Šta je novo?

[VGA] MSI N560GTX Ti Hawk 1GB

MSI_Guy

Zvanični predstavnik
Vendor
Učlanjen(a)
13.04.2011
Poena
169
Evo i ja da dopriniesem malo ovom podforumu ponovo :)

Stigao mi je jedan primerak N560GTX Hawk-a, pa da podelim utiske sa ostalima :)
Kartica stize u difolt MSI pakovanju (Stealth avion, loženje... :D) u kom se nalazi:

- Disk sa drajverima
- Dokumentacija
- 4pin to 6pin molex X2
- Kablovi za izvodjenje mernih tacaka X3 (za GPU, MEM i PLL)
- VGA to DVI i miniHDMI to HDMI adapter

Evo i snimka unboxinga by me u 720p ofkors :)

[YOUTUBE]OX8CgmWOsIE[/YOUTUBE]

Prvo što se može videti na kartici je TwinFrozr III kuler, koji karakteriše oklop od brušenog aluminijuma. Rebra su izrađena od aluminijuma, a poseduju i četiri bakarna heatpipe-a koja su hromirana. Baza je aluminijumska i koristi se "mirror-finish", što znači da je uglačana do maksimuma, a kroz nju naravno prolaze heatpipe-ovi.

Kuler poseduje dva ventilatora prečnika oko 6cm, koliko sam uspeo da procenim, nemam metar, ali čini mi se da im je to dijametar. Inace, zbog malih dimenzija su nešto bučniji na visokim obrtajima. Njihov specifican oblik na kraju peraja je razlog za tvrdnju da su 20% efikasniji od običnih. Ne bih mogao da procenim, ali bih ipak više voleo da su veći nego što su neuobičajenog oblika.

Ipak, kuler odlično radi posao i ventilatori čak i na visokom fabričkom taktu proizvode umeren nivo buke. Kartica, što se mene tiče (ovo kažem, jer predstavlja subjektivno mišljenje) spada među tiše modele. Evo i temperatura izvučenih iz Afterburnera nakon sesije 3DMark Vantage-a na Extreme presetu :)

5949721345_2116854cfb.jpg

Kartica je odlično izrađena, zaista ju je prijatno uzeti u ruku, sve je čvrsto, utegnuto i nema mrdanja zahvaljujući metalnom ojaćanju na gornjoj ivici štampane ploče.

Što se tiče konektora kartica ima dva DVI i jedan miniHDMI konektor za koji dobijate adapter, ukoliko koristite HDMI kabl za priključkom standardnih dimenzija.

Kao i svaki GeForce GTX560 i ova kartica ima jedan SLI konektor, što znači da može da se upari sa još jednom karticom na odgovarajućoj matičnoj ploči. Za napajanje vam su potrebna dva šestopinska molex konektora, što verovatno već svi i znate :).

Interesantan dodatak je to što su izvučene merne tačke za GPU, memoriju i PLL, za koje dobijate odgovarajuće nastavke koji služe za lak pristup unimerom, što će OC-eri znati da cene ukoliko krenu u ozbiljnije avanture :)

Na poleđini PCB-a se nalazi i osam LED-ova koji služe kao indikator rada faza na naponskoj sekciji. Inače, Hawk koristi 8+1 faza za naponsku, sa oklopljenim zavojnicama. Elementi pripadaju Military Class standardu, što garantuje njihov kvalitet. Naravno, nema nikakvog zujanja, pištanja i slično :)

Kada su frekvencije u pitanju i ova kao i mnogi modeli imaju samo GPU podignut, dok memorija radi na referentnom taktu. Iskreno, nije mi jasno zašto proizvođači sve češće izbegavaju da OC-uju memoriju na grafikama. Pogotovo u ovom slučaju, jer je MSI stavio Samsung čipove sa deklarisanom teoretskom brzinom od 1250MHz, dok je referentni takt svega 1050MHz! Naravno s obzirom da je u pitanju memorija GDDR5 tipa, sve se množi sa četiri, pa govorimo o efektivnom taktu od 4200MHz, naspram teoretskog maksimuma od 5GHz.

5967951770_f432395903.jpg

GPU je sa druge strane ubrzan u povećoj meri, pa umesto na 822MHz, radi na 950MHz što je odličan pomak od 128MHz! :) Praktično, za mnoge koji se ne igraju previše sa OC-om ovo je i više nego dovoljno. Naravno, za nas koji volimo da se igramo sa taktovima, to sigurno neće ostati na 950MHz, zar ne?

Nakon igranja sa overklokom, stigao sam do sledećih rezultata i moram priznati da su rezovi odlični :)
Nakon traženja optimalnog napona, došao sam do vrednosti od 1020MHz, kao i do takta memorije od 1250MHz, što je maksimalno koliko je i Afterburner dozvoljavao. Napon za memoriju nisam menjao, dok je za GPU bio potrebno dodatnih 85mV da bi se ostvarila stabilnost, ali temperature nisu mnogo skočile, svega par stepeni, iako sam testirao na vrućinčini od pre par dana (35+ C)... Evo i snimka na OC taktovima dok vrti 3DMark11, bez ikakvih artifakta (720p naturaly :D)

[YOUTUBE]yN1-yBwJ1sQ[/YOUTUBE]

To bi bilo to, uskoro stižu i rezultati u igrama :)

Dobra katrica, dobar opis, za pohvalu MSI_Guy, mogao si i neku igru da provrtis, tipa Crysis 2 itd...

