobermane... ali necu, nadam se da komsije ne citaju bench 🤣
Uvek rezonujem da neko od kosmija ima i decu..ma daleko bilo pu pu
Ako ga je napala ruska plava ili crno/beli srpski macor, to mi dodje nesto kao odstupanje, a u sustini .. ahh, minor disturbance :)

na selo odoh, asfalt nekako mnogo skup postao, i na zivce me kostao... nema parking, nema sreca.
Sada imam i parking i mir, zao mi samo sto nemam jos za neko punjenje, pored onog za kola.. uff 🤣

Poslednja izmena:
Kako ste resili "problem" sa napajanjem to jest kratkim kablovima?

Prilozi

• 20230421_200114.jpg
    20230421_200114.jpg
    136.3 KB · Pregleda: 38
Vidim da se stiglo do primirja u Sudanu..
Probaj samo neki drugi ruter, kao sto sam ti rekao..Ako isto radi, onda provajder,tj.njegova oprema pravi problem..
pozz

Probaj samo neki drugi ruter, kao sto sam ti rekao..Ako isto radi, onda provajder,tj.njegova oprema pravi problem..
pozz
Evo samo da javim da je problem rešen sa vraćanjem mog routera Archer AX73 na fabrička podešavanja!

Sada kada se prisetim mislim da sam nešto prčkao zbog torenta sa UPnP i otvaranjem portova i verovatno je to nešto poremetilo i zbog toga P2P spolja nije radio kako treba... jer drugog objašnjenja nemam i neka druga setovanja nisam ni dirao u NVR-u!

Ali najbitnije je da sada sve radi kao sat i izvan kućne mreže! :D

Nova kamera ABQ-A8b (crno bele boje) sama od sebe "seta" gde hoce,ili ode u nebesa ili zabode u zemlju.Slicno se desava kada idem na "cruise control" lepo joj zadam gde da ide a ona se opet podigne i recimo ide zadanu rutu ali snima gore u nebo.
A s vremena na vrema krene da ide i da se zaustavlja sama od sebe i gde ona hoce.
Ima li nekog resenja?

Nova kamera ABQ-A8b (crno bele boje) sama od sebe "seta" gde hoce,ili ode u nebesa ili zabode u zemlju.Slicno se desava kada idem na "cruise control" lepo joj zadam gde da ide a ona se opet podigne i recimo ide zadanu rutu ali snima gore u nebo.
A s vremena na vrema krene da ide i da se zaustavlja sama od sebe i gde ona hoce.
Ima li nekog resenja?
Kinez iskljuci people tracking

Nazad
Vrh Dno