Šta je novo?

Video Game Design Between 1990-2008

• Začetnik teme Začetnik teme spery
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

spery

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2007
Poena
320
Lista ima nedostataka ali opet vredi pogledati i podsetiti se starih naslova :smash:

http://www.webdesignerdepot.com/2008/12/video-game-design-between-1990-2008/

Kad bolje proucim nedostaje dosta dobrih naslova. npr za 1998.
* January 21 – Resident Evil 2 (PS1)
* February 28 – Tekken 3 (PS1)
* March 29 – Parasite Eve (PS1)
* March 31 – StarCraft (Win)
* May 6 – Warhammer: Dark Omen (Win)
* May 22 – Unreal (Win)
* May 31 – Banjo-Kazooie (N64)
* August 21 – Tom Clancy's Rainbow Six (Win)
* September 3 – Metal Gear Solid (PS1)
* September 30 – Fallout 2 (Win)
* September 30 – Pokémon Red and Blue (GB)
* October 20 – Xenogears (PS1)
* October 30 – Grim Fandango (Win)
* October 31 – Age of Empires: The Rise of Rome Expansion (Win)
* October 31 – SiN (Win)
* November 20 – Half-Life (Win)
* November 21 – The Legend of Zelda: Ocarina of Time (N64)
* November 30 – StarCraft: Brood War (Win)
* November 30 – Starsiege: Tribes (Win)
* November 30 – Thief: The Dark Project (Win)
* November 30 – Baldur's Gate (Win)
* December 10 – Turok 2: Seeds of Evil (N64)
* December 20 – Myth II: Soulblighter (Win)

Poslednja izmena:
Joj ovo me vratilo natrag... Kad se setim samo svoje 386-ice DX4-ke, 4 MB rama ... ah bejase to vremena 😀.

Jeste da su se prve igre sa liste javile kad sam imao par meseci al opet sam odigrao par!
Commander Keen...

Thief i ne toliko, ali Quake 1, a pogotovo Unreal kasnije. Zlo... Thief možda po konceptu, ali grafički, Unreal je meni bio najveći jaw dropper...

Lista jeste praznjikava i sastavljena z'bdra-z'dola, ali je to izgleda jedini način da se pokriju svi pravci i većina platformi. Do sada su sve liste bile sastavljene po subjektivnom utisku autora... ovo je možda najobjektivnija.

Grafički se vide dva veoma bitna prelaza - pojava PS1 konzole i pojava GF256 karte 🙂...

Unreal jeste bio keva. Ako se dobro sećam, prva igra sa multiplejer mapama i offline botovima (u smislu da je sve bilo pripremljeno, bez ikakve budževine 🙂)...

Rado se sećam DN3D i Heretica, a opis Quake 2 sećam se kao da je bio danas 🙂...

Half Life možda i do danas najbolja igra ikada 🙂...

Pa onda kada su se u manje od mesec dana razlike pojavili UT i Q3, pa večna svađa koja je igra bolja 🙂... Meni je UT uvek bio veseliji i više su mi se sviđale mape, ali je Q3 definitivno imao bolje fizičke predispozicije za dobar MP.

Colin 2.0 je takođe bio prekretnica na neki način. U jednom trenutku ceo bench forum se razvaljivao od igranja Colina.

Konzole su malo slabije pokrivene. Bilo je šta da se igra i na N64, GC, DC. PS1,2 naravno 🙂...

Ono što bi ja dodao je 007 Goldeneye, banjo kazooie (al ne ovaj, nego na n64) Medievil, GT2, F1 97, Giants Citizen Kabooto, itd, itd... 🙂

Unreal je leteo na Voodoo2 kao vetar, a za ove nove "revolucionarne" danas nema hardvera da radi normalno 😡

***, Direct3d nije ni upola pametno rešenje kao što je Glide bio... Nažalost, bezbroj primera iz istorije pokazuje da kvalitet retko kad pobeđuje, već razni uticaji 🙂... Kada sam '99 kupio GF256 za 560dem mislio sam da sam mnogo pametan... nisam ni sanjao na šta će sve to da se napravi. Zato se danas gadim na PC hardver. Srećom, tu je danas relativno povoljan Xbox360 za one kojima se igraju PC igre... 🙂...