Biće, ne brini, samo da izvalim zašto me Crysis dvojka maltretira, bench nikako neće da mi se izvrti, ne znam da li je za onaj Adrenaline tool izašao neki patch? :(

Verovatno kartica vise nije kod njega :)

Ja sam ovom mojom zadovoljan, mada mi se cini da mi je skor u markovima(v.&'11) nesto manji.
17909 i 4150, performance podesavanja.
PS
u najgorem slucaj probaj fraps da ti loguje, ja krizu2 nisam probao sa onim patchom na dx11 :(
nekako mi smorno to sad opet da instaliram.

Poslednja izmena:
Kuler poseduje dva ventilatora prečnika oko 6cm, koliko sam uspeo da procenim, nemam metar, ali čini mi se da im je to dijametar.

Evo sta kazu na MSI sajtu

When coupled with dual 8cm PWM fans, super heat pipe technology and nickel-plated copper base, the result is a more efficient thermal dissipation solution, allowing the Twin Frozr III to achieve a staggering 17 degrees of temperature reduction versus the reference cooling design.

http://www.msi.com/news-media/news/1228.html

Inace, odlicna revija, jedino ako nadjes vremena da istestiras par aktualnih graficki zahtevnih igara na 1680x1050 i 1920x1080 rez. :)

Poslednja izmena:
Pročitao sam i ja, ali mi jednostavno ventovi nisu izgledali tako, a procena dužine mi nije toliko loša, pa me nije mrzelo da iskopam krojački metar... :D

Ipak nije 80mm prečnik venta, već je bliže 72-73mm :)

Pa precnik venta se i ne meri tako. Recimo uzmes 8cm vent za kuciste i izmeris ga tako kao na toj slici, i neces dobiti 8cm vec nesto manje. ;)

Ma dobro, nije ni mnogo bitno s obzirom da sve to jako lepo hladi i da su temperature odlične :)

Poslednja izmena:
Znaci 8cm je precnik rupe dok su ventovi nesto manji tako da malo marketinga nece skoditi. :D
Jos samo da vidimo kako krilca od ventilatora leprsaju pri Krizi 2 dx 11. :)

Ventilator je
84771806-149x149-0-0_Noctua+Noctua+NF+S12B+ULN+120mm+Adjustable+Speed+F.jpg

A vi pricate o precniku propelera
acme_4blade.jpg

Ja za 10 godina nisam video da iko kaze precnik propelera, vec svi govore precnik tj dimenzije ventilatora :D ...

Tako je, misli se na dimenzije okvira, dakle stranica kvadrata (okvir venta).

Ima li dobrih u Srbiji ?

Evo malo rezultata :)

F1 2010

F1-2010-game-2010-09-23-21-24-36-04.png

1920x1080 4xAA 16xAF

1000MHz / 2000MHz / 4,96GHz - 51 FPS

950MHz / 1900MHz / 4,2GHz - 45 FPS

Dirt 3

Dirt_3_Logo.jpg

1920x1080 4xAA 16xAF

1000MHz / 2000MHz / 4,96GHz - 67,5 FPS

950MHz / 1900MHz / 4,2GHz - 62,7 FPS

Lost Planet 2

lost-planet-2-logo.jpg

1920x1080 4xAA 16xAF

1000MHz / 2000MHz / 4,96GHz - 44,7 FPS

950MHz / 1900MHz / 4,2GHz - 41,7 FPS

Inace, ovo sam nasao kao optimum koji cu gurati za svaki dan - 1GHz za GPU, 2GHz za Shadere i 4,96GHz za memoriju, na automatskom podesavanju venta, kartica je generalno tiha i stabilna 24/7, a ja prezadovoljan :)

Inace, ovo sam nasao kao optimum koji cu gurati za svaki dan - 1GHz za GPU, 2GHz za Shadere i 4,96GHz za memoriju, na automatskom podesavanju venta, kartica je generalno tiha i stabilna 24/7, a ja prezadovoljan :)

Nije valjda da joj toliko napona treba za 1ghz?

Nope, treba joj 1.1V, to mi je ostalo od onih 1020MHz, mada ni tih 1.137V nije mnogo s obzirom na referentni napon od 1.062V ;)

Probaj ako te ne mrzi Crysis2 sa dx11+hi-res textures na ultra settings, kako se ponasa karta, moze li da izgura to a da bude igrivo, mislim na recimo-30ak fps?
Zanima me kako se ponasaju derivati Fermija u tim setovanjima, na netu sam citao kontradiktorne infoe pa bi bilo zgodno iz prve ruke da nam kazes kad nadjes vremena da provrtis to.

Lepo, odlična karta, vrhunska naponska. Ako te ne mrzi, uradi i neku sintetiku tipa vantage, 3dMark 11, čisto da iz prve ruke vidimo koliko beži referentnom modelu.

Probaj ako te ne mrzi Crysis2 sa dx11+hi-res textures na ultra settings, kako se ponasa karta, moze li da izgura to a da bude igrivo, mislim na recimo-30ak fps?
Zanima me kako se ponasaju derivati Fermija u tim setovanjima, na netu sam citao kontradiktorne infoe pa bi bilo zgodno iz prve ruke da nam kazes kad nadjes vremena da provrtis to.

Pusticu Fraps u pozadini i snimicu kamerom real time igranje, cisto da vidimo radi li to lepo u praksi :)

Odlicna ideja, jedino ako budes imao vremena probaj 1680x1050 i 1920x1080 cisto da se vidi razlika.

Vrh Dno