Šta je novo?

Više nećete moći da pokrećete Chrome kao administrator, zbog bolje bezbednosti

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Google-Chrome.webp

Više nećete moći da pokrećete Chrome kao administrator, zbog bolje bezbednosti​

Google Chrome uskoro više neće moći da se pokreće sa administratorskim ovlašćenjima što je odluka sračunata ka većoj sigurnosti korisnika

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...ome-kao-administrator-zbog-bolje-bezbednosti/

Ne koristim Chrome kao ni ostale njihove usluge na telefonu, tako ni na računaru. Alternativa radi bolje posao i ima dosta dodataka koje mogu da se instaliraju u sam pretraživač. Mislim da Chrome dosta više zahteva u pozadini rama nego neki drugi pretraživač. Na skupljim telefonima to se i ne oseti. Bolje da su radili na boljoj optimizaciji aplikacije, nego što su se sad setili da je bezbednije da nemaš admin prava.

Pa šta koristiš kad je skoro sve Chromium? A ono što nije radi u 70% slučajeva... u 30% brlja...

Koristim samsungov pretraživač na telefonu i radi super, jer ga koristim baš dugo još od prethodnog telefona S9 koji sam imao. Što se tiče kompa, koristim Mozilla još od 2002 godine i ako mi veruješ, nikad ni pomišljao na Chrome. Jedino ako nekome sređujem komp, pa mi traži da mu instaliram i podesim.

Sada videh da ovaj Samsung internet pretraživač spada pod Chromium. :(

Bukvalno Firefox i Safari nisu na Chromiumu. Velika većina (Edge, Opera, Vivaldi, Brave, Startpage, itd) su Blink engine aka Chromium, tako da ga je nemoguće izbeći. Kompletna optimizacija je godinama unazad rađena za Chromium i čim uključiš Firefox, počne nešto da brlja, od sertifikata lične karte do samog renderinga, a i sam sam počinjao sa Mozillom, prelazio na pokojni Netscape pa na Operu dok je radila na Presto, Firefox pa Edge sa Trident i EdgeHTML, ali to su davno prošla vremena i više ništa nije na izbor.

"Zbog bolje bezbednosti"...ma, paz' da ne. Google toliko brine o našoj bezbednosti...

Prevod: "Da ne biste mogli da zaobilazite gluposti koje forsiramo preko Chromiuma."

Firefox radi i dok je živ ostajem na njemu.

Ja sve to što si pominjoa da ti je pravilo problem nisam imao kada je Firefox u pitanju. Da jesam, sigurno bih znao. Znam da je ranije bilo dosta naših online servisa tipa banki, registara i slično koji su mogli samo preko Internet Explorera da rade što je katastrofa u 21 veku... To je jedina situacija gde se sećam da Firefox nije mogao da pomogne, pa ni Google Chrome. Ali, to smo mi kao zemlja Srbija. :D

Samo je Chromium Egde besprekorno hendlovao sve. Čak ni Chrome me nije puštao na LPA. Sada mi je najnovija lična* i vremenom se to ispeglalo, uveden je Consent ID pa ne koristim više komp za te stvari. Isto tako, Croso je dugo radio isključivo na Firefox i dok se to sve nije skroz sredilo, morao sam svaki browser da držim samo za jednu namenu.
*Jedino je Nexu APR brljao, ali to je već do programa.

Nazad
Vrh Dno