Šta je novo?

video edit početnik

dj90

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2014
Poena
245
koje tutrijale preporučujete za ovo, za početak bih voleo neke klipove na srpskom dok ne savladam osnove ali ako baš nema može i engleski
takođe sam navikao na adobe interfejs zbog fotošopa i ilustratora tako da pomogućstvu poželjan bi bio premier i after efects, naravno nije nužno ako postoji nešto lakše bolje može i to

Recimo da za svaku funkciju ti je potreban tutorijal pa ne libi se da pretražuješ šta god da ti treba, a slobodno pitaj i AI modele (ChatGPT/Grok i drugi) šta bi bilo najbolje da izvedeš prema onome što želiš. Primer: potpisi i kartice - ideš na pravougaonik, dodaš pravougaonik/krug/elipsu, oivičiš je i/ili obojiš pa preko toga tekst, a možeš i odvojeno, a onda na to u timeline dodaješ efekte/tranzicije. Zatim reframe efekat (nešto što si proizveo u 16:9 da prilagodiš u 9:16 za Reels), itd. U suštini, sve ti je tu, imaš i alate za kolor korekciju, import LUT, kada je u pitanju Optical flow, da ga renderuješ kao efekat i prilagođavaš klizač u timeline-u gde određuješ tačke brze i spore reprodukcije, itd. isto kao što bi i za zvuk podešavao adjusting volume levels. Podrazumeva se, za grafiku da proveriš parametre ako je CUDA rendering uključen, odnosno hardware decoding... Svašta nešto sam pokušavao i prepakivao snimke iovako ionako, ali od Premiere 2020. pa nadalje je XAVC-S nativno podržan i za hardversku akceleraciju pa više ne moram da ih demuksujem na mp4 i wav.

U open source varijanti je najbliži Olive, ali još uvek u razvojnoj fazi. Iza njega ide KDEnLive, dok, kada je reč o kupovini jednokratne i trajne licence, jedino može Edius da mu parira, kako zbog istovetne hardverske akceleracije, tako i podrške kodeka, odnosno namene (nekada se zvao Canopus Edius, te naročito televizijska tehnika, konkretno Prve televizije, je na toj postavci od njihovih PCI kartica pa nadalje).

što se tiče licenci sve je besplatno :) tako da pitam između onog gde većina radi i gde ima najviše uputstava a to je adobe ili davinci koliko vidim. na adobe sam navikao zbog fotošopa

za početak da naučim osnove (po mogućstvu na srpskom) i termine kako se šta naziva na engleskom i šta sve postoji a posle ću lako da pretražujem šta mi treba, tako sam i fotošop naučio

Razumemo se, još uvek nisam ni ja došao u komercijalni stadijum, ali recimo i da se to desi, svaki korak napred zahteva određene ustupke. Konkretno, prešaltao sam se na mobilni editing, za sada mi pokriva većinu potreba, ali, u ovom kontekstu, CapCut je presekao veze za sve ranije modove i ako se nešto ne promeni, moram (opet) da ga menjam, a možda mi pukne film i kupim LumaFusion, to ću dati vremenu vremena. Suština je samo da navodim takav primer.

Sve je dobro, sto vise, to bolje.

a da zabroavih i ovo da dodam
poželjmo da je tutorijal sa materijalima, nznm da li je moguće nešto tako
našao sam od maria vreća tutorijal za premijer ali malo mi je to

ne vredi mi da taj neko što objašnjava koristi neki svoj klip ili slike, kako ja mogu da ga ispratim kad nemam to

Pa ti radi na tvojim klipovima, ili skini neke o kuvanju npr. pa se igraj. Dobro ti je čovek rekao, što više to bolje i sve je dobro. Može da bude neki kurs od dva sata gde ti je 99% "već znam" i 1% savet koji nema nigde i koji će puno da ti znači. Ponavljanje je majka znanja.
Moraš da shvatiš da ne znamo koji ti sistem učenja leži. Moji su bili čisto amaterski, za kučnu upotrebu. To znači slika za uvod, klipovi (isecanje), tranzicija, titlovi, muzika... Čisto da bude koliko toliko kulturno.
Koristio sam tada pinnacle ali ne znam ni da li to više postoji.
Imaš ovog čoveka npr. ali ne znam koliko ti odgovara.

meni bi odgovarao stil gde se radi na jednoj stvari od početka do kraja, bukvalno od nule pa do pravog filmadžijskog nivoa. znači jedan projekat kolike god dužine da bude - mesec dana mesec dana. Ali nema toga :ROFLMAO:

a za kvalitet predavanja pitam iz razloga jer sam imao prilike da dođem do predavanja sa it akademije. i pošto sam početnik u fotošopu uzeo sam da vidim o čemu se radi. Samo jednu stvar nisam znao i to zato što me nije ni zanimala inače bih i to znao. Znači nakrcali su predavanja od ko zna koliko sati, to je kao kurs a na jutjubu bi to naučio za dva sata. I još to naplate 1000+€ onome ko se upiše kod njiha bukvalno se azbuka nauči

tako da pošto sam novi u ovome pitam iskusnije koja predavanja vrede pošto se ne razumem
prešao sam od maria vreća ono što je okačio na yt i mislim da je dosta toga lepo objašnjeno za tih sat vremena, opet moje mišljenje jer sam skroz nov

Vrh Dno