Šta je novo?

VIA ili BX?

Pinki

Čuven
Učlanjen(a)
22.03.2002
Poena
619
Stvar je sledeca: Imam plocu MS (Microstar) - 6163VA sa VIA chipsetom (VT82C693), imam ponudu da zamenim istu plocu za QDI BrilianX 1s/2k sa BX chipsetom uz doplatu od 25 DM (znaci samo ploca se menja). Da li se to isplati i da li je BX chipset bolji od ovog Via???

Koji procesor imas? Koliko memorije? Za sta koristis kompjuter? Ovo su parametri koji mogu da budu od znacaja za odgovor na tvoje pitanje.

Situacija sa cenama je prilicno blesava (u potrazi sam za plocom i procesorom) tako da ti se mozda cak vise isplati prodati to sto imas sve, dodati 25 dem (mozda i malko vise ako mozes da priustis) i da ti dobitak bude mnogo veci (ako ga uopste ima zamenom za BX u odnosu na druge komponente u sistemu, jer dzaba je ako imas recimo 32 mb memorije da menjas plocu).

Ja da sam na tvom mestu ja bih odmah menjao.Ali slazem se da je vaznije kakve ostale komponente imas!!!

Ma samo je pitanje da li mu se isplati da to radi.
Glupo je mozda porediti, ali ako ima opciju na via cipsetu za FCPGA procesore mozda da zameni procesor uz doplatu od 25-30 dem za neki mnogo brzi, dobice vise nego da ostane na starom procesoru u kombinaciji sa PPGA celeronom.

Ovako sledece komponente imam: Procesor Celeron 466Mhz (znaci slot 1), HDD 20 Gb (Maxtor 5400), 256 Mb rama, Graficka TNT 2 32MB, Modem Conexant.....

Ja mislim da zamenis jer je bx svemirska tehnologija za 693. Sledeci upgrade bi trebalo da ti bude neki gf2ti,mx ili gf4mx...

pozdrav:wave;

Taj cely neces moci da kloknes preterano ni na BX-u. Ja sam pre za varijantu da doplatis za neki dobar primerak celerona2 (ukoliko ga tvoja ploca podrzava) recimo 566 ili 633 pa da probas malko da ga kloknes. Ne znam kakav je taj tvoj MSI u pogledu OC-a, ali ako moze, mislim da ces vise dobiti sa ~800MHz takta nego sa prelaskom na BX i ostajanju na 466-550MHz.

Samo jedna dopuna-693 je po definiciji 20-30% sporiji u svemu od bx-a! Tako da - menjaj:)

Broz je napisao(la):
Samo jedna dopuna-693 je po definiciji 20-30% sporiji u svemu od bx-a! Tako da - menjaj:)

Bice dobro da je razlika samo tolika...Taj Via cipset je krshina[tm] i ne samo da je sporiji nego je i stalno pravio probleme vecini ljudi...

Razlika

U mem. protoku(ste je i najbitnije) bx je od 693 brzi 50%
Ako na tu plocu moze cel 2, neki na magistrali 100 svakako je bolje zameniti procesor,ali koliko znam ta ploca ne podrzava cel2
i inace taj msi model(va) je dno produkcije 693 ploca

BX obavezno, jeste da ja imam MICROSTARA ali sa BX-om.Ovo za protok sa memorijom sigurno tacno!Ipak je Intel sa BX napravio posao.

Brzinski neces dobiti dovoljno da bi ti danasnje igre i aplikacije tekle glatko. Ako je do stabilnosti menjaj.
Sto se tice 693 cipseta, ja sam iz krsa od Matsonicove ploce izvukao memorijski transfer za 10% manji nego kod i815 i BX-a.
WPCRedit je chudo ! :)

drfedja je napisao(la):
Brzinski neces dobiti dovoljno da bi ti danasnje igre i aplikacije tekle glatko. Ako je do stabilnosti menjaj.
Sto se tice 693 cipseta, ja sam iz krsa od Matsonicove ploce izvukao memorijski transfer za 10% manji nego kod i815 i BX-a.
WPCRedit je chudo ! :)

Moze li se znati koliki tacno i kojim podesavanjima? Ja sam na Chaintech 6ATA2, Cely 466 i 32MB PC100 izvukao 210/230 u Sandri 2001...Koristio sam onaj programcic MemoryEnable ili kako vec bese.

Pinki je napisao(la):
Stvar je sledeca: Imam plocu MS (Microstar) - 6163VA sa VIA chipsetom (VT82C693), imam ponudu da zamenim istu plocu za QDI BrilianX 1s/2k sa BX chipsetom uz doplatu od 25 DM (znaci samo ploca se menja). Da li se to isplati i da li je BX chipset bolji od ovog Via???

odmah menjaj. BX je mozda (ali mozda) u klasi sa viom 694. A za taj 693, BX je pojam.

A da li bih dobio sta zamenom HDD-a (Maxtor 20Gb-a 5400rpm) za isti (Maxtor) 7200rpm-a?

Prostora svakako nebi dobio:) A sto se tice brzine-dobio bi nesto sto registruje stoperica...jedino ako radis sa ogromnim fajlovima gde je maxtor tata....

5400-7200

bx brze radi i sa hdd-om tako da ces u razlici dobiti vrlo malo

Vrh Dno