Šta je novo?

VGA upgrade

• Začetnik teme Začetnik teme castor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

castor

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
725
Dakle, kao što se iz naslova thread-a može zaključiti trebam da uradim upgrade VGA kartice. Trenutno imam ATi Rage128 sa 16MB RAM-a.

Imam dilemu i razmišljam se šta da uzmem. Ploča je Abit BP6 sa 2× AGP-om u koju su ubodena 2 Celeron-a na 500. Memorije 320MB. Eto što se tiče ostalog hardvera, koji može biti bitan (a i ne mora).

Već neko vrijeme mjerkam 9000pro kartice, ali jednostavno nisam pametan šta da uzmem i da li da uzimam 9kpro karticu ili nešto novije.

Obzirom da mi mašina uglavnom služi za rad, a manje za igranje mada je i to zastupljeno (naravno, uz gledanje nekog DivX-a, a i DVD-a uskoro), dakle bitan mi je kvalitetan 2D prikaz. Ono što se koristi za rad su uglavnom Adobe i Macromedia proizvodi, uz ostale neophodnosti koje su potrebne za pripremu za štampu i web. Povremeno malo provozam Collin McRae Rally 2 i Need For Speed.

Na PC Berzi sam našao tri 9kpro bazirane kartice. Gigabyte-ove su dvije, a jedna je Sapphire-ova. GA kartice su da kažemo "gole", a Sapphire-ova je AIW. Cijene su 92 EUR (Gigabyte ATI Radeon 9000pro, TV out, DVI, twin view, 64MB DDRAM), 110 EUR (Gigabyte ATI Radeon 9000pro II, 128MB DDR, TV, DVI, DH) i 140 EUR (ATI Radeon 9000 PRO, 64Mb DDR, All-In-Wonder).

Obzirom da sam u procesu kupovine TFT monitora uzimam i karticu, a nabo bi DVI kao obavezno.

E, sad ono što mene zanima je da li se bilo koja ova kupovina isplati? Obzirom da za karticu u principu još uvijek ne bi dao više od 100 do 150 EUR, da li je ovo isplativa kupovina obzirom na tehnologiju i ono šta sada kartice nude za tu sumu.

Unaprijed hvala svima na pomoći.

Pozdrav.

Nesto novije(u stvari jace) zaboravi. Iz dva razloga:
- najverovatnije nece raditi!
- nema smisla na tako slaboj masini

Znaci, gadjaj neku polovnu karticu, tipa R900Pro, Gf3Tixxx, nove: imas i 9200SE sa DVI-jem, cca 40€. I prethodno probaj da li hoce da funkcionisu na tvojoj ploci.

Poslednja izmena:
Polovnu R9k pro imash oko 50-55 evra, ne znam odakle ti cifre 98 evra!
Ti necesh iskoristiti maximum ni na ovoj karti, za 500 MHz bi ti najvishe lezalo Radeon 7500 ddr ili eventualno 8500 (on je brzi od 900 pro a kosta isto oko 50-ak evra), samo vidi da li imaju dvi...

Nije to lako savetovati. Trebao bi da menjaš ploču i proc, možda....
Ajd napiši koji su ti ploča, procesor i memorija (i kolicina), i koliko bi para potrošio na sve, pa da te savetujemo.

PoZ

Poslednja izmena:
notax je napisao(la):
Nije to lako savetovati. Trebao bi da menjaš ploču i proc, možda....
Ajd napiši koji su ti ploča, procesor i memorija (i kolicina), i koliko bi para potrošio na sve, pa da te savetujemo.

PoZ

Vec je naveo.

Abit BP6
2x Celeron 500 Mhz
320 Mb SDR

M

miha\zero je napisao(la):
Vec je naveo.

Abit BP6
2x Celeron 500 Mhz
320 Mb SDR

M

Aiiii. Stidim se. :S:

Uzmi neku KT133A plocu, XP (Palomino) procesor i 2X256 Mb SDRAM memorija i 9000Pro graficku, polovnu. Ta ploča i procesori vrede i malo više nego predložena zamena, razliku dodaš za memoriju, pa praktično doplaćuješ samo grafiku. Stara je oko 15 Evra, polovna 9000Pro oko 55, znači +40.

Ajd, sa srećom.

Poslednja izmena:
Na toj BP6 ploci ce bilo koja Radeon 8500(LE) ili 9000(pro) i bilo koja AGP 4X graf karta sa 99% verovatnoce raditi bez problema. Za prilicno sitne pare mozes da odradis upgrade koji ti je vec predlozen i da dobijes 2-3 puta brzu masinu.

