Šta je novo?

Video formati, enciklopedijski???

mmilovan

Čuven
Učlanjen(a)
14.01.2004
Poena
619
Da li je neko nekad napisao taksativno podatke o razlicitim video formatima. Tipa, avi je takav i takav, kompresovan/nekompresovan, frame rate, semplovanje zvuka, kompatibilnost, primenjivost, koliko se moze kompresovati, velicina fajla, editabilnost... itd.

Toliko ima formata da bi bilo divno da neko nesto na tu temu iskucka. Gledao sam doom9, pa i nije bas nesto organizovan da padnes na d...e. Dobro, pa ima... :) ali nije to to...

Ako to neko uradi, svaka mu se montaza i snimak pozlatio. :d

Pa da, ondak, to roknemo u "lepljivi"... ,)

Poslednja izmena:
mmilovan je napisao(la):
Toliko ima formata da bi bilo divno da neko nesto na tu temu iskucka.

Mnogo je to posla druže, a većina nas ovde ima i pametnijih načina da troši svoje vreme...
Kada ti nešto treba, proguglaš malo, nađeš (ako ne možeš, neko će već pomoći) i to je to...

Problem je recimo u tome što je avi samo vrsta kontejner fajla, format zavisi od codec-a kojih ima gomila, a koji opet može da bude potpuno različit od verzije do verzije i u zavisnosti koji su parametri i opcije korišćene... previše je to široko.

Sasa_NS je napisao(la):
Mnogo je to posla druže, a većina nas ovde ima i pametnijih načina da troši svoje vreme...
Kada ti nešto treba, proguglaš malo, nađeš (ako ne možeš, neko će već pomoći) i to je to...

Ovo mi se ne sviđa, ovo sa pametnim načinima da se troši vreme... :mad:

Hm, pazi ovako. Nisam se obraćao onima koji nemaju vremena, nego oni koji ga imaju i žele. I koji imaju znanje i ljubavi za nešto, neka ga podele.

Ovaj forum tome i služi.

Ako nešto savršeno poznajem, ako sam "prošao" kroz to i suočio se sa svim aspektima, nije mi teško da to napišem i na srpskom. Pre cca godinu, možda i više dana pisao sam recimo sve (mali tutorial) o temi o kojoj je tada malo ko imao pojma: tačnom grebovanju audio diskova EAC-om. Javili mi se ljudi na PP, zahvalili.

Meni zadovoljstvo ako mogu da kažem ono što znam (pod uslovom, naravno da nisu nebuloze).

Zašto kriti, čemu to?

I šta ću ja onda ovde?

Bolje da se spava ili jede. :crash:

Poslednja izmena:
EAC je jedno... drugo su video formati... MPEG4 (koji MPEG4?), pa ovaj novi H,2 nesto, pa WMV (koji ne uzimam u obzir kao ozbiljno resenje), pa bitrate pa fps ovo-ono

imas na www.elitesecurity.org odeljak Video kompresija, dosta toga je napisano

mmilovan je napisao(la):
Ovo mi se ne sviđa, ovo sa pametnim načinima da se troši vreme... :mad:

Hm, pazi ovako. Nisam se obraćao onima koji nemaju vremena, nego oni koji ga imaju i žele. I koji imaju znanje i ljubavi za nešto, neka ga podele.

Vidi, ne ljuti se ali Dandy je mnogo bolje od mene objasnio u čemu je problem. Kada bi neko sve to napisao (tačnije: prepisao) i smestio u jednu temu, to bi bilo predugo, preopširno, konfuzno i smarajuće, pa ko bi to na kraju čitao? To je neverovatno opširna tema...

Uostalom, sve to već ima na Wikipediji i sličnim Internet enciklopedijama znanja (koje tome valjda i služe), pa zašto to još jednom prepisivati?

Forumi poput ovog su, po meni, bolji za brzo rešavanje problema... Postaviš pitanje sa preciznim opisom problema i brzo će se javiti neko ko zna odgovor ili će te usmeriti na pravu adresu. Efekat je na kraju ako ne veći onda bar isti...

Zar nije bolje da ja, ti ili neko treći, umesto da pišemo tako nešto nedelju ili dve dana, isto vreme utrošimo tako što ćemo pomoći (umesto jednom), recimo desetorici ljudi, i to ne u jednoj već u nekoliko oblasti?