Poslednja izmena:
Lista ima nedostataka ali opet vredi pogledati i podsetiti se starih naslova :smash:

http://www.webdesignerdepot.com/2008/12/video-game-design-between-1990-2008/

Kad bolje proucim nedostaje dosta dobrih naslova. npr za 1998.
* January 21 – Resident Evil 2 (PS1)
* February 28 – Tekken 3 (PS1)
* March 29 – Parasite Eve (PS1)
* March 31 – StarCraft (Win)
* May 6 – Warhammer: Dark Omen (Win)
* May 22 – Unreal (Win)
* May 31 – Banjo-Kazooie (N64)
* August 21 – Tom Clancy's Rainbow Six (Win)
* September 3 – Metal Gear Solid (PS1)
* September 30 – Fallout 2 (Win)
* September 30 – Pokémon Red and Blue (GB)
* October 20 – Xenogears (PS1)
* October 30 – Grim Fandango (Win)
* October 31 – Age of Empires: The Rise of Rome Expansion (Win)
* October 31 – SiN (Win)
* November 20 – Half-Life (Win)
* November 21 – The Legend of Zelda: Ocarina of Time (N64)
* November 30 – StarCraft: Brood War (Win)
* November 30 – Starsiege: Tribes (Win)
* November 30 – Thief: The Dark Project (Win)
* November 30 – Baldur's Gate (Win)
* December 10 – Turok 2: Seeds of Evil (N64)
* December 20 – Myth II: Soulblighter (Win)

Iskreno, ova dodatna lista mi se vise svidja od linkovane... 😀 Sto se tice samog izbora, preterano je subjektivan; vidi se da je lista sastavljana od igara koje su se potpisniku redova u gornjem linku vise ili manje svidele, a izvedene su na osnovu emocionalnog dozivljaja nabrojenih igara... Moglo je to mnogo bolje i profesionalnije, bar po meni...

Jao potseti me - Giants!!! Znaci to je bila tako dobra i zabavna igra! 🙂 Definitivno moj favorit! Kako sam umirao od smeha tada 🙂
Da li iko ima tu igru? Tako bi je rado obrnuo.

možda je imam... imao sam je 2x... ali da li je preživela drugi put, ne znam 🙂

Jao potseti me - Giants!!! Znaci to je bila tako dobra i zabavna igra! 🙂 Definitivno moj favorit! Kako sam umirao od smeha tada 🙂
Da li iko ima tu igru? Tako bi je rado obrnuo.

Igrao sam je ponovo pre mozda pola godine. Stvarno fantasticna igra!
Gde je MDK? 🙂

Murder Death Kill sux.

A shto se tice Giantsa imam samo jedno da kazem: Kabuto vrati se, sve ti je oprosteno!

Beshe Bungee nije vishe pod jarmom Malog mekanog?

MDK je dobar.
Prvi deo je bio bas istripovan ali je zbog manjka dijaloga meni bar tada bio malo cudan 😀 Drugi deo je definitivno losiji.
Ajde ko nadje nek mi sibne giants nek mi sibne na PM 🙂

MDK je dobar.
Prvi deo je bio bas istripovan ali je zbog manjka dijaloga meni bar tada bio malo cudan 😀 Drugi deo je definitivno losiji.
Ajde ko nadje nek mi sibne giants nek mi sibne na PM 🙂

Imam Giants na disku. 😛

sorry za upad ali meni su Creatures 2 na komodoru bili toliko zabavni da su me mozhda samo Heroes of might and magic 3 duzhe drzhali zakucanog za kompom. moje iskreno mishljenje ;] naravno q1, q2, ut ... cs 1.6 and so on ..

;]

Poslednja izmena:
ma pali, nema ni fallout I ni II...
nema ni manager-a.... nema ni winning ni pes ali ima fifa 08...
me sad 🙁

Poslednja izmena:
bah,neke igre ne zasluzuju da budu na listi....takodje nema Far Cry keca i jos gomila legendarnih naslova

Translation: Russian » English

The evolution of the design of computer games from 1990 to 2009 (60 photos)

From Wing Commander to the GTA. Journey through time - from the first 2-D games to modern games, which could easily replace us with reality.
Smart post for fans of computer games!

Znaci, nisu igre koje su obelezile ovaj period, nego evolucija dizajna nekih igara u ovom periodu.

Nazad
Vrh Dno