Šta je novo?

VIDE 2.0 + Borland 5.5 C++ compiler setup problem...

Mare

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
815
Da li neko zna kako treba podesiti ovu kombinaciju da bi proradila kako treba (ne radi kompajliranje iz VIDE) javlja dosta gresaka (probao sam svasta ali uvek ima problema).

Sam kompajler (free comand line verzija) je dobro podesen i radi sa komandne linije.

Znam da ima 100 boljih resenja ali ako ovo moze da proradi zavirsice posao jer i tako treba samo radi vezbe prostih zadataka.

iskreno ti preporuchujem da predjesh na Crimson Editor (http://www.crimsoneditor.com/)... u pitanju je editor sa kompletnim syntax highlightingom za desetak jezika i odlichnom podrshkom za startovanje raznih kompajlera...

ps. jel si ti onaj isti marko koji je admin na 'iron maiden srbija'?

xvoodoo je napisao(la):
ps. jel si ti onaj isti marko koji je admin na 'iron maiden srbija'?

Da li si ti isti Voodoo sa iron maiden srbija? :mrgreen:

VIDE 2.0 je upravo to editor koji dosta lepo obelezava kod i radi jos mnogo toga ali ne mogu da ga podsim da kompajlira kod nikako...

pa morash da podesish komande u tools (valjda) meniju... aj' kad budem imao vremena (sutra prepodne) uvaticu screenshot kako to treba da izgleda pa cu da ga okachim ovde...

ps. eeeee de si marko brate... :mrgreen: ;)

Evo da ti objasnim odma'...

Znachi pazi kako ovo treba da izgleda u Crimson Editoru: otvorish isti, i startujesh komandu iz menija "Tools" > "Configure User Tools".
Onda napravish dve komande kao na prilozhenim slikama: jedna ti je za pravljenje konzolnih, a druga za pravljenje GUI aplikacija (jedina razlika je shto ova druga sadrzhi -tW parametar). Vodi rachuna da chekirash "Capture Output" da bi ti se rezultat kompajliranja pojavio u Crimsonovom prozoru (kao, na primer, u Visual Studiu) a ne u DOS konzolnom prozoru.

I da, putanja ka "bin" direktorijumu bi trebala da ti se nalazi u sistemskoj "PATH" varijabli (kod mene je c:\bcc55\bin).
Rezultujuci .exe koji ce se napraviti ce ti biti u tom "bin" direktorijumu.

Skini bre Crimson Editora, nije velik (mislim da je oko 1.5MB), dzabe je a i mnogo je funkcionalniji od VIDE-ta.

Probacu i to.

Ovde mi u krajnjem slucaju javlja

O:\Borland\BCC55\bin\make -fO:\Borland\Makefile.v
> MAKE Version 5.2 Copyright (c) 1987, 2000 Borland
> o O:/Borland/BCC55/Bin/a1.exe -I\include -L\lib -L\lib\psdk -limport32
+ -lcw32
> 'o' is not recognized as an internal or external command,
> operable program or batch file.
---- Make finished -

Otkud mu ovo o nemam pojma, a podesio sam da je O:\Borland\BCC55 sistemski folder (path) i to radi posto bilo gde sa komand prompta mogu da pozovem kompajler (uspesno).

Radi!!! Kako je ovo prosto, VIDE ima iste opcije a sa ovim setupom nece da radi. VIDE mi deluje malko kompleksnije, mada ni ovaj nije za bacanje.

Ako neko zna kako da podesim VIDE nek javi, mrzim kad nesto nece da radi.

Inace evo source coda mog prvog C programa

#include "stlexam.h"
int main()
{
cout << "Iron Maiden " << endl;
cout << "Iron Maiden " << endl;}

:D

Jel mi se isplati da skidam i Debuger (imam samo kompajler), jel bi to moglo da se ovde iskoristi?

Pa za ovaj program mislim da ti dibager nece trebati :d

Skinuo sam i to a imam sad i onaj pravi Turbo C za DOS... (sa svim alatima).

BTW dobro je naterati kompajler da kompajlira bilo sta lako cemo za kasnije :D

BTW da ne pomslite da je svrha namestanja svega bila onaj program gore, nije. Moj burazer uci trenutno C u 2. srednje pa mi je zato bilo najpotrebnije.

Ja sam nekada ucio Pascal i Objektni Pascal, C/C++ tek treba da naucim... kad budem imao vremena.

zashto stalno prosledjujesh "include" i "lib" pathove preko komandne linije? lepo napravish "bcc32.cfg" i "ilink32.cfg" u "bin" direktorijumu i upishesh u njih ono shto pishe u uputstvu "readme.txt" koje dolazi uz BCC32.

btw, onaj program ti je mnogo dobar. ;)

i da, shto ne probash LCC (http://www.cs.virginia.edu/~lcc-win32/) ?

u pitanju je kompletan editor sa sve kompajlerom, daleko lakshi za korishcenje, i to sve u 3 MB...

xvoodoo je napisao(la):
zashto stalno prosledjujesh "include" i "lib" pathove preko komandne linije? lepo napravish "bcc32.cfg" i "ilink32.cfg" u "bin" direktorijumu i upishesh u njih ono shto pishe u uputstvu "readme.txt" koje dolazi uz BCC32.

To sam vec uradio, ove komande prosledjuje sam VIDE (i zbunjuje kompajler. Imam ovaj "tvoj" editor, vec sam uspesno kompajlirao neke stvari iz njega. A nabavio sam i Turbo C sa kojim burazer i tako radi u skoli, kasnije nek predjen na neki Visual C isl. Tu mi trebaju neke preporuke. Sta je od tih alata user frendly za prelazak sa Turbo C?

pazi, ja sam danas neshto dzarao po VIDE-u, i radilo mi je kompajliranje sa Borlandom...
mada generalno, VIDE je sr*nje... mislim toliko je loshe uradjen da je to sramota... Crimson Editor je po tom pitanju keva, ali inache ja uopshte ne volim da koristim command-line kompajlere sa third-party editorima...

ako zheli da predje sa Turbo C-a na neshto drugo, LCC je dobar izbor: nisam verovao da besplatan alat mozhe biti tako dobar. znachi editor, debager i kompajler u jednom... jedini problem (mozhda) mozhe biti to shto je LCC samo C kompajler, a ne C++ (shto znachi da ti gornji program nece raditi, jer koristish "cout" streamove iz C++)...

za shkolsko uchenje, Turbo C je odlichan, narochito zbog priruchnog helpa (dovedesh kursor na rech, udarish CTRL+F1 i dobijesh kompletan opis dotichne rechi).

ipak, Visual Studio je keva, cale, brat, sestra... najbolje i najstabilnije okruzhenje, praceno odlichnim kompajlerom... jedini problem je shto po Srbiji uglavnom cirkulishe samo prvi disk iz ovog paketa, tako da niko nema MSDN help, shto znachi da cesh za pomoc morati da se snalazish sam...

i tako... znachi za shkolu burazer nek vezhba u Turbo C-u, a kad mu dosadi, nek predje na Visual C++... sve ostalo je boranija...

Tako ce mu i biti, i ovako jos uvek gresi sitaxu (tek je poceo da uci) pa mu tu Turbo C mnogo znaci jel mu tacno pokaze gde gresi...

pa mislim, svako voli priruchan help... i ja mrzim da ispred mene stoji knjiga koju moram da listam dok jurim sintaksu neke funkcije... zato bih tako voleo te dodatne diskove sa MSDN helpom...

Nazad
Vrh Dno