Poslednja izmena:
@ notax
Sve je to OK, ali ja ne bi da mijenjam postojeći hardver. Tako sam barem riješio, za sada. Inače, za planirani upgrade mašine sam se namjerio na 64bit AMD mašinu, a ako bude love, možda bude i FX procesor.

Ovo sada mi radi savršeno. Kažem, nisam neki pasionirani igrač da bi kartica bila zbog toga potrebna, ali mi je DVI sa druge strane a must have za TFT. Ajde, nije baš da mora, ali..

A za neku relativno sitnu lovu bi mogao da imam i dual p3, samo da nađem procesore preko giga. Ako neko zna, takođe bi bio zahvalan.

@ aca
Cifre su za nove kartice u Adacom-u i u još jednoj firmi.

---

Hajde sada da se vratimo na temu. Poznato mi je da mi je mašina slaba za neko ozbiljnije igranje. Tome mi i ne služi. Prema tome, 3D mi je malo bitan jer stvarno malo vremena provodim igrrajući se. I nažalost će to biti sve manje i manje kako je počelo. 🙁

Vodio sam se mišlju da nađem nešto dobro za malo love, a da nije baš previše zastarjelo. Radeon 9kPRO mi se nameće kao logično rješenje, jer mislim da nudi najviše za uloženi novac. Radeon 9600(PRO) mi je već previše love. Radeon 9200 mi ne pada na pamet da uzimam, pa da je i za 10 EUR.

Prema tome, od ove tri kartice, koja bi bila best buy?

Eto tako.

Ajd' uzdravlje.

9000Pro nema novih. Ali je činjenica da su najbolje kupovine za male pare polovne 9000Pro, ili 8500. Ja imam ovu drugu (ima i DVI), koja je već iha-ha matora (2-2,5 godine), a radi odlično i to sa originalnim coolerom, kuc, kuc, u drvo. 😀
Juri polovnu 9000Pro.

Ne znam zasto ne 9200 128bit 128MB?
Ona je nekih max 10-15 % sporija od 9000 Pro, a kosta nova 65 evra.
Gde izabra Adacom, najskuplje mesto za kupovinu, potrazi josh negde...

cini mi se da je covek napisao da ima 2x agp... a cini mi se da 9200 ne radi ispod 4x ili gresi?
btw probanje graficke koja nije predvidjena da radi na 1x i 2x u starim plocama, moze da rezultuje zescim spaljivanjem..

@aca

Pa Adacom nisam ja tražio, ionako su najskuplji. Jedino njih mi je izbacio skript za traženje na PC Berzi da imaju nove kartice i koje koštaju toliko koliko koštaju. Još mi izbaci i Send Computers.

@ notax
E to me interesovalo. Hvala na odgovoru i pomoći.

Da li neko ima na prodaju ili zna nekoga ko prodaje ATi Radeon 9000Pro karticu sa 64 ili (bolje) 128MB VRAM-a?

Pozdrav.

Skoro sve 9000Pro su bile sa 64 Mb. Drugo, 128 Mb ti ni ne treba, tj. karta ih nikada neće ni koristiti, a platićeš više kartu. Juri 9000Pro sa 64 Mb.

Jedno pitanje - vidim u cenovnicima na pcberzi da 9200 (128MB, 128bit) u izvedbi Excalibur i Club3d kostaju identicno. Medjutim kod VIVO varijante nije naglaseno da su 128bit.
Jel` jesu il` nisu.
Btw, kad bih trebao da biram izmedju ove dve ( i VIVO) jel` ima neka (firma) bitnu prednost nad drugom?

Skoro sve 9000Pro su bile sa 64 Mb. Drugo, 128 Mb ti ni ne treba, tj. karta ih nikada neće ni koristiti, a platićeš više kartu. Juri 9000Pro sa 64 Mb.

I ne samo to sto je Notax naveo (dva puta 😀), vec ces dobiti i sporiju memoriju

Poslednja izmena:
OK. Dakle, zaključak je da se juri polovna R9000PRO sa 64MB VRAM-a koja ima 128bit magistralu prema memoriji.

Da li je ova takva:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=42752

I da ponovim pitanje DS9: da li da ganjam neku određenu firmu ili je svejedno koja?

Pozdrav.

Poslednja izmena:
HIS, Sapphire, GA, Club3D, skoro je svejedno. SVE 9000Pro su bile sa 128-bit memorijom. Kuda ide ovaj svet kada su novije grafičke lošije za veće pare?

Nazad
Vrh Dno