Šta je novo?

Više monitora ili jedan velike rezolucije ?

Više monitora ili jedan "veliki"

• Ukupno glasača
    47

Cat

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2004
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 3600 & Xigmatec HDT-S1284
Matična ploča
MSI MAG B550 TOMAHAWK
RAM
2X16GB G.Skill RipJaws DDR4@3600
GPU
GTX 1650
Storage
Samsung M.2 980pro & SATA 850 EVO
PSU
CHIEFTEC GDP-650C
Zanima me iskustvo i mišljenje svih onih koji koriste simultano više aplikacija (ili više instanci jednog programa): šta je udobnije/praktičnije/efikasnije :

- postavka sa nekoliko monitora

ili

- jedan veliki monitor visoke rezolucije ?

Moje je lično iskustvo da više monitora zaista olakšavaju rad. O tome govore i rezultati nekoliko istraživanja koji se mogu naći na net-u.
Inače ja simultano koristim AutoCAD, Rhino, Office, a obično su i Opera i Thunderbird konstantno aktivni, kao i još neka "sitnarija".

Baš me zanima - da li ste imali (ili imate) potrebu za još jednim monitorom na radnom mestu, ili za većim monitorom. Ja privatno koristim Samsung 2343BW (2048×1152) i mogu priznati da mi jako komotno na njemu (sem za igre :(). Ali, bez obzira na rezoluciju - dva manja monitora pružaju veću "komociju". Čak mislim da bi bilo idealno koristiti 3 monitora (jedan centralni i dva "satelita ":))
Kakve su vaše potrebe? Moje iskustvo potiče iz CAD aplikacija, ali postoje i druge oblasti koje (pretpostavljam) zahtevaju više "ekrana" za udoban i efikasan rad.
Ja, na primer, maksimalno koristim štampu da se ne bih stalno prebacivao sa prozora na prozor (odnosno iz jednog programa u drugi ili iz jednog fajla u drugi). Ali čemu onda komp ako konstantno koristim odštampane fajlove ?

Mislim da je najbolje nekoliko monitora visoke rezolucije :D

Kod kuće mi je stvarno svejedno, potrebe mi trenutno zadovoljava jedna 19" klasičnog formata, mada ću u bliskoj perspektivi morati da pređem na neki Wide monitor.

Na poslu koristim dva ekrana, jedan Wide 19" i jedan klasičan od laptopa 15" a bez problema bih se navikao i na treći.

Dva monitora 24" su idealna kombinacija za moj posao. Sada na poslu koristim dva monitora od 22". Kada se koriste programi kao After Effects, jedan monitor je malo ne vezano za to koliko je on veliki - chak i 30" ume da bude malo pogotovo ako radish sa fullHD videom i gomilom slojeva.

Meni za rad najvise prija kombinacija OSX multiple desktops + Warp (program koji te prebacuje na susedni desktop kad privuces misa uz ivicu ekrana, pa povezano da ide ciklicki, tj. ako sa krajnjeg levog odes levo prebaci te na kranji desni). Trenutno koristim 1x3 (sa svakog mogu da stignem na svaki, prakticno isto brzo koliko bi mi trebalo da izvucem misa, a nema krivljenja vrata i pretrpanog stola).
Win useri verovatno mogu da nadju neki program/plugin za windows koji isto radi.

Meni je drugi monitor prirastao za srce, plakao bih sad da mi neko kaze da ne mogu da ga koristim. Uvek je zgodno, na njemu neko uputstvo, help, recnik, dvi fajl kad radim u latex-u, palete u raznim programima, a ako nista drugo na njemu drzim tv. Takodje, koristim Ultramon koji daje odvojen taskbar na oba monitora, pa su svi programi na mon 2 na svom taskbaru.

Slazem se da ponekad pomislim da imam tri monitora, gde bi mi bio kraj. Verovatno ni 66 ne bi bilo dovoljno za alavo stvorenje.

@GOXY83:
Ne svidja mi se to, gubi se mogucnost citanja necega sa drugog mon dok na prvom nesto radis u vezi sa tim.

I ekstreman primer rada sa vise monitora.

wow-36box2-1.jpg

Ja bih se opredelio za vise monitora, mada sa ovim wide 2 x 24 bi mozda i bilo malo presiroko.

@GOXY83:
Ne svidja mi se to, gubi se mogucnost citanja necega sa drugog mon dok na prvom nesto radis u vezi sa tim.

Cini ti se. Skoro jednako brzo menajs desktop kao sto mrdnes glavom i fokusiras se na tekst. (radio sam i sa dva monitora)
Ne kazem da je nuzno bolje, za neke stvari je losije, za neke mozda i bolje.

A od ponudjenih odgovora, glasam za vise monitora.

Što se tiče monitora sa "jačom" rezolucijom - ja koristim Aerosnap (thanks to I_L_I_J_A), vrlo zgodna aplikacija za one koji imaju potrebu da podele sliku na displeju.

Ljudi kako radite sa 2 wide?
Ajde 4:3 razumem ili 5:4, al wide, kako to ispratite vratom?
Jedino razumem za montazu ajde kao ime time line, al za CAD/ CAM, mi je 24/26" nekako logicnije, aj nek neko ko radi CAD/ CAM da postuje malo iskustva prakticnog, treba vrteti glavom non-stop.

Nije to nikakav problem - lakše je baciti pogled na drugi monitor nego juriti prozor sa odgovarajućim fajlom. Naročito ako na svako malo gledaš u taj drugi fajl/aplikaciju. Ja kad nemam pomoć drugog monitora praktičnije mi je da odštampam crteže i specifikacije koji mi trebaju za rad i da onda bacam pogled na papir. Sa monitorom je ipak komotnije.

Ljudi kako radite sa 2 wide?
Ajde 4:3 razumem ili 5:4, al wide, kako to ispratite vratom?
Jedino razumem za montazu ajde kao ime time line, al za CAD/ CAM, mi je 24/26" nekako logicnije, aj nek neko ko radi CAD/ CAM da postuje malo iskustva prakticnog, treba vrteti glavom non-stop.

Ma sve je to uslovno teshko - kad naviknesh na 2x24" posle ti je sve malo... Mene jedino nerviraju ribboni - svi preshli na wide monitore (taman mi je onaj meni u 3dsmaxu sa desne strane prestao da smeta) a oni stavili ribbon odozgo :mad: Mora da su razvijali 3dsmax 2010 pre 5 godina kada su vladali 5:4 monitori :d

Vrh Dno