Šta je novo?

VHS Video i računar

d1arsenovski

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2009
Poena
310
Hteo bih da povežem video rekorder (sa vhs kasetama) na komp. Imam brdo snimaka iz detinjstva na vhs kasetama pa bi da ih prebacim u digitalnu formu, na kompjuter ili dvd. Koja je najjednostavnija, najpovoljnija varijanta da se ovo izvede?

skoro sam prebacivao kasete preko msi tv@anywhere tv kartice, par saveta:

-ako imas win7 pripremi se za igranku sa drajverima kartice, ako imas xp lakse ce ici
-obavezno ocisti glavu video rekordera
-najgore kasete - one koje su u najlosijem stanju poslednje prebaci

inace posle mucenja sa drajverima za win7 ozbiljno sam razmatrao da batalim celu stvar ili da kupim jedan od onih dvd-vhs uredjaja koju imaju mogucnost direktnog prebacivanja sa kasete na disk.

TV kartica sa video ulazom.
Jel ova ok?
originalslika-6184517.jpg

Nikako preko antenskog ulaza! Kvalitet je primetno lošiji nego preko kompozitnog!

Ne zezajte se sa TV karticama koje nemaju hardverski MPEG enkoder, jer dolazi do desinhronizacije slike i zvuka i vrlo često do gomile ispuštenih frejmova.
Ove verijante preko USB-a šalju u računar MPEG strim kod koga su slika i zvuk uvek sinhronizovani i zahtevaju minimalnu pripemu za pravljenje video DVD-a.

Ne zezajte se sa TV karticama koje nemaju hardverski MPEG enkoder, jer dolazi do desinhronizacije slike i zvuka i vrlo često do gomile ispuštenih frejmova.
Ove verijante preko USB-a šalju u računar MPEG strim kod koga su slika i zvuk uvek sinhronizovani i zahtevaju minimalnu pripemu za pravljenje video DVD-a.
Znači to je razlog zašto sa quad-core mašinom na 3 i kusur GHz nisam mogao da snimim neke emisije sa TV-a a da pritom zvuk ne gubi sinhronizaciju....

Postoje li neke PCI kartice sa hardverskim encoding-om?

Mudro zboriš, koliko sam živaca izgubio pokušavajući da rešim problem, što je najgore sve vreme sam gledao na pogrešnom mestu....

Videću ako mogu negde da nađem USB rešenje, jer ga mogu koristiti i na laptopu i na desktopu.

sve što ste naveli su, bez uvrede, dno dna amaterluk .

d rajt ting tu juz (tj. najjeftinija prava stvar) je
miniDV kamkorder sa Video Ulazima . povežeš stereo izlaz iz VHS-a , kompozitni video i imaš 720x576 pal na 25frejma,
u apsolutno superiornom kvalitetu, kako Bog zapoveda .

I šta dobiješ? Od VHS-a ne mož da dobiješ bolji kvalitet preko miniDV. Ovo što sam naveo daje koju hoćeš rezoluciju do 768x576 i stereo zvuk.
Za miniDV kamkorder ti treba i IEEE1394 (ili ti firewire) što povlači 20GB po satu materijala. Kartice sa hardverskom kompresijom u MPEG2 daju od 1-4GB po satu u zavisnosti od podešavanja.
U ostalom VHS u najboljem slučaju daje max. 200 vertikalnih linija, tako da ti je sve jedno kako prebacuješ materijal. Prema tome miniDV kamkorder je za tako nešto overkil, a i nema svako kamkorder i fajervajer interfejs 😉

overkil je za tebe jer to nisi radio . ja jesam /i radim i dalje/ i razlika je nebo i zemlja u odnosu na capture kartice.

vhs /običan/ ima rezoluciju od 320x240 , DV rekorder ima hardverski video ADC, koji interpolira sliku na 720x576.
da ne pričamo od 24-bitnom audio zapisu, nastalom iz analognog hi-fi stereo signala .

rezultati tog transfera su nešto daleko najbolje što se može izvući iz analognog snimka .

sve znaš bato . priznajem !

vidi ti njega što je opasan ! :zgran: dobro nisi počeo da psuješ .
okej, ne obraćam se više tebi jer si sklon nasilju .
...

poštovani smireni i bogobojažljivi forumaši , prebacivanje sa vhs kaseta možete raditi preko videograber pci kartica,
tv kartica takodje . niko za to neće da vas uhapsi.

takodje , grebovanje dv materijala možete raditi na isti način , pa posle u nero vision i sličnim low-end programima .

ali za kvalitet , bitrate i hardverski upscale, koristite se firewire + DV kombinacijom + Vegas/Premiere/Final Cut . Hvala lepo .

Poslednja izmena:
Sve je to lepo.
Al ne vidim tu najvecu mudrost iliti kako bi se sav taj materijal bez ulaganja i rada ( dakle treba nam neki entuzijasta ) pro bono prebacio jedno 20 tak vhs kaseta na dvd 🙂
Lepi kokane ako imas tu mudrost, da ti posaljem strica sa koferima vhs-a koji me 10 godina proganja da mu to prebacim na par dvd 🙂

Montaza mi je posao, radio sam sa gomilom hardvera, miro dc30, avid, canopus, matrox, incite, black magic pa sam koristio i gomilu tv karti, pci i usb. Ovo nije da se hvalim nego da kazem da sam video i probao od najlosijeg do najboljeg i tv karte a posebno te usb spravice za grebovanje su katastofalno lose, kad se grebuje sa tjunera pa je signal ok onda moze da bude i prihvatljivo za kucnu upotrebu sto je ovde slucaj ali sa video ulaza nisam video ni jednu da daje prihvatljiv kvalitet. Sto rece lepi kokan neka dv kamera sa video ulazom je mnogo bolje resenje. Ne radi se o broji linija koje moze da da VHS nego o kvalitetu AD konvertora u tim tv karticama koji su bas losi. U DV kamerama su drasticno bolji pa je to razlog zasto je bolji kvalitet.
Probaj da pozajmis DV kameru koja ima prolaz a ako niko nema onda ti ostaje tv karta. Problem sa asinhronom slikom i tonom sa leadtek tv kartticama je uglavnom bio u drajveru. Za njim ima i drajvera za win7.

Nazad
Vrh Dno