Vreme je jako dragoceno i treba ga trošiti na pravi način...

Poslednja izmena:
vidite imam temu za maturski formati zapisa digitalnih snimki...i nikako na netu nemgu da nadzem o video formatima..AVI,MPEG.WMV,MOV.MKV i dr ako ko ima kakvu stranicu gdje je to fino objasnjeno..neka postavi.unapred hvala

Doom9 forum mozes naci dosta o mp4 mkv avi ...
Wikipedia - ali to je samo osnovno
ostalo google pa skupljas sa raznih izvora...
Ipak je to maturski ne verujem da se trazi bas detaljna analiza formata

I pitaj dal treba samo kontejnere da radis (jel to sto si naveo su samo kontejneri) ili i codece i standarde kompresije.

Posto rec video format je najgora moguca i potpno je dvosmislena i ne zna se na sta se misli kad se kaze video format .

meni treba osnovno o svim ovim formatima.... primjera avi je takav i takav, kompresovan/nekompresovan, frame rate, semplovanje zvuka, kompatibilnost, primenjivost, koliko se moze kompresovati, velicina fajla, editabilnost... itd.

Ponovo ti sa "formatom" :whip:

Pod video formatom se moze podrazumevati i kontejner(avi mp4 mkv... ) i codec( encoder + decoder) i standard i codec + kontjenter kao neki mpeg na primer...
NIje neispravno ali kad se kaze suvise je neodređeno.

vidite imam temu za maturski formati zapisa digitalnih snimki...i nikako na netu nemgu da nadzem o video formatima..AVI,MPEG.WMV,MOV.MKV i dr ako ko ima kakvu stranicu gdje je to fino objasnjeno..neka postavi.unapred hvala

Kako spremas maturski iz oblasti koju ne poznajes ? Ili mozda zelis neko da napise umesto tebe taj maturski a ti da se napravis pametan ? Ako malo izguglas po netu (hint: maturski radovi) videces da ljudi to rade al se fino naplacuje.
Sve ovo sto si pitao mi je cudno jer su to osnovne stvari, a ti si maturant. Sta si do sada cekao ?

Pa, ima jedan sajt na srpskom koji se bavi time. Amaterski, doduše, ali je vrlo razumljivo, narodski, objašnjeno.

Malo ga preteraste čovek lepo pita da l ije neko zainteresovan da mu pomogne ako poznake materiju. Na kraju se pretvori da čoveka gurate na mesti gde ljudi kradu radove, prepisuju, zarađuju novac itd a njihovi klijenti ako nisu umešani u kriminalne radnje onda su bar moralno problematični

Sta ti nije jasno Kritika ?

Ko laže da nije jasno, pitanje je samo da li ja treba da pojasnim

I onda ce da izadje sa faxa i zaposli se kao strucnjak :d

Poslednja izmena:
Maturski se radi u srednjoj, ako si zaboravio :).

S obzirom na obim materije, detaljan, enciklopedijski pristup bi verovatno rezultirao ozbiljnom knjigom, ili bar povećom brošurom.

Maturant Haxy je očigledno uneo totalnu zabunu kad je prekopirao tekst originalnog postera i "posvojio" ga.

Komplikacija materije započinje u nerazumevanju razlike između kontejnera i kodeka. Ono što je OP (pa posle maturant) naveo su uglavnom kontejneri. Dakle, ambalaža u koju se pakuje video i audio.

Što se tiče kodeka ("codec" -- Compressor / decompressor), tu postoji obilje formata i njihovih pod-varijanti da je gotovo nemoguće kratko i jasno i na jednom mestu sakupiti sve te informacije na način koji bi bio čitak, pregledan i razumljiv.

Veoma je mali broj ljudi koji poseduju enciklopedijsko znanje o toj temi. Dakle, taj koji bi se dohvatio takvog posla morao bi da radi prilično opsežno istraživanje na temu. Moja lična procena obima posla je da bi to otprilike bilo veličine jednog diplomskog rada, a možda i magistarske teze (prema obimu istraživanja, skupljanja i studiranja literature i ostale građe).

Pogledaj datum tog posta na koji odgovaras ;)

Vrh Dno